Предучилишни знаења

G

GoddessOfRock

Гостин
Па јас пред да тргнам на школо не знаев кирилца( освен да напишам име и презиме или полесни работи) , но знаев убаво латиница- и имав доста познавање од англиски, и во прво некако на почетокот интересно но после ми стана здодевно бидејки јас го совладав читањето и пишувањето, додека некои уште се мачеа. Аман после и сеуште ми трае тоа ми е ептен досадно посебно на англиски или македонски.
Јас сметам дека е корисно да се знаат тие работи пред време- и што има детето полза ако не учи пред време за да после му биде интересно у школо- треба да учат децата уште кога се мали да се навикнат на учење и трудење да се запомти тоа нешто.

By Me

BLAH....
Член од
10 февруари 2008
Мислења
1.121
Поени од реакции
29
хммм па јас кога сум тргнал прво оделение не сум знаел да читам, да разликувам лево и десно, боите не сум ги знаел, знаев само бројот од дома да го кажам па сега ништо не ми е. така да ај да научило детето прев прво оделение да пишува дали не научило тоа пак ке треба да го учи тоа.

BiG_kIsS

You talk too much... Let me shut you up
Член од
4 септември 2007
Мислења
3.414
Поени од реакции
2.923
Ако сака да ги научи, зашто да не... Јас ќе пробам да го научам нешто малку... Ама ако не сака нема со сила да го терам :)
А ако знае нешто не верувам дека ќе му биде досадно... И не се сите деца способни сигурно :) Еве на пример брат ми, воопшто не беше созреан доволно за да тргне во школо на 7 години :icon_lol: Ама што се мора, се мора :)

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Никогаш сум немала покажано интерес да научам да читам и пишувам, неколку пати моите ке ме седнеа и ке ми покажуваа букви, да научам да бројам ама мене тоа ми беше ужасно здодевно и затоа не се ни трудев да запомнам
тргнав во школо без да знам ништо и пак исто поминав како тие што знаеа

но никогаш не сум можела да ги разберам родителите што со сила ги тераат децата да научат да читат и пишуваат, тоа според мене е непотребно зошто секако тоа ке го научат во училиште заедно со останатите врсници

Член од
31 март 2008
Мислења
2.577
Поени од реакции
1.879
пред забавиште знам дека ја учев англиската азбука, знаев да бројам на нашки, не сум сигурен за читањето, може знаев може не.

одев 2 год забавиште бидејќи баба ми ми беше учителка, така да бев и со поголема генерација и со мојата генерација.

првата год ја знаев само англиската азбука а со мојата генерација мислам дека знаев и да читам на наши.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Знаев да пишувам и да читам на кирилица и на латиница.
Веројатно оти баба ми цело време ми беше над глава со некои текстови и ме тераше да ги препишувам по стопати,додека не научам.
За разлика од тоа,знаев да бројам само до сто и не ми беше јасно како идат нагоре бројките(не ми текнуело на сто и еден,глуп).
Значи,уште тогаш беше јасно дека математика ќе бидам тапа,а јазиците ќе ми бидат главен елемент.

GothLady

Heinous
Член од
16 јуни 2008
Мислења
283
Поени од реакции
33
На 6 години тргнав во 1 одд. едвај ме примија, мн сум била мала.
иначе знаев и да читам и да пишувам и бројкете и собирање и одземање.
Да, досадно ми беше во прво одд.После ми стана интересно кога почнавмо да га учимо таблицата :pipi:
мислим дека е подобро детето да има некоја основа од дома, полесно им е во школо:toe:

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Кога јас почнав нашкола немав никакви предучилишни знаења.Материјалот добро го совладав и одсекогаш бев одличен ученик:pipi:Мислам дека нема потреба да се учи предвреме и дека не би ги учела моите деца.Некако на 5 години не сакам да ги замарам со такви работи научилиште одат за да научат,а после се разбира дека заедно ќе вежбаме дома:wink:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.138
Поени од реакции
163
Treba da znaat nekoi raboti decata pred da trgnat na uciliste: citanje, pisuvanje, brojkite obavezno da i znaat itn. Glupo e u prvo odelenie da nema deteto nekoe osnovno znaenje, da sede kako misir vo klupa i da ceka ucitelakta da dojde i da mu pokaze kako se pisuva A bukvata. Jas uste pred da trgnam naskolo znaev da citam, pisuvav kirilica i latinica, tablicata a znaev i red drugi raboti.Nekoi raboti majka mi me ucese, za nekoi sama se interesirav. Znaev mnogu deca cii roditeli maka macea dodeka gi naucat da pisuvaat pecatno a kamo li rakopisno, ali toa e zatoa so cekaa da dojde 5 do 12 pa da gi naucat, vremeto im bese ograniceno, ne bea samo bukvite za ucenje, zatoa e potrebno deteto uste pred da trgne naskolo da se uce nekoi raboti za posle da mu bide polesno.

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Мислам дека нема ништо лошо во тоа детето да тргне на школо и да не знае да пишува чита и слично.Кога сите би знаеле и сите деца би биле самоуки не би постоело школо и сите дома би се школувале и учеле.
Сметам дека детето не треба да се форсира да ги научи основните работи пред да тргне на школо.Ако самото покаже афинититети и интерес тогаш уште подобро.Ќе покажува поголем напредок и ќе му претставува големо олеснување кога ќе дојде на школо.Но напнувањето од страна на родителите може да предизвика само предмвремен револт и одбивност према учењето од страна на детето.
Се во свое време ...

Kajgana Shop

На врв Bottom