Прашања за Исламот III

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
На која возраст се случи тоа? Кога постана муслиман?
Sto bese ti ptred da bides toa sto si Ipsissimus,eve kontra prasanje na tvoeto glupavo i dosadno prasanje.
Znaci,Ipissimus,so bese ti pred da bides toa sto si (stanist ili telemit ili osho ili sto i da si...) Sto bese pred toa ?

Ipsissimus,sto god da si bil,nikoj ne te vral za toa.
Znaci,Ipsissimus,ne si samo ti vo zivotot sloboden,sloboden sum i jas,mnogu poveke od tebe da ako ne mi se svigja islamot,ako ima nesto loso vo nego,slobden sum ipsissimus vednas uste vcerva da go napustam. Ne bidi tolku glupav i nstojciv i naiven da mislis deka mene nekoj mi stoi so pstoil vo glavata so sila da veruvam vo nesto za sto ne sum ubeden ili ne e uverlivo za mene.

Член од
1 јуни 2012
Мислења
277
Поени од реакции
31
Не ти ни кажувам за мојот детергент. Реков дека и без прашак тие имамите и оџите перат поубаво и од ариел. Знам дека си ти умен момак и можеш да сфатиш.

Добро ќе добијам одговор или не??
Си читал некогаш историја не те терам арапската зашто на дел од вас е поднижување да го прави тоа, да не користам терминот ( Македонци зашто и јас сум Македонец), Мислам разбра што сакам да прашам и за кој дел од која историја Арапска остај Турците. Си читал за Арапите во Шпанија, Кипар што мислиш Мароко од кај дошло до исламот Арабија е во Азија а Мароко во Африка. ( аку грешам поправете :))

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Sto bese ti ptred da bides toa sto si Ipsissimus,eve kontra prasanje na tvoeto glupavo i dosadno prasanje.
Znaci,Ipissimus,so bese ti pred da bides toa sto si (stanist ili telemit ili osho ili sto i da si...) Sto bese pred toa ?

Ipsissimus,sto god da si bil,nikoj ne te vral za toa.
Znaci,Ipsissimus,ne si samo ti vo zivotot sloboden,sloboden sum i jas,mnogu poveke od tebe da ako ne mi se svigja islamot,ako ima nesto loso vo nego,slobden sum ipsissimus vednas uste vcerva da go napustam. Ne bidi tolku glupav i nstojciv i naiven da mislis deka mene nekoj mi stoi so pstoil vo glavata so sila da veruvam vo nesto za sto ne sum ubeden ili ne e uverlivo za mene.
Бев човек кој сам одлучил дека телемата е рефлексија на неговите сваќања и убедувања.
Сега дали ќе оставиш човекот да одговори на која возраст одлучил дека исламскиот концепт на бог е тој во кој верува? А можеш и ти да кажеш за себе, не е проблем.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Можи биле христијани,можеби политеисти.Можеби верувале во Аполон,Јупитер,Валхала ....
Тоа биле моите предци ,не јас(тие за себе,јас за мене).

Нема таков што своеволно прифатил ислам? Значи,дефакто ти “ВЕРУВАШ“ дека исламот е наметната религија и дека не е слободен избор поради фактот што сеуште не си сретнал таков?

Вториот болд:А ако нацијата ти кажува дека “Само Христијани можат да бидат Македонци?“
Во што верувале твоите претци па и моите и сечии од овие простори е повеќе од јасно, зависи колку назад во историјата ќе се вратиш.
Прв иот болд. Нема верување кај мене. Гледам, среќавам луѓе правам муабет. Еве на тест да видиме. Колку ги познаваш ти Хиндуизмот и Будизмот. Не ти се допаѓа нивната религија? И зошто? Или си затоа што твоите родители (не зборувам за претци од 6, 8, 100 генерации наназад) се муслимани си и ти. Во 90% случаи во муслимански фамилии ако некој Јавно се откаже исламот, ќе биде непожелен.
Вториот болд. Тоа што си го напишал не е мој став, и не се сложувам со него.

Добро ќе добијам одговор или не??
Си читал некогаш историја не те терам арапската зашто на дел од вас е поднижување да го прави тоа, да не користам терминот ( Македонци зашто и јас сум Македонец), Мислам разбра што сакам да прашам и за кој дел од која историја Арапска остај Турците. Си читал за Арапите во Шпанија, Кипар што мислиш Мароко од кај дошло до исламот Арабија е во Азија а Мароко во Африка. ( аку грешам поправете :))
Не се прави наивен. Многу добро знаеш од кај дошле маврите во шпанија и како дошле до Африка муслиманите. Факт е дека исламот на овие простори дошол со Турците. Да не изиграваме наивни. Остај ти историјата во школо, сум ја заборавил веќе таа, многу одамна беше.

