Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    728

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Ко да не го уништи. Ми изгледа ко да го лупна во мотор и ќе му треба смена на ребраст, ама иначе здрав.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.428
Мене ми изгледа дека некој тебе треба да ти објасни што е иницијатива во војна.
Не знам кој е мојот колега, ама вршење напад не е директно поврзано со иницијатива.
Во Бахмут, Вагнер цврсто ја држеше иницијативата и напредуваше секој ден. Украина пред да се повлече од последните квартови изврши поддржувачки напади за да може правилно да се повлече. Иако тоа беше напад со лимитиран успех, иницијативата не беше во нив, само спасуваа жива глава.
Ало Франкфурт, он мисли дека напад се вика само ако напаѓаш туѓа територија. Не ми објаснувај мене, пред да прочиташ што сум пишал до сега, на тема: иницијатива, тактика, операции, стратегија.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.707
Поени од реакции
33.926
Лол, ако имало експлозија во нуклеарна централа, НАТО трупи ќе влезеле во војна со Русија.

Кои глупости човече...
За што друго западните би го искористиле фолс флагот со прљава бомба кај Енергодар?
Самите они со месеци пуштаат најави за полско влегување во западна Украина, дури и спојување со Полска.

Ама може да се деси Шпанците да ги претркаат, еве гледам се спремаат. :unsure:

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.521
Поени од реакции
26.179
Грешка правиш што воопшто му идеш по наративата, не па да очекуваш објективен муабет.

Јас од никој од нив не добив аргументирано мислење како РФ може да ја изгуби оваа спора војна на трошење против Украина САД и вазалите.
Kaко РФ со супериорна: техника, логистика, авијација, технолошка предност, итн, итн, да изгуби war of attrition па макар и против една Пакс Американа, ама која е позади океанот и во големи економски проблеми.

Тоа го чекам.
Не да се објаснувам со рандом навијачи што е феинт и лажњак, што е план А/Б/Ц, што е примарна цел а што опортунистички споредни цели и обиди кои ако упалат ок, ако не секако си во ќар пошто на југ имало помалку војска и си влегол до Одеса... Толку е изџвакано тоа да нема смисла ни поента. За нив освојување на 20% територија од таа на Германија и Франција заедно - тоа било пораз. Пошто не било „блицкриг победа во две недели“. Пошто империја и вазал со најголема и најспремна армија во Европа (после руската) така лесно се победуваат. Со блицкриг против руски ПВО и противник 8+ години спреман и укопан на повеќе нивоа.

Детски муабети.
Ама ќе почекам јас уште - за аргументирано мислење како во случајов РФ може да изгуби war of attriton против Украина САД и вазалите. Знам дека нема да добијам такво аргументирано мислење, но ете - можеби грешам.
Автоматски споено мислење:

Нешо не ги сакаат азовци во Франција изгледа.

Во меѓувреме љубов цути на на други места.

За видово каде што го тепаат азовцов, на твитер истово видео го видов каде што пишуваше дека бил откриен андеркавер џандар кај баграта што палеше низ Франција. Не знам што е вистина а што не е. Ама могуче е да е фејк.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.707
Поени од реакции
33.926
За видово каде што го тепаат азовцов, на твитер истово видео го видов каде што пишуваше дека бил откриен андеркавер џандар кај баграта што палеше низ Франција. Не знам што е вистина а што не е. Ама могуче е да е фејк.
Aко е така, некој баш се потрудил убедливо да го синхронизира аудиото. :)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
Ало Франкфурт, он мисли дека напад се вика само ако напаѓаш туѓа територија. Не ми објаснувај мене,
Тебе ти пбјаснувам дека покрај тоа што се правиш паметен некому, не знам кој е ОН, и ти грешиш во твојот опис
пред да прочиташ што сум пишал до сега, на тема: иницијатива, тактика, операции, стратегија.
Си пишал глупости, те прочитав
аман, оперативен аспект
Во историјта се смета дека Германија напаѓала до 1943-та, после Русија се смета дека напаѓала. Без никаква врска со тоа која територија била чива. Русија напаѓала и пред Москва, во зимската операција, а и пред Берлин.
Очигледно тука грешиш, фино сум ти објаснил
После 1943 нацистите имале уште минимум 5 офанзиви. Констатацијата ти е погрешна, они напаѓале, ама сојузниците ја превзеле иницијативата. Моментумот во војна е многу силен фактор.
На што ти се сложуваш, па лупаш зелени
Секако дека станува збор за иницијатива. Тој што прави што сака, тој ја има. Другиот реагира само реактивно. Ја му објаснив за да сфати. Пошто, како што можеш и самиот да видиш, твојон колега мисли дека ако се тепаме на украинска териорија, не може да велиме Украинците нааѓаат. Како едно со друго да е зависно. Е сега, кога он мисли така, ја да му објаснувам иницијатива што е?
Твојот опис на "воена иницијатива" е неточен, па јас тебе ти викам, а не "него"
Мене ми изгледа дека некој тебе треба да ти објасни што е иницијатива во војна.
Не знам кој е мојот колега, ама вршење напад не е директно поврзано со иницијатива.
Во Бахмут, Вагнер цврсто ја држеше иницијативата и напредуваше секој ден. Украина пред да се повлече од последните квартови изврши поддржувачки напади за да може правилно да се повлече. Иако тоа беше напад со лимитиран успех, иницијативата не беше во нив, само спасуваа жива глава.
Ало Франкфурт, он мисли дека напад се вика само ако напаѓаш туѓа територија. Не ми објаснувај мене, пред да прочиташ што сум пишал до сега, на тема: иницијатива, тактика, операции, стратегија.
Луѓе сме, грешиме, ама не се понашај како шериф, не е во ред

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.428
Луѓе сме, грешиме, ама не се понашај како шериф, не е во ред
Ќе се понашам како сакам и нигде не сум згрешил.
А ти не си прочитал што сум пишувал за тактики,операции и стратегии на форумов.
Мојот речник е соодветен на соговорникот.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.521
Поени од реакции
26.179
Aко е така, некој баш се потрудил убедливо да го синхронизира аудиото. :)
Стварно не знам, затоа и тоа видео не го постирав во темата за Франција. Француски ништо не разбирам така што и од тој аспект ништо не можам да тврдам.
Ако разбираш кажи што му зборат овие што го тепаат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.707
Поени од реакции
33.926
Автоматски споено мислење:

Стварно не знам, затоа и тоа видео не го постирав во темата за Франција. Француски ништо не разбирам така што и од тој аспект ништо не можам да тврдам.
Ако разбираш кажи што му зборат овие што го тепаат.
Два збора Француски дали разбирам, ама „Мерд... Азов... А? .... Азов... А? Мерд!“, до толку разбирам. :LOL:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
За што друго западните би го искористиле фолс флагот со прљава бомба кај Енергодар?
Самите они со месеци пуштаат најави за полско влегување во западна Украина, дури и спојување со Полска.
Веројатно не си сериозен за ова, така?
После толку години дремење на вакви теми, сигурно не се сериозен за ова?

Еден совет, намалете со тие Твитер и Телеграм "анализи".
Се губи контакт со реалноста.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.707
Поени од реакции
33.926
Веројатно не си сериозен за ова, така?
После толку години дремење на вакви теми, сигурно не се сериозен за ова?

Еден совет, намалете со тие Твитер и Телеграм "анализи".
Се губи контакт со реалноста.
Изјави на украински претставници на власта, на чело со Зеленски. Работи кои се трубат на сите можни медиуми.
Кои „Твитер и Телеграм анализи"?

И мене ти ми зборуваш за губење контакт со реалноста??

Kajgana Shop

На врв Bottom