Прашања за Исламот III

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Хаха,абе ајде батали прикаски ти реков.
Тоа реков дека е за 8мо одделение,овде сме возрасни.
бтв. да се вратиме на темата,некое прашање имаш?
Што се прикаски? Тоа дека Турците грабнувале христијански девојки?
Не се тоа никакви прикаски. Прабаба имала тетовиран крст на челото, а на рацете и биле напишани имињата на татко и` и браќата. Тоа им било правено на многу девојчиња, што мислиш зошто? За да бидат кул коа ќе искочат во град, или за да не ги збере некој напален Турчин?

А што се однесува до јаничарите, нивното постоење е добро познат историски факт и е во најмала рака смешно да го негираш. И Мехмед паша Соколовиќ бил јаничар, бил грабнат како дете и потурчен.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
nemojte protiv Turcite edino oni rekoa na grcite (braka po vera na mnozinstvoto makedonci) ne ja dirajte makedonia chunki so nas ke si imate rabota.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Што се прикаски? Тоа дека Турците грабнувале христијански девојки?
Не се тоа никакви прикаски. Прабаба имала тетовиран крст на челото, а на рацете и биле напишани имињата на татко и` и браќата. Тоа им било правено на многу девојчиња, што мислиш зошто? За да бидат кул коа ќе искочат во град, или за да не ги збере некој напален Турчин?

А што се однесува до јаничарите, нивното постоење е добро познат историски факт и е во најмала рака смешно да го негираш. И Мехмед паша Соколовиќ бил јаничар, бил грабнат како дете и потурчен.
Реков веќе,не е така колку што сакате да представите.
Поголем арач ни зема грујо сега отколку турците :)

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
Во што верувале твоите претци па и моите и сечии од овие простори е повеќе од јасно, зависи колку назад во историјата ќе се вратиш.
Прв иот болд. Нема верување кај мене. Гледам, среќавам луѓе правам муабет. Еве на тест да видиме. Колку ги познаваш ти Хиндуизмот и Будизмот. Не ти се допаѓа нивната религија? И зошто? Или си затоа што твоите родители (не зборувам за претци од 6, 8, 100 генерации наназад) се муслимани си и ти. Во 90% случаи во муслимански фамилии ако некој Јавно се откаже исламот, ќе биде непожелен.
Вториот болд. Тоа што си го напишал не е мој став, и не се сложувам со него.

Е па,прашањето провлекува многу ,многу подпрашања и ќе фати во недоглед али нејсе.Ќе се трудам на кратко:Хиндуизмот пред се поради политеизмот и пантеизмот.Будизмот (не знам дали да ја наречам воопшто религија) пред се поради премисата на Сидхарта(буда) “животот е патење“ (во животот постои патење но животот не е патење има и среќа во него),реинкарнацијата...
Да не фаќам оф топик,симпл бидејќи исламскиот концепт за бог мене лично ме убеди(како што тебе некои работи те убедија дека не постои ништо во што треба да се верува).

Тоа за исламот што спомна “личноста ќе стане непожелна“ се слагам,но,немора да значи.Голем дел се сметаат за муслимани но нивниот хабитус не го пресликува тоа.

За болдираното,ти можеби нема да се сложиш но колку што се сеќавам ова во уставот на Р.М го пишува.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Е па,прашањето провлекува многу ,многу подпрашања и ќе фати во недоглед али нејсе.Ќе се трудам на кратко:Хиндуизмот пред се поради политеизмот и пантеизмот.Будизмот (не знам дали да ја наречам воопшто религија) пред се поради премисата на Сидхарта(буда) “животот е патење“ (во животот постои патење но животот не е патење има и среќа во него),реинкарнацијата...
Да не фаќам оф топик,симпл бидејќи исламскиот концепт за бог мене лично ме убеди(како што тебе некои работи те убедија дека не постои ништо во што треба да се верува).

Тоа за исламот што спомна “личноста ќе стане непожелна“ се слагам,но,немора да значи.Голем дел се сметаат за муслимани но нивниот хабитус не го пресликува тоа.

За болдираното,ти можеби нема да се сложиш но колку што се сеќавам ова во уставот на Р.М го пишува.
За првиот болд, да не одам оф топик, ништо мене не ме убедило за да не верувам, туку е поинаку. Ништо не ме убедило за да верувам.
Вториот болд си тешка заблуда, уставот на рм го имаш онлајн и баш би сакал да ми посочиш каде тоа го пишува. за да не се мачиш еве ти го тука http://www.uni-graz.at/opv1www_ustav_makedonija_mak.pdf

Со црвеното си кажал се, и јас реков така 90% случаеви значи има исклучоци но ретко.

Тоа се приказни за лекции по историја до 8мо одделение,овде сме сите возрасни.
Абе не викам ја дека дошле со преголема љубов,само не бил и толкав терор колку што сакате да представите.
Земете напишете си историја што вас ќе ви се допаѓа. Не само по џамии оџите да ви проповедаат, Сам велиш не дошле од љубов Османлиите, значи постоело сето тоа. Па ние повозрасните сме слушале живи прикаски од луѓе што живееле во време пред да заминат османлиите. Не можеш да негираш дека имало исламизација.

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Земете напишете си историја што вас ќе ви се допаѓа. Не само по џамии оџите да ви проповедаат, Сам велиш не дошле од љубов Османлиите, значи постоело сето тоа. Па ние повозрасните сме слушале живи прикаски од луѓе што живееле во време пред да заминат османлиите. Не можеш да негираш дека имало исламизација.

Нормално дека имало исламизација,имало,ќе има додека има и муслимани.
Обврска на секој муслиман е да повикува во својата религија,да нуди спас на луѓето.
Не е проблемот дали имало исламизација,туку дали била насилна како што вие сакате да ја представите.
Да била насилна,за 500 години не ќе останеше нити еден христијанин на балканскиот полуостров,не би расправале јас и ти денес за ова :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нормално дека имало исламизација,имало,ќе има додека има и муслимани.
Обврска на секој муслиман е да повикува во својата религија,да нуди спас на луѓето.
Не е проблемот дали имало исламизација,туку дали била насилна како што вие сакате да ја представите.
Да била насилна,за 500 години не ќе останеше нити еден христијанин на балканскиот полуостров,не би расправале јас и ти денес за ова :)
И викаш ние сакаме така да ја претставиме?! Воопшто небила насилна, луѓето просто во редица чекале да станат муслимани гледајќи ја добрината на османлиите.
Добро бе, со што ви перат мозокот не ми е јасно?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Избегнувајте национални дискусии на оваа тема.

Исламот како религија нема премногу допирни точки со националностите,дозволено е да се декларираш како припадник на нација,но не и да сакаш и мразиш во името на таа нација.
Македонец,србин,хрват,американец ако прифати ислам е мој брат по вера,националноста не ми е битна,и така би требало да гледа секој верник муслиман.
Znaci spored postov Meta ti imas braka i drugari samo po rasna osnova ?

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
За првиот болд, да не одам оф топик, ништо мене не ме убедило за да не верувам, туку е поинаку. Ништо не ме убедило за да верувам.
Вториот болд си тешка заблуда, уставот на рм го имаш онлајн и баш би сакал да ми посочиш каде тоа го пишува. за да не се мачиш еве ти го тука http://www.uni-graz.at/opv1www_ustav_makedonija_mak.pdf

Со црвеното си кажал се, и јас реков така 90% случаеви значи има исклучоци но ретко.

Амандман 4 :
1)Гранѓаните на Р.М,Македонскиот народ,како и граѓаните кои живеат во нејзините граници кои се дел од албанскиот народ,турскиот народ,влашкиот народ,ромскиот народ,бошњачкиот народ и другите,преземајќи ја одговорноста за сегашноста и иднината на нивната татковина,свесни и благодарни на своите предци за жртвите и посветеноста на нивните и борба за создавање самостојна и суверена држава Македонија и одговорни пред идните генерации за зачувување на се што е вредно.....продолжува

2)Со точката 1 на овој амандман се заменува преамбулата на Уставот на Р.М

Под овие други спаѓаат ете и Македонците со исламска вероисповест.
Така функционира и пописот така функционира и во реалноста.

Дали е манипулација на М.П.Ц која е поддржана од власта или нешто сосема трето не е тема на расправа,зборот ми беше дека Македонија гледа на верската припадност на граѓаните и ги одделува таквите т.е ја меша националната припадност со религијата(нешто што не смее да постои).

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Znaci spored postov Meta ti imas braka i drugari samo po rasna osnova ?
Штетноста од национализмот и расизмот е нагласена во исламот и во Куранот и во хадиси од Мухаммед с.а.в.с.
Еден од најдрагите асхаби и први што прифатиле ислам бил роб од Абесинија(денешна Етиопија),тој е и првиот што го учел(пеел) езанот(повикот за молитва) а бил роб на тогашните владари,црнец.
Исламот обединува на верска а не на национална и расна основа.

Јас браќа имам само по верска основа,Аллах во куранот вели: Верниците се само браќа...(сура Ел-Хуџурат,10)
Во друг ајет вели: 11. Но, ако се покајат и почнат намазот (молитвата) да го извршуваат и зекат да даваат, браќа ви се по вера. А Ние доказите им ги објаснуваме на луѓето кои знаат. (сура Ет-Теуба)

Значи не пишува Ако се албанци браќа ви се,нити ако се македонци браќа ви се,нити ако се црни или бели,ако намаз извржуваш,зекат даваш брат си ми.
Ако не,можеш да ми бидеш пријател,познаник,другар или непријател,помалку или повеќе.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Амандман 4 :
1)Гранѓаните на Р.М,Македонскиот народ,како и граѓаните кои живеат во нејзините граници кои се дел од албанскиот народ,турскиот народ,влашкиот народ,ромскиот народ,бошњачкиот народ и другите,преземајќи ја одговорноста за сегашноста и иднината на нивната татковина,свесни и благодарни на своите предци за жртвите и посветеноста на нивните и борба за создавање самостојна и суверена држава Македонија и одговорни пред идните генерации за зачувување на се што е вредно.....продолжува

2)Со точката 1 на овој амандман се заменува преамбулата на Уставот на Р.М

Под овие други спаѓаат ете и Македонците со исламска вероисповест.
Така функционира и пописот така функционира и во реалноста.

Дали е манипулација на М.П.Ц која е поддржана од власта или нешто сосема трето не е тема на расправа,зборот ми беше дека Македонија гледа на верската припадност на граѓаните и ги одделува таквите т.е ја меша националната припадност со религијата(нешто што не смее да постои).
Ти сакаш со манипулација да си играме? Дали во други спаѓаат и Јапонци и Корејанци и Индијанци..... Тоа што во пракса функционира инаку ќе си го прашаш господинот Фиат Цановски, тој бараше да бидете посебна нација. Никој овде не ве двои како посебни освен вие самите. Ако веќе така сакате така нека ви биде. Ама вие ко сончогледки, кога ви одговара сте македонци кога не тогаш не сте.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Sto e toa sto gi tera muslimanite da ubivaat i palat koga nekoj ke go nacrta muhamed ili zapali kuranot !

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.580
Поени од реакции
385
Sto e toa sto gi tera muslimanite da ubivaat i palat koga nekoj ke go nacrta muhamed ili zapali kuranot !

Запрашај се што е тоа што тебе би те натерало да ја одбраниш својата фамилија и стави на квадрат за да си го разбереш одговорот. :)

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Запрашај се што е тоа што тебе би те натерало да ја одбраниш својата фамилија и стави на квадрат за да си го разбереш одговорот. :)
Cekaj cekaj...muhamed=familija ?...kuranot=familija ? :confused:
Me bunish ...ti toa ozbilen ?

Kajgana Shop

На врв Bottom