Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Види,тоа е ок ти што го велиш.Ама нека има храброст таа девојка да се спротистави,од страв не смее да го направи тоа.Можеби една во 100.Јас навистина не можам да ги разберам тие договорени бракови.
И јас сум против таквите договорени бракови каде се исклучува љубовта и согласноста на двете страни. Тоа не е исламски.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
многу убаво ти напиша duh sa sekirom
според правилата на шериатот ,секој брак е забранет ако еден од нив не се слага со тој брак
Абе прати ја дискусијата. Не се убацуј како џокер.

Кај знае дете од таа возраст за љубов кон старец од 55 години.

Остај го Загор Те Неј да одговара во ваше име.

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Баш така.Но и тука ако е ветена,што ретко се случува за среќа,нема шанси да го прекрши договорот.
Затоа останува на исламските авторитети да бидат побучни во искоренување на оваа негативна пракса. Треба остро да се застане против ваквото нечовечко искористување на децата.

M

Muranyi

Гостин
многу убаво ти напиша duh sa sekirom
според правилата на шериатот ,секој брак е забранет ако еден од нив не се слага со тој брак
Хехе,не ме смеј.Кога ќе дојдат гостите и кога мама ќе и каже дека дошле по неа,кога ќе се соберат двете фамилии нека проба да одбие.Па тоа срам за фамилијата.Затоа не викај дека нема присила,зашто итекако има.Секако,никој не и става пиштол на глава но психички притисокот е голем за девојката.

Член од
11 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
31
Ама тоа ти така сакаш да кажеш оти живееш во Европа и си растен различно од оние на Арапскиот полустров.

Реално во 9 од 10 случаи е присила.
ако е така коко што мислиш ти со присила, тогаш јас ке ти кажам дека тоа спротивно на шериатсите закони , и ако тие живеат во некоја шериатска земја ,тоа за нив е кривично дело
и автоматски законот(шериатот) го забранува тој брак

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Хехе,не ме смеј.Кога ќе дојдат гостите и кога мама ќе и каже дека дошле по неа,кога ќе се соберат двете фамилии нека проба да одбие.Па тоа срам за фамилијата.Затоа не викај дека нема присила,зашто итекако има.Секако,никој не и става пиштол на глава но психички притисокот е голем за девојката.
Проблемот е во недоволното познавање на исламот од страна на самите муслимани.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не сум детектив, а ниту очевидец за да ти кажам дали тоа девојче прифатило или насила е дадено. Јас ти кажувам како стојат работите во исламот. За смешни племенски традиции и обичаи не ме интересира.

П.С. Гледам дека што и да ти се одговори не прифаќаш, па малце ми е чудно зошто тогаш поставуваш воопшто прашања. Терај си монолог и давај си ги однапред смислените заклучоци.
И јас сум против таквите договорени бракови каде се исклучува љубовта и согласноста на двете страни. Тоа не е исламски.

Токму вториот посто што е цитиран, е целта на дискусијата.

Да заклучиш дека договорените бракови се жива глупост.

Е сега болдот од вториот пост мораше да го додадеш за да бидеш во духот со Исламот нели?

Член од
11 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
31
слушај бе другар, тука зборуваме за исламски права и закони
а не за некои таканаречени-муслимани кои прават работи што се спротивно шериатските закони
такви луѓе има многу што се одалечени од исламските закони

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
ако е така коко што мислиш ти со присила, тогаш јас ке ти кажам дека тоа спротивно на шериатсите закони , и ако тие живеат во некоја шериатска земја ,тоа за нив е кривично дело
и автоматски законот(шериатот) го забранува тој брак
Ај бе размисли пред да пишеш.

Не постои љубов меѓу 11 годишно девојче кое малтене појма нема од животот и 55 годишен човек.

Тоа е ПРИСИЛА и ништо друго.
--- надополнето: 8 август 2012 во 00:15 ---
а не за некои таканаречени-муслимани кои прават работи што се спротивно шериатските закони

Е така де. Тоа кажи го.

Дистанцирајте се од таканаречените муслимани.

M

Muranyi

Гостин
Ајде последно прашање,зашто одам да гледам филмче:како ќе ја искусат љубовта дечко и девојка,Муслимани,ако претходно немаат никакви физички контакти и односи кои знаеме дека се забранети во Исламот?Од каде ќе знаат дека се сакаат и дека се еден за друг?Добра ноќ.

Член од
11 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
31
Ај бе размисли пред да пишеш.

Не постои љубов меѓу 11 годишно девојче кое малтене појма нема од животот и 55 годишен човек.

Тоа е ПРИСИЛА и ништо друго.
--- надополнето: 8 август 2012 во 00:15 ---

Е така де. Тоа кажи го.

Дистанцирајте се од таканаречените муслимани.
џабе да ти реплицирам кога ти уште ми пишуваш смешни години за брак

M

Muranyi

Гостин
Кога ќе ги осудите јавно таканаречените Муслимани?И кога ќе се дистанцирате од нив?И знаеме дека Исламот бара сечење на главата ако некој се конвертира,кога ќе го осудите тоа,зашто дефинитивно не е човечки,без разлика што го пишува тоа во вашата света книга?Кога ќе сфатите дека Бог може да биде само љубов и ништо повеќе од тоа?

Член од
11 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
31
Ајде последно прашање,зашто одам да гледам филмче:како ќе ја искусат љубовта дечко и девојка,Муслимани,ако претходно немаат никакви физички контакти и односи кои знаеме дека се забранети во Исламот?Од каде ќе знаат дека се сакаат и дека се еден за друг?Добра ноќ.
па ти кажими на колку години ти знаеше дека кога ке пораснеш ке се жениш , ке се сакаш
човек првин учи дека треба да сака , потоа засакува некоја
човек првин учи некоја работа па после се на фаќа на истото
--- надополнето: 8 август 2012 во 00:25 ---
Кога ќе ги осудите јавно таканаречените Муслимани?И кога ќе се дистанцирате од нив?И знаеме дека Исламот бара сечење на главата ако некој се конвертира,кога ќе го осудите тоа,зашто дефинитивно не е човечки,без разлика што го пишува тоа во вашата света книга?Кога ќе сфатите дека Бог може да биде само љубов и ништо повеќе од тоа?
секогаш се осудени сите работи кои се прават во име на исламот ,а тоа е во спротивно на шериатските законите

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom