Преселби

^^Mon4e

The sweatest thing
Член од
30 јануари 2007
Мислења
476
Поени од реакции
0
Sto mislite za preseluvanjeto od eden vo drug grad. Dali toa e nekoja golema tragedija, ili pak rabota koja treba normalno da se prifati i so tekot na vremeto ke se naviknes na nova sredina i novi luge...?
Povelete, Vasi mislenja!
 

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Зависи.. Ако се селиш со семејството, деца, маж и сл - не е ништо страшно.
А ако сам идеш - покомплицирано е, али се преживува:)
 

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Pa ne e lesno.Bez razlika dali se selime zaedno so semejstvoto ili ne sepak ima teskotii.Ke se soglasime deka so semejstvoto e polesno.
Sepak mozevi vlijanie ima i vozrasta.Obicno na malite deca im e posleno,pobrzo se naviknuvaat.Na povozrasnite-potesko.Menuvas sredina,prijateli si go menuvas celiot zivot.Tuka nema nisto lesno.No ponekogas ovie promeni znaat da bidat ubavi.
 

Diabolical !llusion

Магец
Член од
3 август 2006
Мислења
2.238
Поени од реакции
22
Твити во право си морам да кажам,ето јас се преселив,не многу далеку али,од едно помало градче во едно поголемко,иако повеќето од времето го поминував во поголемкото и целата фамилија ни беше овде.
Во зградата во која што живеевме сите бевме едно.Не сакаа да не пуштат,до последен момент ни правеа замки пред одење.Таму немаше клучење на врата,можеше да ја оставиш отворена и да одиш во комшии на 'гости',едноставно,бевме како една голема куќа,една голема фамилија.Колку само вечери сме поминале пред зграда..направивме парк,најубав наоколу,работеа и најмладите и најстарите,до последен!Дојде реновирање на зградата,пак сите помагаа!Прскањето го оставивме на татковците,а ние ја фарбавме оградата внатре во зградата,ги чистевме шараниците по ѕидовите...СОН!!! и ден-денес ми е малку криво што на некој начин се одделивме од нив,а и многу работи се променија од нашето преселување(најнормално животот тече,годините минуваат)..и тука постојат личности кои ми се драги,кои ги сакам,со тек на време се навикнуваш на она што го носи животот...


заклучок:зависно од тоа колку со поврзан со луѓето од кои се одделуваш,без разлика дали си мал или возрасен,БОЛИ! земете ме мене како пример,сум плачела кога сум ја испраќала најдобрата другарка на автобус,сум викала по татко ми дека тој е крив...значи скоро цел живот го поминав во Гевгелија,а само 1/3 во Богданци,а боли како да сум живеела таму цела вечност..
знам дека не е којзнае што,бидејќи местата се оддалечени само 10км,ама тие 10км навидум изгледаат како да се преку океанот...
 

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Па тешко е секое селење а не па од еден во друг град, сега зависи дали е во истата држава или не. Ако е во истата држава па некако ќе се приспособиш, плус луѓето понекогаш сакаат аутсајдери, поинтересни им се. Ако имаш самодоверба дека се ќе се среди не е ни толку битно дали си со семејство или сам, едноставно спонтано ќе се вклопиш.
 

zippy

Le bubbu
Член од
6 декември 2007
Мислења
33
Поени од реакции
1
Секоја преселаба е тешка без разлика дали се работи за идење во друг град или во друга држава, но не треба да се гледа како некоја трагедија. Глоема улога игра и местото каде се иде и тоа дали идеш со некој близок или сам. Секој почеток е тежок барем додека се снајдеш и најдеш твои луѓе. Пред година ипол се преселив во друга држава и мислев дека е крај на светот, никако не ми се идеше но такви беа околностите. Олеснителна страна беше тоа што идев со моите а и бев сместена во таква околина каде што имаше многу наши луѓе. По извесен период успеав да се снајдам и да комунициам со луѓе од таму што и не изгледаше толку страшно као што мислев. Како и да е тешко е да се одвоиш од нешто на кое си се навикнал и да го оставиш но со упорност можеш лесно да се привикнеш. Не секогаш треба да се гледа како трагедија туку како + едно ново искуство а во некои случаеви и како отскочна даска.
 

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Зависи од тоа дали се селиш сам или со фамилијата ама сепак е тешко,барем на почетокот.Не е така лесно да ги оставиш зад себе пријателите,градот во кој си живеела,училиштето и др. работи.Во новот мест ќе треба одново да стекнеш пријателства,па во ново училиште/работно место...сепак ќе ти треба време дури да се прилагодиш на новата средина.
 
Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.804
Поени од реакции
3.057
Хммм живеам во бутел 1 а сакам стан во центар :) мислам дека нема да ми пречи преселбата
 
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
61
Зависи како сакаш да привикнеш и колку да успееш во новата средина...Ништо страшно, таков е животот:)
 
Член од
29 ноември 2007
Мислења
1.149
Поени од реакции
38
Не е нешто страшно само треба да помине извесен период за да се привикнеш на новата средина.Е ако неможеш или не ти се допаѓа средината тогаш е страшно.
 

Janev

____________
Член од
27 март 2007
Мислења
2.856
Поени од реакции
58
незнам тоа, мене не ми се допага јас несакам да се селам на др. место во градот, а не пак во др, град....
 
С

Сатори

Гостин
~*~

Sto mislite za preseluvanjeto od eden vo drug grad. Dali toa e nekoja golema tragedija, ili pak rabota koja treba normalno da se prifati i so tekot na vremeto ke se naviknes na nova sredina i novi luge...?
Povelete, Vasi mislenja!
Според мене тоа е една од најдобрите работи што може да ми се случи, обожавам да менувам средини, пред се затоа што многу лесно се прилагодувам на истите.
Можноста за запознавање на нови луѓе и нови места е една од моите омилени активности! :devojce:
 
Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Ух, некој немир осеќам кога ќе помислам на тоа да се преселам, да одам далеку од тие што ги сакам и од се` што ми е познато... не можам, премногу се врзувам за луѓето и ќе ме уништи далечината.
 
Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Зависи, некогаш далечината може да направи поуспешна личност од тебе. Ќе наидеш на нови карактери, различни личности кои ќе ти бидат пример како треба а како не треба во животот.

Преселбата како поединец, сам без твоите, ќе те зајакне и направи поодговорен. Мислам дека всушност и тоа е единствената разлика во однос на преселувањето и живеењето сам и преселувањето и живеењето со твоите.
 
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.247
Поени од реакции
57
Зависи од тоа новата средина како ќе те прифати.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom