Приватното образование во Македонија

Член од
3 февруари 2006
Мислења
131
Поени од реакции
7
Zdravo na site
Po poslednite postovi od cenetite studenti na Kumanovskiot koledz (nema da go imenuvam da ne recat deka go vregam ili pravam reklama za nego, seedno) se gleda nivoto na kultura na eden student na takov uni. Sepak ke se vozdrzam od bezobrazni komentari i pcovki kako sto dobiv od niv.
Pozdrav na site
 

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Реков да се вратите на темата! Не е темава за оценување кој каква личност е, туку за приватното образование во Македонија. Добро, јас македонски пишувам или тунгузиски?
Секој пост кој ќе е надвор од темава, ќе биде избришан. Па продолжете.

Разбирам дискусија која се разгорува, но ова веќе не личи на ништо.
 
Член од
6 март 2006
Мислења
1
Поени од реакции
0
Da, da, da vi gi citam komentarive i ne mozam da ostanam ramnodusna na toa koj e podobar i koj ima licenca za rabota, koj na pederski nacin ja dobil a koj se uste ja nema. Pa da bidam iskrena na kumanovskiot koleg i ne i itreba Makedonska diploma, toa sigurno veke go znaes! Malku e stupidno da cekas tuka da te priznaat koga svetot te priznal. Toa ti e isto kako da saka Mercedes da otvori prestavnistvo vo Makedonija a nasive da ne im davaat licenca za rabota. Znaete li vie kolku nasi drugarcinja go studiraat istiot koleg samo vo Grcija, Slovenija itn??? Neznam so sto se vi ja napolnile glavata na FON, no informirajte se malku za ostanatite!
 
Член од
3 март 2006
Мислења
231
Поени од реакции
2
Izvinete sto pak kje se oddalecam od temata malku, no jas seuste ne znam sto kazal, bilo koj od nas, sto zavisnik izrgeagira taka i ne prekori za naseto odnesuvanje? ako se sekjavam edinstvenoto nesto sto se odnesuvase za nego bese deka deckoto se vika jane a ne josif?
 
Член од
27 февруари 2006
Мислења
37
Поени од реакции
0
zavisnik^ напиша:
Zdravo na site
Po poslednite postovi od cenetite studenti na Kumanovskiot koledz (nema da go imenuvam da ne recat deka go vregam ili pravam reklama za nego, seedno) se gleda nivoto na kultura na eden student na takov uni. Sepak ke se vozdrzam od bezobrazni komentari i pcovki kako sto dobiv od niv.
Pozdrav na site

Prebaci se komotno na drugi temi drugarce, posto slabo ti ide so privatnovo obrazovanie vo MKD:) I nemoj mnogu da mi zboris ti za kultura i ponasanje te molam, od koga se stavi samo provokacii ima od tvoja strana(nek procitaat drugite sto si pisuval pa nek kazat) Peace Out ....a sea moze da si se vratime na temata :)

FortunE напиша:
Реков да се вратите на темата! Не е темава за оценување кој каква личност е, туку за приватното образование во Македонија. Добро, јас македонски пишувам или тунгузиски?
Секој пост кој ќе е надвор од темава, ќе биде избришан. Па продолжете.

Разбирам дискусија која се разгорува, но ова веќе не личи на ништо.

U pravo si..No sepak ova e stvarno zeska tema i mora da sfatime deka tangira mnogu interesi, posto pocna vise da se vrti muabet po lugje za forumov, pokonkretno ovaa tema...zatoa i imame mnogu intruders koi se ubacuvaat samo za da plukaat i provociraat(se razbira bez relevantni dokazi i argumenti za toa sto go zborat)....komotno brisi takvi postovi:) poz od mene

VirtualA напиша:
Се скапав читање на глупости од страна на Евро Колеџ студентиве или било и шо да се, во врска со Европски Универзитет.
Да Ви појаснам некои работи
Таму совршено функционира и се применува болоњската декаларација, ако не пишува на сајтот, пошто јас сум на тие студии 3+2 год.
Семинарските во странство не се задолжителни, и не мора секој да оди.
А дека за многу кратко време прерасна од колеџ, па факултет и сега на универзитет кој допва ќе се шири, покажува успехот кој е постигнат.
А и имавме DJ во бифето :)
Komotno imas linkovi prethodno staveni za da vidis sto u stvari e Bolonjska Delkaracija. Za seminarite ne mora sekoj da odi, ali ako ne ides plakjas odredena suma(iam drugari koi ucat na "Evropski" Univerzitet). Kako prerasna bogami e interesno,interesni pretumbacii imase definitivno..sto li se desava na sajtot vas,kako mozele da ne napisat deka studirate 3+2 a pisale 4 godini ccc .Btw, 3+2 sistemot e samo eden kriterium od ovaa deklaracija(drugite gi pojasniv prethodno,procitaj) , uspat mozes i da vidis kolku privatni obrazovni institucii vo MKD koi izdavaat nivni diplomi(vo koi ne spagja Euro College) pocnale so implementacija na Bolonjskiot proces(samo SEE Tetovo spored posledniot izvestaj).

A za DJ-ot stvarno e achievement nema sto:)

PS: Eve ti uste eden link od Bolonjska Deklaracija http://www.esib.org/BPC/docs/Archives/CoP007_bologna_declaration.pdf
 
Член од
2 март 2006
Мислења
14
Поени од реакции
0
Akreditacijata kako oznaka za status e potrebna na sekoja visokoobrazovana institucija. Nekoj ja dobiva lokalno nekoj go dobiva statusot od strana. Sprema Zakonot za trgovski pretprijatija vo Makedonija koj e vo soglasnost so medjunarodnite trgovski konvencii stranski pretstavnistva mozat da se rabotat nepreceno vo Makedonija. Nivnata rabota e regulirana so zakonite za medjunarodnata trgovija a ne so lokalni licenci. Vsusnost tie se vo ponepovolna situacija od lokalcite bidejci ako napravat biznis malverzacija ce bidat goneti na internacionalno a ne samo na lokalno nivo. Sprema toa kriteriumite za nivno otvaranje se mnogu porigorozni otkolku za lokalnite kompanii. Bespredmetno e togas da se vrednuva so lokalni parametri (izvedeni od razni drzavni institucii ili tela) vrednosta na stransko pretstavnistvo. Edinstveno nesto sto treba da se vnimava e kakov status (formalen ili neformalen) lokalnata kompanija ima so centralata vo stranstvo. Kriminal e da se obmanuva javnosta so navodni vrski so stranski visokoobrazovni institucii a odnosot pomedju dvete strani da e neformalen sto znaci ne se dava status na lokalniot partner. Eklatanten primer za ova e New York College. Toj vo Makedonija nema nikakvo formalno parvo da se reklamira kako partner na Empire State. Ako e toa taka zosto nitu skopskata ama nitu bilo koja druga podruznica na New York ja nema na web stranicata na Empire State (pogledni http://www.esc.edu/ESConline/across_esc/cdl/cdl.nsf/wholeshortlinks2/International+Program?opendocument)
Zatoa na New York College tolku mnogu mu bese potrebna lokalna akreditacija za da lazira status. Indikativno e neli sto ce mu e na takvo prestizno ime da dobie lokalen status. Prasanjeto e kakva diploma bi New York University izdal po cetiri godini studiranje vo Makedonija. Amerikanska sigurno ne. Zarem nema da bide smesno da placas 6500 Evra godisno za da dobies nesto sto ce ti go dade i drzavniot fakultet?

Sto se odnesuva do sporedbata sto eden diskutant ja napravi so Grckite koledzi taa e potpolno na mesto. Vo Grcija nieden privaten koledz ne e akreditiran od strana na drzavata. Sto znaci deka poznatite New York College, City, North, Anatolia, Mediteranio, ICBS se site neakreditirani. Znaci li toa deka ne rabotat. Ne. Znaci li deka so nivnite diplomi nema da najdes rabota vo Grcija. Naprotiv, poceneti se od drzavnite. Poentata e vo toa sto tie i ne davaat svoi diplomi tuku stranski (pretezno britanski i amerikanski). Ako diplomite steknati preku studiite na (neakreditiranite) koledzi vo Grcija se nelegalni togas site onie koi dobile takvi diplomi bi trebalo da ne dobijat nostrifikacija vo Makedonija. Kako togas vladata dava 10 skolarini sekoja godina za City. Kako toa NOVA najgolemite kremcinja od Skopje gi nasocuva kon Grcija. Konecno kako toa komunjarot Branko da se fali so MBA dobieno na City. Kako ako toa ne vredi. Hipokrizijata na vladata ide dotamu sto javno gi napadjaat stranskite filijali vo Makedonija a vo MNR zaposluvaat kup na mladi ludje so MBA diplomi steknati od stranstvo. Izgleda toa samo na ovie od FON ne im e jasno.

Tuku so takva omladina nema zima za Branko i SDS.
 
V

VirtualA

Гостин
po po po po
so reklama mu udrivte na to vasiot "koledz"
nebare kiznaj so e
ne velam deka i fon e kiznaj so, ama ako gledame taka,nema visokoobrazovna institucija kaj nas koja bi zadovolila opredeleni svetski i evropski standardi, taka da ne mrcete, deka ste porni od dr. posto site sme u ist kos na zatupeno obrazovanie. Jas nema namera da ostanam fon,prva sansa zaminuvam stranstvo.Makedonskive diplomi ne mi znacat ama bas nisto, taka da dzabe se raspravate.
Peace
 
Член од
2 март 2006
Мислења
14
Поени од реакции
0
E bravo. Konecno ja svati poentata. Iskren da bidam nitu FON nitu Euro College ne se kojznae kakvi institucii. I dvete duri doprva treba da se dokazuvaat. Tuku fakt e deka edni ti davaat makedonski a drugi britanski i amerikanski diplomi. i toa vo makedonija. Zosto togas seuste ja forsiras taa vece izvetena filozofija za beganje od Makedonija koga na ovaa zemja se potrebni takvi ludje kakov sto si ti. So stranska diploma ovde imas mnogu pogolemi sansi za vrabotuvanje a osven toa ce mozes utre koga ce bideme EU da konkuriras na sekoj sutrak od Germanija, Anglija ili Spanija, Toa e ona sto ovie novi isntitucii go vnesoa kako pozitivna alternativa na makedonskiot obrazoven pazar. Sedis vo Makedonija ama ucis isto sto i tvojot kolega od Moskva, London ili Njujork.
 
Член од
7 март 2006
Мислења
9
Поени од реакции
0
Mozebi teba da go razgledate toa sto go pisuvate, mislam deka bezvrska se vregate namesto kako luge da diskutirate i so toa da postignete ,zasto na krajot na kraistata kako sto gledam ovde poveketo se studenti i site sakaat da najdat podobar nacin za da steknat nesto vo vreska so obrazovanieto,i toa na nacin koj go prifaka Evropa i svetot,pa zatoa gledam deka deckoto Jane se trudi da vi pretstavi takvo obrazovanie.a vie ne mora da se slozuvate ,no barem daj naucete nesto vo vrska so kolegot,bar kako informacija utre da mu kazete nekomu kolku privatni ovrazovni institucii postojat vo zemjata i tn.
 
Член од
27 февруари 2006
Мислења
37
Поени од реакции
0
Dimitar Ilievski напиша:
E bravo. Konecno ja svati poentata. Iskren da bidam nitu FON nitu Euro College ne se kojznae kakvi institucii. I dvete duri doprva treba da se dokazuvaat. Tuku fakt e deka edni ti davaat makedonski a drugi britanski i amerikanski diplomi. i toa vo makedonija. Zosto togas seuste ja forsiras taa vece izvetena filozofija za beganje od Makedonija koga na ovaa zemja se potrebni takvi ludje kakov sto si ti. So stranska diploma ovde imas mnogu pogolemi sansi za vrabotuvanje a osven toa ce mozes utre koga ce bideme EU da konkuriras na sekoj sutrak od Germanija, Anglija ili Spanija, Toa e ona sto ovie novi isntitucii go vnesoa kako pozitivna alternativa na makedonskiot obrazoven pazar. Sedis vo Makedonija ama ucis isto sto i tvojot kolega od Moskva, London ili Njujork.
U pravo si ,forata e da ostaneme tuka i da dobieme kvalitetno i priznaeno(megjunarodno sekako) obrazovanie, za da moze da bideme ramnopravni konkurenti na evropskiot pazar na visoko kvalifikuvana rabotna sila od drugite zemji, koga MKD ke stane clenka na EU(kako i da e,balkanskoto geto kaj i da e, ke mora da vleze u EU). Beganje od tuka ne e alternativa, posebno pa ako ides da rabotis i zivees nadvor, sekogas ke bides tretiran kao gragjanin od 4ti red..a za ucenje nadvor ke treba da se otkornes od pari davanje, taka da sepak e dobro toa sto vekje ima insitucii sto davaat stranski diplomi.Toa e glavnata pricina zaso se upisav u Euro College, da ucam po drug, vekje dokazan stranski sistem, zatoa sto se pokaza kolku e efikasen nasiot drzaven obrazoven sistem( na pr. pogleajte gi nasite ekonomski "eksperti" koi vo isto vreme se na fakultetite, sovetnici se po ministerstva i pravat propali ekonomski strategii za razvoj itn.)

Spored mene, edinstveno resenie e uvoz na know-how od stranstvo vo obrazovanieto i stvaranje na covecki resursi koi se taka obrazovani za da moze da se snajdat vo surovite kapitalisticki uslovi na rabota(koi ke go osetime i te kako koga ke vlezeme vo EU i mnogu posilnata konkurencija od Evropskiot pazar) , a ne da sistematski da se pritiska mladinata resenie za svojata egzistencija da bara pustinji u Kanada,Australia,Nov Zeland i ne znam tamu kade uste ne. POZ:)

LoLa напиша:
Mozebi teba da go razgledate toa sto go pisuvate, mislam deka bezvrska se vregate namesto kako luge da diskutirate i so toa da postignete ,zasto na krajot na kraistata kako sto gledam ovde poveketo se studenti i site sakaat da najdat podobar nacin za da steknat nesto vo vreska so obrazovanieto,i toa na nacin koj go prifaka Evropa i svetot,pa zatoa gledam deka deckoto Jane se trudi da vi pretstavi takvo obrazovanie.a vie ne mora da se slozuvate ,no barem daj naucete nesto vo vrska so kolegot,bar kako informacija utre da mu kazete nekomu kolku privatni ovrazovni institucii postojat vo zemjata i tn.
Fala Lola;)
 
Член од
7 март 2006
Мислења
9
Поени од реакции
0
************Molim Jane ama nema zasto da mi se zablagodaris,samo sakam da im gi otvoram ocite na drugite,site znaeme deka sekoj sto ke dobie ke go ima za sebe.
Jas bev vo drzaven i znam kako e ,zatoa ne vredi da se maltretiras a da ne imas nisto za vozvrat bar ni pocituvanje,barem da imame kaj da gi pokezeme nasite znaenja,i so toa da se dokezeme koi sme **********
 
Член од
2 март 2006
Мислења
6
Поени од реакции
0
A be zavisnik,se gleda deka ve napravile zavisni od neznaenje i sto e najtragicno ni na fakti ne veruvate so dexter.Znaes kako toa se vika ''implozija na znacenje'',koga nisto nema smisla i vo London da otides da ti go potvrdat statusot na Euro Collegot ti pak nema da veruvas,masala,masala.////,,,,,:lud: A da ti kazam iskreno vo ovaa konverzacija se gleda koj e pomoken za diskusija Ve nateraa vo kos

Nothing personal,it's just business
 

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Dimitar Ilievski напиша:
Znaci za prvata tema: Privatno - drzavno obrazovanie
Razvrskata e esencijalna za opstanokot na ovaa opstetvo. Globalizacijata bara privatizacija i smaluvanje na ulogata na drzavata vo site sektori vklucuvajci go i obrazovanieto. Tuka alternativa ne postoi. Najmocnite interesi vo svetskata ekonomija ja diktiraat ovaa tendencija taka da od stepenot na ispolnuvanjeto na ovie kriteriumi sekoe opstestvo ili e in the ili e out of the future. Tolku.

Prasanjeto e sege ne dali e potrebna privatizacijata vo obrazovanieto tuku dali toa pravilno ce bide implementirano od instituciite i svateno od sirokite narodni masi. Vo prviot slucaj rabotite ne idat na dobro. Vece legendarniot MM koledz postavi pogresni koordinati po koi privatnoto obrazovanie seuste vrvi. Problemot ne bese vo toa sto toj zapocna kako neakreditiran koledz (kako sto podocna vsusnost zapocnaa i site srugi poradi vece istoriski dokazaniot fakt deka nasata administracija e spora) tuku sto na prvite 19 studenti sto gi zapisa 1999 pocna da im prodava solena voda. Sekoj koj raboti privaten biznis mora da vetuva za da prodade. Toa vazi za se pa i za obrazovanieto. No kolicinata na vetenite a neispolnetite obvrski koi MM si gi prevzede dostigna ktiticna tocka. Prvo se vetuvase Srpska pa potoa Ruska diploma od Serbatovi, vo 2004 navodno FON bese povrzan so Slavjanskiot Institut od Moskva potoa pritisnat od konkurencijata toj mu dade ime na univerzitetot Evropski i konecno sega toj e pred potpisuvanje na dogovor so Amerikanski koledz (slucajno imam prijateli vo administracijata i vo profesorskiot kadar na Evropskiot i tie mi soopstija ednoglasno deka nikogas ne slusnale za takvo nesto). Da se razbereme kratko i jasno Bojo Andrevski i Fijat Canevski se pioneri na privantnoto obrazovanie i kako takvi treba da im se odade pocit i da se slavat za nivnata hrabrost. Od druga strana pak tie tolku kriminalno (sto ne iznenaduva od nivnoto dosie) go vodea biznisot sto odamna trebase da zavrsat vo Idrizovo (ne samo poradi obrazovnite malverzacii). Nasite heroi stanaa kriminalci. Slicno stori i Kljusev koga go prodade akademskoto dostoinstvo za politicki celi.

Skoro site sto otvaraa privatni institucii go sledea primerot. New York College a sega Univerzitet e privatna manipulacija na G-n Elijas Futsis koj osven vo Grcija prodava solena voda (vo prevod toa znaci deka toj ne e legalen i formalen pretstavnik na Empire State tuku e qaulity partner sto vo medjunarodanta regulativa ne zanaci mnogu) i vo Ceska, Albanija a sega i vo Makedonija. Negovata pak biznis zdelka so Makedonija Turist (cij pretsedatel na odbor e Tito Belicanec) za gradenje na novata zgrada na univerzitetot vo Saraj e predmet za antikorupciskata komisija. Euro College imase somnitelni odnosi i vrski so CMI od Anglija pretstavuvani od strana na grcki koledz koi vo proletta 2005 kulminiraa so nevideni prepucuvanja i kleveti sto na koledzot mu ja upropastija vece gotovata akreditacija (ako voopsto taa nekogas i mu bese potrebna) noviot upis i voopsto reputacijata. Novata sorabotka so LCC i ACU moze ce ja smenat slikata za koledzot no vremeto ce kaze. Svetinikolskiot Slavjanski Institut izgleda deka e najstabilen. Zad nego stoi Ruskata ambasada, crkva i kojznae koj se ne. Direktorot e bivs gradonacalnik na Sveti Nikole sto moze a i nemora nesto da znaci. Ostanatite novi skopski institucii se uste pozabegani. American College e obid na bankarskata oligarhija (najvece od Makedonska Banka) i na bivsiot direktor na New York College (Emil) da isimuliraat nesto za koi i master Bojo bi im pozavidel. Tie nitu imaat vrska so nekoja stranska institucija nitu pak se akreditirani vo Makedonija. Programata, knigite i nastavnite materijali im se pozajmeni (ukradeni) od New York College a najvazno vo nivata rabota e sto imaat parking za 80 koli i restoran simbolicki narecen "Evtinija". Toa ne im preci nasekade da se falat deka nivnite diplomi se priznaeni nasekade vo svetot. Koj ne veruva neka se javi na koledzot. Neokom i Ekonomskiot Institut od Skopje napravija nova farsa. Navodno tie imale "sorabotka" so University of Ajova. Preku nekoi moi poznanici od institutot doznav deka edinstveno nesto sto tie imaat so Ajova e deka direktorkata na institutot imala licno poznanstvo so tamo nekoi profesori od Ajova. Zar treba komentar na ova. I na krajor "Cooks" koi nekoi so pravo vece go narekuvaaat "Crooks". Sopstvenickata e nekojasi od klanot Cerepnalkovski (dlaboki vmesani vo tajnata policija i sega stozeri na korupcijata vo ESM) koja e povrzana so ludje od Lukoil a koja go uvezuva konceptot od Bugarija. Zenata tvrdese nekoe vreme deka bila filijala na University of Portsmouth za da preku noc od nepoznati pricini (verojatno Anglicanite sakale objasnuvanje) prestane da se kiti so taa najprestizna vo univerzitetskiot svet kvalifikacija. Za Stul i Tetovskiot nesakam nitu da trosam zborovi.

Ce priznaete slikata voopsto ne e rozova za privatnite institucii. Sto sega se slucuva kako rezultat na vakvi losi potezi? Vo razgovor so dosta novi i stari studenti na nekoi od ovie institucii steknav vpecatok deka decata pocnaa pak da mu veruvaat na drzavniot univerzitet a nekoi vece razmisluvaat i da se prevrlat tamu. Toa e nesto najloso sto moze da se sluci na ovaa zemja. Ako seuste drzavata e edinstvenata koja garantitra stabilnost i kvalitet (nasproti svetskite tendencii) togas da pocneme da go citame opelot na naseto obrazovanie.
1. Site ovie luge koi gi nabroja i nivnite vrski matni ili pomalku matni se sosema na mesto. Tie se samo snaodlivi biznismeni koi znaat kako se pravat "easy money" vo kilavo tranziciono opstestvo.
Nasiot problem sekogas lezi vo toa sto neznaeme da ja podgovtime osnovata za nesto da se razvie pravilno i spored standardi.
MON(Min. za obrazovanie i nauka) e najodgovorniot faktor vo drzavava za obrazovanieto, vklucuvajki go i privatnoto. Mesto MON i Vladata sive ovie godini nanzad da izgradat strategija i da gi definiraat uslovite vo koi ke se ovozmozi i vo koja nasoka ke se razviva privatnoto obrazovanie tie toa go prepustija na stihijata.
Pocetokot na MM bese najmalku sramen spored mene. Znam luge koi tamu se zapisaa i bea "uspesni" studenti so 9 i 10ki vo index a edvaj zavrsija IVta godina vodredno vo Dimitar Vlahov. Nikoj ne obrakase vnimanie na toa. Imavme situacii vo koi za eden ist profesor niz Skopje kruzea muabeti deka e "izgor los, zaeban i deka buta na ispit na Praven UKIM" i za istiot toj deka e "srce, na site im pomaga im naoga literatura na MM".
Site vakvi situacii lezat na dusa na MON zasto ne gi obezbedi uslovite za ednakvost na site i zasto ostavi taka sekoj kako mu cini da postapuva. Sega koga se nakotija raznorazni firmi t.e fakulteti sega mozat samo da mu se cudat na haosot.
2.Drzavata treba da bide taa koja ke gi kreira uslovite, ke vodi kontrola i ke se grizi site da imaat podednakvi prava i obvrski. Arno ama drzavata vo momentov ima dve polnoletni ceda so koi ne znae sto da pravi (UKIM i Bitola). De se avtonomni de se drzavni, de se Bologna, de se iljadnici kilometri od nea. De ima de nema priemni. Vakva participacija onakva a na kraj svakate deka se e podredeno na gradenjeto na karierite na nekolkumina okolu vas,na razvoj na nepotizmot, korupcijata i slicnite devijantni pojavi. Za da i bide tovarot na drzavata uste pogolem ima i dve kopilinja ednot vonbracno a drugoto neznae ni samata dali e nejzino ili ne ali go ima priznaeno. I na seta ovaa maka ke raga novo vo Istocniot region. I nie cekame od majka so 5 deca da se grizi za komsiskite(privatnite).
Edinstveno nesto koe mozebi ke pomogne e priblizuvanjeto kon EU. Sakaat ne sakaat, a ne sakaat ke mora da vovedat standardi i pravila na igra isti za site pa togas ke se napravi kakov takov red i ke se znae koe kade e priznato i od kade poteknuva so e najbitno.
 
Член од
28 февруари 2006
Мислења
14
Поени од реакции
0
Браво Јаков.
Од луѓето како тебе и Димитар дознав многу работи што ме моментално ме интересираат.
Овие два дена комуницирав со City од Солун (за MBA) и дојдов до многу интересни сознанија.
Во Грција освен државните факултети ниту еден не е акредитиран. Тоа тие го регулираат со Либерални студии. Па доколку немаш соработка со друга институција немаш ништо.
А исто така во Грција неможеш да ја нострифицираш дипломата добиена од вакви институции. Мислам неможеш да работиш во државна администрација, ама на кого му е тоа битно.
И ете гледаш, членка на EU, а ништо не признава. Нашите во целата ситуација со имплементирање на декларацијата се имаат изгубено и во време и во простор, па се случува таков хаос што на никого не му е јасно во што е работата. А кога тука ќе ги додадеш и личните интереси .......

А тоа што можеби ќе станеме EU членка, неверувам дека ќе ни помогне многу. Ако самите не сме созреани за напредни размислувања и идеи, политичкиот интерес што го има EU према нас за да станеме нивна членка нема многу да ни помогне да направиме еден здрав и стабилен систем во секоја смисла.

Па погледнете и сами, Грците се во EU повеќе од (мислам) 20 години, а сеуште ја немаат имплементирано болоњската декларација.

Е мој Балкане.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom