Украина ќе се претвори во местото на финална пресметка. Уствари веќе се претвора. Тактичка нуклеарка нема ништо да промени, само ќе убрза.Конвеционално ќе ги нападнат??
Прво со кое оружје, источниот блок нема уште многу техника а западниве секако не се спремни за војување со РФ. Второ, како директно војување меѓу две нуклеарни страни нема да заврши нуклеарно, една од државите ќе одбере да употреби нуклеарки пред да се помири со пораз.
Или ЕУ пак јадат гомна со празни закани. Лошо, пошто ваков brinkmanship е увертира во пропаст. Армагедон.
Све може даре, зависи колку се способни само.Иранскиве дронови можеле да се блокираат?
Фак, тек треба да ме викаат да идам по свиња. Ваљда ќе завршам работа на време. :-/Актуелна е свинска чума во Македонија,превентивно се уништуват свињите..планирајте за Нова Година 1000денари кило свежо месо или од на Вице пајдашите замрзнато бразилско 500 денари/кг
Чуму кога во 9 од 10 сценарија исходот е MAD??А членот 5 не може да се активира ако се работи за друга држава. Мислам дека ќе влезе некоја НАТО земја во војна во Украина.
Не само што не успеваат, туку им се враќа од глава рапидно и многукратно. Сепак ескалација станува се пореална можност од ден на ден. Иначе и јас мислам дека Русија нема да употреби тактичка нуклеарка во Украина,Треба да земете во обзир дека има задкулисна дипломатија, Тоа што кажал Борел или Медведев е фолклор за публика.
Нити некој ќе ја уништи Русија, нити па Русија нуклеарки ќе фрли.
Целта им е економски да ја паднат преку долга војна и санкции и да насадат Јелцин.
До сега не успеваат.
Или тоа или да прифатат пораз. Јас мислам курбан Полска и Романија да одат.Чуму кога во 9 од 10 сценарија исходот е MAD??
Што е end game, пошто ако тоа е армагедон тогаш зошто компликации наместо само јако да удрат први?
Ми нема никаква логика ова. Јасно дека има многу што не знаеме, ама сепак.
Јас не верувам во ескалација, максимум што можат е да ја полнат Украина со уште оружје.Не само што не успеваат, туку им се враќа од глава рапидно и многукратно. Сепак ескалација станува се пореална можност од ден на ден. Иначе и јас мислам дека Русија нема да употреби тактичка нуклеарка во Украина,
Ваљда не и Романија (преблиску е), ете од балтичката боранија може (добра чорба) добар пример да се направи.Или тоа или да прифатат пораз. Јас мислам курбан Полска и Романија да одат.
Нема да е крај на светот ако Полска влезе во војна надвор од нејзината територија.Јас не верувам во ескалација, максимум што можат е да ја полнат Украина со уште оружје.
Мора да има остра реторика, никој неќе да испадне слаб пред своите.
Ќе има може како мостот Крим нешо, али дека НАТО ќе пушти бригади преку Полска не ми е веројатно.
На кого му одговарал крај на светот?
Полска и Романија одговараат бројчано за глинени гулаби. И во Русофобија.Ваљда не и Романија (преблиску е), ете од балтичката боранија може добар пример да се направи.
Дроновите се ново оружје и сеуште нема ефективна противодбрана,
во Нагорно Карабах азерите имаа екстремна доминација, затоа и ептен се изрекламираа Бајрактарите, во Либија беа пата пата, едните имаа турски, другите кинески, со по некој современ ПВО и сл.
Во Украина имаме сосема друга ситуација и двете страни имаат солидно ПВО, еден куп МАНПАДи, за големите дронови може да се каже дека е најден лекот, сериозна армија нема да има никаков проблем, Бајрактари којзнае дали и има сега во Украина, проценките се дека имаат изгубено повеќе од 70 па до 100 (300 и кусур се произведени).
Проблемот останува кај малите дронови, тие летаат многу ниско и чинат премалку, што без проблем можеш да губиш и илјадници дневно, без да имаш некаква финансиска загуба,
ете иранските чинеле 20000 долари/евра, еден Стингер дупло, а на пример АјронДом што некој го споменуваа како можно решение има ракети од милион, прати му 50 камикази и нека проба да преживее.
Во иднина сигурно ќе се најде адекватно решение за дроновите, знаете за првпат кога ги измислиле тенковите ПСВ биле нешто страшно (иако не биле ефикасни тогаш).
Можеби ласерското вооружување е решението, дроновите летаат ниско/блиску, нема да има некоја атмосферска пречка како што има сега на тестовите за ракети/авиони кој летаат на голема висина и се направени од материјали кој издржуваат повеќе топлина.
Site dronovi mozat da se blokiraat. Dronot, kakov saka neka e, americki, kineski, ruski, iranski, turski mora nekako da komunicira so operatorot inaku e samo naveduvan proektil.Иранскиве дронови можеле да се блокираат?
Никој и не вика дека дроновите се тешки за соборување (освен вие за Бајрактарот), големите дронови чинат многу Бајрактарот 5 милиони, америчките неколку 10-тици милиони, кинеските се поефтини по милион,Денес заврши едномесечната обука на украинските војници во Шпанија за користење на противвоздушниот систем Aspide кој ќе им биде даден од шпанците.
Што се однесува до иранските дронови велат дека биле лесни за соборување.
Баш овие денови Нато расправа како да се помогне на Украина.