Прашање за Христијанството III

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.587
Поени од реакции
9.230
Муабетот беше да видиме каде го пишува тоа што ти го тврдиш!
Првин се обиде да подметнеш тврдење дека не пишувало "направи", туку постави! Кога тој обид ти пропадна затоа што ти го постирав стихот од Битие1:16, се обиде со друга манипулација - не биле денови, биле големи временски периоди. Е арно ама, колку сака да се големи, растенијата се на третиот, сонцето на четвртиот! И тој "аргумент" ти отиде низ вода, па направи обид да дефокусираш, и наместо за растенијата и сонцето, почна да постираш "високо стручни" преводи за што всушност значело земја а што небо....иако дискусијата воопшто небеше за тоа, туку за растенијата и сонцето и по кој редослед се создадени. Кога и тој обид ти пропадна, почна да постираш на руски....можеби и на јапонски ќе продолжеше а што да не и на свахили, така уште помалку луѓе ќе знаат што пишува, ама затоа може некој ќе рече - брееј овој начитан некој, гледај како барата со јазици со формули, со фрази, со чуда! Мора да е во право!
И на крај, кога не успеа да демантираш дека редоследот е тој, се фати за сламката за која секој давеник се фаќа - Толкувањето. Демек вие не знаете што сакале да пишат авторите на библијата, ама ние знаеме.
Aко се сомневаш во точноста на моите одговори, постави го прашањето Дали Господ го создал Сонцето на четвртиот ден? до било која источноправославна Архиепископија или Патријаршија.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Aко се сомневаш во точноста на моите одговори, постави го прашањето Дали Господ го создал Сонцето на четвртиот ден? до било која источноправославна Архиепископија или Патријаршија.
Веќе ги образложив твоите одговори.
Еве, објасни ми како некој од страна ќе знае чие толкување да го смета за точно? Кога науката излегува со тврдење, истото се базира на одредена математичка формула, експеримент и слично. Значи нешто што е егзактно и што повеќе независни извори можат да го проверат.
Толкувања од друга страна имаш колку што има и секти и деноминации, сите тврдат дека баш нивното е апсолутна вистина а сите други се погрешни, и сите немаат егзактен метод да го поткрепат своето толкување.
Каде беше источноправославната црква кога инквизицијата го запали жив Џордано Бруно да им кажат дека грешат? Каде беа тогаш вашите толкувачи кога стотици илјади жени беа спалувани живи под обвинение дека се вештерки? Каде беше тогаш твојата егзегетика, твојот руски, јапонски и свахили?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Само да прашам, дали има можност да источно православни патријашии дадат поинаков одговор од оној кој е запишан во Библијата?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не, убаво јас прочитав, ама никаде не го пишува ова што ти го тврдиш! Ти тврдиш дека сонцето и месечината биле создадени уште првиот ден, во битие стои дека се создадени четвртиот! Никаде не го пишува ова што ти го тврдиш!
Нит‘ си прочитал што пишува во Битието, нит‘ си прочитал што ти е одговорено.[DOUBLEPOST=1456692810][/DOUBLEPOST]
Само да прашам, дали има можност да источно православни патријашии дадат поинаков одговор од оној кој е запишан во Библијата?
Можности имаш секакви, а ти пак, посочи ни некоја од помесните Цркви која има поинакво толкување на Битието од Светоотечкото.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нит‘ си прочитал што пишува во Битието, нит‘ си прочитал што ти е одговорено.
Мики, има една многу убава поговорка што совршено го опишува твојов магарешки инает - Ако баба лаже, рог не лаже. Тоа што сум го прочитал, постирано е на темава, дали е така или не, секој може многу лесно да провери, така да се што тебе ти останува е да продолжиш да бидеш форумски дворски шут. Тоа и е причината поради која те одбанираа и покрај тоа што си направи дупли профил, нешто за кое сите други си добиваа перманентен бан.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики, има една многу убава поговорка што совршено го опишува твојов магарешки инает - Ако баба лаже, рог не лаже. Тоа што сум го прочитал, постирано е на темава, дали е така или не, секој може многу лесно да провери, така да се што тебе ти останува е да продолжиш да бидеш форумски дворски шут. Тоа и е причината поради која те одбанираа и покрај тоа што си направи дупли профил, нешто за кое сите други си добиваа перманентен бан.
Чудна работа мајката: секогаш кога си фатен у неписменлак, наместо да си ја признаеш грешката, се впушташ во навредување на твоите неистомисленици.

Е ми оти така?...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Чудна работа мајката: секогаш кога си фатен у неписменлак, наместо да си ја признаеш грешката, се впушташ во навредување на твоите неистомисленици.

Е ми оти така?...
Пак пред огледало монологче си правиш?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хммм, јасно е дека нејќеш да си ја признаеш грешаката па преоѓаш на „ти„.
Која грешка? Редоследот на создавање е тој:
растенијата - и би ден трети,
сонцето - и би ден четврти!

S

SpaceTraveler

Гостин
Јас како што ја цело време следам дискусијата меѓу вас двајцата, цело време ти @MIKI1 вреѓаш и сервираш неписменост додека те плукаат со факти!!! :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас како што ја цело време следам дискусијата меѓу вас двајцата, цело време ти @MIKI1 вреѓаш и сервираш неписменост додека те плукаат со факти!!! :)
SpaceTraveler,

дај лебати, посочи ми еден (еден, не два, не три!...) факт на кој се повикуваш...:sneaky:[DOUBLEPOST=1456700641][/DOUBLEPOST]
Која грешка? Редоследот на создавање е тој:
растенијата - и би ден трети,
сонцето - и би ден четврти!
Поставуваш прашање.
Добиваш одговор.
Не го прифаќаш одговорот.
Немаш свој одговор.

Кривицата, секако, не е твоја, туку на оној кој ти одговорил, по познатиот систем „..не ми ја мати водата...„.

S

SpaceTraveler

Гостин
SpaceTraveler,

дај лебати, посочи ми еден (еден, не два, не три!...) факт на кој се повикуваш...:sneaky:[DOUBLEPOST=1456700641][/DOUBLEPOST]

Поставуваш прашање.
Добиваш одговор.
Немаш свој одговор.

Кривицата, секако, не е твоја, туку на оној кој ти одговорил, по познатиот систем „..не ми ја мати водата...„.
@MIKI1 на 666 страна сме братче пази. :P

Инаку коа сме кај факите 30 пати човекот постира дека пишува дека првин се создадени растенијата па после Сонцео. Ама тебе тоа не ти одговара оти ти не си баш со фактите! :LOL:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
@MIKI1 на 666 страна сме братче пази. :P

Инаку коа сме кај факите 30 пати човекот постира дека пишува дека првин се создадени растенијата па после Сонцео. Ама тебе тоа не ти одговара оти ти не си баш со фактите! :LOL:
SpaceTraveler,

дај подобјасни ми, како може да биде факт настан кој се случил пред илјади години?...Ќе мојш?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Поставуваш прашање.
Добиваш одговор.
Немаш свој одговор.

Не викам дека немаше одговор, само што одговорот не го менува фактот дека во библијата според редоследот, растенијата се создадени пред сонцето.[DOUBLEPOST=1456743360][/DOUBLEPOST]
SpaceTraveler,

дај подобјасни ми, како може да биде факт настан кој се случил пред илјади години?...Ќе мојш?
Факт е пишаниот текст а не настанот.

Последно уредено:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не викам дека немаше одговор, само што одговорот не го менува фактот дека во библијата според редоследот, растенијата се создадени пред сонцето.
Редоследот од Божјата креација ти е даден во Битието, каде неживата материја и‘ претходи на живата. Во тоа се согласни сите Светии, а само ти тераш своја „теорија„.[DOUBLEPOST=1456745818][/DOUBLEPOST]
Факт е пишаниот текст а не настанот.
Текстот е текст и може да биде било каков. Фактот на создавањето е факт само за очевидецот на тој настан, а тој очевидец е само пророкот Мојсеј и никој друг човек освен него.

Kajgana Shop

На врв Bottom