Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    747
Член од
16 декември 2009
Мислења
1.330
Поени од реакции
1.181
Идеолошки си настроен. Во меѓународни односи има само интерес. Realpolitik.
Траба да се водиме од една идеологија - Македонија.
Би соработувал со нацисти, фашисти, комунисти, маоисти, запатисти за корист на Македонија.

Македонецот од 19 век идеолошки се занесувал по таа братска Русија, пан-славизам, православни браќа и за возврат добил нож во грб, окупации, мизерија.
Жално што денес истите идеи повторно се шират.

Народите што не летаа како мушички во пламен кон некои високи идеологии и си ги гледаа националните интереси, отидоа напред.

Албанците на еден митинг вадат американски и европски знамиња, на друг саудиски и муслимански. :)
Од каде што капне, капне.

Американците не им рекоа на нацистичките научници - не, вие сте нацисти, мрш во Германија - туку - овие научници можат да бидат полезни за нашите национални интереси.
Постов ме потсети на бесцелноста на таквиот ситнотамаќарски живот,а во исто време ме потсети и на еден мој сосед кој за време на втората светска војна исто како ти, ги менувал знамињата,за на крај да го погреши и да оди на робија како колаборационист со окупаторот да му го одземат сиот имот и да биде понижен и тој и неговото семејство.
Тоа е твојата "идеологија",ситен шмеќарлак,која на крај секогаш ќе биде погубна за тој што ја цоди иако во еден момент тоа ќе исгледа како голем курназлак.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Одамна не сум слушнал вакви смели изјави од Американска страна. Цел ден Џон Кери, Мадлен Олбрајт, Збигњев Бжежински, Марко Рубио и истанатите претставници на Американскиот естаблишмент се закануваат на телевизиа дека руска воена интервенција во Украина скапо ќе ја чини Русија.

Тврдат дека власта во Украина е легитимна и дека Русија се однесува надвор од меѓународното право.

Велат дека цената што Русија ќе ја плати ќе биде висока:

- меѓународна изолација
- замрзнување на рускиот имот (претпоставувам по цел свет)
- излегување на Американски и други инвеститори од Русија
- терање на Русија надвор од Г-8

Збруваат дека вредноста на рубљата паѓа заради кризата и ќе продолжи да паѓа ако ги превземат другите мерки.
Се зезаат театар малку сега да не речат ги извисивеме Еурофилите...само симболично и вербално ќе ја казнат Русија.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.257
Поени од реакции
13.773
Despite his best efforts, both overt and covert, Putin has failed to shape Ukraine to his will. He got his puppet Yanukovych elected president in 2004, only to see him overthrown in an Orange Revolution supported by millions of dollars of Western money. The “democratic” leaders who then emerged proved incompetent as well as corrupt. Yanukovych was re-elected in a fair election in 2010, but was even more incompetent and corrupt. His forceful ejection at the height of the Winter Olympics in Sochi, intended to showcase a modern and powerful Russia, was a humiliation for Putin and an unintended consequence of his intrigues. He is a vindictive man who will want revenge.
Above all, the West does not have the instruments to impose its will. It has no intention of getting into a forceful confrontation with Russia. Lesser sanctions are available to it, both economic and political, but they will hardly be sufficient to deflect a determined Russia from its meddling.

The alternative is for the West to talk to the Russians and to whoever can speak with authority for Ukraine. So far the Americans have been ineffective on the sidelines, the British seem to have given up doing foreign policy altogether, and only the Germans, the Poles and the French have shown any capacity for action.
Еве кратка историја за Украина низ очите на бритнаски дипломат во Русија.

So perhaps we should start with a short history lesson. A thousand years ago Kiev was the capital of an Orthodox Christian state called Rus with links reaching as far west as England. But Rus was swept away by the Tatars in the 13th century, leaving only a few principalities in the north, including an obscure town deep in the forests, called Moscow.

What became known as Ukraine – a Slav phrase meaning “borderlands” – was regularly fought over by Tatars, Poles, Lithuanians, Russians, Turks, Swedes and Cossacks. One large chunk, including Kiev itself, joined Russia in the 17th century. Galicia in the west fell to the Austrians in the following century, but was taken by Poland after the First World War, when the rest of Ukraine joined the Soviet Federation. Churchill, Roosevelt and Stalin handed Galicia and its capital Lviv to Ukraine in 1945. All these changes were accompanied by much bloody fighting.

Ukraine’s Crimean peninsula followed a different but equally tumultuous path. The seat of a powerful and predatory Tatar state, it was conquered and settled by the Russians in the 18th century. Stalin deported its Tatar minority in 1944 because, he said, they had collaborated with the Germans. They were later allowed to return. Crimea only became part of Ukraine in 1954, when Khrushchev gave it to Kiev as a present.

