Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.120
Поени од реакции
4.767
Ако се забрани копирање на форумов, отиде темава под стечај...
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Колку ангели и зборувале на Марија? Според сура 19:16, до 19:19, тоа бил само еден ангел:

19:16 And make mention of Maryin the Scripture, when she had withdrawn from her people to a chamber looking East,
19:17 And had chosen seclusion from them. Then We sent unto her Our Spirit and it assumed for her the likeness of a perfect man.
19:18 She said: Lo! I seek refuge in the Beneficent One from thee, if thou art God- fearing.
19:19 He said: I am only a messenger of thy Lord, that I may bestow on thee a faultless son.

Но според сура 3:42 биле повеќе aнгели:

3:42 And [mention] when the angels said, "O Mary, indeed Allah has chosen you and purified you and chosen you above the women of the worlds.
--- надополнето: Jun 6, 2011 8:18 PM ---

Клку е долг Алаховиот ден?

Спорд сура 22:47 тој е долг 1000 години:

Yet they ask thee to hasten on the Punishment! But Allah will not fail in His Promise. Verily a Day in the sight of thy Lord is like a thousand years of your reckoning.

Но според сура 70:4 тој е долг 50 000 години:

(Whereby) the angels and the Spirit ascend unto Him in a Day whereof the span is fifty thousand years.
--- надополнето: Jun 6, 2011 8:31 PM ---

Дали фараонот бил удавен или спасен?
Според сура 17:102, до 17:103 бил удавен:

17:102 Moses said, "Thou knowest well that these things have been sent down by none but the Lord of the heavens and the earth as eye-opening evidence: and I consider thee indeed, O Pharaoh, to be one doomed to destruction!"
17:103 So he resolved to remove them from the face of the earth: but We did drown him and all who were with him.

Но според сура 10:90 до 10:92, бил спасен:

10:90 We took the Children of Israel across the sea: Pharaoh and his hosts followed them in insolence and spite. At length, when overwhelmed with the flood, he said: "I believe that there is no god except Him Whom the Children of Israel believe in: I am of those who submit (to Allah in Islam)."
10:91 (It was said to him): "Ah now!- But a little while before, wast thou in rebellion!- and thou didst mischief (and violence)!
10:92 "This day shall We save thee in the body, that thou mayest be a sign to those who come after thee! but verily, many among mankind are heedless of Our Signs!"
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Ај преведи ги сите ајети фино лепо на македонски јазик да бидат разбирливи за сите ако сакаш да добиеш одговор на наводните "контрадикции".

Истото важи и за Френки и останатите копи пејст мастери.
 
F

Frankie Yale

Гостин
Ај преведи ги сите ајети фино лепо на македонски јазик да бидат разбирливи за сите ако сакаш да добиеш одговор на наводните "контрадикции".

Истото важи и за Френки и останатите копи пејст мастери.
Ako otides nekolku strani nanazad ke vidis deka toa i go imam napraveno. Plus navedeno ti e za koi suri stanuva zbor, imas kuran i online.
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Јас никаде не гледам превод на ајетите на македонски.
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Колку ангели се бореле со Мухамед?
Според сура 3:124 тоа биле 3000 ангели:

3:124 Remember thou saidst to the Faithful: "Is it not enough for you that Allah should help you with three thousand angels (Specially) sent down?

Но според сура 8:9 биле 1000:

8:9 Remember ye implored the assistance of your Lord, and He answered you: "I will assist you with a thousand of the angels, ranks on ranks."
--- надополнето: Jun 6, 2011 9:14 PM ---
Јас никаде не гледам превод на ајетите на македонски.
Сигурно дома имаш куран на јазик кој го разбираш, сурите се наведени, побарај ги твојот куран ако не разбираш англиски и ќе видиш за што станува збор.
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Имаш дома речник македонско англиски и англиски македонски, па да им го преведиш одговорот на форумџиите на македонски ти, што јас ќе го постирам, или е подобро да дадам убаво запакуван одговор на неизвалкан македонски јазик?
 
Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
gledam deka mnogu krenavte prasina za tie dva teksta od kuran kerim
70/ ,4 demek se kontradiktorini eden so drugi ,vo vrska so ovie dva tekst ke kopiram na bosanski jazik,(kniga , kuran ispred nauka,) se nadevam nema da mi zamirete, se so cel da vi se razjasni, zs ima mnogu za prevod , dokolku sednam da preveeduvaam ke mi treba mnogu vreme,, sepak vi blagodaram za razbiraanjeto;mozebi ke vi posluzi.

Upravlja stvar od neba ka Zemlji, zatim se uspinje Njemu u danu čija je mjera hiljadu godina od onog ¹ta računate. (32:5)

Također:
Penju se meleci i Duh Njemu, u danu čija je mjera pedeset hiljada godina. (Kur'an, 70:4)

Treba primijetiti da prvo spomenuti ajet nudi četiri riječi i fraze koje sačinjavaju srce teorije relativnosti, a to su: uspinju, dan ,1000 godina i prema va¹em računanju. Ajet ukazuje da se Bo¾ija odredba kreće prema gore i da nije statična. Zatim nam ka¾e da jedan dan vrijedi 1000 godina, kako mi to razumijemo. Kada te odredbe napuste Zemlju prema gore, one same do¾ive putovanje od jednog dana, međutim, 1000 godina bi trebalo nama da sa ovim odredbama stignemo na njihovo odredi¹te. Tj. kada bismo mi putovali u svemirskom brodu uporedo sa ovim naredbama i pogledali u na¹ sahat, stigav¹i na cilj, imali bismo osjećaj da smo putovali jedan dan, ali kada bismo bacili pogled iz svemirskog broda, vidjeli bismo da su generacije i generacije pro¹le na Zemlji.
Ukoliko smo u to vrijeme ostavili na¹u djecu na Zemlji, onda su oni postali 4 puta pra, pra, pra, pra?
Drugi ajet pokazuje da se meleci i Duh uspinju na nebo u jednom danu, koji je kao 50.000 godina. Kako mo¾e postojati dan koji je jednak kao 1000 godina?
Da li je to razumno? Apsolutno! Vrijeme je relativno i ono zavisi od brzine objekata koji se kreću relativno u odnosu jedan na drugog. ©to je objekat br¾i, veća je vremenska razlika. To znači da su meleci i Duh br¾i od odredbi u svom kretanju.
Ako poku¹amo izračunati brzinu kretanja meleka, koristeći Ajn¹tajnove jednačine, utvrdit ćemo da nam je potreban kalkulator koji operira sa brojevima iza decimalne tačke.
Razlog za ovo je to ¹to je brzina meleka vrlo bliska brzini svjetlosti. (Ove jednačine o dilataciji vremena mogu se naći u knjigama fizike).

Penju se meleci i Duh Njemu, u danu čija je mjera pedeset hiljada godina. (Kur'an, 70:4)
Za sve one koji ovaj ajet čitaju prvi put, on predstavlja neki maglovit i nevjerovatan nagovještaj o jednom danu koji je tako dug na Zemlji! Udubimo se u razmišljanje!
Ali, odgovora nema. Šta se desilo s vremenom? Nije li to samo neki simboličan broj koji pokazuje kako treba čovjek da se uzdiže Svevišnjem? I to je sve.
Ali, kao da nije rečeno sve! Brojevi imaju magičnu moć, nekad nas privlače jače ili slabije, da bi nas svojim autoritativnim, egzaktnim rezultatima doveli do cilja koji može biti zaprepašćujući, no istinit, neprikosnoven, trajan...
Naučnik koji je dao teoretske osnove atomske bombe, definisao je čuvenu teoriju o relativnosti vremena i prostora. Ova teorija je (u najvećem dijelu) potvrđena uređajima koji mogu i najsitnije čestice ubrzati skoro do brzine svjetlosti. Na veliko zaprepaštenje naučnika, vrijeme čestica se produžavalo tačno prema Einsteinovim jednačinama.
Po toj teoriji, vrijeme, prostor i masa nisu konstantne vrijednosti, nego se mijenjaju zavisno od brzine kojom se tijelo kreće. Matematički to izgleda ovako:
http://www.kapi.com.hr/kuran/slike/for-1.gif
gdje su:
- vrijeme pri nekoj brzini V kretanja tijela ili neke čestice ili kosmičkog broda,
- vrijeme koje protiče u stanju mirovanja, tzv. naše vrijeme ili obično vrijeme,
v - brzina kretanja tijela,
c - brzina svjetlosti. Ona je konstantna i iznosi 299792,458 km/s. Jednačina pokazuje da ukoliko brzina kretanja teži brzini svjetlosti, onda vrijeme na tom brodu ili raketi počinje da se sve više rasteže, da bi se konačno na samoj brzini svjetlosti zaustavilo.
Posmatrajmo slučaj kad se dostigne brzina svjetlosti, dakle v=c:
http://www.kapi.com.hr/kuran/slike/for-2.gif
Vrijeme je dakle postalo beskonačno, neograničeno. Ako vrijeme ne protiče tj. ako je beskonačno, onda ono nije ni počelo i nema kraja. Gdje nema vremena, nema početka i nema kraja? Zastanimo na čas. Kud putuju meleci i Duh, ako ne u beskonačnost? Ono što važi za vrijeme, može se napisati i za masu:
http://www.kapi.com.hr/kuran/slike/for-3.gif
što znači da je pri v=c došlo do neograničenog širenja tj. povećanja mase. Vratimo se na ajet 4. iz sure 70. Uvrstimo podatke iz ajeta u izraz za dilataciju vremena:
= 1 dan
= 50.000 x 365,24219264 dana, http://www.kapi.com.hr/kuran/slike/for-4.gif
c=299792,458 km/s brzina svjetlosti u vakuumu


v = 299792,457999999550542309368 km/s
uporedimo li sada brzinu svjetlosti u vakumu 299792,458 km/s sa izračunatom brzinom, vidimo da razlika nastaje u četvrtoj decimali.
Dakle, meleci i Duh - fenomeni koje ne vidimo i ne osjećamo, kreću se brzinom svjetlosti. Kad bi meleci mogli oni bi se ubrzali do granice koja im je moguća ili dozvoljena, inače ne bi putovali cio dan. Jednačine pokazuju da se meleci kreću ka nečemu gdje vrijeme nikada nije postojalo, niti protiče. Za granični slučaj v=c vrijeme nije nikad počelo!
Ako vrijeme nikad nije počelo, onda se ništa i ne mijenja, a ako nije počelo ne može ni da protiče, niti da se završi.
Sad se naš razum opet buni: kako je moguće nešto vječno? Moguće je, ali mi to ne možemo da shvatimo. Ista je stvar i sa materijom.
ko nije vječna, onda je stvorena, a prema prvom principu termodinamike, ne može se stvoriti iz ničega, niti otići u ništa.
Dakle nešto mora biti vječno! I moralo je biti stvaranje iz ničeg! Allah
 
F

Frankie Yale

Гостин
Sigurno ke ti go procitame ova. Dosta so linkovive, od kurca preko kurca kako sto vikaat Srbite. Pa ne si se ni pomacil ubavo da go iskopiras so se sliki. Mrzo belosvetska... Ako ti se vodi diskusija vodi ne mi kopiraj tuka celi tekstovi.

'Prasina se krena' okolu surite 70-54 i 49-9 do 49-12. Dosega samo Soul of Space se obide da go opravda no ne mu uspea. Mozebi ti ke bides pouspesen? Poveli probaj.
 
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Dobro e,Frenkie,neka bide po tvoe. Mislam deka objasniv dovolno.
 
F

Frankie Yale

Гостин
Dobro e,Frenkie,neka bide po tvoe. Mislam deka objasniv dovolno.
Ne objasni ti nisto i zatoa ne glumi deka si objasnil. Idi edna strana nanazad i ke vidis deka sam se fati vo stapica. Eve go tvojot post.
54. Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!

Vo 6 vremenski periodi se sozdadeni NEBOTO i ZEMJATA,dvete zaedno za 6 vremenski periodi.
Edno po edno vaka:
9. Reci: "Zar, zaista, nećete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio – i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!"

Samo Zemjata ja sozdal za 2 vremenski periodi. SAMO ZEMJATA.

10. On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja, - ovo je objašnjenje za one koji pitaju,

I na nea sto ima uste 4 vremenski periodi i samoto sozdavanje na zemjinata kugla 2 vremenski periodi toa e ednakvo na 6.
11. zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" – "Pojavljujemo se drage volje!" – odgovorili su,

Potoa se upatil do nebeskite visini te. vo svemirot (naucno i da bil sozdaden i pred zemjata,tuka ne se negira negovoto postoenje tuku ukazuva na nivnata odvojanost) pa im rekol nim i na Zemjata da se pojavat milom ili silom.

12. pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nad njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznaloga.

Pa uste dva vremenski periodi kako sedum nebesi,sloevi,nivoa gi stvoril i odredil sto vo sekoe nebo ke se naogja a naj bliskoto nebo so zvezdi go ukrasil,vo tie dva vremenski periodi a ne vo 6-te na sozdavanjeto na Zemjata. Vo istite Aeti deli i jasno se gleda koga traelo i kolku traelo sozdavanjeto na zemjata i se sto e na nea a potoa deli koga se upatil kon svemirot.
Citaj go boldiranoto, tvrdese deka sura 7-54 vika deka za 6 dena se sozdadeni NEBOTO i ZEMJATA - sto e tocno. Potoa tvrdis deka vo surite 49-9 do 49-12 SAMO ZEMJATA ja sozdal za 2 dena i deka potoa gi sozdal planinite za 4 sto mu doaga vkupno sest, istotaka tocno. Ama vo sura 7-54 vika deka za 6 dena se sozdadeni zemjata i NEBOTO, ne samo zemjata. A vo sura 49-12 vika deka neboto e potoa sozdadeno za 2 dena, toa mu doaga vkupno 8 spored surite 49-9 do 49-12. Znaeme deka vo sura 49-12 se raboti za ova nebo a ne nekoe drugo zosto vika: 'A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili'

Kontradikcija...
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали алах ги смета за рамноправни сите негови пратеници?
Според сура 2:253 да:

2:253 Neke od tih poslanika odlikovali smo više nego druge. S nekima od njih je Allah govorio, a neke je za više stepeni izdigao. A Isau, sinu Merjeminu, jasne smo dokaze dali i Džibrilom ga podržali. Da je Allah htio, ne bi se međusobno oni poslije njih ubijali, kad su im jasni dokazi već došli, ali oni su se razišli; neki od njih su vjerovali, a neki su poricali. A da je Allah htio, oni se ne bi međusobno ubijali, ali Allah radi ono što On želi.

Но според сура 2:285 не:

2:285 Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici - svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: "Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih." I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; tebi ćemo se vratiti."
 
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Vi rekov,procitano e i boldirano i ne-boldirano. Od gips da formiram edna kugla potrebno mi e 2 casa.( 9. Reci: "Zar, zaista, nećete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio – i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!" ) Uste cetiri casa bi mi trebale na nea da i uredam Planini,drvja,oblaci,zastiten svor neboto.... 10. On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja, - ovo je objašnjenje za one koji pitaju,,,, TOA E EDNAKVO NA 6 CASA. 54. Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio..... A potoa bashka uste dva casa: 12. pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nad njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznaloga. Toa e bashka rabota. Na ovoj svet i dalje i dalje se nesto sozdava i odzema Stvoritelot....
--- надополнето: Jun 6, 2011 10:06 PM ---
Дали алах ги смета за рамноправни сите негови пратеници?
Според сура 2:253 да:

2:253 Neke od tih poslanika odlikovali smo više nego druge. S nekima od njih je Allah govorio, a neke je za više stepeni izdigao. A Isau, sinu Merjeminu, jasne smo dokaze dali i Džibrilom ga podržali. Da je Allah htio, ne bi se međusobno oni poslije njih ubijali, kad su im jasni dokazi već došli, ali oni su se razišli; neki od njih su vjerovali, a neki su poricali. A da je Allah htio, oni se ne bi međusobno ubijali, ali Allah radi ono što On želi.

Но според сура 2:285 не:

2:285 Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici - svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: "Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih." I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; tebi ćemo se vratiti."
Ipsissimus,Allah ne izdvojuva nitu eden od Allahovite pratenici a.s. Razlikata vo spomnatoto e sto ne mu e na site isto dadeno i nitu eden Bozji pratenik nemase ista polozba (gledano od covecki agol). Isa a.s (primer) pravese cuda,se nasol vo takov narod.Nekoj drug Allahov pratenik a.s nemal potreba od cuda,bil vo pobistar narod.... Allah dz.s ne pravi razlika ni megju mene i megju Omer el-Faruk,no jas i nego sekako deka ne sme isti. Za nekoja rabota nemu mu dal poveke mene pomalku,za drugo mene poveke nemu pomalku.... Kako sto i nie ne sme ljubomorni eden na drug i si ja posakuvame Allahovata milost za zadovolstvo,taka i Allahovite pratenici a.s. Na nekogo mu e dadeno od vozviseniot Kur'anot na pamet da go znae,ama ne mu e dadeno Kukja da izgradi.Da ne se onie kukja sto gradat onie koi Kur'anot go znaat napamet na ulica treba da ziveat. A da ne se tie,nema cuvari na Kur'anot.... zaslugata e ednakva.
 
F

Frankie Yale

Гостин
Vi rekov,procitano e i boldirano i ne-boldirano. Od gips da formiram edna kugla potrebno mi e 2 casa.( 9. Reci: "Zar, zaista, nećete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio – i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!" ) Uste cetiri casa bi mi trebale na nea da i uredam Planini,drvja,oblaci,zastiten svor neboto.... 10. On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja, - ovo je objašnjenje za one koji pitaju,,,, TOA E EDNAKVO NA 6 CASA. 54. Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio..... A potoa bashka uste dva casa: 12. pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nad njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznaloga. Toa e bashka rabota. Na ovoj svet i dalje i dalje se nesto sozdava i odzema Stvoritelot....
Mozes iljadu pati da povtoris nesto sto ne e tocno, nikogas nema da stane tocno - osven vo tvoite oci normalno.

Znaci sfativ sto sakas da kazes. Ama ti ne sfakas jas sto sakam da ti kazam.

Sega ke ti pisuvam so bold i golemi bukvi vo stil na Dback zosto smetam deka toa e edinstveniot nacin da sfatis nesto.

Sura 7-54 tvdi deka ZEMJATA i NEBOTO bile sozdadeni za 6 dena. Taka? Znaci ne samo ZEMJATA tuku i NEBOTO.

Sura 49-9 i sura 49-10 tvrdi deka ZEMJATA e sozdadena za 2 dena a potoa planinite za 4 dena. Toa se vkupno 6 dena.

AMA TOA SE SAMO 6 DENA ZA ZEMJATA. Kade e neboto?

Vika vo sura 49-12 deka neboto e potoa sozdadeno za 2 dena. Ako gi sobereme 6 + 2 ke dobieme 8.

KONTRADIKCIJA!
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom