Pa i jas toa ti vikam,deka i vo makedonija ne e sekade isto. Se zavisi do moznostite. Kaj nas vo seloto ima3 dzamii,vo dvete ne odat zeni vo ednata odat. Sto e tuka problem ? Ako nekade nema uslov ne odat,za zenata ne e obligatna dolznost namaz da obavuva vo dzamija ako nema uslovi za toa.
Za prevodot,ustvari mi go potvrduva ona sto celo vreme go zboruvam. Da,podobro e zaedno da si izleze mazot so zenata na prosetka (ramnopravno,neli?). Ako ima obaveza smee sama,tamu napisale deka se smetalo neporikladno no ne e zabraneto i toa ne e radi kontrola nad zenata tuku preporaclivo e zaedno da si izlezat a smee i sama.
Toa go potvrduva i ona drugoto deka maz ne smee da lekuva zena ili zena da lekuva maz... sto znaci Muslimankite se i doktorki i rabotaat a na rabota odat i rabotaat sami bez cuvari. Toa sto ne i e dozvoleno da vozat,veke kazav. Takviot zakon ne e (mislam) so Serijat zabranet,bidejki na sekade osven vo s.arabija zenata ima pravo i da vozi.Zosto tamu e zabraneto,tie si znaat naj dobro.
И јас го велам истото, но кој да ме разбере. Исламот е најмодерна и најлиберална религија, но праксата на т.н. верници го покажува спротивното, односно, целиот свет има погрешни сфаќања и мислења за исламот, зошто секој си го практикува како сака, а не како што треба да биде!
Islamot denes se soocuva so raznorazni problemi. Ne e ni denes vo Islamskite zemji taka crno kako sto go pretstavuvaat i mediumute i kako sto mestat raznorazni lagi i lagi. Sakale nie priznale ili ne,mnogu pati imam povtoreno i potseteno na toa deka Islamot pozadi nego nosi civilizacijska misija. Civilizacija koja Istorijata ke ja pamti i ke ja posakuva,doba narecena zlatna doba. Nitu edna religija go nema postignato toa sto go dostigna Islamot.
Da se kritikuvaat Muslimanite,voopsto nema da mi bide krivo. Ama da se kritikuva Islamot,Boga mi nemozam da go podnesam toa koga na sekoj mu e jasno deka svetot pocna da cveta tokmu so doagjanjeto na Islamot a pred toa nuzda kade sto spieja izvrsuvaa. Koga muslimanite zabite gi cetkaa englezite mislea deka gi osrat.
Znaeme deka ne e sjajna denes sostojbata na Muslimanite,doduse,toa i najaveno e.No znaeme i toa deka povtorno ke se vrati onoj praviot Islam,kako sto bil.
Denes toj Islam svesni sme site deka nikade go nema,zatoa sto ima mnogu neprijateli i im se pravat raznorazni zamki. No sekoj ja cuvstvuva kako se pali onaa iskra vo srcata na muslimanite,pravata iskra za praviot Islam.
Proucite malku kakva bila situacijata vo Andaluzija (znaes ti kade e toa) a kakvo bilo vo istoto vreme vo Evropa (za koja nasila denes saka da se kaze deka e prestol na znaenjeto,cistota i se ona sto bi trebalo da ja presxtavuva civilizacijata) Vo toa vreme Engleskata Kralica (pisuvaat vasi istoricari ne islamski,zatoa sto vo sprotivno bi se proglasilo kako nebuloza) se kapela dva pati godisno (?) !!! E sega kolku pati se kapel eden kmet ili sekoj onoj koj ne poseduval dvorec,toa Boga mi i nemozam da go zamislam.
A Musliman,da bi obavil Molitva pet pati na den treba da bide cist !!!
Islamot bara da se slusame nie,mali,obicni dusi,koi rabotime za onie koi utre nad glava ke ni se kacat. Zatoa Islamot go napravija terorizam,tokmu tie koi nad glava ni se-nepravedni lideri,masoni,tajni vladi,novi svetski poredoci,koi sakaat tie so svetot da vladeat i da go kontroliraat,da gi upravuvaat tie lugeto,da mozat i so dalinski upravuvac. Islamot e toj koj bara sloboda za covekot i covestvoto,zatoa i go iskrivija vo ocite na lugeto.
Islamot bara lider koj peski na rabota ke odi,samo vozduhot da ne go zagadi. Bolnica koja,ako nemas da platis,bez da te prasuvaat osiguran si ili ne da te primaat i da ti recat Elhamdulillah,ne treba. Islamot bara lider koj se plasi od narodot i raboti kako na narodot ke go zadovoli a ne kako ke go unisti. Islamot bara nie da bideme tie koi ke odlucuvaat sto ke se usvoi vo zakonot a ne nekoi politicki sobranija.
Zatoa Islamot e iskriven vo ocite na lugeto.Zatoa sto ako Islamot vladee,togas i vladarot na ulica nema da go prepoznaes dali e vladar ili e obicen gragjanin.Ako vladee Islamot site luge,bez razlika na vera ili nacija,isto se. Za toa koj vo sto veruva,dali e Hristijanin ili e Evrein za toa postoi drugi sud,naj praveden sud a toj e kaj Vozviseniot,za toa samo Toj ke ni sudi. A za postapkite zemski,se sudi podednakvo,kako za Muslimanite taka i za Hristijanite taka i za Evreite i za Budistite i za site. Site imaat ednakvo pravo i od site se bara ednakvo vo mestoto kade sto ziveat. Eve zosto Islamot go napravija Terorizam.