Прашања за Исламот III

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Фала на убавиот одговор. Уште за пилешкото ме интересира.
И пилето спаѓа во горниот одговор.

Едит:
Со олеснување за пилешкото,бидејќи колењето е поедноставно,не требаат ни електрошокови ни ништо,па затоа е дозволеноста поопширна.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Доволно опширно објаснето за месото.
Се надевам на Христијаните сега им е јасно зошто не би требало да јадат Халал храна.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ајетот вели вака:
3. Ви се забранува мрша, крв, свинско месо и тоа што е заклано во нечие друго име, а не во Аллаховото...(сура ел-Маида)
Ах, креаторот на 500 и повеќе милијарди галаксии да бара да се убива само во негово име. А освен он не би требало ништо друго да постои, бидејки е креатор на се што постои.
Ако би требало да верувам во нешто, би поверувал дека ова го кажал некој демон......Бог не би препорачал да се убива во негово име....не.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Ах, креаторот на 500 и повеќе милијарди галаксии да бара да се убива само во негово име. А освен он не би требало ништо друго да постои, бидејки е креатор на се што постои.
Ако би требало да верувам во нешто, би поверувал дека ова го кажал некој демон......Бог не би препорачал да се убива во негово име....не.
Друже,еднаш ти пишав еве уште еднаш ќе ти повторам,темава е за прашања и одговори,ако не ти одговараат одговорите заобиколи ја темава џабе само филозофираш без врска.
Верувај си во што сакаш ама поштеди ме од вакви коментари на оваа тема.
--- надополнето: 29 декември 2013 во 20:53 ---
Не ми е сосема јасно прашањето,ако сакаш со финта да го поврзеш со сликањето и слично,нема да ти успее. :)
Инаку навистина не знам што е финтава на прашањето.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
.
--- надополнето: 29 декември 2013 во 20:53 ---

Не ми е сосема јасно прашањето,ако сакаш со финта да го поврзеш со сликањето и слично,нема да ти успее. :)
Инаку навистина не знам што е финтава на прашањето.
ДА, едното е финта, со сликите. али и другото е со слично прашање....... каков е ставот на исламот кон црвите? полжавите? дали се тие живи или не?
и не се плаши да одговориш, ако си сигурен во тоа што го знаеш.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
ДА, едното е финта, со сликите. али и другото е со слично прашање....... каков е ставот на исламот кон црвите? полжавите? дали се тие живи или не?
и не се плаши да одговориш, ако си сигурен во тоа што го знаеш.
Со сликите уште од сега ти е пропадната финтата,а за другото не сум читал.
Интересно прашање,да се информирам па ќе пишам.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Со сликите уште од сега ти е пропадната финтата,а за другото не сум читал.
Интересно прашање,да се информирам па ќе пишам.
како бре не си се информирал. јас пред 1 недела го дознав ова и одма ми паднаа на памет овие прашања:confused: и тоа сосема коректни прашања, кои во основа даваат за право на човек да се посомнева во вистинитоста на исказот
навистина, сакам да знам дали растенијата се живи?
а да, еве и за медузите исто така

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
како бре не си се информирал. јас пред 1 недела го дознав ова и одма ми паднаа на памет овие прашања:confused: и тоа сосема коректни прашања, кои во основа даваат за право на човек да се посомнева во вистинитоста на исказот
навистина, сакам да знам дали растенијата се живи?
а да, еве и за медузите исто така
Па не реков јас дека не се коректни прашањата,само не ми било тоа поле кое ме интересирало.

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
каков е ставот на исламот за растенијата? дали ги третира како живи или не?
Не знаеш ли дека на Аллах, секако, на сеџде му паѓа се она што е на небесата и на Земјата, и Сонцето и Месечината, и ѕвездите и планините, и растенијата и животните и, исто така, многу меѓу луѓето? А многу има кои ја заслужуваат казната. А оној кого Аллах ќе го понижи нема никој што ќе го удостои. Аллах, навистина, работи што сака! (20.18)

Растенијата имаат мозок

Растенијата имаат имунолошки систем кој поинаку функционира отколку кај луѓето и животните, единствени се научниците. Но, дали растенијата имаат нерви и нешто слично на мозок? Одговорот го имаат германските научници.
Растенијата се многу сложени организми кои имаат различни можности да реагираат на надворешните дразби. Тоа уште пред 150 години го докажал Чарлс Дарвин. Сепак, поимите како што се растителен нервен систем или ботаничка невробилогија, предизвикуваат жестоки дискусии меѓу стручњаците. А сега има материјал и за нови дискусии.
Франтишек Балуска, од Универзитетот во Бон, во коренот на растението на пченката открил структури кои може да се опишат како растителен мозок: „Во соработка со група научници од Фиренца бевме во можност да ги докажеме електричните активности, слични на активностите на мозокот. И клеточно-биолошките структури се слични, како во мозокот на животните. Но, ова истражување се` уште е во зачеток. Затоа не сакам да зборувам за мозок. Го користам поимот: командна централа.“
Франтишек Балуска во деведесеттите години дошол од Словачка во Германија како Хумболтов стипендист. Денес е приватен доцент на Универзитетите во Бон и во Братислава. Со желба да ги објасни неговите истражувања, тој го вклучува компјутерот. На мониторот се гледа шематски приказ на врвот на коренот:
„Го идентификувавме регионот што се занимава со обработка и пренос на податоците. Изгледа слично на синапса – врската меѓу нервните клетки. Тенките конци овозможуваат малите меурчиња екстремно брзо да се движат, многу побрзо отколку во зоната на растењето на коренот. Притоа, гледано однадвор, овој регион делува
неактивно, како да не расте. Оваа неверојатно брза активност на меурчињата многу наликува на функционирањето на синапсата.“
Нервниот систем на растенијата многу се разликува од мозокот на другите живи суштества
Обработката на информацијата има директно влијание врз однесувањето на коренот, вели Франтишек Балуска. Врвот на коренот ја регистрира, на пример, светлината или отровните супстанци. Тоа значи дека коренот мора да ги заобиколи тие „препреки“. Тие видови информации се регистрираат и обработуваат во регионот над врвот на коренот. Потоа се праќаат во зоната задолжена за растење. Сега коренот знае во која насока може да расте. Овој начин на функционирање многу се разликува од мозокот во животинскиот свет.
Ботаничарот Дитер Фолкман од Универзитетот во Бон се согласува со таквиот поглед на овој феномен: „Досега не беше познат односот помеѓу електричните сигнали и за тоа потребните структури. Судејќи според откритијата на Франтишек Балуска и Стефан Манцузо, електричните сигнали можат да се поврзат со структурите кои всушност се нервни структури.“
Одбранбен систем за заштита од непријатели
Tоа всушност е нешто како растителен нервен систем. Има иста функција како и кај животните, но поинаку е структуриран. Останатите истражувачи, меѓутоа, избегнуваат директни споредби меѓу растенијата и животните. На пример, ботаничарот Хуберт Фел од универзитетот во Гисен е повнимателен. Тој со години се занимава со електрофизиологија на растенијата и не сака да зборува за некаков „нервен систем“. Но, и тој вели дека е јасно оти растенијата користат електрични сигнали како реакција на надворешниот свет. Со тоа, тие имаат можност да реагираат на непријателите, на пример, на растителните вошки и гасениците.
„Растението не може да побегне. Нема мускули, нема нозе, а мора нешто да направи против напаѓачите. Тоа мора да
се брани, на пример, така што половина час или час по нападот, ќе произведе супстанции кои пленот на напаѓачот ќе му го направат гаден ,или дури отровен.“
Растенијата реагираат бавно на надворешните сигнали
Хуберт Фел со посебно развиен апарат е во состојба да ги измери електричните сигнали. Тој, на пример, го повредува листот на боранијата и притоа ги констатира електричните сигнали од лист до лист. Меѓутоа, тоа се прилично бавни реакции. Растителниот сигнал за една секунда не поминува ниту еден сантиметар. За истото време нервниот сигнал кај цицачите, како од шега, поминува сто метри.
Значи, кај растенијата се` е околу 10.000 пати побавно отколку во животинскиот свет.
--- надополнето: 29 декември 2013 во 23:18 ---
Возвишениот на многу места вели:
„ и не постои ништо што не Го велича,фалејќи Го“, т.е. секое суштество Го слави Аллах , заблагодарувајќи Му;
но вие не Го разбирате величањето нивно, затоа што нивниот јазик се разликува од вашиот“.
Ова е заедничко за животинскиот, растителниот и свет.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
заклучок: исламот ги третира растенијата како живи.
супер.
ај сега да се вратиме на црвите. дали може да се јадат? исто и скакулците? или кучињата?
и не го мислам она кога е во животна опасност, знаеме дека тогаш се’ е дозволено. дури и свинско да се јаде.

Член од
26 април 2013
Мислења
558
Поени од реакции
114
супер.
ај сега да се вратиме на црвите. дали може да се јадат? исто и скакулците? или кучињата?
и не го мислам она кога е во животна опасност, знаеме дека тогаш се’ е дозволено. дури и свинско да се јаде.
Во куранот немам сретнато ајет за овие животни ама во стариот завет се објаснува кои животни се за јадење. Мислам дека пишуваше сите животни со раздвоени копита освен свињата. А за повеќе незнам

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
супер.

http://minber.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=3234:ishrana-muslimana&catid=54:zdravlje&Itemid=78

На овој линк се отприлика јасно наброени по категории животните кои е забрането да се конзумираат.

Бидејќи ќе те мрзи се да читаш,ќе ти копирам тоа што те интересира.

- Zabrana konzumiranja onoga što je nečisto. Kada su u pitanju hrana i piće, u šerijatu su nečistoće: svinjsko meso, meso miša, magarca i mazge, ljudski izmet i krv koja istječe.
- Zabrana konzumiranja životinja koje je zabranjeno ubijati. Šerijat zabranjuje ubijanje, a ujedno i konzumiranje: pčele, mrava, djetlića i žabe.
- Zabrana konzumiranja životinja koje je dozvoljeno ubijati. Zbog štete koju nanose, šerijatom je dozvoljeno ubiti: škorpiju, gavrana, zmiju i psa koji ujeda.
- Zabrana konzumiranja životinja koje se hrane nečistoćom – džellale. Šerijat zabranjuje konzumiranje mesa i mlijeka od životinja koje se hrane nečistoćom, osim u slučaju da se nekoliko dana životinja zatvori i hrani čistom hranom, kako bi joj se za to vrijeme očistilo mlijeko i meso.
- Zabrana konzumiranja životinja koje imaju očnjake i ptica koje imaju kandže, kao što su: lav, vuk, tigar, medvjed, majmun, slon, šakal, jastreb, orao i sl.
- Zabrana konzumiranja onoga što je odvratno i neprijatno. U ovu kategoriju zabranjene hrane svrstani su: gmizavci i insekti.
- Zabrana konzumiranja tzv. ” tuđe hrane”. Šerijat zabranjuje konzumiranje onoga što je dozvoljeno od hrane i pića do kojih se došlo: pljačkom, varanjem, manipulacijom, vještački izazvanom nestašicom, krivim mjerenjem i vaganjem i onoga što je stečeno putem kamate.
- Zabrana konzumiranja onoga što je nastalo mješanjem dozvoljenog i zabranjenog. Ova zabrana izvedena je iz šerijatskog pravila: ''Ako se pri jednoj istoj stvari nađe zabrana i dozvola, daje se prednost zabrani.''
- Zabrana konzumiranja strvi. Pod strvinom se podrazumijeva meso onih životinja koje nisu zaklane na šerijatom propisan način.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
хатаб, јас тебе/вас сакам да ве читам, тука со свои мисли и зборови да кажете. ДА, ќе го прочитам ова, али мене ме интересираат ваши зборови, друг пат не читам линкови, фер?

Kajgana Shop

На врв Bottom