Предновогодишна еуфорија...некогаш и сега

mRnO

И по mRnO,mRnO
Член од
16 април 2006
Мислења
6.263
Поени од реакции
52
Декември е мајку му стара,а ништо не се осеќа од атмосферата што некогаш порано знаела да завладее низ Скопјево па и низ државава,можете да направите споредба со минатите години и оваа сега,кога имаме куп штрајкувачи пред Собрание,граѓани кои трчаат од Банка во Банка да земат кредит за да ги поминат престојните празници,други кои трчаат да мењаат градоначалници....да не го тупам многу,ама мислам дека сме далеку од онаа пред празнична атмосфера што нормално треба да завладее во овој предиод од годината

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
Лично мене, нешто што најмногу ми предизвикуваше предновогодишна еуфорија беше огромната елка сред плоштад, ама онаа старана, што ја китеа со огромни дрвени лампиони и сијалички (не грдиов конус што го имаме задњиве години).
Поминуваш од плоштад, ја гледаш и едноставно уживаш, се вдахнуваш со празничен дух. Освен елката, многу си ги сакам сите украси по дрвата во центар. Кај се? Два дена пред нова година ќе ги стават, или у најдобар случај за католички Божиќ.

Чим во скелетот на градот нема ништо што би навестило Нова Година и остали празници ондак и луѓето нема да се радуваат, а во вакви грди времиња тоа би било единствено добра работа. Нешто што би предизвикало радост и сјајче во очите на секое дете, возрасен или стар. Ама јок.

Штознам, може јас сум пораснала па го гледам само сивилото на секојдневието.:zbunet:

ПС. Тоа не значи дека не треба на форумов да си направиме празнична атмосфера!:vozbud:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Интересно ми било ко помала. Сега што знам и да е накитено и да не е, мене не ме фаќа некоја еуфорија, не знам зашто.
Повеќе се радувам на Бадник и на огнот во маало, него на Нова Година.
Ама факт е дека барем градот изгледа поживо и поразновидно, тоа е предноста.

MaRyJaNe-poison

Beauty in Black
Член од
11 септември 2007
Мислења
2.722
Поени од реакции
168
sve je propalo :) ne be kaj sporeduvate porano i sega... se znaese porano idese nova godina..ukrasite, elkite, se osekase atmosfera be .(barem sneg da naredi) :pos2: ..si cekas nova godina na plostad, pesni, ubajni be
sega odes vo disko, kafic, kako i sekoj vikend,i toa e nova godina??
jas licno ne obozavam nova godina isto mi e kako i sekoj vikend, i eptem krevaat bezpotrebna panika za taa "posebna" vecer.....
poveke obozavam stara nova godina poso sum od struga sve si e maskirano si odam vevcani...100 pati poubavo od nova godina
malce zabegav off topik ama nema gajle taka?:helou:

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Се сеќавам кога бев мала, многу повесел и посилен беше празничниот дух и таа новогодишна еуфорија.
Насекаде беше накитено, сите беа некако посмирени, релаксирани одеа да купуваат подароци за своите најмили, а сега се е оставено за во 5 до 12 и придружено со нервози, секиранции и никој нема време за децата кои најмногу сакаат да уживаат во дедото со бела брада и црвен костим, да му кажат што сакаат за Нова Година и да се “перчат“ со сликата од него.
Богами ми фали снегот што го имаше секоја година... некако не не дружи последниве 2-3.

Искрено, повеќе не уживам во новогодишната атмосфера како порано...секако, не би се радувала ако му седнам во скут на Дедо Мраз или на плоштад ми дадат некоја петарда во фаца.

Можеби и порано било нешто слично, ама поради тоа што сум била мало и безгрижно не сум ја приметувала реалноста и се` ми било шаренко и весело... но во секој случај било подобро него ова што го има сега.

И да, онаа никаква елка на плоштад воопшто не ми претставува некакво задоволство да ја гледам зашто е едноставно одвратна... можеле малце повеќе да се потрудат.

Единствено што е добро е собирањето со друштвото и дочек на новата година, во случај да се договориш со време и да нема некој што во последен момент ќе ти го тури у ребра и ќе останеш надвор да славиш.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Не е то то. Кај нас има накитени работи, има сијалички, елки, ама јебем ти, не е како порано, па колку сака градот нека тежи од украси и џиџи миџи..Ја нема онаа убава празнична еуфорија, тој мирис дека сега иди Нова Година..И барем снег малце да заврнеше, да осетевме дека е зима..Без снег ништо, ни Нова Година, ни зима..
Нема радост.

