Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Го гледав филмот. И овој последниот и оној првиот врз кој е направен римејкот. Јас сум љубител на тој жанр филмови и немам забелешки.Ако не си го гледал, ти го препорачувам филмот „Егзорцизмот на Емили“ (малку е хорор ) кој што е правен според вистинската случка за Аналиса Мичел. Не сум испитувал колку филмот е базиран на самата случка, дали има додатоци или занемарено некои елементи. Али сепак е интересен и е потенцирана поентата што ја пишав горе.
Јас како христијанин верувам дека Бог доволно ни објавил и за Себе и за демоните преку Исус Христос и преку претходните објави собрани во Библијата. Но нејзината веродостојност е долга и широка тема и сигурно нема да ја решиме тука.
Али еве вака пред Велигден сакам тебе и сите други да ве мотивирам да направите едно мало истражување на веродостојноста на Христовото воскресение и за можните алтернативни хипотези кои се обидуваат да дадат друго објаснувања за Велигденската случка заради која што се појавило и нагло проширило христијанското движење од Ерусалим, па на секаде низ Римската империја, па и пошироко.
Ве мотивирам да ја истражите оваа тема, затоа што ако дојдете до заклучок како мене дека Исус навистина воскреснал, тоа ќе значи и дека многу други работи се точно во врска со Него, па и оваа за демониве и сл.
Но и филмот го наметна она другото прашање, дека Бог може и треба да ни покаже уште нешто, за да се справим еи ние со демоните.
Мене немаш потреба да ме мотивираш. Јас и порано на темиве и на темата за Исусовото воскресение, имам напишано дека јас верувам и уште повеќе сигурен сум дека Исус воскреснал.
Но моите сфаќања околу како е тоа случено и зашто, и кои се можностите и начините тоа да се случи, малку се разликуваат од оние што ги нуди црквата.
Ама за ова на некоја друга тема, да не се расплинуваме.