Па неоправдано е-влече ПРЕМНОГУ СРЕДСТВА и КАДАР,ама СПОСОБЕН(ова ќе биде Ѓавол ипол СКАПО)сега засега нека средат таму ПМФ еве за ПМФ колку пракса фалиии и машински ама тоа е наместо да го подобрат квалитетот на образованието они Телескопчиња 2 милионски ќе ми права Е сега кој ве лаже Обсерваторија(по денешен стандард) ???
Ако е Обсерваторија ќе Треба да имаме Кадар да ги Анализира сликите-КОЈ тоа ќе го ПРАВИ.....-ова е Шут телескоп и единствено паметно во него ќе биде карл цајз оптиката(ако одберат)-НИШТО ПОВЕЌЕ-ова е трошок,а НЕ ИНВЕСТИЦИЈА.
Ние технолошки предуслови немаме-нит сме германија,нит САД ниту пак израел...ние не сме 30 години Напред.
Во право си.Јас додуша сум за да се изгради опсерваторија, но како што кажа тоа е трошок а сега засега овој трошок претставува за нас луксуз.
Во државата фалат многу работи кои се поважни за градење од една опсерваторија.
Факт е дека немаме услови за ова; дека немаме услови за да бидеме дел од играта заедно со другите земји кои се дел од оваа игра.
Ако целта на оваа Влада е образованието, тогаш нека финансира секоја година, или секој месец патување за студентите до Star City што се наоѓа надвор од Москва (до пред распадот беше тајна локација тоа), или пак нека финансираат патување до Kennedy Space Center, таму многу повеќе ќе научат него ли вака; ќе научат како функционира една капсула, како функционира еден шатл, и како функционира една опсерваторија и тоа од луѓе кои веќе години и години работат на тоа поле, и имаат искуство.
Така повеќе ќе придонесат за едукацијата на младите него ли вака.
Подобар предлог од ова амин.Чим можеа да даваат студентски ваучери и да организираат патувања до Париз, сигурно дека можат и ова да го направат.