Првата македонска астрономска опсерваторија

Статус
Затворена за нови мислења.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
Несериозноста и мешањето на политиката, а можеби и зависноста ја упропастија темава. Нема смисла да се расправам со некои кои не гледаат подалеку од својот нос, па камоли во ѕвездите...(каква иронија....за жал)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Несериозноста и мешањето на политиката, а можеби и зависноста ја упропастија темава. Нема смисла да се расправам со некои кои не гледаат подалеку од својот нос, па камоли во ѕвездите...(каква иронија....за жал)
абе гледај ги ти колку сакаш заедно со твојте другарчиња само не ме убедувај дека мора да има и дека е корисна кога е сосема бескорисно во секој смисол дури и е бесмислен трошок гледај си ги ти ѕвездите на свој трошок не не убедувај дека ние треба да ти го плаќаме тој каприц, значи нити имало нити ке има нити некогаш ке се гради во мк опсерваторија

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
абе гледај ги ти колку сакаш заедно со твојте другарчиња само не ме убедувај дека мора да има и дека е корисна кога е сосема бескорисно во секој смисол дури и е бесмислен трошок гледај си ги ти ѕвездите на свој трошок не не убедувај дека ние треба да ти го плаќаме тој каприц, значи нити имало нити ке има нити некогаш ке се гради во мк опсерваторија
За среќа, ти не одличуваш дали ќе има или не. Можеш само да кукаш и тоа е се.
А ако толку си загрижен за парите, ти кажав, има далеку повеќе глупости на кои се трошат пари...

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
За среќа, ти не одличуваш дали ќе има или не. Можеш само да кукаш и тоа е се.
А ако толку си загрижен за парите, ти кажав, има далеку повеќе глупости на кои се трошат пари...
dete nemaj gajle jas garantiram deka so drzavni pari njema da se gradi

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
daa a spopmenici moze??? kopernik uste u 16ti vek imal ttakvoo za gledanje u vselenata, nie sme 21 vek i neame edna astronomiska oopsrevatorija.. sramota
Нека ти купи таткоти такво како на коперник да не ти биде срам

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
tatko mi????? sto traskas be ne sum mal tatko mi da mi kupue

a inace so ti u vlada da ne rabotis??? so si se zasekiral? a mozete za spomenici da davate pari?
епа куписи сам ако неси малечок шо да ти кажам друго:pos2: тоа е поентата овде пишува дечурлана на која тато им рекол до 150 еу ке ти купам арно ама за тие пари телескоп можат да земат само за манијачење по комшии ништо повеќе и сега дркаат на идејата државата да им го плати скапиот каприц

S

smart ass

Гостин
Па темата бе друже ке се градла опсерваторија јас како и сите останати ве прашуваме која е практичната примена и зошто мој пари да се дадат за неа а немаат пари за доплер? а баш добро ке дојдат баш тие 2 милиони да се купат доплери еден чини околу 20,000 еу значи сто доплери а ти викаш не купувајте доплери умирајте ама мене да ми се направи обсерваторија да дркам на ѕвезди ??? и тоа тебе ти звучи за нормално и морално? и дека баш тоа проага и муабетиве за наука дека ви проагаат?
Точно е...Уствари и "Опсерваторијата"Нема да може да детектира Доплеров ефект....ахаха..а 2 милиона,башка што за зрачење има само 2-3 апарати па често терапијата против малигноми не е НАВРЕМЕНА,а да не зборам за Хигиената во болнициве....јас планирам 3 недели да бидам ЧИСТ(дури и кафе помалку,а матичен млечВитамини исхрана) и така да дадам Крв која ќе има ефект....ама некако сумњиво ми е...ццц како африка станавме ебаго...

Кокино, не е таман за квази астрономијава наша?

Не.Кокино е ОПСЕРВАТОРИЈА-но античка!!! треба создавање предуслови за туризам(Па немаме ни водичи).

Додека Опсерваторија Според денешни стандарди е Многу повеќе..

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Владата треба да инвестира во подобрување на условите за развој на науката во Македонија, но дали е ова вистинскиот момент да се потрошат 2 милиони евра? Можеби не се нешто многу пари, но можат да закрпат многу други дупки. Плус, таа опсерваторија со текот на времето ќе бара и надоградување, подобрување, а каде имаме ние можност за фрлање на дополнителни пари за нешто што е веќе изградено? Едноставно нема логика ...:nesum:

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Па ако има некој на темава што не гледа подалеку од својот нос, тоа се оние кои си ги гледаат личните интереси.

dobro poznat даде одличен пример со болниците. Не ти посакувам да имаш проблеми со здравјето за да дознаеш во каква состојба се.

Него ај, со себични луѓе кај ке излезеш на крај, сакам па сакам...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
daa a spopmenici moze??? kopernik uste u 16ti vek imal ttakvoo za gledanje u vselenata, nie sme 21 vek i neame edna astronomiska oopsrevatorija.. sramota
Навистина имаш право...така е.
Ама на слепци им кажуваш, то е.

Па ако има некој на темава што не гледа подалеку од својот нос, тоа се оние кои си ги гледаат личните интереси.

dobro poznat даде одличен пример со болниците. Не ти посакувам да имаш проблеми со здравјето за да дознаеш во каква состојба се.

Него ај, со себични луѓе кај ке излезеш на крај, сакам па сакам...
Види вака, пари без врска се трошат на милион глупости, и тоа многу повеќе од 2 милиона....така да, муабетов не држи вода, дека тие пари се за џабе фрлени...

dete nemaj gajle jas garantiram deka so drzavni pari njema da se gradi
Каде е гаранцијата? :tapp:

S

smart ass

Гостин
Какви СЛЕПЦИ БРЕ.....тргни таму тоа мрежата....со време:wink:

Добро познат ми е добропознат,он има разбирање од електротехника и механика тоа го знам,еве некои си прават ракетки ил безвезални реакции,а некои водородни ќелии:):)

Добро познат за една ден може да направи водородна ќелија....а вие можете???

Вие еве вака ќе научите и Електрохемија башка....а НИШТО ОД ТОЈ ОПТИЧКИ БЕЗ МЕТА "СНАЈПЕРСКИ' ТЕЛЕЛЕСКОП башка велат ОПСЕРВАТОРИЈА.

Ајде бе хуман-нели е подобро да не ољачкаат толку а и да престанат и наместо интересна група во општеството кај нас "Политичките партии" стануваат легални мафијаши,а и се однесуваат така.

И АМАН НЕКА ПРЕСТАНАТ СО ПЕСНИ КАКО ТРИБЈУТ ТУ GWUYO и Б.Цп-чунки идолизираат.

А за партиска војска да не зборам-поентата ми е НАРОДОТ е ЛОБОТОМИРАН и за НИВ обсерваторија значи ТООО....БООО....а уствари ти кажав што е..

Ако Мислат арно нека средат ИНФРАСТРУКТУРА и во селата како предуслов за селски туризам...нека ангажираат руска фирма да се започне со физибилити за нуклеарка и незини градење а ПЛАЌАЊЕ НА РАТИ....тогаш гарантирам наместо обична третокласна ОПТИКА ќе имаш вистинска ОПСЕРВАТОРИЈА(по стандарди и дела-а не за џабе ил пак за туризам...хех).

Едноставно нема логика ...:nesum:

ЕДНОСТАВО НЕМА ЛОГИКА(Ама ТИ СИ МАКЕДОНИЈАА):vozbud::pos2:

П.С Се согласувам освен онаа емот иконката(не сум јас)!

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
ЕДНОСТАВО НЕМА ЛОГИКА(Ама ТИ СИ МАКЕДОНИЈАА):vozbud::pos2:

П.С Се согласувам освен онаа емот иконката(не сум јас)!
Абе Македонија сум, ама кој ме прашува што мислам за ова? Ретко кај кого ќе има ова позитивна реакција (освен кај луѓето од таа област или партиските пиончиња), но што им е гајле на “финансиерите“, важно е да се гради. Некој ќе умира за леб, ама затоа ќе го пратиме небото, тоа е многу важно! Него ако, за овој народ така треба.

П.С. Иконката нека ја преименуваат во “Едноставно нема логика...“ :)

Bidikov

Server guru
Член од
25 јануари 2005
Мислења
2.680
Поени од реакции
693
КЛУЧ 24-часа ... таман да размислам дали ќе летне во канта „темиштево“ :pipi:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop