Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
„Напуштените„ нешта се недозволиви за христијаните, оти како веќе реков, да не се напуштени, денес, ние кои Го исповедаме Христа за свој Бог и Спасител, би наликувале на старозаветни јудеим а не на новозаветни рисјани.
Таков (негативен) случај на држење до старозаветните одредби, даваат одредени заеднии, кои се‘уште за слават саботата и со тоа, поблики се до јудеите отколку до рисјанската вера, иако тврдат дека се рисјани.
Благодарам за одговорот, и јас мислев дека тоа е недозволиво, но сепак да си прашам за сигурно...

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Изработување „..конечен список...„ ми звучи како чисто академско-нормативен обид за „сепарирање„ од Стариот Завет по секоја цена. Веќе реков дека делови од Стариот Завет се‘уште се користат во Црквата и практично, додека Црквата постои, ќе постојат и тие старозаветни „неотфрлени„ делови, но она кое е најбитно, а да е и новозаветно, тоа се: учењето кое ни‘ го остави Христос Богочовекот и учењето и одредбите кои ги донесе Црквата Христова, во минативе 2 000 г. а кои (одредби) се однесуваат на начинот на живеење, кој значи напуштање на Стариот и живеење според Новиот Завет. Тука се на пример: блаженстава Христови, одредбите од вселенските Собори, Светите Тајни и сл.
За болдираното: не ми беше тоа идејата, туку за да биде чисто и јасно секому што е дозволено а што не е. Вака некако останува недефинирано и подложно на многу недоразбирања и манипулации.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики искрено ме интересира твоето мислење во однос на тоа дали ти сметаш дека едно совршено битие ќе даде еден закон,па во меѓувреме ќе се предомисли па пу-пу не важи ќе направи?И од каде можеме да прочитаме дека само 10 Божји заповеди останале на сила а се друго е укинато?
Напротив: тоа што старозавените одредби се „вакви„ а новозаветните „такви„, тоа не значи дека Бог е предомислил, туку значи нешто друго: дека Бог одново и одново наоѓа начин како да го спаси Свотето највредно творение. Така, ако во старозавентите времиња, Бог делуваше преку пророците, посредно, во новозаветниве времиња, Он одлучи лично да „упадне„ во човековата историја и лично да не‘ повика на спасение, без посредници! Затоа, Старито Завет беше сенка (воспитувач), Новиот Завет е слика, а Царството Христово ќе биде очигледна вистина за Неговите.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Изработување „..конечен список...„ ми звучи како чисто академско-нормативен обид за „сепарирање„ од Стариот Завет по секоја цена. Веќе реков дека делови од Стариот Завет се‘уште се користат во Црквата и практично, додека Црквата постои, ќе постојат и тие старозаветни „неотфрлени„ делови, но она кое е најбитно, а да е и новозаветно, тоа се: учењето кое ни‘ го остави Христос Богочовекот и учењето и одредбите кои ги донесе Црквата Христова, во минативе 2 000 г. а кои (одредби) се однесуваат на начинот на живеење, кој значи напуштање на Стариот и живеење според Новиот Завет. Тука се на пример: блаженстава Христови, одредбите од вселенските Собори, Светите Тајни и сл.
Ако се рекло вселенски собир по автоматизам е собиранка на нај"светите" луѓе на планетава?
Мики бе, и тие се обични луѓе....најверојатно и "позатупавени" oд тебе. Што може они да одлучат?
Да не им се јавил Исус да им каже што е како е?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако се рекло вселенски собир по автоматизам е собиранка на нај"светите" луѓе на планетава?
Мики бе, и тие се обични луѓе....најверојатно и "позатупавени" oд тебе. Што може они да одлучат?
Да не им се јавил Исус да им каже што е како е?
Bodhirama,

тоа што упатуваш навредливи изрази кон Светиите или кон мене, тоа само по себе не ја покажува Твојата интелектуална супериорност во однос на нив...

А и да Ти кажам дека Исус им се појавил, нема да ми веруваш...:icon_lol:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Bodhirama,

тоа што упатуваш навредливи изрази кон Светиите или кон мене, тоа само по себе не ја покажува Твојата интелектуална супериорност во однос на нив...

А и да Ти кажам дека Исус им се појавил, нема да ми веруваш...:icon_lol:
Тоа што сум кажал дека се обични луѓе не е навреда. :)
Тоа што кажав дека си најверојатно попаметен од нив е
моја слободна проценка. Не ми беше намерата за навреди.
Верувам дека некој им се појавил, ама дали бил Исус тоа
ни они сами не веруваат најверојатно. Ама човек може да
си се натера да верува во се и сешто.
Веруваш, не веруваш тој збор во две варијанти кај мене
не постои.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Напротив: тоа што старозавените одредби се „вакви„ а новозаветните „такви„, тоа не значи дека Бог е предомислил, туку значи нешто друго: дека Бог одново и одново наоѓа начин како да го спаси Свотето највредно творение. Така, ако во старозавентите времиња, Бог делуваше преку пророците, посредно, во новозаветниве времиња, Он одлучи лично да „упадне„ во човековата историја и лично да не‘ повика на спасение, без посредници! Затоа, Старито Завет беше сенка (воспитувач), Новиот Завет е слика, а Царството Христово ќе биде очигледна вистина за Неговите.
А оти така одлучил?? не му се исполниле плановите ? нешто тргнало непланирано и наопаку?? План се менува ако стариот не функционира, Бог создал нешто што не успеало?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.998
Поени од реакции
83.376
^Ех да, само си нам ти фалио.

Член од
25 ноември 2010
Мислења
156
Поени од реакции
149
Господ ги сака сите, според Христијанството секој секому треба да простува, но сепак... постои пеколот. Еве го прашањето: ако Госопод ги сака сите и според Христијанството секој секому треба да прости, зошто тогаш Господ праќа луѓе во пеколот? Нели треба да им прости? Нели сите ги сака? Дали прави селекција, кој да сака, кој да мрази?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Зошто во Библијта не е споменат Дедо Мраз? Дали е тој оној истиот кој се споменува во апокрифните текстови како четвритиот лик од светото троиство? (добриот лик). Традицијата на Дедо Мраз е многу силна и присутна кај христијаните така да сигурно и тој бил дел од создавањето на светот, потопот а можеби и еден од апостолите и тајните ученици на Исус.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.998
Поени од реакции
83.376
Господ ги сака сите, според Христијанството секој секому треба да простува, но сепак... постои пеколот. Еве го прашањето: ако Госопод ги сака сите и според Христијанството секој секому треба да прости, зошто тогаш Господ праќа луѓе во пеколот? Нели треба да им прости? Нели сите ги сака? Дали прави селекција, кој да сака, кој да мрази?
да
Зошто во Библијта не е споменат Дедо Мраз? Дали е тој оној истиот кој се споменува во апокрифните текстови како четвритиот лик од светото троиство? (добриот лик). Традицијата на Дедо Мраз е многу силна и присутна кај христијаните така да сигурно и тој бил дел од создавањето на светот, потопот а можеби и еден од апостолите и тајните ученици на Исус.
да

Shorty

Вансериски
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.277
Поени од реакции
1.496
Здраво, ми рекоа да прашам кои денови според христијанскиот календар има т.е нема крст? :)

M

Muranyi

Гостин
Главниот момент е тоа дека тој простува,а го проколкнува цело човештво,дури и тие што немаат ништо со тоа што на Ева и Адам им се пријало јаболче:vozbud:Таа постапка на Бог нема врска со совршеноста,семоќноста,милостивоста,сезнајноста,со опростувањето.Човек да е со сите свои добри и лоши особини верувам дека нема да постапи така спрема своето дете а ние правиме муабет за креаторот на се што постои и кој треба да претставува нешто совршено оти нели така се претставува.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom