Убаво речено. Продолжувањето на “криењето“ е само показател дека компарацијата не само што не е соодветна, туку е и ефтин трик за перење мозок и кревање на комплексот на повисока вредност преку манипулација.
Вистината е дека на вакви шестовековни мерки се одлучуваат само несигурните во својата машкост, па мислат дека некој друг ќе им ја прелаже сопругата ако го види нејзиното тело. А со криењето, само се зголемува искушението да се посегне по туѓото.
А мажот, зошто тој не се покрие од пети до глава? Или тој е бижутерија?
Еден пријател (муслиман) ми рече дека Арапските жени се најубави. Ме интересира, како го дозна тоа, кога секогаш се покриени? Зар видел арапска убавица?
Инаку, не сум сигурна дали кај сите муслимани се случува инцест меѓу братучеди, што води до сериозни мутации кај луѓето, но на Балканот е лесно препознатливо тоа. За почеток, Албанците и Босанците.... очигледно се разликуваат, очигледно имаат извитоперување во телата.
Не знам дали е тоа само од ,,да се зачува народот,, или пак има некаква врска со религијата - но на Балканот, типично е за тие кои се декларираат како муслимани.
--- надополнето: Nov 13, 2011 7:02 PM ---
Achsooo...
Vaka, aj eve kako ekonomist jas ke ti davam edna ubava tema za da se zamaras ova nedela. Zosto site lobirat protiv zenite sto sakat i se odlucile da gi pokrijat nivnite tela i nivnoto bogatsvo, a ne se bavat so toa, kakov sram ostanal slobodnata zena za svetot, sto stanala samo input za marketing za biznismenite?!
--- надополнето: Nov 13, 2011 5:27 PM ---
Вака, како психолог ќе ти одговорам на твоето прашање.
Слободата на избор, а не притисокот и стравот, е тоа што луѓето ги прави среќни.
Јас не се борам против тоа како некоја сакала да се облече, дал покриена или не. НО, дали таа навистина тоа го сака или се плаши? Кој е одговорот? Што значи зборот ислам? Покорност, зар не? Кој сака да се покорува?
НИКОЈ! Се плаши, затоа се покорува (преку сопругот/таткото, кон Бог).
Жените слободни, оние во маркетингот, на пример, не одбрале да се облекуваат/однесуваат така од страв, туку зошто така сакале, и така се чувствувале пријатно. Ниту една девојка не станала манекенка под присила. Можеби некоја под присила не станала, но никој никого не натерал да облече долна облека и да излезе на ТВ.
Некој друг лажи дека сите жени муслиманки доброволно се покриваат, и тоа пази, јас сум со нив СЕКОЈ ДЕН од мојот живот, и сум разговарала на темата. Само една од сите, рече дека е посветена муслиманка, дека е среќна така. Сите други рекоа дека таткото/дечкото/свршеникот/сопругот го барал тоа од неа.
Знаеш што е најинтересно? Една од нив кога фати дечко, прво што му кажа беше - јас никогаш нема да се покријам, ти кажувам со време, да не го побараш тоа некогаш. Да не се караме подоцна.
Што викаш, тоа го кажала зошто нема пример од секојдневието?!
И по пат, јас сум слободна, и не се чувствувам ,,срамно,,. Напротив, се гордеам со себе, со мене се гордее моето семејство, и мојот дечко. Никој не се срами од мене и од она што го правам во мојот живот.
А ти, како екомист, не си приметил дека покрај бизнисмени, постојат и бизнисменки?
П.С. Кога ќе го оставам детето во градинка, ако негувателката биде покриена, ќе го префрлам на друго место, исто како што би го префрлила, ако негувателката доаѓа во мини суќња, мрежасти хулахопки и пирс на јазик.
Еднакво нездраво ми изгледа.