Let 3
The Nipple Erector
- Член од
- 13 јули 2008
- Мислења
- 30.896
- Поени од реакции
- 31.278
Стариот завет е еврејско свето писмо, и тоа се разликува од христијанскиот стар завет, ПЛУС христијаните тврдат дека доста од работите во стариот завет појќе не важат дека госпот ги укинал или изменил и за тоа нудат како доказ свој Нов Завет кој пак евреите не го признаваат.Te молам протолкувај ми ги следниве стихови:
1. Битие 18
1. Потоа му се јави Господ кај дабот Мамре кога седеше пред вратата од шаторот свој, на пладнина.
2. Откако ги крена очите свои, виде Тројца мажи како стојат спроти него. Откако ги виде, им притрча во пресрет пред вратата на шаторот свој, и им се поклони доземи.
3. И рече: „Господи, ако сум нашол милост пред Тебе, немој да го одминеш слугата Свој!
....................
13. Тогаш му рече Господ на Авраама: „Зошто се насмеа Са’ра во себе, велејќи – Вистина ли е дека ќе родам кога сум остарена? -
14. Има ли нешто неможно за Господа? Догодина во ова време Јас пак ќе дојдам при тебе, и Са’ра ќе има син.”
Bereishit 18 (13-14)
וַיֹּאמֶר יְהֹוָה אֶל אַבְרָהָם לָמָּה זֶּה צָחֲקָה שָׂרָה לֵאמֹר הַאַף אֻמְנָם אֵלֵד וַאֲנִי זָקַנְתִּי:
הֲיִפָּלֵא מֵיהֹוָה דָּבָר לַמּוֹעֵד אָשׁוּב אֵלֶיךָ כָּעֵת חַיָּה וּלְשָׂרָה בֵן:
http://www.chabad.org/library/bible_cdo/aid/8213
Така да од време на време христијаните ќе поткрепат некое свое учење со делови од стар завет за после одма тврдат дека некои делови од стар завет појќе не се важечки. Му дадоа на таа еврејска света книга универзална улога, ем да потврдува она шо ним им одговара ем да ја отфрлаат како нешо шо појќе не важи