Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ne, tuku modernata nauka ne moze da go nadmine Allahoviot rec, tuku samo se potvrduvat Allahovite zborovi! Kako na primer slucajot so dvete morinja vo giblartar edniot sto ima blaga voda i drugiot sto ima solena, sto naucnite kasno otkrijaa za toa! :)
Патетично е како една иста милион пати разодкриена лага ја повторувате ли повторувате, со надеж дека ќе почне да звучи како вистина!
За причината поради која не се мешаат тие две мориња се знаело цел еден милениум пред Мухамед и куранот да постојат:
A thousand years before Muhammad Aristotle wrote the following: "The drinkable, sweet water, then, is light and is all of it drawn up: the salt water is heavy and remains behind."
Што е следно? Лагата дека Жак Кусто поради ова преминал во Ислам?

Член од
6 ноември 2008
Мислења
1.115
Поени од реакции
1.372
Исто ме интересира уште нешто.

Дали вие како муслимани ги оправдувате муслиманските земји каде што за смена на религија, неверство, ситна кражба треба јавно да му се исече главата на тој/таа или пак да се каменува до смрт.

Да не ставам клипови ги има еден тон...

пс. Кога се извршуваат тие егзекуции се читаат извадоци од куранот и по аналогија испаѓа дека куранот проповеда такви морални норми?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Исто ме интересира уште нешто.

Дали вие како муслимани ги оправдувате муслиманските земји каде што за смена на религија, неверство, ситна кражба треба јавно да му се исече главата на тој/таа или пак да се каменува до смрт.

Да не ставам клипови ги има еден тон...
Што е битно дали они оправдуваат или не.
Алах како кажал :tapp:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.821
Поени од реакции
8.837
Андерс Бервик.
A da vo vrska so mojata devojka, ke se konvertira koga i da e, mislam vernicka e, samo da go primi Islamot kako sto Allah e zadovolen, sekako ne e loso i vaka e spasena, edna losa informacija ! :)
Кутрата таа со тебе. Не сум гатачка, ама почнаа лоши визии да ми доаѓаат... О, не!
--- надополнето: Nov 14, 2011 11:03 PM ---
Зошто жените се најдискриминирани во муслиманската религија???
пр. сега за Курбан Бајрам само мажи одеа на гробишта, а жените седеа дома.
друг пр. зошто жените не смеат да бидат заедно со мажи во иста џамија?
Така мислиш, оти така се практикува. Пред да помислиш дека сум муслиманка, да ми ти кажам одма - атеист сум.
Но, според религиите (онакви какви што треба да бидат!) муслиманките имаат многу поголеми права од христијанките. Христијанките што денес си практикуваат вера како им е ќеиф, не значи и дека така треба. Исто не смеат да одат со пуштени коси и не смеат да одат гологлави (покриена главата) исто и телото покриено. Тоа што гледаш Каспер во црна боја, а не жени, не значи и дека така треба кај муслиманките. Тоа е веќе радикално, и далеку од пропишаното. Во суштина, муслиманките и христијанките сосема слично треба да се облекуваат.
Но, муслиманките имаат право на образование, право на вработување, итн итн итн, под услов тоа да ги задоволува исламските правила (како на пример, да не е вработена каде што има мажи (може да биде негувателка во градинка, итн)).
Христијанките немаат право на никакво образование, ниту пак смеат да работат.

Во суштина, во секоја религија жените се дискриминирани, но дефинитивно исламот е помодерна религија :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.418
Поени од реакции
5.093
Ne, tuku modernata nauka ne moze da go nadmine Allahoviot rec, tuku samo se potvrduvat Allahovite zborovi! Kako na primer slucajot so dvete morinja vo giblartar edniot sto ima blaga voda i drugiot sto ima solena, sto naucnite kasno otkrijaa za toa! :)
Да и Месечината е подалеку од Сонцето... потврдено од науката. :pos:

Член од
28 јуни 2009
Мислења
289
Поени од реакции
261
Jas ke ti citiram nekolku citati od vrvni naucnici vo vrska so somnevanjeto vo Kuranot: Dr Moris Bikaj, So ogled na toa deka postojat ogromni greski vo biblijata, jas pak ne mozev da najdam nitu edna greska vo Kuranot. Jas morava da zastanam i da se prasam sebe si: Ako covek e avtor na Kuranot, togas kako mozel da dava piusvani fakto vo sedmiot vek, a koj se vo cekor so modernata nauka?

Dr Dzo Leig Simpson dekan od odelot za akuserstvo i ginekologija vo Bajlor Koledz za medicina Hjuston, Teksas:"...Kuranot se pokaza ispraven posle nekolku vekovi. So sto se podrzuva naukata vo Kuranot , i deka toa e Objava od Boga.

citaj i od dr T.B.N Perasud,

Na komu mu se objaveni tie zborovi?
Морам да ти честитам зашто имаше доволно храброст да ме цитираш и да одговориш.
Нажалост, не си забележал дека навлегуваш во логична фалација. (Argumentum ad verecundiam (appeal to authority)).

Аргументот твој е заснован врз авторитет. Во превод грешката е во тоа што ти мислиш ако некој со авторитет кажал нешто тогаш мора да е точно. Ако јас сега почнам да цитирам Stephen Hawking, Richard Dawkins, Daniel Denett, Sam Harris, Charles Darwin тогаш нашата дебата ќе се сведи врз која вера има поугледни научници што е логична фалација.

Ти кажав дека ајетот 5:32 e украден од рабините, ајде сега ако можеш демантирај ме и одбранија твојата вера. Ако сакаш сврти цел интернет и на крај дајми одговор на едноставното прашање.

Исламот е како кула со лаги, ако една лага ја уништиш тогаш целата кула ќе падне.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ти кажав дека ајетот 5:32 e украден од рабините, ајде сега ако можеш демантирај ме и одбранија твојата вера. Ако сакаш сврти цел интернет и на крај дајми одговор на едноставното прашање.
Не е ајетот украден од рабините, туку рабините го украле од куранот. Ако ова не се сложува со нормалниот тек не времето, дотолку полошо за него...

Куранот е како Чак Норис, од него препишуваат и оние кои временски доаѓаат многу пред него...

:cool:

M

Muranyi

Гостин
Jas ke ti citiram nekolku citati od vrvni naucnici vo vrska so somnevanjeto vo Kuranot: Dr Moris Bikaj, So ogled na toa deka postojat ogromni greski vo biblijata, jas pak ne mozev da najdam nitu edna greska vo Kuranot. Jas morava da zastanam i da se prasam sebe si: Ako covek e avtor na Kuranot, togas kako mozel da dava piusvani fakto vo sedmiot vek, a koj se vo cekor so modernata nauka?

Dr Dzo Leig Simpson dekan od odelot za akuserstvo i ginekologija vo Bajlor Koledz za medicina Hjuston, Teksas:"...Kuranot se pokaza ispraven posle nekolku vekovi. So sto se podrzuva naukata vo Kuranot , i deka toa e Objava od Boga.

citaj i od dr T.B.N Perasud,

Na komu mu se objaveni tie zborovi?
Што е тоа толку во чекор со современата наука а го пишува во Куранот?А знаеш ли ти колку грешки има во Куранот?Имаш цела тема за тоа на овој подфорум.
Ај сега да те прашам-дали Алах е праведен или опростува?Или и двете?Ако ти убиеш човек,притоа се покаеш,тогаш според која од овие две особини ќе се раководи Алах?Дали ќе биде праведен и ќе те фрли во Пеколот да гориш или ќе ти опрости и ќе те прати во Рајот кај девиците?Или зависи како ќе биде расположен?
П.С.Овие научници што цело време ги ставате во корелација со Исламот и со Куранот и како истите не можеле да му најдат грешка,каков е нивниот придонес во науката?Или само си се пишале научници,онака од мерак?

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Морам да ти честитам зашто имаше доволно храброст да ме цитираш и да одговориш.
Нажалост, не си забележал дека навлегуваш во логична фалација. (Argumentum ad verecundiam (appeal to authority)).

Аргументот твој е заснован врз авторитет. Во превод грешката е во тоа што ти мислиш ако некој со авторитет кажал нешто тогаш мора да е точно. Ако јас сега почнам да цитирам Stephen Hawking, Richard Dawkins, Daniel Denett, Sam Harris, Charles Darwin тогаш нашата дебата ќе се сведи врз која вера има поугледни научници што е логична фалација.

Исламот е како кула со лаги, ако една лага ја уништиш тогаш целата кула ќе падне.
Ako ti najdam dokazi i iscrpeno objasnuvanje, dali ke primis Islam? :)

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
докажи дека постои Аллах, ќе станам трипати поголем верник од тебе. :)
Izvini sto zakasniv malku so odgovorot, zaglaviv na prozorce, gledajki kako edna zgrada bez prisustvo na luge, sama se dogradese, bez pomos na teknologija, i mehanizacioni sredstva!

T

Tetro

Гостин
Izvini sto zakasniv malku so odgovorot, zaglaviv na prozorce, gledajki kako edna zgrada bez prisustvo na luge, sama se dogradese, bez pomos na teknologija, i mehanizacioni sredstva!
И ние сакаме од Вашата дрога. :)

Ај сега, дали можеме да си разговараме, без вакви досетливи шеги?
Што е тоа што мислите дека вашата религија е таа која може да Ве спаси Вас како верник во Исламот?

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Што е тоа толку во чекор со современата наука а го пишува во Куранот?А знаеш ли ти колку грешки има во Куранот?Имаш цела тема за тоа на овој подфорум.
Ај сега да те прашам-дали Алах е праведен или опростува?Или и двете?Ако ти убиеш човек,притоа се покаеш,тогаш според која од овие две особини ќе се раководи Алах?Дали ќе биде праведен и ќе те фрли во Пеколот да гориш или ќе ти опрости и ќе те прати во Рајот кај девиците?Или зависи како ќе биде расположен?
П.С.Овие научници што цело време ги ставате во корелација со Исламот и со Куранот и како истите не можеле да му најдат грешка,каков е нивниот придонес во науката?Или само си се пишале научници,онака од мерак?
Ima greski, ne bidi mrzliv kazi koj se tie greski.
Najprvin za da ti bide pojasno moeto veruvanje, ke ti kazuvam koj e Allah?
Vi imeto na Allah Milostiviot i Somilostiot
"Kazi: Toj e Allah, Eden e! Allah e zastitnik sekomu. NE rodil I ne e roden i nikoj ne Mu e ramen! " (Kuran 112: 1-4)
. Bidejki ti ne znaes koj e Allah kakos to pisuva vo Kuran 22:74 Bidejki tie ne Go poznavat Allah kako sto treba. Allah, navistina e Mokniot i Silniot.
Dali e Bog nepraveden? Za ova prasanje pak ke ti davam nekoj ajeti da citas:
Allah navistian vo nisto ne im pravi zulum(steta) na lugeto, tuku samite sebesi zulum si pravat Kuran 10:44
Allah nikomu ni kolku troska nepravda nema da mu stori. Allah ke gi udvoi i od Sebe nagrada golema ke dari. Kuran 4 :44
I vo nikoj slucaj ne smetaj deka Allah e nevnimatelen kon ona sto go pravat nevernicite. Allah navistina, samo gi ostava do Denot vo koj sto ocite otvoreni ke se skamenat" Kuran 14:42
Dali Bog mene ke mi prostuva ili ne, dali jas ke odam vo pekolot ili vo rajot, zavisi od storeniot grev, da slusame sto veli Kuranot vo vrska so ova prasanje:
I koga ke te prasatat robovite Moi za Mene pa, Jas sum navistina blisku. I se ozvivam na dovata na molitelot koga ke Me zamoli. Pa neka mi se osvijat, i neka veruvat vo mene za da bidat upateni" Kuran 2: 186
--- надополнето: Nov 15, 2011 11:55 AM ---
И ние сакаме од Вашата дрога. :)

Ај сега, дали можеме да си разговараме, без вакви досетливи шеги?
Што е тоа што мислите дека вашата религија е таа која може да Ве спаси Вас како верник во Исламот?
Aaaa izvini, ne mozam da ti davam, ke bides predoziran! Ti koga si dozvoluvas samiot da veruvas, deka ovoj svet so site ubavini, moze sam da se gragi taka slucajno bez pomosta na nekoja Mok,Sila i Sovrsenost, zosto ne mi veruvas deka i edna zgrada moze sama da se dogradi bez necija pomos? Dali ti si razmisluvala vo vrska so svetoto, so ona sto tebe te opkruzuva, kolku se trudis da ja svakas ona nadmokna sila, ona sto se veli Bozja?

Mnogu ednostavno: Dosta mi e shehadetot! :) Nema drug Bog osven Allah i deka Muhamed a.s. e Negoviot pratenik! So ova mozes da bides spasen, i sekoj koj saka da bide spasen nikogas ne e kasno, vratite se otvoreni, bojrom! :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom