Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
959
A како се молат протестантите ?
Онака како што Исус Христос ги научи и онака како што се молеле Христовите апостоли, библиските пророци и сите останати Божји луѓе во Библијата (Авраам, Мојсеј, Давид, Јов итн.) Тие се молам на Бог и само на Бог, за кој веруваат дека единствено е способен да им ги слушне и да им одговори на молитвите.
 
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Онака како што Исус Христос ги научи и онака како што се молеле Христовите апостоли, библиските пророци и сите останати Божји луѓе во Библијата (Авраам, Мојсеј, Давид, Јов итн.) Тие се молам на Бог и само на Бог, за кој веруваат дека единствено е способен да им ги слушне и да им одговори на молитвите.
А како го прават тоа, подетално ? Дали палат свеќи или слично?
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
959
А како го прават тоа, подетално ? Дали палат свеќи или слично?
Не палат свеќи воопшто, освен кога е темно нема струја и свеќата би била единствен извор на светлина. Во сите други случаи тие палат електрични светилки (сијалица, неонка) за осветлување на просторијата каде што се молат.
Ниту се молат пред икона, ниту кадат со кандила. Едноставно му се молат на Бог, ги искажуваат нивните потреби и благодарности пред него, се молат и за другите (за болните, гладните, оние кои се во невоља, сиромаштија) и сл. Молитвата ја разбираат не како некоја стихотворба или песна што трба да му ја прочитаат од некој молитвеник на Бог, туку како лична комуникација со Бог слично како што и едно дете ги комуницира своите потреби и благодарности со својот родител.
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.391
Не се кади со кандила, Чорбаџи, туку со кадила. Кандилата се светилките кои користат масло како „гориво„ и кои се поредени пред иконостасот.
 
A

amco2009

Гостин
Не палат свеќи воопшто, освен кога е темно нема струја и свеќата би била единствен извор на светлина. Во сите други случаи тие палат електрични светилки (сијалица, неонка) за осветлување на просторијата каде што се молат.
Ниту се молат пред икона, ниту кадат со кандила. Едноставно му се молат на Бог, ги искажуваат нивните потреби и благодарности пред него, се молат и за другите (за болните, гладните, оние кои се во невоља, сиромаштија) и сл. Молитвата ја разбираат не како некоја стихотворба или песна што трба да му ја прочитаат од некој молитвеник на Бог, туку како лична комуникација со Бог слично како што и едно дете ги комуницира своите потреби и благодарности со својот родител.
Znaci Protestanite se najblisku od site Hristijani do Muslimanite na sum znael od sega poinaku ke gledam na protestantite
 
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Не палат свеќи воопшто, освен кога е темно нема струја и свеќата би била единствен извор на светлина. Во сите други случаи тие палат електрични светилки (сијалица, неонка) за осветлување на просторијата каде што се молат.
Ниту се молат пред икона, ниту кадат со кандила. Едноставно му се молат на Бог, ги искажуваат нивните потреби и благодарности пред него, се молат и за другите (за болните, гладните, оние кои се во невоља, сиромаштија) и сл. Молитвата ја разбираат не како некоја стихотворба или песна што трба да му ја прочитаат од некој молитвеник на Бог, туку како лична комуникација со Бог слично како што и едно дете ги комуницира своите потреби и благодарности со својот родител.
Сум слушнала дека православните на еден празник се пржат со свеќите ?
Поклади се викаше ли ?
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Онака како што Исус Христос ги научи и онака како што се молеле Христовите апостоли, библиските пророци и сите останати Божји луѓе во Библијата (Авраам, Мојсеј, Давид, Јов итн.) Тие се молам на Бог и само на Бог, за кој веруваат дека единствено е способен да им ги слушне и да им одговори на молитвите.
како го сваќаат тие Бог? како единствен или како човек како што го сваќаат сите христијани
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
769
како го сваќаат тие Бог? како единствен или како човек како што го сваќаат сите христијани
Ако ти си го разбрал тоа така, дека некој го сваќа како човек, само значи дека ништо не си разбрал, а не дека е така!
 
Член од
15 октомври 2010
Мислења
22
Поени од реакции
1
Воопшто не е спротивно на Божјите закони и верникот да појде на лекар. Каде ти си видел, прочитал дека ако некој е верник тој не треба да оди на лекар. И за училиште ли е така, бидејќи Господ Исус Христос е и наш Учител ? Да, Господ Бог е Семоќен и без Неговиот благослов ни медицината нема да биде тоа што е. Поздрав
не реков дека не треба да оди на лекар... напротив треба да не верува дека СЕМОЌНИОТ ке му помогне и да си отиде да си побара помош од друг човек (доктор), а не да отиде во црква и да скине конци додека се моли за да му биде подобро... а кога е така, зошто финансиски да ја помагам црквата - кога ме лечи медицината. или ме учи науката (образованието)... а каков е тој благослов што господ го даде за да ја биде медицината, мене тоа ми изгледа смешно. Медицината е тоа што е по заслуга само на човекот, сите лекови до сега што се пронајдени се од човекот, ниту еден не паднал од небо. и зошто ако бог ја благословил медицината верниците не дозволуваат некои работи да ги развива медицината... како на пример клонирање, вештачко оплодување и сл.
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
959
како го сваќаат тие Бог? како единствен или како човек како што го сваќаат сите христијани
Како еден, но со троична природа. Слично како и нас самите, кои се состоиме од дух, душа и тело, а сепак не сме тројца, туку еден.
Христијанскиот Бог не е човек, но е доволно моќен за да се отелотвори во човек. И тоа го направил пред околу 2000 години кога се отелотворил во личноста на Исус Христос.

--- надополнето ---

Сум слушнала дека православните на еден празник се пржат со свеќите ?
Поклади се викаше ли ?
Не ми е познат таков празник во православието. Можеби некој од православните подобро би знаел.
 
Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Сум слушнала дека православните на еден празник се пржат со свеќите ?
Поклади се викаше ли ?
Не постои такво нешто.

не реков дека не треба да оди на лекар... напротив треба да не верува дека СЕМОЌНИОТ ке му помогне и да си отиде да си побара помош од друг човек (доктор), а не да отиде во црква и да скине конци додека се моли за да му биде подобро... а кога е така, зошто финансиски да ја помагам црквата - кога ме лечи медицината. или ме учи науката (образованието)... а каков е тој благослов што господ го даде за да ја биде медицината, мене тоа ми изгледа смешно. Медицината е тоа што е по заслуга само на човекот, сите лекови до сега што се пронајдени се од човекот, ниту еден не паднал од небо. и зошто ако бог ја благословил медицината верниците не дозволуваат некои работи да ги развива медицината... како на пример клонирање, вештачко оплодување и сл.
Слушај, поставуваш некакви реторички прашања, се нешто ти е смешно неверно итн. Едноставно е, не плаќај и не ја финансирај Црквата, на тоа никој не те тера со сила, ниту пак некој со сила е натеран на такво нешто. Твое си е правото да веруваш или не, точка. Едноставно, ме замараш. АКо имаш нешто конкретно да прашаш во врска во верата ОК, повели, ако не не ми го одземај времето.
 
Член од
2 септември 2010
Мислења
59
Поени од реакции
6
Христијанскиот Бог не е човек, но е доволно моќен за да се отелотвори во човек. И тоа го направил пред околу 2000 години кога се отелотворил во личноста на Исус Христос.Кажи ми кој го кажал ова, кога и каде и ако може со цитат
 
Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Не ми е познат таков празник во православието. Можеби некој од православните подобро би знаел.
Не постои такво нешто.
Сигурна сум дека постои оти моите другарки го правеа тоа.
Вртеа околу црквата на полноќ т.е. кога ќе почнеше да чука џангот со свеќи во рацете.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom