Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    720

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.508
Поени од реакции
33.656
Па он те праша да му објасниш “зошто од 1991 до 2014 немаше ни еден обид за револуции а од кога се умеша западот дојде до граѓанска војна“. Или само му објаснуваш какви расипани злотвори се САД, и дека РФ едноставно требало да очекуваат од нивните „партнери“ дека ќе ги заебат позади грб?

Пошто тука си во право, но тоа кажува многу и за тебе самиот штом подржуваш и навиваш за такви злосторници и креатори на толку човечко страдање насекаде по планетава.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
970
Поени од реакции
3.777
Не знам што е толку тешко да се сфати дека Русија место сосед со кој ќе има огромна соработка го претвори во непријател вооружен до заби.
Интересна логика, значи Русија подобро да ја оставаше Украина западот да ја работи, да ја земе у НАТО, да наредат се живо на Крим да ја отсечат од црно море, да ги протераат милиони Руси од Украина и пак да имаат непријател вооружан до заби? :icon_lol:
Што мислиш ти зашто Русите држат најголема и најбогата територија у свет, заш не рекле еј ај да им дајме на овие и оние што сакаат само да не ни станат непријатели хаха

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.508
Поени од реакции
33.656
Интересна логика, значи Русија подобро да ја оставаше Украина западот да ја работи, да ја земе у НАТО, да наредат се живо на Крим да ја отсечат од црно море, да ги протераат милиони Руси од Украина и пак да имаат непријател вооружан до заби? :icon_lol:
Што мислиш ти зашто Русите држат најголема и најбогата територија у свет, заш не рекле еј ај да им дајме на овие и оние што сакаат само да не ни станат непријатели хаха
Нападнати се и како да има некаков избор дали да се бранат или да не се бранат. Што ќе се случи ако не се бранат?
Баш - како мали Џокица разбира геополитика.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.372
Поени од реакции
24.509
А, не. Тие Ванлок муабети можеш само него да му ги кажуваш.

Русија, со моќ да делува далеку преку своите граници, да дозволи сосед со кој дели ист јазик, има најголема економска соработка, каде и политички успеваше да наметни власт која беше на нивна страна, да дозволи Западот да ја претвори во тоа што е денес е кривица само на Русија.

Целта на било кој непријател (во случајов Америка) е да се меша со соседите или со внатрешните проблеми на било која држава. Русија тоа добро го знае. Впрочем тие истото го правеа со Американците пред пола век. Не им е нешто ново. Знаеја што прават Американците, повеќе од 2 децении. Во дворот им е.
Ако не беа Американците ќе беше Британија, Германија, ќе беше Кина, или кој и да е противник.
Вината за ова сега е исклучиво на Русија.

Не е историјата на Украина само од 2014та. Дури и од 2014 до пред почнувањето на војната, Русија имаше начини (иако намалени од пред 2014) да го реши проблемот во своја корист.

Украина може никогаш нема да влези во НАТО, ама тоа не е никаков проблем Западот да има постојано воено присуство таму.

Поверојатно е да им текни на Чеченците да направат нов обид за независност отколку што Украина ќе биде про Руска.

Про Руска Украина беше можна само преку политичко решение, овозможено од блиската соработка меѓу двете држави, на секое поле. Војнава го избриша сето тоа.

Не знам што е толку тешко да се согледа реалноста.
Не одат секогаш работите според планот.
Ете ги, Американците ја заебаа работата во Авганистан.
Ерменците во Нагорно.

Пишував пред инвазијата на Русите, дека војната е коцка. Можеш да добиеш многу, но и да изгубиш многу.
Одлично и одеше на Русија до пред оваа војна. Чеченија, Грузија, Сирија, Крим, влијанието во Африка итн.
Не им успеа во Украина, тоа е.

covek pola ukraina se preseli... ne znam dali znaes ama na bosh mesta kako bali gi ima preku 10K, preku 20K vo thailand, bog znae kolku u vietnam a da ne zborime za evropa i zapad... zavrseno e so taa drzava, ke izginat uste nekolku 100tici iljadi za zal do krajot na vojnata i tolku ke e od niv. posle toa ke sfatat kolku se zaebale... isto kako cecencite. neznam zosto mislite deka rusija ke prifati da pregovara i ke dozvoli pak zapadot da ima bilo kakvo urgencii tamu posle Minsk i priznavanjeto od zapadot deka samo kupuvale vreme za da se spremat za vojnata... ocigledno deka rusija ne slabee i nema pricina za dogovor sto ne i odogovara. vo meguvreme ete, zamena za nord stream si gradat gasovod so kina. zivotot vo rusija si tece prilicno normalno, vo ukraina troa pozaebano nekako mi deluva.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.239
Поени од реакции
18.183
Во пикот лани по 100 ракети испалуваа секој 3 ден кога им ги уништуваа трафоата, електричната инфраструктура...

Божем не можат наеднаш 1000 ракети да испалат на Киев и да го срамнат со земја? Никое ПВО нема да може да се одбрани од толкав број
1. Не можат
2. Не сакаат

Chose you fighter :D

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.524
Поени од реакции
2.621
Сега како е планот, ќе се враќа Украина во прегратките на мајка Русија? :icon_lol:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
^Не велам дека Русија требаше да седи така и да прави ништо.
Велам дека Русија не изигра најдобро кај соседот што најмногу и значи.
Во превод, се доведе до ситуација да мора воено да реагира, порано или подоцна преку, сега очигледно, погрешни потези во годините пред војната. Исклучиво по вина на Русија.
Знаат што правеше САД децении пред Украина. Имаа еден куп опции да изберат како ќе играат. На крај, сите нивни опции доведоа до ова денес. Тоа не е вина на САД. На нивното место можеше да биде кој било друг.

Дури и ретардираната логика од Ванлок води до заклучок дека Русија изигра лошо.
Биле нападнати. Одговорот беше заглавување во рововска војна и претворање на остатокот од Украина во непријател кој ќе биде вооружуван доволно да ја држи Русија врзана прилично долго.
А го имаа факторот изненадување, го имаа изборот каде ќе удрат, на кој начин, која цел итн итн.

Ако можат да прават воени удари или сменување на власти по Африка, можеа да размислуваат на тој начин кај соседот, каде што имаа добар дел од популацијата наклонета кон нив.
Ако можеа да го спасат Асад, можеа да го спасат и тој што беше на власт до 2014та пред револуцијата.

И не, Русија не води егзистенцијална војна, туку Украина.

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.165
1. Не можат
2. Не сакаат

Chose you fighter :D
Секако дека не сакаат. Не гаѓаа никаква цивилна инфраструктура. Се гледа сега со Газа колку е лесно да се срамнат згради со земја. Авиони од 50км испалуваат ракета, ништат цело маало преку ноќ. :)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.239
Поени од реакции
18.183
Секако дека не сакаат. Не гаѓаа никаква цивилна инфраструктура. Се гледа сега со Газа колку е лесно да се срамнат згради со земја. Авиони од 50км испалуваат ракета, ништат цело маало преку ноќ. :)
Изглеа не си видел како изгледаат градовите кај што им стигнал дометот на русите :D

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.040
Поени од реакции
11.287
Сега како е планот, ќе се враќа Украина во прегратките на мајка Русија? :icon_lol:
Сигурно нема во прегратките на ЕУСА да биде пошто пола изорана е.
Теба како ти се гледа?

Скроз немам намера повеќе да трпам провоцирања од вакви како тебе, ќе добиеш однос токму каков што го даваш.
Ех кога те провоцирал претходно Димитрије, не е тој таков.

Добро, не се важи кога е во друга тема:
Sea zaso bile evreite prvi, kje izgubam mn vreme da ti objasnuvam. Ne mozham dropki da te ucam na stari godini.
Во принцип не провоцира тој. Уствари чекај...
Ништо, батали. (n)

devilko

♆ wicked one ♆
Член од
28 август 2014
Мислења
1.889
Поени од реакции
6.165
Изглеа не си видел како изгледаат градовите кај што им стигнал дометот на русите :D
Тие на југот како Бахмут? Каде што немаше цивили?
Не знам за каков домет мислиш кога ракети може од Касписко да испалуваат, и да погодат зграда во Лвов.
Ете Харкив им е во "домет". Не на ракети, на артилерија. Суми исто. Стојат не чепнати скоро. Да сакаат, не можат да ги срамнат до сега?

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.552
Поени од реакции
42.051
дечки Русите споро тепаат, тоа е проблемот. Овие дудлачиве навикнати на јуесеј и израел сакаат рамнење до темел на све.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.348
Поени од реакции
13.238
Си ги помешал работите, русите не се Израел и САД, а украинците не се Хезболах да се кријат зад цивили.

Заборавив, ми текнуе коа украинците криеја воена техника помеѓу згради.

Kajgana Shop

На врв Bottom