Прашање за Христијанството III

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Te молам протолкувај ми ги следниве стихови:

1. Битие 18

1. Потоа му се јави Господ кај дабот Мамре кога седеше пред вратата од шаторот свој, на пладнина.
2. Откако ги крена очите свои, виде Тројца мажи како стојат спроти него. Откако ги виде, им притрча во пресрет пред вратата на шаторот свој, и им се поклони доземи.
3. И рече: „Господи, ако сум нашол милост пред Тебе, немој да го одминеш слугата Свој!

....................

13. Тогаш му рече Господ на Авраама: „Зошто се насмеа Са’ра во себе, велејќи – Вистина ли е дека ќе родам кога сум остарена? -
14. Има ли нешто неможно за Господа? Догодина во ова време Јас пак ќе дојдам при тебе, и Са’ра ќе има син.”

Bereishit 18 (13-14)

וַיֹּאמֶר יְהֹוָה אֶל אַבְרָהָם לָמָּה זֶּה צָחֲקָה שָׂרָה לֵאמֹר הַאַף אֻמְנָם אֵלֵד וַאֲנִי זָקַנְתִּי:

הֲיִפָּלֵא מֵיהֹוָה דָּבָר לַמּוֹעֵד אָשׁוּב אֵלֶיךָ כָּעֵת חַיָּה וּלְשָׂרָה בֵן:

http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/8213
Стариот завет е еврејско свето писмо, и тоа се разликува од христијанскиот стар завет, ПЛУС христијаните тврдат дека доста од работите во стариот завет појќе не важат дека госпот ги укинал или изменил и за тоа нудат како доказ свој Нов Завет кој пак евреите не го признаваат.
Така да од време на време христијаните ќе поткрепат некое свое учење со делови од стар завет за после одма тврдат дека некои делови од стар завет појќе не се важечки. Му дадоа на таа еврејска света книга универзална улога, ем да потврдува она шо ним им одговара ем да ја отфрлаат како нешо шо појќе не важи

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.582
Поени од реакции
9.229
Стариот завет е еврејско свето писмо, и тоа се разликува од христијанскиот стар завет, ПЛУС христијаните тврдат дека доста од работите во стариот завет појќе не важат дека госпот ги укинал или изменил и за тоа нудат како доказ свој Нов Завет кој пак евреите не го признаваат.
Така да од време на време христијаните ќе поткрепат некое свое учење со делови од стар завет за после одма тврдат дека некои делови од стар завет појќе не се важечки. Му дадоа на таа еврејска света книга универзална улога, ем да потврдува она шо ним им одговара ем да ја отфрлаат како нешо шо појќе не важи
Па затоа јас ставив и Танах. Прочитај, спореди и објасни.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Па затоа јас ставив и Танах. Прочитај, спореди и објасни.
шо да објаснам? библијата не е танах, библијата се некои еврејски текстови од кои дел се прогласени неважечки и необврзувачки, и плус дел од новозаветни текстови
Како може да биде некоја книга света ако има делови кои се ставени вон закон?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.582
Поени од реакции
9.229
шо да објаснам? библијата не е танах, библијата се некои еврејски текстови од кои дел се прогласени неважечки и необврзувачки, и плус дел од новозаветни текстови
Како може да биде некоја книга света ако има делови кои се ставени вон закон?
Не книгиве да ги објаснуваш. Објасни го настанот кај дабот Мамре.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Te молам протолкувај ми ги следниве стихови:

1. Битие 18

1. Потоа му се јави Господ кај дабот Мамре кога седеше пред вратата од шаторот свој, на пладнина.
2. Откако ги крена очите свои, виде Тројца мажи како стојат спроти него. Откако ги виде, им притрча во пресрет пред вратата на шаторот свој, и им се поклони доземи.
3. И рече: „Господи, ако сум нашол милост пред Тебе, немој да го одминеш слугата Свој!

....................

13. Тогаш му рече Господ на Авраама: „Зошто се насмеа Са’ра во себе, велејќи – Вистина ли е дека ќе родам кога сум остарена? -
14. Има ли нешто неможно за Господа? Догодина во ова време Јас пак ќе дојдам при тебе, и Са’ра ќе има син.”

Bereishit 18 (13-14)

וַיֹּאמֶר יְהֹוָה אֶל אַבְרָהָם לָמָּה זֶּה צָחֲקָה שָׂרָה לֵאמֹר הַאַף אֻמְנָם אֵלֵד וַאֲנִי זָקַנְתִּי:

הֲיִפָּלֵא מֵיהֹוָה דָּבָר לַמּוֹעֵד אָשׁוּב אֵלֶיךָ כָּעֵת חַיָּה וּלְשָׂרָה בֵן:

http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/8213
дека видел тројца мажи??

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.582
Поени од реакции
9.229
Го прочитав внимателно образложувањето, но никако не можам да заклучам дека oткако во Bereishit 18:13 Господ му се обраќа на Авраама, веќе во следниот стих Bereishit 18:14 не говори Господ (според Евреите) туку Неговиот ангел.

Проверив дури и во Ленинградскиот Кодекс, но ни таму не е јасно.

וַיֹּ֥אמֶר יְהוָ֖ה אֶל־אַבְרָהָ֑ם לָ֣מָּה זֶּה֩ צָחֲקָ֨ה שָׂרָ֜ה לֵאמֹ֗ר הַאַ֥ף אֻמְנָ֛ם אֵלֵ֖ד וַאֲנִ֥י זָקַֽנְתִּי׃
הֲיִפָּלֵ֥א מֵיְהוָ֖ה דָּבָ֑ר לַמּוֹעֵ֞ד אָשׁ֥וּב אֵלֶ֛יךָ כָּעֵ֥ת חַיָּ֖ה וּלְשָׂרָ֥ה בֵֽן׃

Последно уредено:
Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Го прочитав внимателно обраложувањето, но никако не можам да заклучам дека oткако во Bereishit 18:13 Господ му се обраќа на Авраама веќе во следниот стих Bereishit 18:14 не говори Господ (според Евреите) туку Неговиот ангел.

Проверив дури и во Ленинградскиот Кодекс, но ни таму не е јасно.

וַיֹּ֥אמֶר יְהוָ֖ה אֶל־אַבְרָהָ֑ם לָ֣מָּה זֶּה֩ צָחֲקָ֨ה שָׂרָ֜ה לֵאמֹ֗ר הַאַ֥ף אֻמְנָ֛ם אֵלֵ֖ד וַאֲנִ֥י זָקַֽנְתִּי׃
הֲיִפָּלֵ֥א מֵיְהוָ֖ה דָּבָ֑ר לַמּוֹעֵ֞ד אָשׁ֥וּב אֵלֶ֛יךָ כָּעֵ֥ת חַיָּ֖ה וּלְשָׂרָ֥ה בֵֽן׃
Реално кој како верува така и го чита стихот,и очекува да најде оправдување за својата вера.Навистина јас никогаш не сум нашол стих кој оправдува цртање на лик Божји,но православните си наоѓаат оправдување за истото за да го прават.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Реално кој како верува така и го чита стихот,и очекува да најде оправдување за својата вера.Навистина јас никогаш не сум нашол стих кој оправдува цртање на лик Божји,но православните си наоѓаат оправдување за истото за да го прават.
тој дел за нецртање на ликови како и некои други делови од светото писмо, појќе не важат, укинати се. Важат само оние кои на некој начин го оправдуваат постоењето на христијанството во денешен облик

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
тој дел за нецртање на ликови како и некои други делови од светото писмо, појќе не важат, укинати се. Важат само оние кои на некој начин го оправдуваат постоењето на христијанството во денешен облик
Да,во Стариот Израел било грев да се допираат остатоци од мртов човек,тоа било гнасно и постоела процедура за очистување од тоа.Додека во православниот и католичкиот свет,допираат,бакнуваат коски или прав од мртви светци.И знак прашање е дали се тие реално на тие светци или на некои анонимуси.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Остај тоа, 121314 се расправа со Зоте и го нарекува сатана затоа што Зоте тврди дека во библијата пишувало дека земјата е рамна, арно ама, не гледа ништо нелогично во тоа растенијата да биле создадени ден пред да биде создадено сонцето на пример.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Не книгиве да ги објаснуваш. Објасни го настанот кај дабот Мамре.
Раќиа не знале да варат, од вино еден да го глеаш тројно не иди, ал си биле гбички ал било хашишче ил нешчо трето појако мајкеми...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ме остави без зборови со јаката егзегетика:lolzz:.
Сепак јас ќе почекам да ми протолкува @Frater Barrabbas .
Битие 1:
11. И Бог рече: „Нека изникне земјата со зеленило - со семеносна трева, со плодоносно дрво, кое - секое според својот вид - ќе донесува на земјата плод, што го носи своето семе во себе!” И бидна така.
12.И никна од земјата зеленило, трева што се осеменува, секоја според својот вид, и плодоносно дрво што раѓа плод, што го носи своето семе во себе, според својот вид. И Бог виде дека е добро.
13.И бидна вечер, па утро - трет ден.

Значи растенијата се создадени третиот ден. Ти како жесток поборник за научниот светоглед, како што знаеш дека според истиот, земјата не е рамна, туку е топчеста, тогаш треба да знаеш и дека сонцето постои далеку пред да постојат растенијата. Ајде да видиме што вели библијата, кога е создадено сонцето:

Битие 1:

16.И Бог направи две големи светила, поголемото да владее над денот, а помалото да владее над ноќта - и ѕвездите.
17.И Бог ги постави на небесниот свод да ја осветлуваат земјата,
18.да владеат над денот и ноќта и да ја одделуваат светлината од темнината. И Бог виде дека е добро.
19.И бидна вечер, па утро -
четврти ден.

Што правиме сега?

S

SpaceTraveler

Гостин

Овој Тој, е по наоружан со геометрија и физика одколку оној Тој. Плус Овој Тој откако заврши со целиот проект ја создаде Ганџата на седмиот ден, а оној тој прво ја создаде ганџата ондак Сонцето и месечината.

Овој пуши да се релаксира, а оној да креира! :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom