Прашања за Исламот III

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Јас при една дискусија ти кажав дека никого не сакам да напаѓам некој кој сам се брани. Ситуацијава моментално е 1-1 и можам слободно да те нападнам кроз дискусија бидејќи се наоѓам на твоја територија. Зошто сметаш дека темава не е за Берик кога темава гласи прашања за исламот и одговарање на тие прашања од муслиманите!?Веројатно има право да постави прашање и на истото да добие одговор, а со самото тоа што ќе постави прашање станува дел од таа дискусија и самата тема!

Прашање- одговор!
Така на тематски или на краен испит ме прашуваа, но ова не се тестови туку дискусии и треба да се дискутира, по мое мислење.
Одговорите се наоѓаат во книгите, па така сега наместо та мавам по тастатура можам да ја долистам книгата која ја читам, но со неа нема да можам да дискутирам!
Еве прашање што твојот колега не ми го одговори.
Зошто во Коранот името Алах стои како гледиште и не личи како тој самиот да го пишувал Коранот?
А ако не ми го разбираш прашањето мислам на претходната страна го прецизирав.
За првиот дел,погрешно си ме разбрал,мислев дека темата на муабет не е берик, туку прашања за исламот.. ако и мурањи мислел на тоа а најверојатно мислел.
А не дека берик нема право да постави прашање итн.

Вториот дел:
Концептот на темава е таков,се поставува прашање на кое одговара муслиман и дава одговор од исламски аспект.
И нема потреба од дискусија после тоа,значи ти и секој што поставува прашање на оваа тема,поставува прашање за да го дознае исламскиот одговор на тоа прашање а не за да се расправаш со мене зошто е тоа така или да ме убедуваш дека е тоа погрешно па ти да ми продаваш некои свои мислења и филозофии.
Со почит за твоето размислување и верување,но не му е место на оваа тема,на друга тема не е проблем ќе дискутираме до утре.

Што се однесува до прашањето.
Мора еден краток увод.
Аллах ги праќал своите пратеници оној момент кога западнале во најголема заблуда и неверување и им давал муџизи(чуда) за да го потврдат тоа што го зборуваат.
Така на пр. Муса а.с. е пратен во време кога меѓу неговиот народ била раширена магијата, па на Муса а.с. Аллах му дал способност да фрли стап и тој да се претвори во змија итн итн.
Иса а.с. е пратен кога меѓу неговиот народ е раширена медицината,односно лечењето на разни начини.. па така Аллах му дал способност да оживува мртви,лечи слепи итн итн.
Така и Мухаммед с.а.в.с. е пратен кога меѓу Арапите е најмногу развиена поезијата,арапскиот јазик е познат како јазик со голем број на фондови и развиена поезија и до ден денес.
Куранот е муџиза на Мухаммед а.с. која е непроменета од денот кога почнала објавата,и ден денес има иљадници луѓе кои го знаат напамет и го учат наизуст,што не е случај со ниедна друга книга во светот.
Кога денеска би претпоставиле дека сите,ама баш сите религиски книги во светот ги снемало,нема ниеден ракопис од книгите,што мислиш....Која книга би можеле пак да ја напишеме онаква како што е објавена?? :)

А сега,зошто името Аллах стои како гледиште,не е тоа низ целата книга туку на некои места,некогаш во вид на наредба,некогаш во вид на предупредување,некогаш во вид на одговор,некогаш како дел од разговор кој Аллах го спомнува во Куранот.
Треба да го читаш Куранот за да видиш дека не е така низ целата книга.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
Kako muslimanite gledaat na otkrovenieto po jovan. Mislite li deka e ostanato kako sto bilo? I za nacinot na koj e pretstaven Isus. Kako zrtveno jagne i deka carstvoto e negovo?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
  1. 55, Кога Аллах рече: „О Иса, навистина, ќе те земам и ќе те воздигнам кон Мене, и ќе те очистам од оние кои не веруваат и ќе определам оние кои те следат да бидат над оние кои не веруваат, на Денот суден. Потоа Мене ќе ми се вратите па ќе ви пресудам за она за што станавте деленици!“
Препишано ви е тоа од веќе формираниот став на Христијанствотово тоа време, бе. :facepalm:

Ново у Куранот е само оној дел како да се однесувате кон немуслиманите, во согласност н апотребите на римокатоличката црква. Се друго е копија од претходно.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Препишано ви е тоа од веќе формираниот став на Христијанствотово тоа време, бе. :facepalm:

Ново у Куранот е само оној дел како да се однесувате кон немуслиманите, во согласност н апотребите на римокатоличката црква. Се друго е копија од претходно.
Где си Вораква нисам те препозно :D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Где си Вораква нисам те препозно :D
Битно го запамети творецот ваш, а идеолошкиот ви е Свети Августин ;)

Хатаб заеби ти курани, библии, кој ги пишал, пто и како. Биди човек пред се. Имај широко срце за сите. Чист ум.

Тоа е пораката на секоја религија.

Поблиску си до Алах ако си човек кој нема зло, нема омраза во себе, отколку со нејадење на свинско пример.

Поголем грев е да мразиш човечко суштество, макар тоа било и хомосексуалец или атеист, отколку да изедеш едно прасе, испиеш алкохол, испушиш цигара.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Битно го запамети творецот ваш, а идеолошкиот ви е Свети Августин ;)

Хатаб заеби ти курани, библии, кој ги пишал, пто и како. Биди човек пред се. Имај широко срце за сите. Чист ум.

Тоа е пораката на секоја религија.

Поблиску си до Алах ако си човек кој нема зло, нема омраза во себе, отколку со нејадење на свинско пример.

Поголем грев е да мразиш човечко суштество, макар тоа било и хомосексуалец или атеист, отколку да изедеш едно прасе, испиеш алкохол, испушиш цигара.
Ју аре кечинг д поинт ама до некаде,ти фали уште малку ама најбитното :)
Ние велиме: То што мало фали то девојци сречу квари :D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ју аре кечинг д поинт ама до некаде,ти фали уште малку ама најбитното :)
Ние велиме: То што мало фали то девојци сречу квари :D
Ок. Јас ти кажав што според мене човек го прави човек, или религозно кажано поблизок до Бога.

Ти како сакаш сфати го :)

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Kako muslimanite gledaat na otkrovenieto po jovan. Mislite li deka e ostanato kako sto bilo? I za nacinot na koj e pretstaven Isus. Kako zrtveno jagne i deka carstvoto e negovo?
Џан,ова и тоа прашањето за разликата помеѓу фарзот и суннетот ќе пишам подоцна бидејќи е малку поопширно.
--- надополнето: 31 декември 2013 во 09:30 ---
Jas sepak mislam deka si najblisku od forumskive muslimani da izlezes od kafezot :)
За да некој излезе од некаков кафез,треба да е во кафез. :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
За да некој излезе од некаков кафез,треба да е во кафез. :)
Се слагам. Затоа се трудиме тука прво да го видите кафезот, а после тоа сами ќе побрзате да излезете од него.
--- надополнето: 31 декември 2013 во 09:45 ---
Абе Хатаб вчера бев на вечера со еден познаник - муслиман, и си нарачавме винце, мевце имаше и пилешко и свинско, и баш му викам, абе сеа Алах ќе те казни за харам храна:P

И баш ми рече она погоре што ти го пишав околу човештината.

Од таму ми дојде инспирацијата да те цитирам:)

Е сеа јас ќе речам дека тој е добар муслиман со добри погледи кон реалноста, а ти ќе речеш дека тој не е воопшто муслиман претпоставувам?

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Се слагам. Затоа се трудиме тука прво да го видите кафезот, а после тоа сами ќе побрзате да излезете од него.
--- надополнето: 31 декември 2013 во 09:45 ---
Абе Хатаб вчера бев на вечера со еден познаник - муслиман, и си нарачавме винце, мевце имаше и пилешко и свинско, и баш му викам, абе сеа Алах ќе те казни за харам храна:P

И баш ми рече она погоре што ти го пишав околу човештината.

Од таму ми дојде инспирацијата да те цитирам:)

Е сеа јас ќе речам дека тој е добар муслиман со добри погледи кон реалноста, а ти ќе речеш дека тој не е воопшто муслиман претпоставувам?
Би имал многу да пишам,ама ќе ни снема муабет за чајот.
Само ќе напишам а се надевам дека ќе сфатиш што сакам да кажам: Малку доцните со реалноста и човештината. :)

За познаникот не можам а и не сакам ништо да кажам,не се донесува суд врз основа на 2 реченици на кајгана. :)
Имај убав ден.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Би имал многу да пишам,ама ќе ни снема муабет за чајот.
Само ќе напишам а се надевам дека ќе сфатиш што сакам да кажам: Малку доцните со реалноста и човештината. :)

За познаникот не можам а и не сакам ништо да кажам,не се донесува суд врз основа на 2 реченици на кајгана. :)
Имај убав ден.

Интересен заклучок.

Со што го поткрепуваш?

Kajgana Shop

На врв Bottom