Предизвик за 40 прочитани книги во 2012, Кажи ДА!

Доколку го прифаќаш штиклирај.

• Вкупно гласачи
    113
Статус
Затворена за нови мислења.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Прелиминарна листа на учесници и кои успеале да го завршат предизвикот.
Тие што ја подзаборавиле темава сега имаат шанса да се потсетат и да ја надополнат својата листа, и во исто време ќе служи како мотивација на тие што се блиску до целта да не се откажуваат.
Датумот до бројот на прочитани книги е кога е прочитана 40тата книга(т.е. кога е постирано на форумов)

сашенко
Mary Poppins (41)29 ноември 2012
TheTrooper
Forrest Gump (16)
*phoenix* (08)
Mj
arakenx
YO ! Smokey ! (04)
VLJ
Crazy in Love (04)
BilboBaggins
ob1 (05)
Srcee (44)10 ноември 2012
Ada? (33)
naumdb (21)
Вештица
Dee_Jay
Out Of Reality
MK_Devojce
Belle
--- надополнето: 18 декември 2012 во 13:51 ---
Chanel
KiLian
Брокер
ЈуријАркадиевич (39)
Ambasadorka.G
Ксантија
Windfucker
Limitless (09)
Мирјам од Магдала (16)
Sase_Ohrid
Blackout
ficdogg (40)26 октомври 2012
nameleess (30)
Mnemozina (21)
Lyon Bold Italic
Мортидо
Milly
AlternativeF (24)
StandingStill
Тикви4ка
Ultra
Anco
Spirit_Scarlet
Alex Baratheon (39)
Гладиус
MyloXyloto
The Magus (05)
Nancy* (05)
Curious
Beric Dondarrion
innah96 (10)
Biggus Dickus (27)
Dark King
Saladin (27)
*Smurfette* (19)
Сабазиј
Genesis (40)10 ноември 2012

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Јас скрос ја заборавив темата, ниту адпејтував нит ништо...:pos:

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.438
Јас скрос ја заборавив темата, ниту адпејтував нит ништо...:pos:
Можеш да си држиш евиденција на goodreads ако забораваш наслови ко мене :))

28. Шега - Милан Кундера (ја почнав ама ја завршувам до крај на годината сигурно)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Се откажувам од предизвикот.со мало закаснување :D ..Годинава можеби исчитав само 20тина книги, некако немам концетрација за читање како претходните години.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.440
Јас слабо со книгите оваа година иако го прифатив предизвиков.Јануари некаде ја прочитав Островот на скриеното богатство.После тоа читав само училишна литература: Смртта на Иван Илич, Гавранот,Силјан Штркот,Македонска крвава свадба, Чорбаџи Теодос, Печалбари, Парите се отепувачка(ако овие драми од 100 страни максимум може да се сметаат како книги), На полковникот нема кој да му пишува.За распустот го прочитав само првиот дел од Господарот на прстените и ова полугодие Пиреј.Моментално ја читам Пеперутка од Сашо Тасевски и ќе ја дочитам до Нова Година така да со се нејзе се на се сум прочитал 12 книги....:(.
За 2013 си поставувам цел од минимум 20.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Се откажувам од предизвикот.со мало закаснување :D ..Годинава можеби исчитав само 20тина книги, некако немам концетрација за читање како претходните години.
+1 for me.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.983
Поени од реакции
12.620
Шестата ќе ја завршам неделава - Динамиката на несвесното ( The Structure and Dynamics of the Psyche) од Јунг.
Иначе кикс годинава, слабо прочитав, ама ме радува фактот дека народов чита браво!
П.С. Забележав дека женските читаат повеќе од машките, можеби е коинциденција тоа што секогаш во библиотека начекувам само жени ама тоа не е само мој заклучок, а повеќе коинциденции = на факт (барем во мојот град) :)

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Јас и претходно напишав дека сосема ја заборавив темата.Ниту, пак, водев некаква евиденција. Иако, вака грубо земено, мислам дека не стигнав блиску до 40 книги, ако си го вратам филмот, имам периоди кога читам се' што ми дојде под рака, па после периоди на потполно читачко мрзоволие... Сега веќе и ми се чини дека којзнае колку одамна било прифаќањето на предизвикот.

Од последното евидентирање, она што ми остана во глава е по некоја книга од Еко (за „Прашките гробишта“, всушност, веќе напишав), Мураками („Спутник љубов“), Оливера Николова („Куклите на Росица“, иако не сум сигурен дали беше годинава), Салман Ружди („Харун и море од приказни“), Саватиј Баштовој („Помеѓу Фројд и Христос“), еромонах Филип Зрзески („Зрнца од синап“), Јагода Михајловска Георгиева („Индиго Бомбај“), му се навраќав во бранови на Петре М. Андреевски („Скакулци“, „Пиреј“, „Небеска Тимјанова“), една збирка од Калил Џибран, Кундера („Шега“, „Идентитет“)... мислам дека сепак, сум далеку од 40 наслови, колку и да се обидувам да се сетам...

Ај, догодина...
:)
П.С. Ако е за утеха, годинава се изнаслушав добра музика, во голема мера благодарение и на некои fellow listeners од форумов, си знаат кои се :)

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
1.„Братството на Ружата“-Дејвид Морел
2.„Редот на каменот“-Дејвид Морел
3.„Тестамент“-Дејвид Морел
4.„Брокер“-Џон Гришам
5.„Повик“-Џон Гришам
6.„Гуливеровите Патувања“-Џонотан Свифт
7.„Полноќен клуб“-Џејмс Патерсон
8.„Белата куќа“-Џон Гришам
9.„Хобитот“-Џ.Р.Р. Толкин
10.„Десеттиот увид“-Џејмс Редфилд
11.„Господарот на прстените:Дружината на прстенот“-Џ.Р.Р. Толкин
12.„Господарот на прстените:Двете кули“-Џ.Р.Р. Толкин
13.„Господарот на прстените:Враќањето на кралот“-Џ.Р.Р. Толкин
14.„Клетници“-Виктор Иго
15.„Лига на ноќта и маглата“-Дејвид Морел
16.„Предвидувачи на апокалипса“-Роберт Ладлам
Тоа е се за оваа година.Не успеав да прочитам 40.Летото многу ги запоставив книгите, а последниов период постојано бев зафатен со други обврски и немав време за да го посветам на книгите.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Прелиминарна листа на учесници и кои успеале да го завршат предизвикот.
Тие што ја подзаборавиле темава сега имаат шанса да се потсетат и да ја надополнат својата листа, и во исто време ќе служи како мотивација на тие што се блиску до целта да не се откажуваат.
Датумот до бројот на прочитани книги е кога е прочитана 40тата книга(т.е. кога е постирано на форумов)

сашенко
Mary Poppins (41)29 ноември 2012
TheTrooper
Forrest Gump (16)
*phoenix* (08)
Mj
arakenx
YO ! Smokey ! (04)
VLJ
Crazy in Love (04)
BilboBaggins
ob1 (05)
Srcee (44)10 ноември 2012
Ada? (33)
naumdb (21)
Вештица
Dee_Jay
Out Of Reality
MK_Devojce
Belle
Chanel
KiLian
Брокер
ЈуријАркадиевич (39)
Ambasadorka.G
Ксантија
Windfucker
Limitless (09)
Мирјам од Магдала (16)
Sase_Ohrid
Blackout
ficdogg (40)26 октомври 2012
nameleess (30)
Mnemozina (21)
Lyon Bold Italic
Мортидо
Milly
AlternativeF (24)
StandingStill
Тикви4ка
Ultra
Anco
Spirit_Scarlet
Alex Baratheon (39)
Гладиус
MyloXyloto
The Magus (05)
Nancy* (05)
Curious
Beric Dondarrion
innah96 (10)
Biggus Dickus (27)
Dark King
Saladin (27)
*Smurfette* (19)
Сабазиј
Genesis (40)10 ноември 2012

:cuc: секоја чест, за листава. Баш размислував деновиве да ја направам, мислев нема да ми текне на никој за темава.

Браво за тие што ја достигнаа бројката од 40 книги за една година. 40 книги воопшто не се за потценување тоа е голема бројка за период од една година. Браво и за тие што се потрудија на еден предизвикувачки начин да вложат во себе.
Пред се ова е индивидуална работа од јавен карактер за поголема мотивација за исполнување на зададената цел.
Резултатите се ваши.

Темава тргна со полна пареа на почетокот на годинава, при што негде на средината спласна и некако ја заборавивме.

Затоа предлагам да ја дополниме листата и да го завршиме предизвиков како што ни остануват уште некои 10 тина дена.

Па потоа доколку се има желба може да направиме сличен ваков предизвик со правила и бројка на книги кои ќе ги определиме со меѓусебен договор.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Да не ме означевте, ќе заборавев комплетно на темава :LOL: . Еве Goodreads ме потсети кои книги ги имам прочитано во 2012, дека таму постојано апдејтувам. Се` додека не видов на Goodreads, немав појма дека сум прочитал толку книги, ајде во 2013 се надевам дека ќе стигнам до целта со 40 прочитани книги. :D

1. „Ангелски повик“ - Гијом Мисо
2. „Сопругата на дипломатот“ - Пам Џеноф
3. „Без збогување“ - Линдвуд Баркли
4. „Десеттата симфонија“ - Јозеф Јелинек
5. „Норвешка шума“ - Харуки Мураками
6. „Часови по секс“ - Даниел Грант
7. „Летни лаги“ - Бернхард Шлинк
8. „Богат татко, сиромашен татко“ - Роберт Киосаки
9. „Светецот, сурферот и директорот“ - Робин Шарма
10. „Врати ми се“ - Гијом Мисо
11. „Јас те сакам повеќе“ - Лиса Гарднер
12. „Куќата на Ривертон“ - Кејт Мортон
13. „Точка на кулминација“ - Памела Клер
14. „Небото паѓа“ - Сидни Шелдон
15. „Убиство во Ориент Ескпрес“ - Агата Кристи
16. „Гневот на ангелите“ - Сидни Шелдон
17. „Заточеник на небото“ - Карлос Руиз Зафон
18. „Прв за умирање“ - Џејмс Патерсон
19. „Јужно од границата, западно од сонцето“ - Харуки Мураками
20. „Големиот Гетсби“ - Ф. Скот. Фицџералд
21. „Кобен час“ - Габриел Гарсија Маркез
22. „Сто години самотија“ - Габриел Гарсија Маркез
23. „Утро, пладне и ноќ“ - Сидни Шелдон

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
:cuc: секоја чест, за листава. Баш размислував деновиве да ја направам, мислев нема да ми текне на никој за темава.

Браво за тие што ја достигнаа бројката од 40 книги за една година. 40 книги воопшто не се за потценување тоа е голема бројка за период од една година. Браво и за тие што се потрудија на еден предизвикувачки начин да вложат во себе.
Пред се ова е индивидуална работа од јавен карактер за поголема мотивација за исполнување на зададената цел.
Резултатите се ваши.

Темава тргна со полна пареа на почетокот на годинава, при што негде на средината спласна и некако ја заборавивме.

Затоа предлагам да ја дополниме листата и да го завршиме предизвиков како што ни остануват уште некои 10 тина дена.

Па потоа доколку се има желба може да направиме сличен ваков предизвик со правила и бројка на книги кои ќе ги определиме со меѓусебен договор.

Планирам да одморам од читање за 2-3 дена, но мислам дека ќе успеам да прочитам уште една книга до крајот на годинава. Оваа тема и предизвиков ми беа добра мотивација, што значи дека и следната година ќе го прифатам предизвикот, без разлика дали бројот ќе биде помал или поголем.

Не би сакал расказите да се бројат во листата на прочитани дела во следниот предизвик. Мислам на дела како на пример, Study in Scarlet, или некои други слични кратки раскази кои можат да се прочитаат во еден ден.
Тоа е единственото правило кое би сакал да се воведе. Ќе ги почитувам и правилата кои ќе бидат предложени од другите читачи, за кои заеднички ќе се договориме пред почетокот на следниот предизвик. :)

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
Оваа година многу обавези но малце прочитани книги само14. Весници и стручна литература не бројам

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
45. Confessions of a Shopaholic - Sophie Kinsella

Ми требаше некое чик-лит романче во животот.
Ова не ми се допадна. Крајно недопадлива главна личност. Стварно не знам како некој може да ја сака Ребека. Во цела книга ги лаже сите околу неа, им прави проблеми, за на крај магично да си фати презгоден и препаметен богаташ.
Зарем не постои некое чик-лит романче кое е барем малку веродостојно? (А пазете, ова го кажува Хари Потер фан)

46. Shopaholic Takes Manhattan - Sophie Kinsella

Знам, си го побивам претходното мислење со тоа што сум ја прочитала и втората книга од серијалов.
Го имам гледано филмот пред 3-4 години и кога стигнав до крајот на првата книга сфатив дека немаат врска едно со друго. Гледав на интернет и видов дека уствари филмот е комбинација од првите две книги. Затоа ја зедов вторава. Не е оправдување, знам.
И повторно Ребека продолжува да ги лаже сите околу неа, од родителите, преку најдобрата пријателка, па се до дечкото.
И бидејќи книгата мора да има негативец, писателката направила тоа да биде вработениот од банката кој цело време трча по Ребека и само си ја вршеше работата, откако таа го излажа милиони пати. Get your shit together, girl!!

47. Please Look After Mom - Kyung-Sook Shin

Описот на Амазон за книгава вели: When sixty-nine-year-old So-nyo is separated from her husband among the crowds of the Seoul subway station, her family begins a desperate search to find her. Yet as long-held secrets and private sorrows begin to reveal themselves, they are forced to wonder: how well did they actually know the woman they called Mom?
Според прочитаново, јас претпоставив дека се работи за некој невиден трилер. Као мајкава ќе испадне некој ЦИА агент или убица во најмала рака.
Но не, драмица е книгава. Што не велам дека е лошо во случајов, иако јас одбегнувам драми.
Може да се каже дека е потресна приказнава и дека секој може да се пронајде меѓу децата на исчезнатата жена.
Оваа книга има нешто несвојствено за сите други книги со кои јас сум имала контакт. Таа се состои од неколку поглавја, секое од нив раскажувано од друго лице. Во неколку од нив, наместо со 'Јас', авторот се обраќа на себеси со 'Ти'. Значи, нешто вака "Се будиш во 6 часот наутро. Гледаш низ прозор. Не ти се допаѓа глетката.". Ги читам лошите коментари на Амазон за книгава, и се чини дека на луѓето ова не им се допаднало. Мене не ми сметаше.

48. Breaking point - Pamela Clare

Катастрофа од огромни размери. Книгава ми беше препорачана како најубаво нешто некогаш напишано. Го зедов тоа со резерва бидејќи со оној кој ми ја препорача и немаме ист вкус. Но ова не го очекував. Не сфаќам зошто на Сакам книги има толку многу убави мислења за книгава.
Од првите 5% прочитани го знаев крајот. Ништо не се деси. Ни некое изненадување, ни ништо.
Бајка за возрасни. Карактерите се тотално нереални. Писателката да се пензионира со време.
Јеее ќе ја стигнам 50ката :)

ЈуријАркадиевич

Модератор
Член од
10 мај 2010
Мислења
1.835
Поени од реакции
7.184
Бидна и 40ката кај мене, откако ја прочитав збирката раскази од Карел Чапек - Раскази од другиот џеб. Препорачувам!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom