Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Molim te podsetise ako si go procital Koranot kako e pretstaven Isus Xristos ,Isa sinot Mejremin neka e (bozjiot mir vrz niv),da te podsetam deka e spomnat 25 pati dodeka Muhamed s.a.w.s samo 5 pati,I ne zaboravaj deka nie muslimanite neizmerno go sakame Isa sinot mejremin a.s. i go sakame negoviot Islam kao shto go sakame Islamot na drugite bozji pratenici koj po nisto ne se razlikva eden od drug,...

Побратиме, се’ што е добро и вистинито во куранот е преземено од оригиналниот Извор, но верзијата и куранот коишто го обожавате вие е само една љубоморна и искривена кураишка верзија од посланието до арапите, во коешто поинаку и повеќепати се споменува отелотворението на Мудроста БОЖЈА (Исус), чиј што невооружен слуга беше и вистинскиот Св. Мухамед!

За жал, крвавиот утман и неговите кураишки крвави следбеници ги запалиле сите примероци на оригиналното послание до арапите кое исто така сведочеше за Совршената Вистина, а сите оние кои им се противиле и го чувале или сведочиле за вистинското послание биле крваво убиени, бидејќи истовремено биле живи сведоци за искривеноста на утмановата верзија на куранот, кој денес е нашироко проширен и обожаван!

Денот доаѓа кога сите ќе го дознаат БОЖЈИОТ Ислам и Вистина Совршено чиста - за спасение на сите - отелотворена во Исуса Христа, на Која упатуваат сите вистински Пророци и Апостоли, од кои најголемиот дел се Евреи!

Селам + Шалом!

п.с. Вистинскиот Св. Мухамед до крајот на својот живот сведочеше дека Совршениот Ислам кој што Единствениот вистински БОГ - преку својата вечна Мудрост - лично ни го покажа во Исус, е неспоредливо почист од сите верзии пред и после Христа.
Зато ве молиме да не Го споредувате со Исламот на сите оние Пророци кои се створени од земја или машко семе, бидејќи сите тие имаат само упатни фрагменти од вистината и светлината БОЖЈА, додека лично во Исус - Кој што е отелотворение на Мудроста БОЖЈА - живее Совршениот БОГ и Ислам!

.
.

M

Muranyi

Гостин
Каков е тој кураишки Ислам и кој го извртел учењето на Исус(кураиши или како и да се викаат) и зошто го сториле тоа?Куранот сменет ли е,што сакаш да кажеш?
Упатено до Спирос.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Прашање: За време на Велигденските празници муслиманите со радост ги прифаќаат црвените јајца дарувани од нивните познаници христијани (а во некои случаи и самите бараат да им се даде црвено јајце од поблиските пријатели). Дали ова е локална традиција (Македонија) или е практика и во други делови каде што заедно живеат муслимани и христијани и која е симболиката на црвеното јајце кај муслиманите?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Побратиме, се’ што е добро и вистинито во куранот е преземено од оригиналниот Извор, но верзијата и куранот коишто го обожавате вие е само една љубоморна и искривена кураишка верзија од посланието до арапите, во коешто поинаку и повеќепати се споменува отелотворението на Мудроста БОЖЈА (Исус), чиј што невооружен слуга беше и вистинскиот Св. Мухамед!

За жал, крвавиот утман и неговите кураишки крвави следбеници ги запалиле сите примероци на оригиналното послание до арапите кое исто така сведочеше за Совршената Вистина, а сите оние кои им се противиле и го чувале или сведочиле за вистинското послание биле крваво убиени, бидејќи истовремено биле живи сведоци за искривеноста на утмановата верзија на куранот, кој денес е нашироко проширен и обожаван!

Денот доаѓа кога сите ќе го дознаат БОЖЈИОТ Ислам и Вистина Совршено чиста - за спасение на сите - отелотворена во Исуса Христа, на Која упатуваат сите вистински Пророци и Апостоли, од кои најголемиот дел се Евреи!

Селам + Шалом!

п.с. Вистинскиот Св. Мухамед до крајот на својот живот сведочеше дека Совршениот Ислам кој што Единствениот вистински БОГ - преку својата вечна Мудрост - лично ни го покажа во Исус, е неспоредливо почист од сите верзии пред и после Христа.
Зато ве молиме да не Го споредувате со Исламот на сите оние Пророци кои се створени од земја или машко семе, бидејќи сите тие имаат само упатни фрагменти од вистината и светлината БОЖЈА, додека лично во Исус - Кој што е отелотворение на Мудроста БОЖЈА - живее Совршениот БОГ и Ислам!

.
.[/quote
lazat slabacite i malodusnite ' kukavici, tie nemaat hrabrost da izlezat pred liceto na vistinata,,
i ne msajte ja vistinata so nevistinata i vistinata znaejki ja ne krijteja'''''
]abe spiros jas cekam da mi odgovoris na postavenite prasanja pa ke prodolzime posle toa ako mi gi odgovoris ,
kuranot e istiot kako sto e objaven na muhamed,a,s i nikogas nema da bide iskriven kade bog veli; ,,,, nie navistina ja objavivme opomenata , nie navistina ke ja cuvame, , kuranot nikogas ne e isrkiven zatoa sto e zapisan i naucen na pamet, od iljadnici luge uste od zivotot na muhamed,,a,s
--- надополнето: 19 април 2012 во 10:50 ---
Прашање: За време на Велигденските празници муслиманите со радост ги прифаќаат црвените јајца дарувани од нивните познаници христијани (а во некои случаи и самите бараат да им се даде црвено јајце од поблиските пријатели). Дали ова е локална традиција (Македонија) или е практика и во други делови каде што заедно живеат муслимани и христијани и која е симболиката на црвеното јајце кај муслиманите?
nema nikakva simbolika toa ti ide isto kako nekoi hristijani na bajram jadat baklava, ima li nekakva simbolika vo hristijastvoto za baklavata? sustinata e vo dobrocinstvoto, iskreniot musliman ne e nepraveden ,bog ne gleda vo covekot vo nivnite izgledi i nivnite imoti tuku gleda vo delata i nivite srca.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Две прашање. Како муслуман се клања кон Мека ако е во вселената или на Месечината?
Како муслиман пости кога е во вселената или на Јужен или Северен Пол?

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
.

Денот доаѓа кога на сите ќе им се разјани колку Совршениот БОГ и Ислам во Исус е повеќе од од се’ и секој!

ИншАлах, да не биде прекасно!

Дотогаш: вам кураишкиот - а нам Христовиот Ислам! .(y)

.
aj bidi lubezen i objasnini poveke za hristoviot islam. , sporedi sto e i islam sto znaci islam , i kako go sporeduvas so hristoviot.?
--- надополнето: 19 април 2012 во 14:31 ---
a bre spiros priatele poftorono istiot odgovr,, jas te prasav da mi odgovoris od hristijanska gledna tocka , sto veli hristijasntvoto za vistisnkiot sv. muhamed kako sto velis ti, dali ti kako hristijanin sledbenik na hristijanstvoto veruvas vo vistinskiot muhamed,, kako bozji verovesnik i dali hristijanstvoto go priznava vistisnkiot muhamed, kako bozji verovesniuk, i odgvoroimi so dokaz i argument za vistinskiot muhamed ne baram tvoe mislenje tuku biblijata sto veli za sv. muhamed, , a toa sto ti go zboruvas toa se izvetopereni zborovi muhamed.a.s e ispraten kako opomenuvac i radosnik kako milost kon svite svetovi , vozviseniot Allah dz, so nego gi zavrsi blagodetite sprema lugeto i so nego verata ja usovrsi, najdobr primer , dobar moral , svetolost koja go osvetluva nasiot pat , svetlost koja nikogas ne zgasnuva, da spiros denot doaagaa inssallah koga ke ja razberete vistinata,sovrsenata vistina e kuran kerim koj ja razotkriva iskrivenosta na poranesnite narodi evreii i hristijani vo nivnite knigi,, kuranot ja razotkriva vistinata koja ja iskrivile sledbenicite na poranesnite knigi , koi ne poseduvaat nikakov lanec na prenositeli, nitu pak svojstvo na objava i nadahnenie.sovrsenata vistina ke ja prepoznaes insallah, eden den site ke ja priznaat od srce i ke se poklonat kon ediniot bog,
sekoj bozji verovesnik e praten na sekoj narod, i na sekoe pleme, za da go podrzat coveckoto priridno veruvanje vo boga i vo coveckata vrodena naklonetost da go obozavaat nego, a isto taka i da ja zajaknat bozestvenata vistina vo sekojdnevnite znaci otkrieni od boga
a sledbenicite na isus ja isrivokolcija , narekuvajki go nego i izdignuvaajki go kako bozestvo , , za taa sovrsena vistina mi govoris ,, pa nas be priatelce nie jasno ,
ne se obiduvaaj nas da ni objasnuvas i da ni govoris za sovrsenata vistina , koga nie ja znaeme sovrsenata vistina . vo islam ne postoi sostojbi , kako veruvanjeto na covekot kako spasitel, ednostavno nie sme pokorni samo kon ediniot bog i ne mu prepisuvame zdruzenici kako sto vie toa go pravite
spasitelot e eden ,zasolnisteto e edno, bog e eden , ne se zmoruvaajj so obrakanje kon nesto drugo , ne trpi ponizuvanje pokoruvajki se na toa,ne potcenuvajse sebesi, ne se zamoruvaj so trcanje po niv,
spasitelot e eden,' klucevite na se ' se kaj nego, uzdite na se ' se vo negovi race, se' se razresuva so negovata naredba, ako nego go pronajdes, si pronasol se sto tie potrebno, ke se spasis od beskrajnite ponizuvanja i stravovi.. blagodarnosta i velicenjeto, pofalbite, samo nemu mu pripagaat samo toj e dostoen na niv, blagodetite se negovi i izleguvaat od negovata riznica, toj e sopstvenik na sovrsenata ubavina i dobrina sto se bezbroj pati nad sovrsenstvoto, ubavinata i dobrocinitelstvoto na se sto e vidlivo, na se sto postoi vo celata vselena , zapamti spirose bog e samo eden ne moze da bide mnogubroen , nema ortak nema sinovi nema kerki nema sopruga, nee zavisen od pomosnici i ortaci,,,,izgleda nekoi ne sakaat da razberat,, vsusnost i tvoite so vernici ne mozat da te razberat,,

kolku li treba da vi se kazuva za da svatite zarem ne gledas vo tovjata biblija se navedeni izvadoci koi kazuvat deka vozviseniot bog e cist , bes nedostatoci i deka nisto na nego ne nalikuva zarem ne mozes da procitas eve go toj tekst;

Господ ви зборуваше вам од средината на огнот; вие го чувте гласот на зборовите, но не видовте образ, а само глас.
Внимавајте добро! Во оној ден кога Господ, вашиот Бог, ви зборуваше пред огнот на Хорив, не видовте никаков лик, .(vtorozakonie4-12-15)

i vie objasnuvate se otelotvori vo isus ,vie ednostavno zivite vo golema zabluda,mislite deka veruvate vo sovrsenaa vistina no ste vo pogresna nasoka, treba ednas da svatite deka ne moze t.e. nevozmozno e boga da go vidime na ovoj svet i deka onoj koj vo sebe sodrzi covecki lik nikako ne moze da bide bog.kolku i da ne ti se bendisuva spirose beganje od vistinata nema,,,,,,
no izgleda nekoi luge ne sakaat da razberat,,
vsusnot ne mi objasna od kade ti veruvas vo vistinskiot posleden verovesnik muhamed a.s.,, imas nekakov dokaz? tvoite so vernicii go negiraat toa, ,,:ti:moze da objasnis?
samo ne izmisluvaj nesto od tvoja glava, zs za toa te biduva, dabar komicar si.
ne sto ne razbira tuku ne go razbiraat i samite hristijani , ovoj izgleda e nekoj popameten.:pos:

Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79

Селам + Шалом!

.
.
a dai ti veruvas vo poslanieto stoe upateno do arapite? neli vie hristijanite go negirate na muhamed.. ti dali go negiras ili veruvas vo muhamed. kako pratenik bozji.?

п.с. Вистинскиот Св. Мухамед до крајот на својот живот сведочеше дека Совршениот Ислам
imas ti nesto kako dokas deka taka svedocese?abe dobro veli kewser i soul of space. smea ste golem komicar, za greota si.smea ne videna .abe sum videl sekakvi hristijani ama kako tebe odlepen ne sum videl dosega.:pos:

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Каков е тој кураишки Ислам и кој го извртел учењето на Исус(кураиши или како и да се викаат) и зошто го сториле тоа?Куранот сменет ли е,што сакаш да кажеш?
Упатено до Спирос.

Крвав, неправеден и лажен е исламот на љубоморните кураишки книжници и нивните следбеници, кои до ден денешен не можат да се помират со фактот дека убедливо најголемиот дел од вистинските БОЖЈИ Пророци и Апостоли се Евреи, кои укажуваат на Совршеноста БОЖЈА во Исус Христос (Месијата)!

Совршениот БОГ на арапите како прв народ после израел (од народите) преку Св.Ап. Павле им ја прати Радосната Вест за Совршениот Ислам на Мудроста БОЖЈА во Христа. Но, слично на израелските широки маси тие Ја одбија Мудроста и Духот БОЖЈИ во Христа, продолжувајќи повеќе да го обожаваат каменот и материјата!

Поради тоа БОГ не престана одвреме навреме преку своите Чеда кои го прифатија Евангелието во Христа да им праќа Апостоли, како би Ја препознале и признале Совршената Вистина!

Еден од многуте такви пратеници во 6ти век после Христа беше и вистинскиот Св. Мухамед, кој никогаш не учел и не практицирал ништо друго освен она што го учеа и практицираа вистинските Христови Апостоли очевидци, имено Совршениот Евангелиски Ислам!

За жал, предводени од најлукавиот кураиш (утман) крвавите кураишки книжници на кои од секогаш каменот им бил поважен од БОЖЈИОТ Дух Светол и Неговата Мудрост чиста отелотворена во Исуса Христа, тие - спротивно на вистинската содржина кои ја имаа посланијата до арапите - со доста вистинити и невистинити елементи го искомпонираа посланието кое денес е познато како куран, а во својата основа е против Совршената Вистина и Совршениот Ислам на Совршениот БОГ во Исуса Христа!

Низ породилни болки доаѓа денот кога се’ што е сокриено и искривено ќе биде одкриено и исправено, а тогаш насмевките на оние коишто денеска се смеат болно ќе им одминат и ќе им се претворат во плач, бидејќи никој не е поголем и помудар од Единствениот Совршен БОГ и Ислам во Исуса Христа!

Амин

.

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
Која е разликата меѓу сунити, шиити, вахабисти, муџахедини, талибани, и не знам за други. Отприлика знам за сунити и шиити, ама овие другиве кај спаѓаат? Што е разликата меѓу нив?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.460
Која е разликата меѓу сунити, шиити, вахабисти, муџахедини, талибани, и не знам за други. Отприлика знам за сунити и шиити, ама овие другиве кај спаѓаат? Што е разликата меѓу нив?
Вака:
Сунитот не може да биде Шиит.
Талибанот може да биде муџахедин, а воедно е и Сунит.
Шиитот не може да биде вахабист, а може да биде муџахедин.

Член од
20 декември 2008
Мислења
593
Поени од реакции
1.192
Вака:
Сунитот не може да биде Шиит.
Талибанот може да биде муџахедин, а воедно е и Сунит.
Шиитот не може да биде вахабист, а може да биде муџахедин.
Значи во голема корелација се?

M

Muranyi

Гостин
Во Исламот постојат два различни правци-Сунити и Шиити.Главна разлика помеѓу овие две групи е од политичка природа пред се.Шиитите се одвојуваат откако племенските лидери гласаат налседник на Мухамед,зашто тие сметале дека Мухамед смеат да го наследат само крвно поврзани со него.Тие се следбеници на Фатима,ќерката на Мухамед и неговиот зет Алија.Сунитите пак од друга страна се следбеници на Ебу Бекр.Шиитите истотака му придавват божји карактеристики на пророкот Мухамед.Покрај ова,Шиитите практикуваат некои обичаи(пример ти е мачкањето со кал во Иран,кое јас ќе земам слобода да кажам дека е со паганско потекло) кои Сунитите ги сметаат дека се надвор од Исламот и со тоа не се насочува обожувањето само кон Алах.
Вахабизмот како секта во Исламот настојува да ги ангажира верниците во изворно,традиционално толкување на верата,без понатамошни научни,теоретски и слични посредувања во тоа толкување.Вехабии ти се тие типците кои можеш да ги сретнеш во Чаршија и на Бит Пазар,со долги бради и куси панталончиња и тие ти се најлоши од сите.Многу се затворени,ретко прават муабет со немуслимани и тие ти се најпогодни за перење мозок кон формирање на потенцијални терористи,самоубијци итн.Вахабизмот не користи никаква помошна литература во толкување на Исламот,само Куранот се чита.
Муџахедин значи борец,некој кој е ангажиран во света војна,т.е.Џихад,поточно означува свет воин.Муџахедин може да биде секој Муслиман кој зема учество во Џихадот.
Талибанците се фундаментално сунитско муслиманско и паштунски етничко движење,кое ти е познато дека владееше во Авганистан од 1996 до 2001 година.Карактеристично за овој период е владеење на шеријатот.

В

влијателен

Гостин
Какво е гледиштето на Куранот за тоа што се случува после смртта, за Рајот и за Пеколот? И каде се наоѓаат тие?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.028
Поени од реакции
83.460
Сметаа крстовите на гробиштата во Лабуништа, така?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom