Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ako otides nekolku strani nanazad ke vidis deka toa i go imam napraveno. Plus navedeno ti e za koi suri stanuva zbor, imas kuran i online.Ај преведи ги сите ајети фино лепо на македонски јазик да бидат разбирливи за сите ако сакаш да добиеш одговор на наводните "контрадикции".
Истото важи и за Френки и останатите копи пејст мастери.
Сигурно дома имаш куран на јазик кој го разбираш, сурите се наведени, побарај ги твојот куран ако не разбираш англиски и ќе видиш за што станува збор.Јас никаде не гледам превод на ајетите на македонски.
Ne objasni ti nisto i zatoa ne glumi deka si objasnil. Idi edna strana nanazad i ke vidis deka sam se fati vo stapica. Eve go tvojot post.Dobro e,Frenkie,neka bide po tvoe. Mislam deka objasniv dovolno.
54. Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!
Vo 6 vremenski periodi se sozdadeni NEBOTO i ZEMJATA,dvete zaedno za 6 vremenski periodi.
Edno po edno vaka:
9. Reci: "Zar, zaista, nećete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio – i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!"
Samo Zemjata ja sozdal za 2 vremenski periodi. SAMO ZEMJATA.
10. On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja, - ovo je objašnjenje za one koji pitaju,
I na nea sto ima uste 4 vremenski periodi i samoto sozdavanje na zemjinata kugla 2 vremenski periodi toa e ednakvo na 6.
11. zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" – "Pojavljujemo se drage volje!" – odgovorili su,
Potoa se upatil do nebeskite visini te. vo svemirot (naucno i da bil sozdaden i pred zemjata,tuka ne se negira negovoto postoenje tuku ukazuva na nivnata odvojanost) pa im rekol nim i na Zemjata da se pojavat milom ili silom.
12. pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nad njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznaloga.
Pa uste dva vremenski periodi kako sedum nebesi,sloevi,nivoa gi stvoril i odredil sto vo sekoe nebo ke se naogja a naj bliskoto nebo so zvezdi go ukrasil,vo tie dva vremenski periodi a ne vo 6-te na sozdavanjeto na Zemjata. Vo istite Aeti deli i jasno se gleda koga traelo i kolku traelo sozdavanjeto na zemjata i se sto e na nea a potoa deli koga se upatil kon svemirot.
Дали алах ги смета за рамноправни сите негови пратеници?
Според сура 2:253 да:
2:253 Neke od tih poslanika odlikovali smo više nego druge. S nekima od njih je Allah govorio, a neke je za više stepeni izdigao. A Isau, sinu Merjeminu, jasne smo dokaze dali i Džibrilom ga podržali. Da je Allah htio, ne bi se međusobno oni poslije njih ubijali, kad su im jasni dokazi već došli, ali oni su se razišli; neki od njih su vjerovali, a neki su poricali. A da je Allah htio, oni se ne bi međusobno ubijali, ali Allah radi ono što On želi.
Но според сура 2:285 не:
2:285 Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici - svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: "Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih." I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; tebi ćemo se vratiti."
I kazi mi vo koja sura vika deka vinoto ke bide bezalkoholno.
Mozes iljadu pati da povtoris nesto sto ne e tocno, nikogas nema da stane tocno - osven vo tvoite oci normalno.Vi rekov,procitano e i boldirano i ne-boldirano. Od gips da formiram edna kugla potrebno mi e 2 casa.( 9. Reci: "Zar, zaista, nećete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio – i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!" ) Uste cetiri casa bi mi trebale na nea da i uredam Planini,drvja,oblaci,zastiten svor neboto.... 10. On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja, - ovo je objašnjenje za one koji pitaju,,,, TOA E EDNAKVO NA 6 CASA. 54. Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio..... A potoa bashka uste dva casa: 12. pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nad njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznaloga. Toa e bashka rabota. Na ovoj svet i dalje i dalje se nesto sozdava i odzema Stvoritelot....