Znaci,Ipsissimus,ne si samo ti vo zivotot sloboden,sloboden sum i jas,mnogu poveke od tebe da ako ne mi se svigja islamot,ako ima nesto loso vo nego,slobden sum ipsissimus vednas uste vcerva da go napustam.
Да да, ти верувам.

Член од
1 јуни 2012
Мислења
277
Поени од реакции
31
Во што верувале твоите претци па и моите и сечии од овие простори е повеќе од јасно, зависи колку назад во историјата ќе се вратиш.
Прв иот болд. Нема верување кај мене. Гледам, среќавам луѓе правам муабет. Еве на тест да видиме. Колку ги познаваш ти Хиндуизмот и будизмот. Не ти се допажа нивната религија? Или си затоа што твоите родители (не зборувам за претци од 6, 8, 100 генерации наназад) се муслимани си и ти.
Вториот болд. Тоа што си го напишал не е мој став, и не се сложувам со него.

Не се прави наивен. Многу добро знаеш од кај дошле маврите во шпанија и како дошле до Африка муслиманите. Факт е дека исламот на овие простори дошол со Турците. Да не изиграваме наивни. Остај ти историјата во школо, сум ја заборавил веќе таа, многу одамна беше.

Да не мешам теми не сум сигурен кој се имав читано за ( Богомили во основно несакам да кажам дека тие биле Муслимани ) ама каку што слушнав од еден професор по историја тој кажуваше дека Торбешите биле многу порано од Турците

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Да не мешам теми не сум сигурен кој се имав читано за ( Богомили во основно несакам да кажам дека тие биле Муслимани ) ама каку што слушнав од еден професор по историја тој кажуваше дека Торбешите биле многу порано од Турците
Богомили и муслимани? :pos: Добро бе дете ти знаеш ли кои биле богомилите и кое учење имале? Што не ќе прочитам цццццц. Торбешите пред турците? :pos: Оф оф оф земјо Индијо.... каде си.

M

Muranyi

Гостин
Арно си кажа да не мешаш теми.
Богомилите претставуваат христијански ерес,од каде врската со Ислам?
А Торбешите се Македонци,кои го примиле Исламот за време на Отоманска Империја.Што не е јасно?

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Па муслиманот само во џихад т.е во борба на Аллаховиот пат можи да се бори,се друго ти е надвор.
Хипотетички: Ако Албанецот се бори за голема Албанија во која ти како муслиман ќе имаш помали верски слободи која е поентата да се бориш за нив? Фактички ти тогаш индиректно придаваш повеќе вредност на националниот идентитет од самиот ислам(нешто што би требало дубоко да те замисли).
Фактот дека се циркумцизирани и дека носат исламско име не ги прави муслимани,намерите и целите ги прави она што ги прави т.е им дава идентитет.
Затоа реков,едноставно муслиман при таква војна не интерферира бидејќи е муслиман и за него постои само борба на божјиот пат(се друго ти е надвор).Доколку мора,тогаш избира врз база на добивката за исламот во тоа место.Ако Македонците нудат повеќе од Албанците(и вајс верса секако) без да ми трепне око ќе прифатам.Јас сум борец за мојата вера и верата на моите идни генерации.Мене не ме интересираат голема албанија,косово,бугарија и што ти ја знам,мене ме интересира верата.

Јас убаво реков дека ова прашање заслужува подлабока експертиза од експерти, а не од нас овде лаици на форумов. И самиот гледаш дека не погрешив кога му реков на битолскиот фраер дека прашањето му е оф топик, зошто знаев кон што ќе ја превртат дискусијата.

M

Muranyi

Гостин
Кај беа твоите предци да се борат за христијанството? Или повеќе даваа муслиманите? Дури цела торба....
Си мислев дека босанскана изрека “гори од турака је потурак“ е само мит. Но не сум бил во право.
Причините за примање на Исламот од страна на Македонците за време на Османлиите,реално,можеме само да ги претпоставиме.Дали се работело за тоа дека Муслиманите повеќе давале,дали се работело за торба или пет,можеби зачувување на крвните линии или пак репресивниот систем,даноците и зулумите го сториле своето,не можеме да знаеме.Гледано од денешна перспектива,каков народ сме и на кое дереџе сме дојдени поради нашите карактеристики како колектив,најмалку имаме право да им префрламе зошто го сториле тоа.Денес,пола од народот да го прашаш,му е гајле за нацијата и државата.
Дел од Македонците примиле Ислам,исто како што го примиле Христијанството и јас не гледам разлика во тие процеси.
Инаку изреката,за жал,не е мит.Човекот има тенденција да се натпреварува во глупоста и тоа добро му оди.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Богомили и муслимани? :pos: Добро бе дете ти знаеш ли кои биле богомилите и кое учење имале? Што не ќе прочитам цццццц. Торбешите пред турците? :pos: Оф оф оф земјо Индијо.... каде си.

Де, не се смеј. Сакаше да те насочи дека Богомилите масовно го примале исламот поради ( според некои историчари) сличностите кои ги наоѓале во нивното и исламското верување.

Исто така постои теза дека Торбешите потекнуваат од едно старо турско племе кое се викало Торбаш ( што значи: Шамија на глава), и кои дошле на овие простори како претходницва на Османлиската војска.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 23:42 ---

Да да, ти верувам.
Пред турците муслиманите ги имаме во Шпанија, Италија , каде имало трговски размени по море во Хрватска, Крит. Иако глобално гледано, исламизацијата на овие простори е за време на Турците Османлии.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Де, не се смеј. Сакаше да те насочи дека Богомилите масовно го примале исламот поради ( според некои историчари) сличностите кои ги наоѓале во нивното и исламското верување.
Богомилите верувале дека Адам и Ева како и севкупниот материјален свет се креација на сатаната, или Сатанаил како што тие го нарекувале. Дали тоа значи дека Алах е сличен со Сатаната, сооглед на тоа што според исламот тој е креатор на материјалниот свет? И кој се тие историчари според кој богомилите масовно примале ислам?

W

Werther

Гостин
Од каде сега Богумилите со Исламот ? Па тоа нема допирна точка. Богумилите верувале во дуалната природа на стварноста, за муслиманите Алах е исто што и Јахве за христијаните, љубов, среќа, дрндрндрн... Во свет полн со зло.

M

Muranyi

Гостин
Нема никакви сличности помеѓу Богомилството и Исламот.Прва работа што ми текнува во врска со богумилите,е дуализмот.
Богомилството би претставувало тежок ерес во однос на Исламот.
Еве,прочитај нешто за Богумилите:http://www.bogumili.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=50&Itemid=78

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Богомилите верувале дека Адам и Ева како и севкупниот материјален свет се креација на сатаната, или Сатанаил како што тие го нарекувале. Дали тоа значи дека Алах е сличен со Сатаната, сооглед на тоа што според исламот тој е креатор на материјалниот свет? И кој се тие историчари според кој богомилите масовно примале ислам?

Чекај, лаички можеме до сабајле да зборуваме. Првин, Богомилите имале различни верувања и не биле на исто сите до еден. Голем дел од нив пет пати на ден се молеле на еден Бог, не го признавале Исуса за син Божји, петок им бил ден за одмор и молитва, итн.

Ти ја препорачувам книгата: Islamizacija Bosne i Hercegovine од Mehmed Handzic која можеш тука да ја прочиоташ: nsko-hercegovakih-muslimana-hadi-mehmed-handi

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Исто така постои теза дека Торбешите потекнуваат од едно старо турско племе кое се викало Торбаш ( што значи: Шамија на глава), и кои дошле на овие простори како претходницва на Османлиската војска.
Ај погледни што сум ти болдирал па размисли. Имаш право не е за смеење за плачење е.
Првиот болд, Знаеш ли воопшто кои биле богомилите и кога постоело тоа движење? Каков ислам какви бакрачи во тоа време.
Вториот болд, пак некои си тези за да бидете посебни нели? Кого тоа убедувате?

Пред турците муслиманите ги имаме во Шпанија, Италија , каде имало трговски размени по море во Хрватска, Крит. Иако глобално гледано, исламизацијата на овие простори е за време на Турците Османлии.
Ај погледни болдираното. И ти си го напишал истото што и јас.
Не сум знаел дека овие простори се викаат Шпанија или Италија. Значи цел живот сум бил во заблуда.

Причините за примање на Исламот од страна на Македонците за време на Османлиите,реално,можеме само да ги претпоставиме.Дали се работело за тоа дека Муслиманите повеќе давале,дали се работело за торба или пет,можеби зачувување на крвните линии или пак репресивниот систем,даноците и зулумите го сториле своето,не можеме да знаеме.Гледано од денешна перспектива,каков народ сме и на кое дереџе сме дојдени поради нашите карактеристики како колектив,најмалку имаме право да им префрламе зошто го сториле тоа.Денес,пола од народот да го прашаш,му е гајле за нацијата и државата.
Дел од Македонците примиле Ислам,исто како што го примиле Христијанството и јас не гледам разлика во тие процеси.
Инаку изреката,за жал,не е мит.Човекот има тенденција да се натпреварува во глупоста и тоа добро му оди.
Никој пријател не го спори тоа, но поентата беше што членот се повикаше на претците а не си ги знае. И сега се прават поголеми муслимани од сите. Жално :(

Kajgana Shop

На врв Bottom