Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
535
Поени од реакции
1.105
Доколку за брзо време руските сили го завземат Бахмут мислам дека нивната офанзива ќе се движи во 3 насоки :
1. Од Белорусија кон Харков, Чугуев,Изјум, Купјанск
2. По завремање на Бахмут кон Лисичанск, Северодоњецк, Славјанск, Краматорск
3. Кон Запорожје
Би го ставил под знак прашалник движењето на руската војска кон правен Херсон - Николаев сметам дека ќе биде преголем залак за нив. Но хипотетички доколку успеат да ги завземат повторно Херсон и Николаев ќе се упатат кон Одеса која ќе биде прво канонадирана од вода и воздух со ракети, дронови и на крај пешадија.
Тоа е мое мислење онака лаички доколку има некој размислување за идните движења нека напише :)
Ако влезат од Белорусија, ќе го земат само пограничниот дел со Полска за да им го запрат дотурот на оружје.
На југ, после Бахмут ќе биде одеса, да ги отсечат од морето и после ќе ја земат цела територија источно од Дњепар. Тука е можеби крајот, ама како што се одолговлечи целото ова срање, не е чудо да преминат од другата страна и да ги сотрат до маџарска граница. Претпоставувам дека русите имаат направено добар есап колку им вреди територијата и колку се спремни да инвестираат во репресија и реновација после војната. На почетокот Путин апелираше на заеднички корени и култура и бакрачи, ама сега ми се чини дека ќе размисли два пати пред да ги третира како собраќа.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Руска победа во Украина ќе биде катастрофална за НАТО и останата Европа. Сериозно ќе влијаела врз проектираната моќ на САД а посебно ќе ја протресе цела Европа каде што Русија ќе излезе како победник од Европска војна против страна подржаа безмалку од цела Европа.

Од друга страна Руски пораз во Украина ќе биде катастрофален за Русија посебно голем удар ќе биде кон нивната долгорочна безбедност и стабилност. Не исклучувам сериозни внатрешни превирања во Русија при евентуален пораз. Ова е војна што Русија не смее да дозволи да ја изгуби.

Овие две работи го прават овој конфликт посебно страшен. Многу големи се влоговите и ниту една страна не може да дозволи да изгуби.

Мислам дека е прашање на време кога Русија ќе биде принудена да искористи нуклеарно оружје и да ја ескалира ситуацијата глобално.
Или можеби и двете страни на крај ќе тврдат дека победиле, антагонизмот ќе остане наредните 20-30 години, воените индустрии на двете земји ќе го доживеат вториот врв. САД ќе добие уште поголема контрола врз своите сојузници. А приказните на западот после 15 години ќе бидат дека следниот Путин као ги лаже Русите дека слетале на сонцето, а овие као му веруваат.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Затоа избегнува меѓународни настани, и е максимално претпазлив (пример во празна црква беше на божиќната литургија). Сигурно имаат информации дека и минимална шанса ќе биде искористена за атентат... Се откажал од сите социјализации и куп нормални работи. Замисли каква е таа посветеност кон нацијата и спореди го Бајден (најмногу денови одмор од последните хх ПОТУС-и).
Бајден не ни знае дека е претседател на САД.
Автоматски споено мислење:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Army_of_North_Macedonia

Доста советско оружје сме имале, и сме нарачале доста америчко што треба да стигне, интересно…
Со ова оружје да изгубиш војна 2001 во која прптивникот има само пушки, рпг и минофрлачи ептен е сомнително.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.913
Поени од реакции
36.992
Сѐ беше добро до последново... Зошто Русија би била „принудена“ да користи нуклеарно оружје во војна која ја добива конвенционално?

Ако мислиш на тоа САД/НАТО да почнат да гаѓаат цели многу подлабоко внатре во Русија, тогаш јас мислам дека правилен одговор е гаѓање цели - не во Украина - туку подлабоко во ЕУ... Полска иде на ум, на пример. Не мора ни со нуклеарно оружје, со конвенционално може да вратат. Најпосле Полска има неколку десетици илјади војници кои војуваат против Русија, и никој нема дадено толку воена техника за војната, колку тие.
Не гледам како Русија ја добива конвенционално војнава, ниту пак верувам дека со конвенционална сила ќе ги принуди Украинците на отстапки.
[/QUOTE]

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Еве колку ќе платиме за страјкери пошо сите БТР ги дадовме поклон

0 (54 on order)The sale of 54 Stryker vehicles was approved by the United Statesin 2021 for a total cost of $210,000,000 ($30,000,000 of which was donated). The package includes M2A1 .50 calibremachine guns, M6 smoke grenade launchers and associated spares, Harris radios, common remote operated weapons station (CROWS), Defense Advanced GPS Receiver, AN/VAS-5 driver's vision enhancer, and other parts and components are included.[citation needed]
Variants:
  • M1126 infantry carrier vehicles (ICV)
  • M1130 command vehicles (CV)
  • M1129 mortar carrier vehicles (MCV)[9]

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.444
Поени од реакции
43.305
Еве колку ќе платиме за страјкери пошо сите БТР ги дадовме поклон

0 (54 on order)The sale of 54 Stryker vehicles was approved by the United Statesin 2021 for a total cost of $210,000,000 ($30,000,000 of which was donated). The package includes M2A1 .50 calibremachine guns, M6 smoke grenade launchers and associated spares, Harris radios, common remote operated weapons station (CROWS), Defense Advanced GPS Receiver, AN/VAS-5 driver's vision enhancer, and other parts and components are included.[citation needed]
Variants:
  • M1126 infantry carrier vehicles (ICV)
  • M1130 command vehicles (CV)
  • M1129 mortar carrier vehicles (MCV)[9]
и ако ова е точно не ја добиваме верзијата со 30мм топ, него некои слаби верзии.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
и ако ова е точно не ја добиваме верзијата со 30мм топ, него некои слаби верзии.
Тончо е валда, таа страна на википедиа ја администрира одбрана.
Автоматски споено мислење:

Незнаев и дека имаме доста Град и Пламен.

Rolling Paper

Џокер Ноле
Член од
21 јануари 2023
Мислења
252
Поени од реакции
521
Koga kje zavrshi vojnata, Ukraina nema sansi da bide istata terorija po povrsina vo nikoj slucaj, taka? 1/8 kje ide kaj Rusija ili kje lapne povekje povrshina?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.688
Поени од реакции
11.790
Не гледам како Русија ја добива конвенционално војнава, ниту пак верувам дека со конвенционална сила ќе ги принуди Украинците на отстапки.
[/QUOTE]
Епа оди замиј ги очите прво па ке прогледаш

Член од
14 октомври 2018
Мислења
389
Поени од реакции
521
Како ли би изгледало да не ја добие, односно загуби? Си размислувал ли за тоа?
Јбг. сите заборавате на фактот дека не е Украина од другата страна на светот него се граничи со Русија и Белорусија со кои е во полуопкружување. Хипотетички дури и по цена на огромни загуби и
Руска слабост да ги вратат териториите, пак Русија и русите нема да исчезнат и ќе продолжат борбите во недоглед. Дури и правеа русите утврдувања на позиции внатре на руска територија, подуготвувајќи се и за најлошото сценарио.
Единствено само Путин магично да се претвори во Јелцин 2.0 и да потпише капитулација. А и тоа е неостварливо затоа што е сега на сцена хомогенизација во руското општество и обединување околу лидерот, како и при секоја војна.

Многу поверојатно е дека ќе пукне некаде американската хегемонија на некое друго место, дали со арапите, Иран, или Тајван - Кина и да кренат раце америте од Украина, па колку сакаат нега се обидуваат да ги релаксираат односите на сметка на русите, никој не е глуп.

И не, не е пресудно дали Бахмут или некој друг град ќе биде ослободен, напротив нека се водат борбите во близина на руските граници, полесно е од аспект на логистика отколку длабоко да навлезат во Украинска територија, барем засега додека е НАТО сеуште хомоген, а кога ќе крене раце НАТО од Украина е друг муабет.
Имаше некој американски генерал изјавено нешто во стил , аматерите зборуваат за тактика, професионалците за логистика. Така и во оваа војна - војната е во Рускиот двор, далеку е Америка и да ќе ги кошта, а уште повеќе ќе ги кошта со време како на украинците ќе им снемува војници и ќе мора да ги надополнуваат со свои ткн. добрололци , пољаци и други.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Оваа опасна, наводно искрадила многу пари од Украина за време на конфликтов ама не смееле да ја затворат бидејќи знаела информации незгодни.

EXCLUSIVE: Leaked tape reveals The Block 'conwoman' threatening to 'burn the Ukrainian army to the ground' and blackmailing a general with her supposed 'insider knowledge' of the conflict

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11597151/The-Block-conwoman-Emese-Fajk-tape-blackmailing-Ukraine-general.html

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902

Еве до каде стигна менталниот паркур на нацистите, копиум од невидени размери.

Судејќи според ова, вуна им е работата.

Наредно ќе се тешат со копиум дека Русија го изгубила источен Берлин и тоа е доказ дека губи.

INDIJANEC123

Женкар, Илуватар
Член од
17 март 2014
Мислења
3.815
Поени од реакции
6.373
Оваа опасна, наводно искрадила многу пари од Украина за време на конфликтов ама не смееле да ја затворат бидејќи знаела информации незгодни.

EXCLUSIVE: Leaked tape reveals The Block 'conwoman' threatening to 'burn the Ukrainian army to the ground' and blackmailing a general with her supposed 'insider knowledge' of the conflict

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11597151/The-Block-conwoman-Emese-Fajk-tape-blackmailing-Ukraine-general.html

Еве до каде стигна менталниот паркур на нацистите, копиум од невидени размери.

Судејќи според ова, вуна им е работата.

Наредно ќе се тешат со копиум дека Русија го изгубила источен Берлин и тоа е доказ дека губи.
Руската економија...
Абе само Гугл, Макјрософт, Фејсбук, Твитер, Нвидиа и други гиганти отпуштаат 100к работници годинава.

Член од
10 јануари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
1.902

Руската економија...
Абе само Гугл, Макјрософт, Фејсбук, Твитер, Нвидиа и други гиганти отпуштаат 100к работници годинава.
Абе остај приватен секотор, западниве нацисти еден куп влади, премиери, министри испопаѓаа сменија, економиите и со лажирани податоци у ендек им отидоа, питачат за оружје од Никарагва и Куба, инфлација народ си даночи си плаќа, Арестович почна да си кажува како стојат реално работите - како и што збориме една година.

Kajgana Shop

На врв Bottom