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Да, убаво си кажа мрно, има огромна разлика во предновогодишната атмосфера од некогаш па до денес. Не можам да се пожалам за мојот град, мислам дека Струмица од година во година станува се повеќе новогодишно расположена, а луѓето неможат да дочекаат да дојде први декември за веќе да почнат со украсувањата и светилките, а тоа не изостанува и со центарот на градот, веќе се почнува да светка и да донесува радост, среќа и убаво возбудување.

Но, она што не прави се помалку да ги забележуваме овие работи се годините, обврските и трката со времето. Сепак, јас сум оптимист, за да ги поминеме празниците најубаво, треба да обезбедиме добра подлога за тоа, психички да се подготвиме, да ги завршиме сите обврски за после да може да уживаме. Значи, праќам порака до сите, оваа недела,најкасно до средината на наредната, да ги завршат сите обврски, да ги средат оценките, да ги завршат сите работни обврски кои им заостанале и да изработат нешто плус, да си обезбедат време и уживање, зашто не е проблемот во предновогодишната атмосфера, работата е во тоа што не опфаќа времето кога сите мораме да работиме за да можеме да живееме, а најчесто нашиот народ не е подготвен за тоа. Епа, ние како помлади, да му покажеме на времево дека можеме да се носиме со него, и да почнеме сами да си го градиме празничното расположение.

Празниците значат светилки, песни, љубов и забава, и некогаш и сега.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Дефинитвно нема атмосфера како на времето(усовно кажано). Не е само колку е украсено, туку и воопшто кај луѓево нема никаква новогодишна атмосфера...а бе мизерија.:music5:

Член од
7 декември 2007
Мислења
67
Поени од реакции
1
Sekoja godina mi e istoto(barem od koga porasnav:)). Site se zalat deka nema prednovogodisna atmosfera, gradot ne e ukrasen dovolno, na slabata finansiska sostojba, a na snimkite od docekot na novata godina, snimeni po kafeanite site se od doterani podoterani , nasmeani od uvo do uvo, znaci vidno raspolozeni. Se zbori eden mesec odnapred: sto,kako , kade, so koj, barem sneg da zavrnese, da stavea ukrasi... elkata na plostad e uzasna i mizerna... Pominuva novogodisnata nok i se se zaborava.Do naredniot dekemvri:)
Jas se raduvam od 1- dekemvri:) ja spremam elkata i ja kitam nekolku saati i,gi ukrasuvam sobite so baloni, sijalicki i novogodisni ukrasi i na kraj sleduva dvorot. Samata si pravam da mi bide ubavo, predpraznico i veselo.:) Posledniot mesec od starata godina ziveam vo toj novogodisen film, a bogami i vo prviot od novata godina :xmas1:

Член од
9 април 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
979
секоја година се помалце и помалце ја чувствувам "предновогодишната еуфорија" можно е годините да си го прават своето но...штознам како помладите ја чувствуваат или дали ја чувствуваат???досега еве сеуште ништо не чувствувам!!!

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
Не знам шо е работава нема уште многу уште три недели а гледам по луѓево никој не се замара за нова година.Божем толку голем центар имаме па не можат да го украсат ќе речат дека немале пари па добро мајку му стара ние ли да собереме пари да го украсиме градот да се осети малку новогодишна амтосфера.Факт е дека порано било подобро не дека сме биле помали стварно за сите било подобро.Ај може ќе се смени расположението понатаму.

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Не ни е дојдено до тоа што наместо елка со дрвени лампиони има конус со блицови....целата финта е што сме ПРЕЗАСИТЕНИ веќе видено е тоа....ај голем т**** Нова Година плоштадот накитен петардите огнометите се' е веќе видено. Проблемот што нема предновогодишна еуфорија е што се' ни е дозволено и допуштено. Барем од муабети со луѓе така постари од мене, Нова Година било нешто најубаво, тогаш само смееле до 3 саат да бидат излезени ЕЕЕЕЈ!!! А сега што? Секој викенд славиме Нова Година, секој викенд журки, секој викенд иста песна оулоу ноун ес де-жа-ву.

Размилсував нешто околу духот за Нова Година и некако трансформацијата на мојата генерација беше вака

5/6 одделение-Си купив 500 петарди пиратки ама профи
да во тие години е најбитно што повеќе петарди ќе испукаш за вечерта али уште пофраер си доколку пукнеш 10 петарди во рака

7/8 одделение-Ај да правиме журка и да купиме шампањ
Гледање како прават постарите генерации журки по дома очајно се молат родителите да дозволат славење на Нова Година со друштво од одделение, а скришно да купат шампањ и да го помирисаат само. Тато купува детски шампањ а децата шпиунски вадат алкохолен и автоматски спаѓаат во најфраерски клас во школо:)

1/2 средно
Тука очајно се пробува да се организира Нова Година, месеци унапред се бараат станови, куќи, шупи и кафичи во кои наводно ќе има 40 луѓе, а уствари за парите се пуни и со 200. Главната ствар е што се слави прва втора трета и кај најјаките ЧЕТВРТА вечер. Изреката на вечерта е „Мора да муваме нешто„

3 средно
Е тука веќе следи една кулминација од славењето, сваќаш дека ако праиш журка дома ќе ти ја напраат куќата куршлуз, ако правиш по кафичи дека од плаќањето оштета ќе немаш ќар туку ќе бидеш зијан, па решаваш да отидеш на некоја журка. Идеш, се заебуваш викаш дај водка ти даваат ракија за чистење прозори. Бараш пиво-нема, виното станува оцет а коњакот е само мраз:)...класично „учукување„ за на журка. „Добрриот„ диџеј прави кул миксичи од Зашто Ме У Образ Љубиш и Insomnia ама тоа не е толку важно колку реченицата на вечерта „Мора да легнам нешто„

4 средно
Враќајки си спомени од тоа како си поминал у 3та година му се лоши од самата помисла да даде пари на некој рандом дечко и одлучува да си помине убав викенд со друштвото (претежно парови) во викендичка малце подалеку од Скопје. Не многу напната ситуација 5 на 5:pos: и културна журка......Новогодишен дух дигнат до даска....Главна реченица „Следната година исто вака„

Е сега идеме вака
У времето ја кога почињав да славам со друштво 5то одделение немаше дискотеки и тоа седење негде со музика до 3 или 4 саатот беше премија, топла вода за нас....после тоа 7 и 8 некако почнавме да се мењаме пробувавме да скубнеме некој петок накај дискотека, ама пак беше закон да пробаш шампањ или да запалиш цигара од што си мангуп. Е веќе од прва натака све беше на сила, значи кој повеќе ќе издржи да седи, кој повеќе ќе испие а нема да заспие и слично...значи натпреварувачка нова година затоа што тоа у дискотека неможеш да го правиш....После 3та веќе све ти е видено, познато ти е и седење до 5 саат сабајле, и пиење до токсикологија и уште милион работи....и духот полека го „снемува„. Го ставам снемувањето во наводници затоа што духот неможе да го снема, духот може само да се промени:wink:

R

reactive89

Гостин
На последната реченица со точкест се слагам целосно!!!
Само искрено, се се има променето, духот останува но некако не му даваме да излезе од нас овој месец, зашто се сме некако на брзање и се за нешто се грижиме па "немаме" време за мислење за нова година, зашто? - зашто е рано бе ајдеее кој ќе мисли од 1ви декември...

Се сеќавам кога бев мал, почнуваше средувањето на градот од последната недела на Ноември за да се фати Декември почетно, и се натаму почнуваше да се надоврзува и сите почнувале де по дома де дуќаните де што и да се, да се стокмат за новата година, се беше онака радосно уште од 1ви Декември и знам по цел месец се збореше леле колку сакам да дојде нова година едвај чекам.... и се нешто у тој стил...
Се се смени последниве 2 до 3 години, сите некако отидовме даун како и со градоначалникот кој уво не го боли за новвата година, како и самите ние.... почнавме да мислиме, е па што една ноќ исто како другите што се... епа не е баш така мили мои, во таа ноќ сите онака баш сите цел свет се радува, а ти стоиш на страна и викаш е што една вечер голема работа...
Ако сакаме ние да си го почувствуваме тоа предновогодишно расположение, ние самите треба да се заангажираме малку околу тоа, да си направиме самите атмосфера, да се израдуваме малку како малине деца (не зборам нешто у стил, еј види дедо мраз ајде идеме да се сликаме, мамо мамо сакам слики, пфффф.... туку да бидеме ко малине деца да се радуваме за новата година, зашто иде нов почеток, идат нови работи кои тек ќе ти се откријат...)
Ако сакаме така да се почуствуваме во таква еуфорија, мораме самите да си создадеме простор и време за тоа... и да ни биде мило и да посветиме квалитетно време на нашите најсакани, со што ќе ја префрлиме нашата радост и на нив... ако сите така почнеме од самите себе, па ни градот нека не е украсен али верувајте ако ние почнеме така да правиме, кругот се повеќе и повеќе ќе се шири и секој човек ќе постане онака малку загрижен за новата година, зашто тоа ќе го види во другиот како другиот е радосен и со радост го чека сето тоа, и после и овој самиот ќе посака да биде таков ко него... и така цел град... не му треба многу време на тоа верувајте... толку многу луѓе познаваме што тоа ќе постане за неколку дена, и цел град ќе биде еуфорчен и радосен, и сите едвај ќе ја дочекаат новата година.... и замислете вие шетате по центарот на градот и гледате како семејства, дечко и девојка, баби и дедовци се шетаат радосни и купуваат работи во тие продавници каде што почнале да украсуваат... гледајќи го народот таков каков што е... сите продавници, кафичи и незнам што се друго, ќе сменат се што имаат и ќе направат ќе украсат и ќе донесат новогодишни подароци и тн... а властите гледајќи од нас и самите они ќе почнат да се навраќаат и ќе почнат одма да го изменуваат градот и слично....

Значи се се работи во нас... се се работи ние како ќе се поставиме кон тоа... и дали ние ќе сме радосни и ќе почнеме да се спремаме пак од последната недела на Ноември или ќе сме вери бизи со други не толку важни работи, па од тоа да произлезе и нашата нова година да стане само една обична ноќ и да не може да подариме толкава љубов и посветување кон нашите најсакани колку што треба за нова година... да се помине прекрасно време со тие што ти значат и што ти се најсакани во твојот живот е голема работа и многу важна, а новата година тоа ни го дава, само ние треба да сме свесни за тоа и ние треба да одлучиме дали ќе продолжиме да сме вери бизи со не толку важни работи или да го грабнеме она што новата година ни го дава...:smir:

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Хм... И јас мислам дека еуфоријата е спласната не за друго туку ке го анализирам вака:
Пред 10-тина години сите работеа во државно по 8 саати. Имало немало, за сите на 1-ви имаше гарантирана плата. Сабота-недела неработни. Луѓето имаа време и за на работа и за дружење и веселење. А богами и имаа како да ги потрошат парите и да одвојат нешто за екстра трошок за посебни прилики.

Денеска сите што работат работат приватно. Имаат тежок работен ден, така да кога ке си дојдат дома го гледаат креветот да го фатат и толку. Некако буџетот му е краток така да едвај врзува крај со крај. Не му е дојдено ни до шетање, а кога ке се споменат екстра трошоци за нова година му се темни. Затоа еуфоријата е спласната. Е ова е просечниот живот на македонец. Некои ке речат можеби не сум во право. Но сепак ако размислите ке видите дека има доста вистина во ова.

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Од моја гледна точка.
1. Прво и најосновно нема снег, а без снег нема ни шмек. Најубаво е да си шеткаш, а снегче да си паѓа... делува релаксирачки, делува како Нова Година.
2. За некои финансии, за некои мрза или скржавост, али се повеќе луѓе кога се ближи Нова Година место да викаат еј што ли сега да и купам на другарчата, што на дечкото/девојката, на мама, на баба... сите си мислат „Леле уште еден празник, пак ли ќе трошам пари!„ и со тоа сами си уништуваат празнично расположење.
3. Втората причина влијае и на првата, па така нема више поклони под елка, ниту пак честитки... а ипак, дел од Нова Година е тоа, поклончиња, радост, кој што ти купил ова она...
4. Градот! И да, како и на сите, и мене ми фали старата елка, ама ај и новава ќе се свари некако. Али каде е ѕвезденото небо, каде се украсите по дрвјата, по излозите, кафичите... Каде се воопшто украсите?

Порано беше поубаво дефинитивно, јес да јас уште си се радувам и си правам планови... али се изгубил сјајот во луѓето околу мене, во сите луѓе воопшто...

Kajgana Shop

На врв Bottom