Предложете закон

Ivana*Antique

Чисто информативно
Член од
5 септември 2011
Мислења
312
Поени од реакции
143
ДА СЕ УКИНЕ ЗАБРАНАТА ЗА ПУШЕЊЕ ПО ЛОКАЛИ , И насекаде да се обезбедат посебни места за пушачи - без разлика дали се државни ил приватни институции - да има КАТЧЕ и ЗА ПУШАЧИТЕ - јебеш дискриминација више - преку таквото ми е - сакам да седнам ко ЧОВЕК да вечерам некаде и после тоа лезетцки да си запалам цигара - а не ко битанга да искачам надвор

ЗАТОА : ПРОДУМАЈТЕ малку повеќе -Челници, ако не ви стиска целосно укинување на глупиов закон - донесете одлука СИТЕ локали да си набават ХАУБИ (ко оние фризерскине) доколку непоседуваат такви КЛУЧ на врата
И волкот сит и овците на број- сите до еден ЗАДОВОЛНи
не се глупи Јапонците- бидете и вие веднаш зад нив:P
Кој има „муда“ и ќе го примени ова- јас доживотно ќе гласам за него ;) инаку не рачунајте на ......

Samo vo odredeni lokali ne se pusi, inace posle 12 skoro vo site lokali se pusi, duri i pepelnik ti nosta, pa ti pusi si kolku sakas...
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.051
Samo vo odredeni lokali ne se pusi, inace posle 12 skoro vo site lokali se pusi, duri i pepelnik ti nosta, pa ti pusi si kolku sakas...
не бе маче, не зборам за она скришум од инспекцијата пушење-ваљда сфати што сакав да кажам- ;)
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.051
е нешто слично во вид на закон потребно е да се донесе - веројатно сите би се сложиле со него
иако е ова само пример на австралискиот трговски центар Dee Why Grand кој забранил влез на деца кои врескаат и кои се прегласни .Управата на центарот со известување до родителите во кое им порачува дека “повеќе нема да ги толерираат децата кои врескаат“(y) и на таквите влезот им е забранет (y)http://alpineopinion.com/
 

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.580
Поени од реакции
27.051
Член од
12 март 2009
Мислења
11.938
Поени од реакции
5.820
Пред да се донесува некој закон, да нагласам посебно е Депласирано донесување на Закон за Медијација , http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=A9FD98D5D58D2A4ABCB823F346A56A4E
во услови кога немаме рационален правосуден систем. Имено, јас би го укинал системот по кој граѓанинот мора приватно да тужи за ујдурми на државни службеници. Треба да постои силна правосудна инспекција која ќе насочува прецизно, т.е. да не се оставаат граѓаните во канџите на грашанските предмети и адвокатски пимплања. Ако има незаконитост во некој државни документи или нотарски работи тука треба работата да си ја превземе државата. Граѓанскиот суд не треба да се занимава со незаконски договори, катастарски работи и слично. Во Хрватска имаат државни адвокати кој по службена дочжност го разгледуваат случајот и ако има кривична работа така и се третира ( во Хрватска кривично се третира и неисплаќање плата и малверзации за неплаќање долгови), а за помасовни коруптивни дела и т.р. Ускок, интервентна полиција која веднаш АПСИ. Не дека и кај нас неможе кривично да се гонат такви работи, но засега само ако има и политички интерес, ако нема граѓанинот е препуштен на парничење и адвокатска рашамонијада.
 
Член од
4 март 2011
Мислења
564
Поени од реакции
409
Пред да се донесува некој закон, да нагласам посебно е Депласирано донесување на Закон за Медијација , http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=A9FD98D5D58D2A4ABCB823F346A56A4E
во услови кога немаме рационален правосуден систем. Имено, јас би го укинал системот по кој граѓанинот мора приватно да тужи за ујдурми на државни службеници. Треба да постои силна правосудна инспекција која ќе насочува прецизно, т.е. да не се оставаат граѓаните во канџите на грашанските предмети и адвокатски пимплања. Ако има незаконитост во некој државни документи или нотарски работи тука треба работата да си ја превземе државата. Граѓанскиот суд не треба да се занимава со незаконски договори, катастарски работи и слично. Во Хрватска имаат државни адвокати кој по службена дочжност го разгледуваат случајот и ако има кривична работа така и се третира ( во Хрватска кривично се третира и неисплаќање плата и малверзации за неплаќање долгови), а за помасовни коруптивни дела и т.р. Ускок, интервентна полиција која веднаш АПСИ. Не дека и кај нас неможе кривично да се гонат такви работи, но засега само ако има и политички интерес, ако нема граѓанинот е препуштен на парничење и адвокатска рашамонијада.
Гледам дека во адвокатите препознаваш нужно зло и најголем непријател на граѓанинот, наместо да ја сфатиш суштината на адвокатурата како уставна категорија која му е правен заштитник на својот клиент, една благородна професија која се бави со пружање на професионална правна помош на странките и поради која невините не скапуваат по затвори, а обесправените ги остваруваат своите права на еден законит и исправен начин.
 
Член од
12 март 2009
Мислења
11.938
Поени од реакции
5.820
Гледам дека во адвокатите препознаваш нужно зло и најголем непријател на граѓанинот, наместо да ја сфатиш суштината на адвокатурата како уставна категорија која му е правен заштитник на својот клиент, една благородна професија која се бави со пружање на професионална правна помош на странките и поради која невините не скапуваат по затвори, а обесправените ги остваруваат своите права на еден законит и исправен начин.
Држи твоето ако си тужен дека ти треба адвокат, но јас мислев за нерационален правосуден систем каде граѓаните се упатуваат на непотребни и бескорисни тужби за случаи што треба да ги решава инспекција или МВР ( дадов во еден пост еден таков пример, а имам уште случки, всушност јас сум еден од многуте жртви на промашениот правен систем); ако се работи по мое, пак ќе има работа за адвокатите, ама не да ги плаќаат граѓаните оштетени од службени лица туку тие што направиле ујдурма, кога ќе им покрене МВР кривична ќе си најмат адвокат.
Кога сме кај кривичните пријави, неможам да го сватам поимот приватна кривична тужба ?? Тоа има логика кај вербалните деликти, а бидејќи тие се декриминализирани таква работа нема. Се друго каде некој направил кривично дело логично е да се гони по службена должност, па и митото и корупцијата се кривични дела. Ако некое кршење на законот не е опфатено со кривичниот закон, тогаш надлежната инспекција или внатрешна контрола треба да се справи со тоа, без обзир дали се работи за грешка или нешто друго.
Темата беше закон за медијација, немав време да го разгледам, но моето тврдење за неговата депласираност е од аспект на неефикасноста на правниот систем, најповеќе поради закони кој оставаат простор за злоупотреби. Ако се работи за правни лица кој имаат мегусебни зделки, тие и досега ги решавале споровите со медијација, пред се поради деловниот морал и чест , а и од потребата соработката да продолжи.
 
На врв Bottom