http://wciom.ru/index.php?id=459&uid=115134Никаде не пишува на линкот што го посочи дека Russian Public Opinion Research Center (VTsIOM) извршиле било каква анкета во која испаднало дека само 3% од Русите верувале дека западот се меша во Украина. Тоа со 3% го изјавил некој си анонимен “respected state pollster“.
Дури подолу се кажува за анкетите кои ги извршил Russian Public Opinion Research Center (VTsIOM).
Баш напротив, тоа го тврдам затоа што сум маркетер по професија и знам како се прават анкети.@Bratot Интересно ми е како се преправаш дека не знаеш како се прават анкети на јавно мислење и како е чудно и невалидно анкета да е на 0.001% од население.
Ти пишува таму детално како е направена анкетата, од кои се реони, возрасти, социјални статуси се испрашувани луѓе, се убаво си пишува.
И анкетата е направена од најстариот и највалидниот истражувачки центар во Русија и регионот.
И која подобра методологија имаме за да ја добиеме реалната слика на јавното мислење во Русија од ова?Баш напротив, тоа го тврдам затоа што сум маркетер по професија и знам како се прават анкети.
Примерок од 1600 анкетирани на популација од 144 милиони од кои 30 мил. не се Руси, а географски двојно поголема од САД, КИНА и Канада е навистина илузорна претстава за руската перцепција.
Целта на анкетата била да се испита заинтересираноста во Русија за она што се случува во Украина, веројатно пропушти да забележиш дека само 38% од анкетираните активно ги следат вестите. А половина од нив се постари од 60 години.
Событија на Украине по-прежнему волнујут большинство россијан: о том, что неотрывно наблјудајут за происходјаштим сообштајут 38% (с 29% в октјабре 2014 г.) и 45% - что узнајут информацију времја от времени. Наибольшиј интерес пројавлјајут пожилые лјуди (48% старше 60 лет), сторонники КПРФ (53%). Индекс интереса* вырос с 56 п. до 67 п.
Многу е полесно да се одржува повиска заинтересираност на помала популација како во Македонија, каде процентуално ќе добиеме многу поголема заинтересираност и познавање на ситуацијата во Украина во директна споредба со Русите.
Доволно е да се погледаат прегледите на темава.
Јас не ја спорам работата на истражувачкиот центар, туку наменската манипулација на разни медиуми и сезонски навијачи, исто како што кај нас различните партиски штабови излегуваат со дијаметрално обратни резултати од нивните истражувачки центри. Статистиката во политички украсена хартија не дава реална слика за теренот.
Ох леле ... душичка... па тебе до сеа никој не ти објаснал бе ..... ахххх , ај ја у ептен кратки црти ќе се обидам да ти објаснам:На крај ќе испадне дека Украина ја порази Русија.
Оваа војна скапо ќе ја кошта Русија, веќе се осеќаат последиците, а кога ќе се потрошат залихите, тогаш ќе видиш која бедотија ќе бидат, како во 90тите.
НАТО ќе ја порази Русија без ниеден испукан куршум од нивна земја членка.
![]()
Затоа што ништо не е готово, спласната е офанзивата ама сеуште има борби.^
Зашто не се фалат украинците ако е така ? Се скинаа од фалење кога имаше борби кај донецкиот аеродром и на крај изгубија.Сега чутат ?![]()