Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    757
Член од
14 август 2006
Мислења
45.636
Поени од реакции
85.437
Mnogu jaka analiza vo prviot del okolu Rusija-Ukraina na bugarcevo.
Inace sum mu slusal mnogu analizi,vo Bugarija go pljukaat deka bil mnogu negativen posebno radi negovite stavovi za sostojbata i idninata na Bugarija.

Roden e vo Kiev, zboruva perfektno ruski,univerzitetski profesor, bivs pratenik i spored mnogu e eden od najdobrite analizatori na Balkanov, posebno za Rusko-Ukrainskiov spor i megunarodna politika.

Moze da se kaze deka e rusofil, no cak i on gleda deka crno i se pisuva na Rusija okolu Ukraina

готови се
уште од кај 23-та коа им снема проектили

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.948
Поени од реакции
43.940
Старите рекле, за кило месо вол не се коле. Така и Америка ако се најде у таа ситуација ќе се подзамисли.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.524
Поени од реакции
5.207
Глупаво е да се навраќаме повторно на глупавите тврдења дека САД нема да се вклучат во војна ако НАТО членка е нападната.

Ако САД немаше да се вклучат во судир, тогаш земји како Русија веднаш ќе го искористеа тоа за да стават крај на постоењето на тој сојуз, напаѓајќи било која членка.

Член од
31 мај 2019
Мислења
436
Поени од реакции
1.350
Mnogu jaka analiza vo prviot del okolu Rusija-Ukraina na bugarcevo.
Inace sum mu slusal mnogu analizi,vo Bugarija go pljukaat deka bil mnogu negativen posebno radi negovite stavovi za sostojbata i idninata na Bugarija.

Roden e vo Kiev, zboruva perfektno ruski,univerzitetski profesor i spored mnogu e eden od najdobrite analizatori na Balkanov, posebno za za Rusko-Ukrainskiov spor i megunarodna politika.

Moze da se kaze deka e rusofil, no cak i on gleda deka crno i se pisuva na Rusija okolu Ukraina

Aрно ама никој овде не го интересира мислење за квалитетите на бугарскиот „аналитичар“ (или „анализатор“ како што би кажал ти)... Така да дај кажи барем нешто накратко што тоа толку добро таму во видеото се „анализира“. И/или посочи тајмстамп линк на најважниот дел па неколку минути да проследиме. Пошто тешко дека има овде некој толку ненормален сега да седне нецел час да го слуша дотичниов Бугар... Или чекај, ти го отслуша целото излагање а? :unsure:
Toa sto ti si so pametot ogranicen ne znaci site se ograniceni.
Ne e cel cas , nego pocetnite 15-20 minuti

Poentata koja ja iskazuva e sto Rusija od samiot pocetok ja vodi rabotava okolu Ukraina so edna zavrzana raka, deka ruskite eliti se svrtea protiv zapadot vo momentot koga vidoa deka Zapadot gi mnozi so nula a kamoli da gi smeta za ramni.
Iako ruskite eliti posle raspadot na SSSR totalno se otvorija kon Zapadot, duri i ligavo i bezuslovno, za da posle bidat izigrani, a toj kompleks na inferiornost na rusite sprema zapadot se vlece uste od vremeto na Petar Veliki, koj patuva niz Evropa i se vraka voodusheveno od toa sto go videl i saka istoto da go primeni vo Rusija.
Deka duri i sega, vo segasnite okolnosti, Rusija gleda na Zapadot kako na partner, dodeka od drugata strana ima laden i koristoljubiv odnos, gospodarski.
Specijalnata voena operacija bese krik na Rusija za zapadot da ja razbere barem malce seriozno i razgovara so nea.

Na prasanje dali ke ima nova Yalta megu USA i Rusija, odgovara deka toa e smesno, bidejki zad prvata Yalta na Stalin, stoea pobedite vo Stalingrad, Kursk, Operacija Bagration...dodeka sega zad Rusija stoi osvojuvanjeto na nekolku sela vo Donjecka oblast. Mozete li da zamislite vo Vtora svetska vojna, decata na Stalin da studiraat i ziveat vo Germanija kako segasnite deca na ruskata elita sto studiraat i ziveat vo SAD, Britanija...

Последно уредено:
Член од
7 декември 2019
Мислења
5.054
Поени од реакции
9.223
Трамп е многу работи, ама не е глуп. Ако Полска е нападната Америка и НАТО влегуваат во војна.
Не реков дека е глуп, баш затоа нема да ја вовлече јуесеј во конфликт поради Полска. Во тоа биди сигурен. Не член 5, никого нема да ферма, ако е против нивните интереси!
Автоматски споено мислење:

Глупаво е да се навраќаме повторно на глупавите тврдења дека САД нема да се вклучат во војна ако НАТО членка е нападната.

Ако САД немаше да се вклучат во судир, тогаш земји како Русија веднаш ќе го искористеа тоа за да стават крај на постоењето на тој сојуз, напаѓајќи било која членка.
Која војна? Кој ќе ја објави и ќе ја почне, па САД да се вклучат? НАТО е САД, ако САД директно не почне војна и не ја изнесе на свој грб, ЕУ сигурно нема! Суфлерот па најмалку е кадарен!

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.368
Поени од реакции
2.926
Не реков дека е глуп, баш затоа нема да ја вовлече јуесеј во конфликт поради Полска. Во тоа биди сигурен. Не член 5, никого нема да ферма, ако е против нивните интереси!
САД дали ќе сака или не, ќе биде вовлечена во војна. Конгрес гласа за војна, ако е изгласано а Трамп не го спроведе, ќе лета од позиција со импичмент.

Украина и Полска не се исто, САД го знае тоа, Русија го знае тоа.

Член од
7 декември 2019
Мислења
5.054
Поени од реакции
9.223
Ок, Ок
Да не си праиме празни муабети!
Верувајте си во што сакате!

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.948
Поени од реакции
43.940
Полска реално спаѓа у држави звани топовско месо, затоа никогаш нема да добие нуклеарки. Тука евентуално би се одвивала поголема војна од оваа во Украина. Но дека големите сили би употребиле нуклеарно, не верувам. Тоа е како бафер зона. Е сега они се поглупи од украинциве па си мислат дека амерка ќе крвави за нив.

Член од
7 декември 2019
Мислења
5.054
Поени од реакции
9.223
Ако, викам ако само, ако дојде до било каков договор САД Русија, Полска ќе биде во руската сфера!

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.132
Поени од реакции
3.880
А јас па мислев НАТО е САД. Будала сум изглеа.
Автоматски споено мислење:

IMG_20250228_172558.jpg

Кој стигне ја јава украина, сега и Микрон сакал дел од минералите, а пред некој ден викаше дека рускиот олигархски замрзнат имот, ќе се употребел за обнова на Украина. Медалот за трагикомедија оди кај Зеленкото.

Последно уредено:

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.556
Поени од реакции
14.563
Ако, викам ако само, ако дојде до било каков договор САД Русија, Полска ќе биде во руската сфера!
Нема можности. Неможе Русија да се наметне како хегемон врз Полска а и источна Европа.

Член од
7 декември 2019
Мислења
5.054
Поени од реакции
9.223
Нема можности. Неможе Русија да се наметне како хегемон врз Полска а и источна Европа.
Сфера на влијание и линија на интереси каде си нема р'чкање, е сосема различно од хегемонија.
Пример Австрија, во ЕУ е, германци се, донекаде :D ама се под руска капа! Не плаќаат репарации, ама и не јадат бурек против!
И никој нема против!

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
2.132
Поени од реакции
3.880
Сфера на влијание и линија на интереси каде си нема р'чкање, е сосема различно од хегемонија.
Пример Австрија, во ЕУ е, германци се, донекаде :D ама се под руска капа! Не плаќаат репарации, ама и не јадат бурек против!
И никој нема против!
И не се во Нато;)

Kajgana Shop

На врв Bottom