Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Хмм нели едогласно заклучивте дека она што сите неисламски извори велат 9 години е всушност 14, а можеби и 17, некој споменуваше.

Сега ја качи границата на 21, уште малку ќе дојдеме до врсници да биле.

Ама еве нека е и 17 и 21.

Типот имал 53 кога ја земал.

Татко може да и биде, дедо исто така.

Ти би ја дал ли твојата малолетна ќерка на 53 годишен старец, имајќи предвид дека во тоа време границата на живот била пониска, и суровата околина и војни ги правеле 50 годишните да изгледаат како денешни 70 годишни.?

Би го дал ли твоето мало невино девојченце на некој таков тип, ака Хју Хефнер денеска?

Станува збор за историја и биографија на личностите од тоа време. Имаш еден куп материјал по нетов, провери си го, ако не ми веруваш.

За прашањето кое го постави да ти одговорам: - Кога би се вратило времето и јас со него, и би се повториле приликите во тогашна Арабија, секако дека со задоволство би му ја дал ќерката, според шеријатските норми секако.

Член од
11 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
31
Хмм нели едогласно заклучивте дека она што сите неисламски извори велат 9 години е всушност 14, а можеби и 17, некој споменуваше.

Ти би ја дал ли твојата малолетна ќерка на 53 годишен старец, имајќи предвид дека во тоа време границата на живот била пониска, и суровата околина и војни ги правеле 50 годишните да изгледаат како денешни 70 годишни.?

Би го дал ли твоето мало невино девојченце на некој таков тип, ака Хју Хефнер денеска?

мики жалам за тебе ,ама ти живееш во еден фантастички свет
колку што гледам јас во твојот живот има само филозофиа,фантазија и илузија
наврати малку на реалниот свет и гледајги работите како што се и размислувај повеќе на тоа
и можеби ке ти се разјаснат многу работи

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Chill out people,she's all legit.

Mohhamad. 14-3-69

Туку,ајде малце посериозно.

Каков е ставот на муслиманите кон:

-клонирањето
-кибернетска протетика(можноста за замена на биолошки дел од телото со механички како на пример вештачка функционална рака)
-нанотехнологија
-живот надвор од Земјата(можноста да постојат вонземјани)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Станува збор за историја и биографија на личностите од тоа време. Имаш еден куп материјал по нетов, провери си го, ако не ми веруваш.

За прашањето кое го постави да ти одговорам: - Кога би се вратило времето и јас со него, и би се повториле приликите во тогашна Арабија, секако дека со задоволство би му ја дал ќерката, според шеријатските норми секако.

Ок нека е така во врска со годините. Не пречи, и не го менува многу размислувањето и фактите за Мухамед.

Би му ја дал само на мухамед, или и на било кој 53 годишњак согласно договорените бракови во шеријатот?

M

Muranyi

Гостин

Еве како би изгледало тоа.Убавини:facepalm:

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Ок нека е така во врска со годините. Не пречи, и не го менува многу размислувањето и фактите за Мухамед.

Би му ја дал само на мухамед, или и на било кој 53 годишњак согласно договорените бракови во шеријатот?
Мухаммед а.с. е нешто посебно. Инаку кога ги спомнав шеријатските прилики, индиректно те насочив на двата битни услови за валидност на еден таков брак:

1. Понуда од страна на машкото и:
2. Прифаќање од страна на женското.

Сето ова ако е плод на љубов и неприсила, немам право да го стопирам ( можам да советувам за или против), но конечната одлука не е моја.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Мухаммед а.с. е нешто посебно. Инаку кога ги спомнав шеријатските прилики, индиректно те насочив на двата битни услови за валидност на еден таков брак:

Сето ова ако е плод на љубов и неприсила, немам право да го стопирам ( можам да советувам за или против), но конечната одлука не е моја.

Хмм ова е само теоретски претпоставувам.

Оти она девојчено од сликана мислиш дека прифаќа?????

Или во нејзино име прифаќаат родителите?

Љубов помеѓу тинејџерка од 11, 12, 15 години и 50 годишњак не постои.

Тоа е едно од научните чуда, опишани во Куранот.

M

Muranyi

Гостин

Сакаш да кажеш дека нема присила во таков брак или не би требало да има присила?Еве јас ќе ти кажам имав девојка со која се сакавме и која беше ветена од мала за еден дечко од Турција и таму отиде и се омажи со него.И сега ова по нејзина волја било што нивните фамилии се договориле за тој брак?Не би рекол.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Сакаш да кажеш дека нема присила во таков брак или не би требало да има присила?Еве јас ќе ти кажам имав девојка со која се сакавме и која беше ветена од мала за еден дечко од Турција и таму отиде и се омажи со него.И сега ова по нејзина волја било што нивните фамилии се договориле за тој брак?Не би рекол.
Тие не ли ја вратија, оти не била невина?

M

Muranyi

Гостин
Тие не ли ја вратија, оти не била невина?
Зборам за детска љубов,која не беше зачинета со сексуални односи,но сепак девојката не ни смееше да помисли да се спротистави на договорот.

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115
Сакам да кажам дека не смее да има присила.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ама тоа ти така сакаш да кажеш оти живееш во Европа и си растен различно од оние на Арапскиот полустров.

Реално во 9 од 10 случаи е присила.

Член од
11 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
31

многу убаво ти напиша duh sa sekirom
според правилата на шериатот ,секој брак е забранет ако еден од нив не се слага со тој брак

M

Muranyi

Гостин
Види,тоа е ок ти што го велиш.Ама нека има храброст таа девојка да се спротистави,од страв не смее да го направи тоа.Можеби една во 100.Јас навистина не можам да ги разберам тие договорени бракови.

Член од
22 октомври 2011
Мислења
404
Поени од реакции
115

Не сум детектив, а ниту очевидец за да ти кажам дали тоа девојче прифатило или насила е дадено. Јас ти кажувам како стојат работите во исламот. За смешни племенски традиции и обичаи не ме интересира.

П.С. Гледам дека што и да ти се одговори не прифаќаш, па малце ми е чудно зошто тогаш поставуваш воопшто прашања. Терај си монолог и давај си ги однапред смислените заклучоци.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom