Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Тоа пророштво првично (читај контекстуално) се исполнило врз апостолите на празникот Педесетница (Пентекост). Па дури ни тие потоа не објавиле некои нови Божји објави на основа на јазиците што ги добиле тогаш. И другите верници кои го примиле Светиот Дух (случки што се опишани во Делата на апостолите) исто така проговориле на непознати јазици, а некои од нив и пророкувале, па сепак нивните пророштва не влегле во Светото Писмо. Значи тоа биле локални/индивидуални пророштва кои имале лични пораки до одредените луѓе на кои што овие им пророкувале. Тоа не биле Божји пораки за поука на целото човештво - какви што се пророштвата во Библијата.
Исус во една парабола јасно кажа дека Бог (Лозарот) ги праќал прво своите слуги (пророците) и откако земјоделците ги претепале сите слуги (пророци), НАЈПОСЛЕ Бог го пратил Својот Син (Исус Христос). Читај евангелие по Марко 12-то поглавје и моли се Бог да ти зборува преку таа парабола и се надевам дека од таа Христова поука ќе увидиш дека Бог праќал пророци до Исус, а со Исус им ставил печат на пророците. После Исус нема пророци, ниту Мухамед, ниту Елена Вајт, ниту Габриеле, ниту Џозеф Смит, ниту оваа со „книгата на знаењето“, никој. Исус е Божјиот Син - слушајте го Него!

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
што вика светиот китап за аналниот секс? дали на педерите христијани им е дозволен?
по шо некои цркви во Америка дозволуваат брак помегу христијани буљаши.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Исус е Божјиот Син - слушајте го Него!
Фала пријателе,ама НЕ!:nenene: -Јас го слушам Единиот Бог, Кој не родил и Не е роден. И Кому никој и ништо не Му е слично. :wink:
Христијаните го слушаат Исус затоа што тој зборува во името на Бог, му се покорува во секој миг и вели дека се ќе биде по неговата волја.Тој му се молел на сопствениот татко, Бог, за полесно да ги издржи сите искушенија, зошто знаел што го чека и се плашел, ако бил негово чедо. Значи Исус ја исполнувал желбата на Бог, а не својата желба. Сигурно не сакал да биде измачуван и да страда, но тоа морал да го направи заради желбата на Бог, затоа што тоа и била неговата мисија на Земјата.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.389
што вика светиот китап за аналниот секс? дали на педерите христијани им е дозволен?
по шо некои цркви во Америка дозволуваат брак помегу христијани буљаши.
вика исто што и твојот свет китап

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Еве неколку ајети од Куранот.

О, следбеници на Инџил (Евангелие)! Не пречекорувајте го вистинското убедување во вашата вера и зборувајте за Аллах само вистина и не припишувајте Му сопруга и дете.
Месих, Иса синот на Мерјем, е Аллахов пејгамбер кого Аллах го испрати со вистина. Го создаде со зборот што го испрати преку Џибрил во Мерјем, а тоа беше ``биди`` и тој, токму, бидна. Тоа е вдахнување од Аллах, те`ала, што го вдахна Џибрил во Мерјем по наредба на својот Господар.
Потврдете дека Аллах е еден и предадете Му се; потврдете го она што ви го донесоа пејгамберите од Аллах.
Не сметајте ги Иса и неговата мајка за божества, зашто тоа е подобро за вас.
Аллах, субханеху е еден Бог. Неговата сопственост е се` она што е на небесата и на Земјата. Па како тогаш Он да има сопруга или дете ?
Аллах е доволен Заштитник и Закрилник во управувањето со луѓето и со раководењето со нивните животи. Потпрете се единствено на Него, Он ви е доста!
(Сура Ен-Ниса 171.)

Не веруваа христијаните кои велеа дека Аллах е Месих, синот на Мерјем. Кажи им -о Мухаммед! -на христијаните кои не знаат: -Ако е Иса бог, како што се повикуваат, ќе можеше да ја отстрани одредбата на Аллах кога страдаа тој и неговата мајка и сите на земјава.
Мајка му на Иса умре и не ја спречи нејзината смрт. Не можеше да јаспречи ни својата смрт; беа робови на Аллах кои не можеа да го отстранат страдањето. Ова е доказ дека Иса е човек како и сите други луѓе
(Сура Ел-Маиде 17.)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.389

О, следбеници на Инџил (Евангелие)! Не пречекорувајте го вистинското убедување во вашата вера и зборувајте за Аллах само вистина и не припишувајте Му сопруга и дете.
Месих, Иса синот на Мерјем, е Аллахов пејгамбер кого Аллах го испрати со вистина. Го создаде со зборот што го испрати преку Џибрил во Мерјем, а тоа беше ``биди`` и тој, токму, бидна. Тоа е вдахнување од Аллах, те`ала, што го вдахна Џибрил во Мерјем по наредба на својот Господар.
Потврдете дека Аллах е еден и предадете Му се; потврдете го она што ви го донесоа пејгамберите од Аллах.
Аллах, субханеху е еден Бог. Неговата сопственост е се` она што е на небесата и на Земјата. Па како тогаш Он да има сопруга или дете ?
Аллах е доволен Заштитник и Закрилник во управувањето со луѓето и со раководењето со нивните животи. Потпрете се единствено на Него, Он ви е доста!
(Сура Ен-Ниса 171.)

Не веруваа христијаните кои велеа дека Аллах е Месих, синот на Мерјем. Кажи им -о Мухаммед! -на христијаните кои не знаат: -Ако е Иса бог, како што се повикуваат, ќе можеше да ја отстрани одредбата на Аллах кога страдаа тој и неговата мајка и сите на земјава.
Мајка му на Иса умре и не ја спречи нејзината смрт. Не можеше да јаспречи ни својата смрт; беа робови на Аллах кои не можеа да го отстранат страдањето. Ова е доказ дека Иса е човек како и сите други луѓе
(Сура Ел-Маиде 17.)
Што пишува у Куранот, Упанишадите или Сатанистичката Библија за Исус не е релевантно за верниците.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36

(Сура Ен-Ниса 171.)

Мајка му на Иса умре и не ја спречи нејзината смрт. Не можеше да јаспречи ни својата смрт;
беа робови на Аллах кои не можеа да го отстранат страдањето. Ова е доказ дека Иса е човек како и сите други луѓе
(Сура Ел-Маиде 17.)
Ти благодарам за овие извадоци од Куранот кој зборуваат за Исус(Иса).

Исус не ја спречи смртта бидејќи тоа не беше волјата на Бог, а тој ја исполнуваше неговата волја. За да го спаси целиот свет тој страдаше на крстот!Затоа Бог му дари вечен живот и затоа тој воскресна. Значи тој ја исполни својата мисија на Земјата со тоа, не можеше да спречи ништо, зошто тој знаеше дека за тоа е дојден.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ти благодарам за овие извадоци од Куранот кој зборуваат за Исус(Иса).

Исус не ја спречи смртта бидејќи тоа не беше волјата на Бог, а тој ја исполнуваше неговата волја. За да го спаси целиот свет тој страдаше на крстот!Затоа Бог му дари вечен живот и затоа тој воскресна. Значи тој ја исполни својата мисија на Земјата со тоа, не можеше да спречи ништо, зошто тој знаеше дека за тоа е дојден.

Зошто да го спаси целиот свет?

П.С нека чита Чорбаџија дека Бог е еден Бог и дека не е сличен на нас !!!!! Неговата сопственост е се` она што е на небесата и на Земјата. Па како тогаш Он да има сопруга или дете ?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.389
З

П.С нека чита Чорбаџија дека Бог е еден Бог и дека не е сличен на нас !!!!! Неговата сопственост е се` она што е на небесата и на Земјата. Па како тогаш Он да има сопруга или дете ?
:pos2:Нека чита Чорбаџија! or else...

Шега на страна, Ал Каедо, кој вика дека Бог (кој патем, не' создаде според ликот свој) има сопруга и дете?

edit: заборавив дека има шегобијци од типот на Ден Браун, кои тврдат дека Исус имал деца чии потомци се во француската кралска лоза.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
:pos2:Нека чита Чорбаџија! or else...

Шега на страна, Ал Каедо, кој вика дека Бог (кој патем, не' создаде според ликот свој) има сопруга и дете?

edit: заборавив дека има шегобијци од типот на Ден Браун, кои тврдат дека Исус имал деца чии потомци се во француската кралска лоза.
Ти треба да се засрамиш бидејќи постојано вреѓаш, а ние тука дискутираме на убав начин и прочитај прво убаво за што станува збор.Прочитај ги ајетите од Куранот и ќе видиш. Тук да ти веруваш во 3 богови затоа треба да ти појаснам за кој бог станува збор, за бог-отецот.

И за ова што викаш за Исус земи читај Кодот на Да Винчи и ќе видиш дали се продолжила лозата на Исус или не.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.389
Ти треба да се засрамиш бидејќи постојано вреѓаш, а ние тука дискутираме на убав начин и прочитај прво убаво за што станува збор.Прочитај ги ајетите од Куранот и ќе видиш. Тук да ти веруваш во 3 богови затоа треба да ти појаснам за кој бог станува збор, за бог-отецот.

И за ова што викаш за Исус земи читај Кодот на Да Винчи и ќе видиш дали се продолжила лозата на Исус или не.
Ја ли вреѓам спамеру провокаторски?

Ти читај го Кодот на Давинчи и ти пожелувам да учиш од тоа.:pos2:
После земи и Хари Потер, исто ќе научиш многу.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ја ли вреѓам спамеру провокаторски?

Ти читај го Кодот на Давинчи и ти пожелувам да учиш од тоа.:pos2:
После земи и Хари Потер, исто ќе научиш многу.

Само едно ме интересира. Во што веруваш ти ?

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Тоа пророштво првично (читај контекстуално) се исполнило врз апостолите на празникот Педесетница (Пентекост). Па дури ни тие потоа не објавиле некои нови Божји објави на основа на јазиците што ги добиле тогаш. И другите верници кои го примиле Светиот Дух (случки што се опишани во Делата на апостолите) исто така проговориле на непознати јазици, а некои од нив и пророкувале, па сепак нивните пророштва не влегле во Светото Писмо. Значи тоа биле локални/индивидуални пророштва кои имале лични пораки до одредените луѓе на кои што овие им пророкувале. Тоа не биле Божји пораки за поука на целото човештво - какви што се пророштвата во Библијата.
Исус во една парабола јасно кажа дека Бог (Лозарот) ги праќал прво своите слуги (пророците) и откако земјоделците ги претепале сите слуги (пророци), НАЈПОСЛЕ Бог го пратил Својот Син (Исус Христос). Читај евангелие по Марко 12-то поглавје и моли се Бог да ти зборува преку таа парабола и се надевам дека од таа Христова поука ќе увидиш дека Бог праќал пророци до Исус, а со Исус им ставил печат на пророците. После Исус нема пророци, ниту Мухамед, ниту Елена Вајт, ниту Габриеле, ниту Џозеф Смит, ниту оваа со „книгата на знаењето“, никој. Исус е Божјиот Син - слушајте го Него!
Toa znaci deka koga vo poslednite denovi ke se izlie Svetiot Duh poznato vo Biblijata kako "pozen dozd" vie nema da go poznaete, a so toa i nema da go primite?
Tie prorocanstva sto se izreceni togas za poslednoto vreme se isto taka slika za poslednite denovi koga reba Duhot Sveti da se izlie kako nikogas dosega i lugje ko prorokuvaat i ke go navestuvaat Bozjoto carstvo.
Vo red eve nekolku kriteriumi za Bozji proroci:
1."Doprasajte se do zakonoti otkrovenieto! Ako nekoi recat deka ne e taka za niv nema svetlina.(Isaija 8:20)
Znaci Bozjiot prorok treba da go vozvisuva zakonot.
2."Но за пророкот што пророкува мир можеш да знаеш дека навистина го испратил Господ откако ќе се исполни неговиот пророчки збор.” (Eremija 28:9)
Negovite prorostva treba da se ispolnat 100%, a ne delumno.
3.Matej 7:15 ”Пазете се од лажните пророци, кои ви доаѓаат во овча облека, а внатре се грабливи волци.

16 Ќе ги препознаете по нивните плодови. Се бере ли грозје од трње, или смокви од чичка?
17 Така, секое добро дрво раѓа добри плодови, а лошото дрво раѓа лоши плодови. 18 Не може добро дрво да дава лоши плодови, нити лошо дрво да дава добри плодови.
Bozjiot sluga treba da zivee spored Biblijata, negoviot zivot treba da svedoci za negovata predanost na Bog.

1.Jovan 4:1 "Возљубени, не верувајте му на секој дух, туку испитувајте ги духовите - дали се од Бога, зашто многу лажни пророци излегоа во светот.
2 По ова познавајте го Духот на Бога: секој дух кој исповедува дека Исус Христос дојде во тело, од Бога е; 3 а секој дух кој не исповедува дека Исус Христос дојде во телото, не е од Бога; тоа е духот на антихристот, за кого сте чуле дека иде, и сега е веќе во светот."
Eve Jovan kazuva deka moze da mu se veruva na nekoj duh dokolku gi ispolnuva kriteriumite,znaci ni dal upatstvo na sto da veruvame.
Ima uste uslovi, i fizicki znaci za Bozji porok, no vo druga prilika.
Jas poveruvav zatoa sto seto toa taa go ispolnuva.

Se slozuvam za Smit,za Muhamed, za Gabriele no Vajt ne mozes da ja stavis vo isti kos, od prosta pricina sto ne ja poznavate Vajt.
Ne mozam jas da kometiram za doktrinata na Protestantskata crkva zatoa sto ne ja poznavam ne sum cita nikakvi dela od vasata doktrina.
Nikoj ne go prisiluva za da ja citata Vajt toa si e licen izbor, samo nema da go znaat ona za sto predupreduva Vajt ke si bidat malku posiromasni od taa strana i nikomu nisto.
Ama ne e dobro da hulime na nesto sto ne go znaeme, na nesto kako sto veli Jovan(1Jovan 4:1,2,3.) ne sme go ispitale.

Sto se odnesuva do poslusnosta, bas "Kopnezot na vrkovite"temelno go opisuva Isusoviot zivot od Negovoto detstvo do Negovoto raspnuvanje, ps aka te zapoznava si Isus i te doblizuva do nego.

Pozdrav!

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.006
Поени од реакции
83.389
Само едно ме интересира. Во што веруваш ти ?
Во што и да верувам, верувај дека тоа не е поврзано со тупење во врска со погрешноста на туѓите верувања и непогрешливоста на моето.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom