Прашање за Христијанството III

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.624
Поени од реакции
9.241
Ja погледнав, но гледај како е во оригиналот:

וְהָאָדָם יָדַע אֶת חַוָּה אִשְׁתּוֹ וַתַּהַר וַתֵּלֶד אֶת קַיִן וַתֹּאמֶר קָנִיתִי אִישׁ אֶת יְהֹוָה:
Veha'adam yada ishtov chavvah vattahar vatteled kayin vattomer kaniti ish Yahweh

Потоа Адам ја позна жената своја Ева, која зачна и го роди Каина, и рече: „Придобив човек од Господа!”

На страницата 247 има толкување за קַיִן QYN и קנה QNH
http://www.ancient-hebrew.org/bookstore/e-books/ahlb.pdf

Не можам да најдам никаква поврзаност помеѓу QYN и QNH, т.е. помеѓу копје и клун на птица со добиен или стекнат.[DOUBLEPOST=1408008682][/DOUBLEPOST]Дали оваа генеалогија може да се смета за валидна?

Children of Adam and EVE are:
  1. +Cain Ben ADAM, b. 08 Jul 113, CAVE OF TREASURES, EDEN, d. 828, NOD.
  2. +Luluwa Bint ADAM, b. 08 Jul 113, CAVE OF TREASURES,EDEN, d. 829, ENOCH,NOD.
  3. +Akeia Bint ADAM 1, b. 18 May 115, CAVE OF TREASURES, EDEN, d. 1142, EDEN.
  4. Abel Ben ADAM, b. 18 May 115, CAVE OF TREASURES, EDEN, d. 128, EDEN.
  5. +Seth Ben Adam, b. 26 Aug 230, CAVE OF TREASURES, EDEN, d. 27 Aug 1142, ADAM,EDEN.

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Потоа Адам ја позна жената своја Ева, која зачна и го роди Каина, и рече: „Придобив човек од Господа!
Погледни го болтуваниот дел од твојов пост и ќе видиш од каде доаѓа токувањето на името „Каин„. И на друго место низ литература, го имам најдено истото толкување-„добиен„, ми се чини дека беше од проф. Ратомир Гроздановски.[DOUBLEPOST=1408009824][/DOUBLEPOST]
Дали оваа генеалогија може да се смета за валидна?

Children of Adam and EVE are:
  1. +Cain Ben ADAM, b. 08 Jul 113, CAVE OF TREASURES, EDEN, d. 828, NOD.
  2. +Luluwa Bint ADAM, b. 08 Jul 113, CAVE OF TREASURES,EDEN, d. 829, ENOCH,NOD.
  3. +Akeia Bint ADAM 1, b. 18 May 115, CAVE OF TREASURES, EDEN, d. 1142, EDEN.
  4. Abel Ben ADAM, b. 18 May 115, CAVE OF TREASURES, EDEN, d. 128, EDEN.
  5. +Seth Ben Adam, b. 26 Aug 230, CAVE OF TREASURES, EDEN, d. 27 Aug 1142, ADAM,EDEN.
Не знам да ти одговорам: подобро држи се до записот од Постанокот. Можно е да постои точна генеалогија на децата Адамови и Евини. Распрашај се кај образовани теолози.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.624
Поени од реакции
9.241
Погледни го болтуваниот дел од твојов пост и ќе видиш од каде доаѓа токувањето на името „Каин„. И на друго место низ литература, го имам најдено истото толкување-„добиен„, ми се чини дека беше од проф. Ратомир Гроздановски.
Гледам kaniti и kayin, aма не гледам поврзаност помеѓу קַיִן QYN и קנה QNH.
Отвори на 247 страница oд Старохебрејскиот лексикон на Библијата и самиот ќе се увериш:
http://www.ancient-hebrew.org/bookstore/e-books/ahlb.pdf

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не го познавам еврејскиот јазик. Можно е тоа име да има и поинакво значење. Јас се повикувам на она кое е прифатено во Црквата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Змијата всушност е Змеј кој после казната станува змија. Инаку казната - да се влечеш по стомак, кај змија не би било казна. Од таму е значењето на Змејот во црквата(резби,фигури) -Едно од толкувањата на светите отци.
Еврејскиот текст не вели така, а тој е оргиналот нели.
Битие 3:
2. וַתֹּ֥אמֶר הָֽאִשָּׁ֖ה אֶל־הַנָּחָ֑שׁ מִפְּרִ֥י עֵֽץ־הַגָּ֖ן נֹאכֵֽל׃

"Змијата" - הַנָּחָ֑שׁ

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.624
Поени од реакции
9.241
Со тоа само ја потврдуваш еволуцијата,бидејќи Господ не го створил китот таков каков што е(ниту пак го проколнал),туку тој кога почнал да живее во водата него повеќе не му биле потребни задни екстремитети.
Биоинформатика и ево-дево:
http://www.tok.ro/toksite/downloads/Bioinformatika/Konyvek/fejlodesbiologia konyvek/Developmental Biology 6th. ed.pdf

Генетика:
http://www.bionet.nsc.ru/ICIG/CHM/books/Hartl_Jones_Genetics.pdf

Псевдогени:
http://naturalselection.0catch.com/Files/pseudogenes.html

Последно уредено:
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Еврејскиот текст не вели така, а тој е оргиналот нели.
Битие 3:
2. וַתֹּ֥אמֶר הָֽאִשָּׁ֖ה אֶל־הַנָּחָ֑שׁ מִפְּרִ֥י עֵֽץ־הַגָּ֖ן נֹאכֵֽל׃

"Змијата" - הַנָּחָ֑שׁ
Јазик кој не познавам ни усно ни писмено, не би се впуштил во коментирање, но штом ти го познаваш во ред(y).

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.624
Поени од реакции
9.241

Nun

The ancient pictograph
is a picture of a seed sprout representing the idea of continuing to a new generation. This pictograph has the meanings of continue, perpetuation, offspring or heir.

The Modern Hebrew name is “nun”, a Hebrew word meaning continue, offspring or heir. This two-letter word is the original name for the letter. The phonetic sound for this letter is “n”.

Hhet

The ancient pictograph
is a picture of a tent wall. The meanings of this letter is outside as the function of the wall is to protect the occupants from the elements, halp as the wall in the middle of the tent divides the tent into the male and female sections and secular as something that is outside.

The Modern Hebrew name for this letter is hhet meaning a string. A very similar Hebrew word is hhets, meaning a wall and is most likely the original name for this letter. The sound of the letter, in ancient and modern times, is a guttural "hh" (as in the “ch” in the name Bach).

Shin

The Ancient picture for this letter is
, a picture of the two front teeth. This letter has the meanings of teeth, sharp and press (from the function of the teeth when chewing). It also has the meaning of two, again, both or second from the two teeth.

The modern Hebrew name for this letter is shin, a Hebrew word meaning tooth. Hebrew and Arabic agree that the sound for this letter is "sh".

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom