Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
O

Omer el Faruk

Гостин
Да, но ,,номиналните,, се агресивни, неедуцирани, немаат поим во што веруваат и зошто веруваат (а не се само во исламот таквите, ги има и во другите религии) и тие ненормално многу ми пречат.
Па зарем некој може да ми каже дека американцине во Авганистан што се сликаат со Библија и снајпер се христијани????? Кој ги излажал?? Или бомбаш самоубиец со Куран???? Тоа се девијации на непрочитани недочитани и неразбрани книги. За жал во Македонија малкумина се т.н. ,,осведочени,, верници. Мојот најдобар другар е најосведочен, и затоа гледам како треба да изгледа еден муслиман, како да се однесува, како да зборува, како да се облекува... Ама од друга страна го гледам мнозинството што предизвикува револт кај сите оние кои не се муслимани (а би требало повеќе муслиманите да се револтираат) и кои во име на верата кршат автобуси (???), тепаат деца од друга вероисповед (????) силуваат жени од друга вероисповед (??????) и најтрагично е што посебно овие првиве ,,автобуски верници,, при чинот на демолирање го извикуваат името на Алах! Што е со нив?? А не се малку!
Па затоа многу пати овде на овој форум сум апелирал на мотото: "Не судете му на исламот според постапките на муслиманите, туку судете им на муслиманите според начелата на Исламот!" Твоите забелешки се здрави и силни и јас те поздравувам за таквиот начин на согледување на нештата. Но сепак реалноста е таква каква што е, од тоа нема бегање, освен почесто советување и упатување како насушна потреба за денешниот морално пропаднат човек гледано воопшто.

П.С. Секое бесправно одземање на живот Куранот го третира како помор (убиство) на целото човештво, како што секое спасување на живот го третира како спас на целото човештво. Насоката е дадена! Патот е убаво истрасиран и секое скршнување од него води кон беспаќето,а секое беспаќе е пропаст. За тиа кои што убиваат невини луѓе по автобуси и било каде, без разлика кои се и какви се, ставот е јасен: ТИЕ СЕ САМОУБИЈЦИ! Треба ли уште нешто да додадам на тоа?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Па затоа многу пати овде на овој форум сум апелирал на мотото: "Не судете му на исламот според постапките на муслиманите, туку судете им на муслиманите според начелата на Исламот!" Твоите забелешки се здрави и силни и јас те поздравувам за таквиот начин на согледување на нештата. Но сепак реалноста е таква каква што е, од тоа нема бегање, освен почесто советување и упатување како насушна потреба за денешниот морално пропаднат човек гледано воопшто.

П.С. Секое бесправно одземање на живот Куранот го третира како помор (убиство) на целото човештво, како што секое спасување на живот го третира како спас на целото човештво. Насоката е дадена! Патот е убаво истрасиран и секое скршнување од него води кон беспаќето,а секое беспаќе е пропаст. За тиа кои што убиваат невини луѓе по автобуси и било каде, без разлика кои се и какви се, ставот е јасен: ТИЕ СЕ САМОУБИЈЦИ! Треба ли уште нешто да додадам на тоа?
Омер, мене ми се добро познати начелата исламски, знам јас кон кого покажувам со прст и зошто. Затоа и не генерализирав, потенцирав кој и зошто. Посебно учениците - албанци во средните училишта прават градски нереди во името на Алах. А веројатно ни самите не знаат што прават. Не толку одамна и јас бев ученик, и јас секој ден одев со градски превоз низ Скопје. Јас само со моето кажување се обидувам да им укажам на вистинските верници дека е алармантна состојбата што ја предизвикуваат божемните верници. Затоа и за исламот другиот свет има погрешна слика. Зошто се повеќе овие кои во име на Исламот, прават неисламски дејствија.

Мислам дека ме разбираш. Знам јас што е исламот. Обрнете внимание (вие, исламската заедница, вистинските муслимани итн) врз овие луѓе, кои сакате верувајте, сакате не, се причина најголема за кризата на исламот, и за погрешната слика за него.

Остани ми во мир. Секое добро, поздрав :)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Pa i jas toa ti vikam,deka i vo makedonija ne e sekade isto. Se zavisi do moznostite. Kaj nas vo seloto ima3 dzamii,vo dvete ne odat zeni vo ednata odat. Sto e tuka problem ? Ako nekade nema uslov ne odat,za zenata ne e obligatna dolznost namaz da obavuva vo dzamija ako nema uslovi za toa.

Za prevodot,ustvari mi go potvrduva ona sto celo vreme go zboruvam. Da,podobro e zaedno da si izleze mazot so zenata na prosetka (ramnopravno,neli?). Ako ima obaveza smee sama,tamu napisale deka se smetalo neporikladno no ne e zabraneto i toa ne e radi kontrola nad zenata tuku preporaclivo e zaedno da si izlezat a smee i sama.
Toa go potvrduva i ona drugoto deka maz ne smee da lekuva zena ili zena da lekuva maz... sto znaci Muslimankite se i doktorki i rabotaat a na rabota odat i rabotaat sami bez cuvari. Toa sto ne i e dozvoleno da vozat,veke kazav. Takviot zakon ne e (mislam) so Serijat zabranet,bidejki na sekade osven vo s.arabija zenata ima pravo i da vozi.Zosto tamu e zabraneto,tie si znaat naj dobro.

И јас го велам истото, но кој да ме разбере. Исламот е најмодерна и најлиберална религија, но праксата на т.н. верници го покажува спротивното, односно, целиот свет има погрешни сфаќања и мислења за исламот, зошто секој си го практикува како сака, а не како што треба да биде!
Islamot denes se soocuva so raznorazni problemi. Ne e ni denes vo Islamskite zemji taka crno kako sto go pretstavuvaat i mediumute i kako sto mestat raznorazni lagi i lagi. Sakale nie priznale ili ne,mnogu pati imam povtoreno i potseteno na toa deka Islamot pozadi nego nosi civilizacijska misija. Civilizacija koja Istorijata ke ja pamti i ke ja posakuva,doba narecena zlatna doba. Nitu edna religija go nema postignato toa sto go dostigna Islamot.
Da se kritikuvaat Muslimanite,voopsto nema da mi bide krivo. Ama da se kritikuva Islamot,Boga mi nemozam da go podnesam toa koga na sekoj mu e jasno deka svetot pocna da cveta tokmu so doagjanjeto na Islamot a pred toa nuzda kade sto spieja izvrsuvaa. Koga muslimanite zabite gi cetkaa englezite mislea deka gi osrat.
Znaeme deka ne e sjajna denes sostojbata na Muslimanite,doduse,toa i najaveno e.No znaeme i toa deka povtorno ke se vrati onoj praviot Islam,kako sto bil.
Denes toj Islam svesni sme site deka nikade go nema,zatoa sto ima mnogu neprijateli i im se pravat raznorazni zamki. No sekoj ja cuvstvuva kako se pali onaa iskra vo srcata na muslimanite,pravata iskra za praviot Islam.
Proucite malku kakva bila situacijata vo Andaluzija (znaes ti kade e toa) a kakvo bilo vo istoto vreme vo Evropa (za koja nasila denes saka da se kaze deka e prestol na znaenjeto,cistota i se ona sto bi trebalo da ja presxtavuva civilizacijata) Vo toa vreme Engleskata Kralica (pisuvaat vasi istoricari ne islamski,zatoa sto vo sprotivno bi se proglasilo kako nebuloza) se kapela dva pati godisno (?) !!! E sega kolku pati se kapel eden kmet ili sekoj onoj koj ne poseduval dvorec,toa Boga mi i nemozam da go zamislam.
A Musliman,da bi obavil Molitva pet pati na den treba da bide cist !!!

Islamot bara da se slusame nie,mali,obicni dusi,koi rabotime za onie koi utre nad glava ke ni se kacat. Zatoa Islamot go napravija terorizam,tokmu tie koi nad glava ni se-nepravedni lideri,masoni,tajni vladi,novi svetski poredoci,koi sakaat tie so svetot da vladeat i da go kontroliraat,da gi upravuvaat tie lugeto,da mozat i so dalinski upravuvac. Islamot e toj koj bara sloboda za covekot i covestvoto,zatoa i go iskrivija vo ocite na lugeto.
Islamot bara lider koj peski na rabota ke odi,samo vozduhot da ne go zagadi. Bolnica koja,ako nemas da platis,bez da te prasuvaat osiguran si ili ne da te primaat i da ti recat Elhamdulillah,ne treba. Islamot bara lider koj se plasi od narodot i raboti kako na narodot ke go zadovoli a ne kako ke go unisti. Islamot bara nie da bideme tie koi ke odlucuvaat sto ke se usvoi vo zakonot a ne nekoi politicki sobranija.
Zatoa Islamot e iskriven vo ocite na lugeto.Zatoa sto ako Islamot vladee,togas i vladarot na ulica nema da go prepoznaes dali e vladar ili e obicen gragjanin.Ako vladee Islamot site luge,bez razlika na vera ili nacija,isto se. Za toa koj vo sto veruva,dali e Hristijanin ili e Evrein za toa postoi drugi sud,naj praveden sud a toj e kaj Vozviseniot,za toa samo Toj ke ni sudi. A za postapkite zemski,se sudi podednakvo,kako za Muslimanite taka i za Hristijanite taka i za Evreite i za Budistite i za site. Site imaat ednakvo pravo i od site se bara ednakvo vo mestoto kade sto ziveat. Eve zosto Islamot go napravija Terorizam.

Член од
28 јуни 2009
Мислења
295
Поени од реакции
266
Imam edno prasanje koe dolgo vreme me maci. Koga nekoj bi mozel da mi odgovori bi bil mnogu zadovolen.

Eden od atributite na Allah e [FONT=Verdana,Arial]AL-'ALÎM[/FONT] , sto znaci seznaen.

Ako Allah znae se togas zasto go testira na covekot?

Na primer ako Allah sozdade odreden covek, i pritoa ako znae deka toj covek kje bide seriski ubiec i gresnik togas Allah so samoto kreiranje na toj covek go osuduva na pekoli i vecna bolka.

Blagodaram odnaprred.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.416
Поени од реакции
84.736
Imam edno prasanje koe dolgo vreme me maci. Koga nekoj bi mozel da mi odgovori bi bil mnogu zadovolen.

Eden od atributite na Allah e [FONT=Verdana,Arial]AL-'ALÎM[/FONT] , sto znaci seznaen.

Ako Allah znae se togas zasto go testira na covekot?

Na primer ako Allah sozdade odreden covek, i pritoa ako znae deka toj covek kje bide seriski ubiec i gresnik togas Allah so samoto kreiranje na toj covek go osuduva na pekoli i vecna bolka.

Blagodaram odnaprred.
Не, туку Господ (Алах) на човекот (од твојот пример) му подарил можност да бира.

Член од
4 април 2011
Мислења
152
Поени од реакции
89
Ако може некој убаво да ми објасни зошто Муслиманката не смее да се мажи за Христијанин ? Ама не одговори како немуслиманот ќе биде лош пример за неа, затоа што пие, јаде свинско... Има многу Муслимани кои го прават истото. Некоја причина што држи вода. И исто ако го сметаме ова за грев, колкава е тежината на гревот?
Вехабиите нека не одговараат...
П.С Со прашањево не провоцирам, туку навистина сакам да знам...

V

Vollstandig

Гостин
Ако може некој убаво да ми објасни зошто Муслиманката не смее да се мажи за Христијанин ? Ама не одговори како немуслиманот ќе биде лош пример за неа, затоа што пие, јаде свинско... Има многу Муслимани кои го прават истото. Некоја причина што држи вода. И исто ако го сметаме ова за грев, колкава е тежината на гревот?
Вехабиите нека не одговараат...
П.С Со прашањево не провоцирам, туку навистина сакам да знам...
Зато што исламот не дозволува. И нема друг одговор освен дека ќе ја наведи да биди не-муслиманка и нема да можи да опстојува, и демек нејзините деца нема да го следат примерот на исламот туку примерот на христијанинот:)
А има многу христијанки што се омажиле за муслимани а после тоа стануваат муслиманки, значи мажот е главата во фамилијата и жената го следи примерот на мажот.

Член од
4 април 2011
Мислења
152
Поени од реакции
89
Зато што исламот не дозволува. И нема друг одговор освен дека ќе ја наведи да биди не-муслиманка и нема да можи да опстојува, и демек нејзините деца нема да го следат примерот на исламот туку примерот на христијанинот:)
А има многу христијанки што се омажиле за муслимани а после тоа стануваат муслиманки, значи мажот е главата во фамилијата и жената го следи примерот на мажот.
Не мора да значи... Јас познавам Муслиманки кои се мажиле за Христијани и обратно а секој својата религија ја задржал... Децата сами ќе одлучат кога ќе пораснат која религија да ја следат...
Па има голем број Муслимани кои се Муслимани само на име... Која е разликата тука меѓу нив и Христијанинот ?

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Не мора да значи... Јас познавам Муслиманки кои се мажиле за Христијани и обратно а секој својата религија ја задржал... Децата сами ќе одлучат кога ќе пораснат која религија да ја следат...
Па има голем број Муслимани кои се Муслимани само на име... Која е разликата тука меѓу нив и Христијанинот ?
Кажа и преживе пази молимте.. Ова во Македонија си го видела каде секој си го практикува своето за живеат заедно ( и немој многу посочи само еден пример)...

Муслиманка несмее да се мажи за немуслиман , доколку нема муслиман може да се омажи само за следбениците на книгата... Али пак повторува доколку нема друг а има потреба од мажење... Е сега и јас имам у фамилија т.н Муслимани што се жејнети со православни и верувај они са нјагора комбинација .. Ниту женаму во пркаса станува муслиманка , ниту пак мажот останува муслиман .. тие прераснуваат во Атеистички семејства... Најдобро е секој да се држи до своето и да си зема своја толку знам

Член од
4 април 2011
Мислења
152
Поени од реакции
89
Значи нема некоја посебна причина... Која е разликата ако се мажи за Муслиман само на име или се мажи за Христијанин ? Нема разлика...
И со едниот и со другиот ќе биде оддалечена од Исламот. Муслимани само на Бајрам, да да. Или е важно што овој има Муслиманско име ?
Друго не гледам некаков проблем... Ако е проблем тоа што едниов барем кажува шехадет а другиот не, тогаш и Муслиманите не би требало да земаат Христијанки...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Кажа и преживе пази молимте.. Ова во Македонија си го видела каде секој си го практикува своето за живеат заедно ( и немој многу посочи само еден пример)...

Муслиманка несмее да се мажи за немуслиман , доколку нема муслиман може да се омажи само за следбениците на книгата... Али пак повторува доколку нема друг а има потреба од мажење... Е сега и јас имам у фамилија т.н Муслимани што се жејнети со православни и верувај они са нјагора комбинација .. Ниту женаму во пркаса станува муслиманка , ниту пак мажот останува муслиман .. тие прераснуваат во Атеистички семејства... Најдобро е секој да се држи до своето и да си зема своја толку знам
Не мора да значи. Еден од нашите другари е муслиман Арап. Жена му е американка. Децата растат во муслиманската религија. Жената не е префрлена во Ислам, ама другар ни е доследен муслиман. Така да, све си зависи од индивидуата.

Член од
4 април 2011
Мислења
152
Поени од реакции
89
Сум го видела во странство... Една Турчинка со шамија плус беше мажена за еден Португалец... Се разведија сега.
Исто има и од Иран Муслиман со Христијанка, тие уште се во брак и баш им е супер...
И полно други примери...

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Сум го видела во странство... Една Турчинка со шамија плус беше мажена за еден Португалец... Се разведија сега.
Исто има и од Иран Муслиман со Христијанка, тие уште се во брак и баш им е супер...
И полно други примери...
Јас пак ќе ти кажам ако не ме разбра јас имам примери во мојата фамилија. Муслиман - Православна и не функционира тоа.. Семјествата и двете не го прифатиле тоа и нема шанси да го прифатат јер ова е Балкан и Верата игра и играла улога дури и во Градење на националните идентитети... А друго во Исламот не дека стриктно е забрането земање или мажаење за друга религија но тоа е условено .. Плус кај Жените пречка плус е и тоа што децата се образуваат и растат во Духот на другата религија немаа право на избор( религијата е традиција на Балканот не право на избор).. А мајката директно ќе биде одговорна за образувањето на децата пред Господ дали тие станале Муслимани или неверници

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom