Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    733
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.691
Поени од реакции
42.280
И русите сега имаат единици налик на Вагнер составени од робијаши, Шторм Z ги викаат и ги користат за офанзивни мисии. Сеуште е мала но наскоро би постанала главна тупаница на руската армија. Има околу пола милион робијаши во Русија, и изгледа гледаат да им дадат некаква работа.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.751
Поени од реакции
34.001
Проблемот е дали ќе имаат ум да го копираат она што функционира - меритократскиот систем на Вагнер.
Автоматски споено мислење:

Не е можно да има 50к многу е!
Јасно е дека нема, ама западните не испуштаат шанса за промоција на лгбтп.
Инаку види ги фотографиите на наводните војници-педерчиња. Чист, нашминкан, избричен, насмеан - без грепка никаде... Таквиот нема видено тепање, ок освен во кревет и видео.

Во меѓувреме во Империјата:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.751
Поени од реакции
34.001
Вчера им срушиле и авион, придружбата не тој со проектилот.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.994
Поени од реакции
5.610
Кој викал? цитирај го…
Цело време ова го верглаш за прорусиве а баш никој од нив нема пишано такво нешто
Ете ти ја темата, листај си ја наназад ќе си видиш еден куп постови. Не бидете легачи да ви се сервира се под нос. Види на почетокот на војната мислењата ќе ти стани јасно.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.751
Поени од реакции
34.001
Кој викал? цитирај го…
Цело време ова го верглаш за прорусиве а баш никој од нив нема пишано такво нешто
Грешка правиш што воопшто му идеш по наративата, не па да очекуваш објективен муабет.

Јас од никој од нив не добив аргументирано мислење како РФ може да ја изгуби оваа спора војна на трошење против Украина САД и вазалите.
Kaко РФ со супериорна: техника, логистика, авијација, технолошка предност, итн, итн, да изгуби war of attrition па макар и против една Пакс Американа, ама која е позади океанот и во големи економски проблеми.

Тоа го чекам.
Не да се објаснувам со рандом навијачи што е феинт и лажњак, што е план А/Б/Ц, што е примарна цел а што опортунистички споредни цели и обиди кои ако упалат ок, ако не секако си во ќар пошто на југ имало помалку војска и си влегол до Одеса... Толку е изџвакано тоа да нема смисла ни поента. За нив освојување на 20% територија од таа на Германија и Франција заедно - тоа било пораз. Пошто не било „блицкриг победа во две недели“. Пошто империја и вазал со најголема и најспремна армија во Европа (после руската) така лесно се победуваат. Со блицкриг против руски ПВО и противник 8+ години спреман и укопан на повеќе нивоа.

Детски муабети.
Ама ќе почекам јас уште - за аргументирано мислење како во случајов РФ може да изгуби war of attriton против Украина САД и вазалите. Знам дека нема да добијам такво аргументирано мислење, но ете - можеби грешам.

Нешо не ги сакаат азовци во Франција изгледа.

Во меѓувреме љубов цути на на други места.

Последно уредено:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.994
Поени од реакции
5.610
Грешка правиш што воопшто му идеш по наративата, не па да очекуваш објективен муабет.
Еве мала ретроспектива на мислењата на одделни проруско настроени кајганџии пред и за време на војната. И тоа по само мала екскурзија по постовите. Сега немам многу време, ама подоцна ќе побарам уште мислења. Како се тврдеше дека Русија прави грешка со војнава, па сега истите тие ме убедуваат дека Русија немала избор...

Сподјелано:

И јас мислам дека нема да нападнат. Ама може има нешто што не знаеме. Олкава тензија до сега не сме виделе. Туку кога ќе размислиш малце и Русија и САД имаат бенефит од тензијата. И гасот и нафтата се плафон
Ни самите Украинци не се уверени во некаква си Руска инвазија. Дали играат некоја игра или сваќаат дека западот си ги користи како куртон ќе покаже времето. Јасно е дека цела медиумска пропаганда им ја руши и така кревката економија. Уште па приказни за повлекување на дипломатскиот персонал , вработени и тн. Не ми е јасно само ако испадне дека е се без врска со кое лице ќе се појават утре пак?
Во врска со „наоружувањето“, па Украина уште 10 пати повеќе да ги „помогнат“ колку што досега успејаа, пак ќе бидат безначаен воен нон-фактор и буквално ќе бидат прегазени во евенутална војна (скраја да е). Неколку пати ви ги постирав конкретните разлики во војска, спремност на кадарот, наоружување, специјални системи за модерно војување, итн... Само не ви влагаат во глава тие факти. Повеќето овде си читате приказни за америчка помош со џавелини и слично (кои веројатно нема да стигнат ни да бидат употребени ако дојде до војна, не дека ќе направат разлика).
TLDR: ако има воена интервенција ќе биде од ограничен карактер и со минимални жртви, плус и не верувам дека на Украинците ќе им се допадне планот на САД да се борат со Русија до последниот Украинец.
Ако еден тенк иде у просек 70 на саат можат за два саати да бидат таму
многу аматерски изиграа русиве. Тотално ги потценија. Ваљда ќе се освестат малце после ова.
Не убедував никого, само кажав дека би било грешка и уште го мислам тоа.
Еј ја снема кајгана и Русиве одма тактички грешки праат, нека каже некој дека Путин не ги чита писанијата тука.
Кои офчари им ги планираат нападиве леле боже. Праќаат војници гориво им снемува по пат, напуштени возила насекаде. Праќаат војска на антонов аеродромот не им даваат поддршка од воздух и го губат, па пак го превземаат. Скроз промашена операција. Изгубени животи само.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.751
Поени од реакции
34.001
Тоа што ти се обидуваш да дигресираш во којштокажалнекогаш, ич не го менува фактот дека 100% ми ја избегнуваш поентата: Аргументирано мислење како во случајов РФ може да изгуби war of attriton против Украина САД и вазалите.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.994
Поени од реакции
5.610
Тоа што ти се обидуваш да дигресираш во којштокажалнекогаш, ич не го менува фактот дека 100% ми ја избегнуваш поентата: Аргументирано мислење како во случајов РФ може да изгуби war of attriton против Украина САД и вазалите.