Ukraine became an independent country for the first time since the Middle Ages when the Soviet Union collapsed in 1991. It had many of the requirements for success: an educated population, good links with the outside world and substantial industry, though its economy remained distorted by the Soviet legacy. But it was still divided, with an uncertain sense of nationhood. Today 77 per cent of the country’s population is Ukrainian. But 17 per cent is Russian, a third of the population speak Russian and many of these people have strong family ties with Russia. Only the Ukrainians from Galicia look unequivocally to the West.

Врти сучи, тешко народот во Украина без разлика на националната припадност,корумпирани политичари. Руски, западни игри. Фашистички движења и тн. Секоја страна си гледа свој интерес.
Русите играат на таа карта која западот ја искористи во Косово. Но сега за некого Русите се узурпартори. Овие другиве биле цвеќе за мирисање. Во политиката нема правила, имаше но некој ги наруши и сега е глупаво да се повикува на тие исти правила.

Член од
26 септември 2012
Мислења
8.367
Поени од реакции
7.137
Па не би рекол баш, испука ли руска војска макар еден крушум кон украници, готово е, Русија ја губи укарина засекогаш, се што може да добие во тој случај е Крим и еден истичен регион.
моментално Русија го тестира расположението на Украинците за Запад или Русија,лесно може да се случи пресврт и Украина да се врати на стариот пат со нов лидер посекако,Јанукович е исто што и Љубчо за Македонија во политичка смисла........лесно може да се случи тие фашистите да скапат по затвори до крајот на животот ;) ќе биде интересно и неизвесно во секој случај........

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.330
Поени од реакции
1.181
Нашиот народ навива за Русија зошто и покрај сето западно влијание тој сепак чувствува дека Русија стои на правата и праведната страна во однос на крвожедните западњачки варвари.
Човекот кој го има тоа сетило за правда едноставно го чувствува тоа и покрај се.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Не знам за какво навивање се збори, ова не е утакмица, овде се работи за судбинта на 50 милиони луѓе. Јас не наивам за никој, само се обидувам да ја разбијам сликата за милите, добри и напатени руси кои се борат со светскиот империјализма, од едноставна причина што тоа не е точно.

Ако веќе има навивање, јас навивам за Украина и за украинскиот народ, кој има слична заебана судбина како нашата, растргнат од големи сили, со векови поробуван, поделуван во разни царства, и до ден денес необединет. А Русите во случајот на Украина ненормално многу ме потсеќаат на односот на Србите и Бугарите кон Македонија и македонците, за нив ние сме, како и украниците за Русите, мали, загубени братучеди кои не можат сами и кои мора еден ден да се вратат кон своето матично стадо.

Во склоп на ова еве и една добра колумна, повеќе емоционална, без многу сува политика.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=228141819159&id=13&prilog=0&setIzdanie=

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Македонскиот народ е со Украинскиот, кој ни помогнал во најтешките моменти. Инаку, Македонскиот народ повеќе реагира на лицемерните игри на Западот, кои сме ги искусиле и се уште ни ги подметнуваат, а не дека земаме про-руска страна.

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Она што е сега најбитно бар за мене, е тоа што со нова војна само ќе слабее православието... И така муслиманите и останатите религије имаат поголем наталитет од нашиот, уште ова не треба.. А и така во УКР има татари по димето Кримски татари, турци. Треба свите православни државе да остана заедно, ама не да му се дозвољуе на западот да командосуе со нас..!!

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Па не би рекол баш, испука ли руска војска макар еден крушум кон украници, готово е, Русија ја губи укарина засекогаш, се што може да добие во тој случај е Крим и еден истичен регион.
Тој источен регион е колку речиси пола Украина, и воедно најбогатиот регион во државата.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Она што е сега најбитно бар за мене, е тоа што со нова војна само ќе слабее православието... И така муслиманите и останатите религије имаат поголем наталитет од нашиот, уште ова не треба.. А и така во УКР има татари по димето Кримски татари, турци. Треба свите православни државе да остана заедно, ама не да му се дозвољуе на западот да командосуе со нас..!!
Како може да има правослана слога кога има диктатори кои се поставени од запад да шират секаква иделогија само не православна. И второ путин е исто така диктатор кој гледа само личен интерес и дали е псотавен од страна на западот или не тој прави потези кои му одговараат на западот. Он ќе испадне кривец зашто стана агресор.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.257
Поени од реакции
13.773
Тој источен регион е колку речиси пола Украина, и воедно најбогатиот регион во државата.
Точно.

Што му се случува на овој прекрасен украински народ? Дали самите тргнаа едни на други или некој ги прелажа за да ги искористи? Сценарио ли е ова? Југословенско или Сириско? Цртале ли Путин и Обама на салфетка поделба на Украина како Милошевиќ и Мицотакис на Македонија? Зошто Украинците не се ослободат од гнасните фашисти? Вреди ли да се касапиш со своите сограѓани заради Кетрин Ештон, Џорџ Сорос и Европската Унија? Зошто сè почна токму за време на Олимпијадата во Сочи, зошто Брисел побара Украина да ги раскине договорите со Русија ако сака да влезе во ЕУ? Зошто сега Путин ја спрема војската?

Не треба да си метафизичар за да го знаеш одговорот.

Гледам и религијата се вмеша. Украинскиот Патријарх изјави дека црквата ќе биде со армијата на Украина.
Рускиот Кирил повика на смиреност и е против било какво крвопролевање.

fkpromaja

In the Heaven.
Член од
28 јули 2012
Мислења
449
Поени од реакции
256
Најнови информации, КРИМ :

-Џон Кери : Русија би можела да го изгуби своето место во Г8 ако интенвенира во Украина.

-Канада : Отповикан амбасадорот во Москва

-Франција: Можен бојкот на Г8 во Сочи во Јуни.

-Крим: Во Симферпол пристигна долгиот руски воен конвој. Војници низ целиот Крим.

-Севастопољ : Украинските бродови го напуштаат Севастопол, во базата доаѓа руски шпиунски брод.

-УКРАИНСКИТЕ ВОЈНИЦИ НА КРИМ ПРЕОЃААТ НА РУСКА СТРАНА

-10ч : Обама го откажува учеството на Г8 во Сочи.

-Разоружена радарската база на Крим од страна на руски маринци.

-НА УКРАИНСКИОТ БРОД ХЕГАТА САДАЧНАЈИ ИСТАКНАТО РУСКО ЗНАМЕ ВО МЕДИТЕРАНОТ.

-Хитен состанок на ОЕБС во Виена.

Ова се воглавном најбитните новости денеска во минативе 3-4 часа. Ситуацијата озбилно ескалира, а со обзир дека се истакнуваат руски знамиња очигледно е дека добар дел на војската ќе дезертира. А и украинскиот НАРОД, а не оние американски платеници се на руска страна, занемарувајќи 500 илјади у Киев и 20 илјади у Лавов од цели 44 милиони. Во Харков ескалираат протестите...

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Украински офицери одбиваат да го предадат оржјето на руски војници

Превод:

UA: and you are not on my territory?
RU: we are following the order.
UA: no, this is my car. this is a state owed APC. you want peace? so do it peacefully.
RU: how can we do it peacefully with you?
UA: how can we do it peacefully with you? what are you doing here on my territory?
RU: take the car away
UA: so you can take all my weapons away?
RU: (via transmitter to someone) take the boxes away and take the Kamaz

-----------------------------------------------------------

RT хакирана

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.634
Поени од реакции
35.491
Според последните вести русите копаат ровови на Кримскиот истмус што значи не планираат да влегуваат во Источна Украина.
Ова ти држи логика исто како за шаховски натпревар во кој белиот прави рокада, да изјавиш дека тој белиот никогаш нема да нападне напред. :)

Основна воена доктрина е утврдување на стратешките позиции. Истмус е копнено стеснување, каде има подобро место за позиционирање одбрана од такви тесни грла?
На такви места мала воена сила (и по можност добро укопана) може да се брани од неколкукратно поголема војска.

Тоа никако не значи целосна дефанзива, напротив. Малку жива сила е одвоена за задоволителна одбрана а најголемиот дел од војската се слободни за било какви други акции на други локации.

Не дека очекувам да има било какви (поголеми) воени судири во оваа криза. Но ете ти одговарам со анализа на твојата хипотетична ситуација каде Крим би бил нападнат целосно или делумно, преку копно. (y)

Западот ќе остане на зборови и без реални дела од многу причини. САД нема доволно корист за да земе било какво активно учество во разрешницата на оваа ситуација. Ако ништо друго на САД, Русија им треба заради северниот коридор од НАТО членките кон Авгенистан.

Ова освен логистиката, е важно и за идното повлекување на Америте од Авгенистан, пошто односите со Пакистан им се влошуваат од ден во ден. Нема да пишувам детално за ова, кој ги следи работите знае за што зборувам. Вие другите имате на располагање подоста ресурси на нетот.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Знаете што приметив во целава ситуација. Однесувањето на Кина. И не само во овој случај, во сите овие меѓународни кризи во светот (Блиски исток, Африка, Украина), Кина си седи мирно на страна и буквално си гледа сеир, додека нејзината економија расте. Тие се во некакво политичко-економско партнерство со Русија, но на меѓународната сцена ја пуштаат Русија да ги бие сите дилпоматски и воени битки со западот, во исто време диркетно не се конфронтираат со никого.

Причината е едноставна, на Кина и одговораат сите овие кризи кои се што подалеки од нејзината територија и потенцијалните жаришта таму (Тајван, Кореа, Тибет), пуштајќи ја Русија и Путин да се борат со западот Кина е во дупла добивка- ем западот се занимава со Русија и други прашања без многу да ја замараат Кина а во исто време, ако Русите во една од сите овие битки си ги скршат забите од САД и сојузниците, тогаш Кина ќе го земе приматот и ќе ја стави Русија во подредена положба, нешто што сега сеуште не може да го направи дури Русите имаат кредибилтет на меѓународната сцена.

Kajgana Shop

На врв Bottom