Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    720

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
Лекцијата требаше да ја научат од другите. Се случи многу пати пред 2014.
САД така функционираат со децении. Не е од незнаење.

Е зошто немаа бе Рон? Светска сила (не сум саркастичен), во дворот, со половина население про руско. Зошто немаа?
od nekenje da tepaat nevini luge na plostad bese toa. se nadevaa deka samite urki ke imaat dovolno doblest da si gi resat idiotite doma. nemaa. ispadnaa najglup narod vo evropa.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.524
Поени од реакции
2.621
Ама пак ќе ти кажам дека 90% од населението не е мал процент. Контра пример за ова ене ти ги Американци (ниги и грингоси) колку се дружат со Колумбијци иако нивните две влади се први другари во се.
Затоа викам дека неможеш да заклучиш дека ако американци и колумбијци не се дружат дека нивните влади исто нема да се дружат, и дека ако украинци и руси се дружат дека нивните влади нема да се дружат.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.492
Поени од реакции
27.306
Моја процена е дека секој град ќе биде бранет вака, и нема да има никаква безусловна капитулација тука.

Живи здрави ако дочекаме некад мировен договор, се надевам нема да праиме тука ментални гимнастики што е безусловна капитулација.
Не прават маневри Русите, не одат на други градови. многу лесно можат да се избегнат утврдувањата, ама сепак не го прават тоа и се концентрираат на нив. Не верувам дека Русите ќе излезат воено од Донбас во оваа фаза, ми се чини дека војната ја чуваат блиску до матичната територија. Гледај и во Бахмут што се случуваше и што претпоставувам дека ќе се случува во Авдиевка. Во Бахмут Русите лесно можеа да го затворат градот, но сепак оставаа да се носи континуирано засилување.

Од друга страна, митовите за Украинските офанзиви паднаа во оној момент, кога наводно дури појака Украина, со западно оружје не успеа со месеци ништо да направи со бомбастично најавуваната летна офанзива. Испадна дека есента 2022 сепак Русите не ни пробале да се бранат и едноставно се повлекле кога западот свршуваше на офанзивната моќ на Украинците. Едноставно Русија ја води војната таму каде што нив им одговара, завземањето на територии го остава на крај, кога ќе колабрира Украинската армија.

Инаку кажав, Доњецк, Луганск, Керсон и Запорожје, комплет е најминимална победа на Русија. Одеса, Миколаев, Днепропетровск и Харкив е солидна победа. и во двата случаи доколку Украина дозволи анексија на овие територии, ќе биде безусловна капитулација. Колку ќе биде поблиску го првиот случај, толку ќе знаеме колку Русија имала тешкотија да го добие тоа.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
Затоа викам дека неможеш да заклучиш дека ако американци и колумбијци не се дружат дека нивните влади исто нема да се дружат, и дека ако украинци и руси се дружат дека нивните влади нема да се дружат.
nebitni se vladite. vladi se meuvaat. do vcera amerika i pretese na kolumbija radi drogata. bitno e narodot dali se slozuva i druzi. zatoa i ti rekov sto go trgnat zeleniot ke bide mnogu podrugo, utre da ima izbori ke izgubi ko magare i ke dojde onoj sto ke im veti mir a so toa i povtorono prijatelstvo so rusija. zatoa momentalno nema ni demokratija ni opoziicija ni izbori vo ukraina.

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Русија веќе го проби дното во 90-тите така да преглупо е да се каже дека ова било последен крик на умирачка империја. Баш напротив, победата во Сирија и војнава во Украина се доказ дека Русија се враќа како фактор во светот. Далеку од СССР ама сепак топ 3.

Шутраци како Меркел и Оланд јавно се фалат како ја превеслале Русија со Минските договори, значи воопшто не ги сметале за еднаков противник. Во стил на "кој ѓаол си ти да имаш црвени линии пијандуро стара". Дури и кога влегоа воено во Украина западот одби преговори мислејќи дека ќе ја скршат тотално Русија.
Меѓутоа Русија го издржи економскиот удар, ги удри темелите на новиот свет, и е на праг да ја добие војната.

На Америка никој не смееше да и писне пред 24.02.2022, убедливо број 1 сила. Повеќе од очигледно е дека тоа не е повеќе така. Мала работа ли е да се изгуби овој статус?
ЕУ па да не зборам, комплетно се небитни во светот, никој не ги ферма два посто, им остана да се силат само на северни бановини.
Зборам за политичко влијание во светот, иначе нормално дека просечниот граѓанин на ЕУ и САД е побогат и така ќе остане, но не значи дека другите нема да продолжат да ги стигаат.

Кина најголем победник сега за сега.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.524
Поени од реакции
2.621
sto ti e poentata? deka izgubile sfera na vlijanie u dvor? ok, eve sega vaka celosno sve ke stavat pod kontrola. nema da ima poveke vakum ni prostor za kurton revolucii i plus ke im disat u vrat na pola banana nato drzavi.

sto si se fatil tolku za meksiko? rusija i kina si vodat sosema razlicna bitka. kina ti objasniv so drogata. rusite vaka:

izgledaj go celo video ako go najdes, ova e samo 13 min, i e snimeno vo 84ta... tipot e prebegan kgb agent, sve fino im objasni sto ke im se slucuva i eve sega go gledame...

za drugovo me mrzi duri i da se raspravam so tebe... ne sfakas sto ti kazuvam. znaci napravija avion i ke go koristat oni prvicno za niv. nemora da izvezuvaat dovolno golem pazar se, ne mora da e zakana za industrijata sega za sega, za ponataka moze ke e moze nema da e. svetot stom se podeli ke vladeat nekoj novi pravila... izgleda mal si ili ne si bil roden koga veke ednas sve bese podeleno.
Поентата е тоа што го напишав во првиот пост што ме цитира. Русија заедно со Европа се тргнати во decline, во речиси сите параметри кои ги набројав погоре, демографски, индустриски, екононски и од сегашна гледна точка речениците како Русија направија авион, Европа направи ЕВ не се индикатор дека ќе станат порелевантни, пак викам дека светот е непредвидлив, никој не мислел во 70-80ти дека Кина ќе е каде што е сега, се предвидувало дека Јапонија ќе биде новиот конкурент на САД во 70тите и рани 80ти, ништо од тоа.
Факт е дека денешната слика, и реалноста и индикаторите за во блиска иднина се тие, сакале прифатиле сакале не.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
Поентата е тоа што го напишав во првиот пост што ме цитира. Русија заедно со Европа се тргнати во decline, во речиси сите параметри кои ги набројав погоре, демографски, индустриски, екононски и од сегашна гледна точка речениците како Русија направија авион, Европа направи ЕВ не се индикатор дека ќе станат порелевантни, пак викам дека светот е непредвидлив, никој не мислел во 70-80ти дека Кина ќе е каде што е сега, се предвидувало дека Јапонија ќе биде новиот конкурент на САД во 70тите и рани 80ти, ништо од тоа.
Факт е дека денешната слика, и реалноста и индикаторите за во блиска иднина се тие, сакале прифатиле сакале не.
rusija ne e vo decline. avionot e napaven vo 70tite, sega samo celosno site delovi se proizveduvaat doma. nekat da im prakaat delovi, nemora. evropa i usa gubat ne rusija. isto za se drugo. toa ne ja pravi rusija vo pad, naprotiv rusija raste, ko sto spomnaa pogore rusite go doprea dnoto vo 90tite. na red se drugite.

realnite indikatori se deka eu ke e se ponerelevantna, deka sad poleka propaga i gi cica sojuznicite a deka multipolaren svet kade poveke drzavi ke go vodat megu koj i rusija poleka stanuva realnost. toa deka kina ke bila #1 i demek rusija gubi so toa e pred se vasa fiks ideja, mislam deka na ovaa strana na nikoj ne mu e gajle za toa. ne pravi razlika.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Чекаа Циа и Мосад да истренираат и обучат агенти за полесно да им се инфилтрираат.

Ако памтиш претходно таа плавушата со ѓеврекот на глава пробуваше некои портокалови револуции. Работата беше што уште тогаш моменталната власт не зема да ја самоубие со скок од 12 спрат. После тоа кога почнаа срањата на Мајдан, Јанукович не испрати ни желки да пребијат све што мрда додека овие ги пукаа и ги гаѓаа со молотови коктели и бомби. Премногу наивен испадна зошто мислеше дека негови легално добиени избори САД и ЕУ ќе му ги уважат и нема да го бутнат од власт за нивна корист. Затоа и не реагираше брутално за да не го прогласат тиранин. Откако Путин, Лукашенко и Токаев видоа со што стока си имаат работа и дека нема шанси за преговори и дијалог со такви , затоа уште од прв ден све со пендраци решија зошто другчие немаше како.

Разлистај ја темава од почеток и потсети се како се почна и кој и зошто е крив.
Ех, јасно ми е де зошто е така.
Не ми е јасно зошто Русија не ги правеше истите методи со про Западниве. Како што правеше во Африка.
И зошто не реагираше пример воено на револуцијата, да го одржи стариот претседател на власт (или што и да беше). Како во Сирија.

Можеби Рон ти одговори, можеби не. Јас не тврдам дека знам. Само знам дека имаше примери каде што Русија играше како што Западот играше во Украина и како што на пример изигра во Казахстан, или поагресивно во Сирија.

od nekenje da tepaat nevini luge na plostad bese toa. se nadevaa deka samite urki ke imaat dovolno doblest da si gi resat idiotite doma. nemaa. ispadnaa najglup narod vo evropa.
Хахахаха. Хаха. Неќеле да тепаат невини луѓе.
Сега ок им е. И да тепаат и да им ги тепаат невините.
Хахахаха.

Од сочувство за невини луѓе ја изгубија Украина.
Хахахахаха.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
Ех, јасно ми е де зошто е така.
Не ми е јасно зошто Русија не ги правеше истите методи со про Западниве. Како што правеше во Африка.
И зошто не реагираше пример воено на револуцијата, да го одржи стариот претседател на власт (или што и да беше). Како во Сирија.

Можеби Рон ти одговори, можеби не. Јас не тврдам дека знам. Само знам дека имаше примери каде што Русија играше како што Западот играше во Украина и како што на пример изигра во Казахстан, или поагресивно во Сирија.

Хахахаха. Хаха. Неќеле да тепаат невини луѓе.
Сега ок им е. И да тепаат и да им ги тепаат невините.
Хахахаха.

Од сочувство за невини луѓе ја изгубија Украина.
Хахахахаха.
nisto ne izgubile, naprotiv dobija novi ruski republiki a do kraj na vojnata ke bide i cela ukaina prasanje samo vo kakov format.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
nisto ne izgubile, naprotiv dobija novi ruski republiki a do kraj na vojnata ke bide i cela ukaina prasanje samo vo kakov format.
Така е.
Добијаа и милиони население.
И регион полн ресурси.
Можеби ќе добијаат уште, можеби и ќе ја отсечат Украина од пристап до море.

Ама добијаа и една поинаква Украина. Украина со се што ќе донесе САД кај нејзе.
Можеби таа Украина ќе биде преполовена, и по население и по територија.
Ама ќе биде Украина од кошмарите.

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.874
Поени од реакции
7.138
Така е.
И регион полн ресурси.

Без оружје и војници ништо нема да биде. Русија несомнено ќе ја неутрализира. САД ќе може да ги одржува само во герила, освен ако не избегаат сите во Европа.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
Така е.
И регион полн ресурси.

taa ukraina nema da postoi.

amerite veke ja spremaat polska.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
Без оружје и војници ништо нема да биде. Русија несомнено ќе ја неутрализира. САД ќе може да ги одржува само во герила, освен ако не избегаат сите во Европа.
taa ukraina nema da postoi.

amerite veke ja spremaat polska.
Не знам јас како ги замислувате овие работи.
САД го откорнаа Виетнам од бомбардирање. Значи имаа воздушна доминација (каква Русија што може да сонува во Украина) и фрлаа напалм, отрови, бомбардираа градови, со години. Значи убиваа намерно цивили.
Ниту Виетнам се распадна, ниту избегаа сите, ниту капитулира.
На крајот Виетнам победи, што нема да биди овде случајот со Украина.

Ама нема ни Украина да биде неутрализирана.
Реалноста, без разлика дали ја сакате или не, е дека, после крајот на војната, нешто ќе остани од Украина.
Тоа нешто ќе биде вооружено до заби.
И нема да биде пријателски настроено кон Русија.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
САД го откорнаа Виетнам од бомбардирање. Значи имаа воздушна доминација (каква Русија што може да сонува во Украина) и фрлаа напалм, отрови, бомбардираа градови, со години. Значи убиваа намерно цивили.

Реалноста, без разлика дали ја сакате или не, е дека, после крајот на војната, нешто ќе остани од Украина.
ako ostane ke bide pro ruska inace nema da ostane.

ostaj ti vietnam, da ima utre vojna megu sad i meksiko ne meksiko panama ke bide amerikacka...

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.830
Поени од реакции
12.896

Точно ниту Виетнам се распдна, ниту Ирак и Афганистан.

Но во случајов збориме за територија која историски била некогаш дел од Русија. Крв и крв имаат пролеано во историјата за таа територија.

Kajgana Shop

На врв Bottom