Колку сакаш пробувај со вакви мемиња да го одбегнеш и да се правиш дека не го гледаш она очигледното, тогаш Ванлокчич тоа е твој проблем. Јас не реков дека РФ ќе ја изгуби војната, само реков дека колку е подолготрајна толку е понеповолно за Русија, и како што напоменав, колку сакаш демантирај, извртувај, знајш дека сум во право. Сам знаеш дека на повеќето држави не му одговара долг конфликт, а најмалку на директните учесници..

Тоа што сакаш да го претставиш дека ова е војна на Русија со Украина САД, тоа е мантра на оправдување на оние со исто убедување како тебе што му го перат мозокот на рускиот народ дека Русите се борат против цел свет, затоа немаат уште победено. Тоа ти е мачкање очи, оправдување за неуспех и слично. Да, Украина добива гооолема помош од САД и сојузниците, но да не се лажеме, војнава е Русија вс. Украина, тоа вие русофилските структури што сакате да го претставите тоа како Russia against the world, е да си се лажете самите себе колку Русите се моќни, и никој ништо не им можи, а во реалноста го освојуваат Бахмут година и пол...

пс. Не можам да ти ставам и јас слика за The point и you..Бидејќи нема да бидите на иста слика, не си ни блиску до точката.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.751
Поени од реакции
34.001
Ми се обраќаш со целосно нерелевантни работи за мојата едноставно презентирана теза: РФ нема да изгуби war of attriton против Украина САД и вазалите.

Буквално си меме(то), зборуваш за работи кои воопшто не ги дискутирав. Целосно промашуваш. Тоа дали војната е само против Украина (која патем, сама ќе капитулираше во првите недели), па дали војната е поволна/неповолна за РФ, и слични замајавања. Итн... Тоа се само куп нерелевантни моменти за тезата. Повторно еве ја уште еднаш тезата и те молам пробај да не се повредиш од напнување да релативизираш: РФ нема да изгуби war of attriton против Украина САД и вазалите.

Е да, и намали со тие падежи/деминунативи. Македонскиот нема такви падежи, а ако сакаш да се вреѓаме верувај дека можам да бидам далеку поинвентивен од тебе.
Или само тоа ти остана во муабетов, навредување? :unsure:

Во меѓувреме во окупираниот Киев:

Последно уредено:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.994
Поени од реакции
5.610
Буквално си меме(то), ми се обраќаш со целосно нерелевантни работи за мојата едноставно презентирана теза: РФ нема да изгуби war of attriton против Украина САД и вазалите.

Зборуваш за работи кои воопшто не ги дискутирав, целосно промашуваш. Тоа дали војната е само против Украина (која патем, сама ќе капитулираше во првите недели), па дали војната е поволна/неповолна за РФ, и слични замајавања. Итн... Тоа се само куп нерелевантни моменти за тезата. Повторно еве ја уште еднаш тезата и те молам пробај да не се повредиш од напнување: РФ нема да изгуби war of attriton против Украина САД и вазалите.

Е да, и намали со тие падежи/деминунативи. Македонскиот нема такви падежи, а ако сакаш да се вреѓаме верувај дека можам да бидам далеку поинвентивен од тебе.
Или само тоа ти остана во муабетов, навредување? :unsure:
Другар, мене не ми е поентата за вреѓање, онака го напишав тоа, не знаев дека толку си сериозен, и дека тоа те вреѓа, еве шо да ти речам, извини :) Знам дека си најинвентивен на секое поле, кај можиме ние со тебе обичните смртници, гледаш неможиме да ти докажиме ништо, не сакаш да видиш малце надвор од балонот, но твое си е. Намали малку со егото, не сме душмани и непријатели, едноставно имаме различни мислења за одредена работа. Барем така е од моја страна...

Јас реков и пак ќе речам, во еве ти како што ја нарекуваш war of attriTIon, Русија нема финансии да се токми со Западот, тука да се разбереме..Економија рамна на Белгија, да се токми со цел Запад тоа ти е рамно на самоубиство од заседа. Остај Спутник, Тасс и компанија.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.751
Поени од реакции
34.001
Мачките на Брендон и на Зеки (подолу). :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.397
Поени од реакции
5.023
РФ нема да изгуби war of attriton против Украина САД и вазалите.
Убаво ти пиша претходно за твоите предвидувања.
Од каде знаеш што ќе се случи во иднина за да бидеш така сигурен во нешто?

Kajgana Shop

На врв Bottom