Нема да дозволат ѓубрињата, ќе има конфликти на сите страни. Еве Србија да ја земеме, ако земе Вучич и смени страна или го смени некој што ќе слуша народ и побара приклучување кон РФ, Србија ќе биде вовлечена во војна. Сега е ситуацијата како кога се градел берлинскиот ѕид дури и бетер, има линии на фронт и позади тие линии нема право на избор, до душа никад и немало
Може да ја гледаме работата од повеќе аспекти....у клипчето што ти го постирав е супер објаснето, ма да јас преферирам биткава да ја наречам добро против зло. Може и да навлегувам у теории на заговор и религии и т.н. ма да не сум религиозен, ама мене ова ми изгледа на подготовка на Апокалипса чисто интуитивно.
Конфликти за да бидат корисни по нив, потребно им е да ги направат надвор од нивната зона на влијание. Во спротивно си ја канибализираат сопствената база на моќ. На нив не им треба конфликт во средина на НАТО-ЕУ територија како што би било во Србија, ниту пак конфликт од кој реално нема што да експлоартираат. Што ќе украдат повеќе од Балканот, нема ништо, се што не пропадна они поседуваат. Рударство, Енергија, Телекоми, Банкарство, Трговија во се нивните компании се главни. Тоа што од овде може екстра да извлечат се трошки во споредба со тоа што на нив им е потребно. На нив во моментов им се потребни Венецуела и Либија или пак Азербеџан/Централна Азија да се стабилизираат а немааат никаква можност ниту во едните ниту во другите.
На нив им треба војна во Мианмар, им треба Индија - Кина, Индија - Пакистан, Иран - Авганистан, Венецуела - Колумбија/Бразил, Алжир - Мароко, Конго, Судан, итн ... . Али до сега за среќа иако доста се обидуваат никој не ја гризна јадицата.И најголемиот проблем им е што престижот им опаѓа драстично и со тоа можноста да предизвикуваат конфликти зошто се повеќе никој не ги смета за релевантни ниту неопходни.
Мене тоа што ме зачудува е импотентноста на големите корпорации во ЕУ, би ми било логично дека гигантите како Волксваген, Сиеменс, Рено, БАСФ, Мишелин, Бош, итн дека ќе имаат поголемо влијание врз одлуките на државите и дека не би тргнале свесно во уништувањето на сопствените компании. Овие корпорации се малтени државни институции во сопствените држави. И вака без приговор да дозволуваат да се развива ситуацијата во комплетно неповолна насока по нив ми е несватливо.
Ако ова продолжи вака, посебно со инфлацијата на цени. Сите хемиски, автомобилски гиганти и тешката индустрија ќе мора да ја напушти ЕУ. Или тоа или народот ќе треба да ја намали својата енергетска потрошувачка за некој огромен %.