Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    678
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.067
Поени од реакции
10.782
Ама шо се палиш ти не можам да разберам. Океј заземаш страна, ама човеку ова го пишуваш и доживуваш како ти лично да си од Русија. Која "ваша" борба? И како ти учествуваш во оваа "ваша" борба? Седејќи на Кајгана и величејќи го г. ВВ?
Овој е трол создаден како противтежа на оној кико мс јуве


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.143
Поени од реакции
21.780
Затоа сега Јапонија и Германија се цврсто на нивна страна, затоа што иако они беа тие што ги уништија, одма после тоа ги препородија.
I nie isto cvrsto stoime na nivna strana, so sankcii, podrska, oprema, se sto treba i sto ke pobaraat . Duri i prednicime prema drugite bi rekol. Toa e siguren znak deka vladata ne ni e marionetska tuku ima silna poddrska od gragjanite na republikata, dali se rabotelo za Ukraina, dali za dogovorite za dobrososedstvo so nasite NATO sojuznici, dali za referendumot itn itn itn.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Русите се поебаа 2014 кога дозволија ЦИА операцијата да биде успешна, како и ред други шарени револуции тоа време. Многу се меки во надворешната политика, требаше малку посериозно. Цената ја плаќаат сега ма да сега се сменети малку работите и ќе имаме јојо ефект. Сега следи повлекување на НАТО а пошто они нема да сакаат ќе биде и малку крваво.
Da, Rusite imaat slaba diplomatija t.e. slaba nadvorešna politika, dozvolija politički da ja izgubat Ukraina, pa sega ke mora da ja vrakaat ama baegi baegi krvavo e i tek ke bide, oti mnozinstvoto Ukrainci gledame deka ne gi dočekuvaat Ruskite tenkovi so radost i cveke, tuku so Molotovi kokteli !
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.068
Поени од реакции
30.819

Чисто информативно за оружјето.

Russian tanks are not helpless against the Javelin. Most are equipped with explosive reactive armor. When struck by a penetrating weapon like a missile, the armor detonates, blasting a metal plate outwards to damage the missile's penetrator and prevent it from piercing the tank's main armor. The Javelin overcomes this by having tandem warheads, one to deal with the reactive armor plate, and the second to impact the tank's armor itself. Modern Russian tanks are also equipped with a radar system called Arena, which detects incoming missiles and automatically fires a wide burst of projectiles to destroy or redirect them.
 
Член од
13 април 2021
Мислења
3.253
Поени од реакции
10.893
Aceso, mnogu gi podcenuvas lugjeto koi ziveat na zapad deka tolku lesno podpagjaat na propaganda. Mislam deka vo nedemokratskite zemji propagandata e daleku poizrazena i pristapot do site informacii daleku pooteznat. Dvojni arsini sigurno ima ama na kraj zapadnite opstestva se daleku poslobodni i poliberalni. Konkretno vo slucajot Rusija gi gubi site sporedbi. I bez emocii ako pogledneme na faktite Rusija ja napadna Ukraina, od tuka pocnuva agresijata. Vo nivni race e da prekinat. Deka ima otpor od Ukraina i sankcii od zapad ne e nesto neocekuvano, naprotiv. I da, del od taktikata e ruskiot narod da gi pocustvuva sankciite, dali preku ekonomski merki dali preku merki koi znacat izolacija. Dali porano na nekoi drugi drzavi trebalo takvi sankcii da im vovedat (SAD vo Irak) e diskutabilno ali ne znaci deka sega ne se opravdani. I da, sekoj covek e ist ama nas i opsto na Evropejcite Ukraincite ni se pobliski pa zatoa poinakvo vnimanie dobivaat nego nekoj od Somalia na primer.
Не ги потценувам воопшто. Ме иритира хипокризијата. Се стремиме кон либерализам и демократија, а за возврат добиваме медиумска блокада, неаме право да добиваме информации од едната страна. Сакам сама да си создадам мислење после внимателно согледување на двете страни, а не да бидам жртва на пропаганда која настојува да креира едноумие кое оди во прилог на својата идеологија.

Двојните аршини се причина за сегрегација на народот. И замисли, тоа го прават толку отворено и директно, без никакво стегање. Мене лично ми е вреѓање на интелигенцијата. Сега е речиси целосно јасно дека влеговме во нов тоталитаризам кој долго време се подготвува, а сигурно ќе се засили многу повеќе и ќе се манифестира во најразлични форми. Не сум оптимист дека ќе се вратиме во нормала.

Идеално време уште еднаш да си го прелистаме Џорџ Орвел...1984
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.920
Поени од реакции
17.744
Го викаат Путлер бе и со тоа чуствуваат некоја супериорност и надменост со тоа дека имаат некое влијание :pos: :pos:


Регрути што служат војска ги праќаат што е малку нелогично. Медиумски и те како потсеќа на Ерменија каде сите(скоро сите) навивавме за Ерменија и мислевме дека победува за да последните 2-3 дена од војната да не седнеа и да се договорат Азерите ќе стигнеа до Ереван. Потоа само си објавија +2000 на веќе објавените бројки на загинати и стотици исчезнати. Така ми иде ситуацијата на терен е далеку подобро за русите отколку за украинците и прашање на време е. Што побрзо седнат и се договорат толку побрзо ќе се запре лудилово.
И во ерменија искачаа видеа од дроновиве, само одбивавме да им веруваме и му се смеевме на тој косоварот на темата. За на крај да испадне дека видеата биле точни.
 
Член од
25 ноември 2013
Мислења
1.642
Поени од реакции
1.500
До синоќа и немав некое мислење и пробував да останам неутрален.
Вчера тука некој пиша за Азов батаљон и едно три саати гледав репортажи на Vice news од Украина пред 7-8 години.
Ако некој изгледа барем неколку епизоди и конкретно прочита малку повеќе за масакрот во Одеса и пукањето во Мејдан и сеуште е на страната на НАТО/Украина/Зеленски, тогаш според мене тој е само уште еден бот на оваа Западна пропаганда.
Ваквите акции да ги правеа американци ќе се нарекуваа "ослободување од тиранинот" ама кога тоа го прави Путин, он е споредуван со Хитлер и цел свет го мрзи. Добро позната реторика на западните медиуми.
Aj kazi kakva vrska ima Zelensky so nastanite u 2014? Ako si otepal 3 saati na reportazi, ke si razberel deka Zelensky uopste i ne bil u politika vo toa vreme.
Nastanite na Mejdan se rezultat na togasnata vlada i pretsedatel koj po 'nekoe cudo' izbega u Rusija. Bas vecar gledav dokumentaren film na Netflix za nastanite na Mejdan.
Bidejki ne si razbral se, najubavo da go izgledas ova na netflix, se vika Winter on Fire: Ukraine's fight for freedom.

Branjeneto na Putin e isto ko da ti bide okej ako nekoja od sosednite zemji ne napadne nas i bara da terame po nivno ili ke ne sotrat do zemja.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom