Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Лично примеров некому може се случил но ти го украде од Исламски Центар.
Јас не сум верник, и жена сум, и немам потреба да се кријам зошто не сум ничие ,,богатство,,.
Всушност, да се надоврзам на примеров.
Откако мажот ќе го купи своето богатство - жената, зошто и понатаму ја крие?
Кога некој ќе купи дијамантски прстен, обично не го чува дома, го носи на рака, за да го покаже на другите - какво богатство има.
Примерот смрди, исто како и тоа дека ти баш знаеш што мислела христијанката.
Achsooo...

Vaka, aj eve kako ekonomist jas ke ti davam edna ubava tema za da se zamaras ova nedela. Zosto site lobirat protiv zenite sto sakat i se odlucile da gi pokrijat nivnite tela i nivnoto bogatsvo, a ne se bavat so toa, kakov sram ostanal slobodnata zena za svetot, sto stanala samo input za marketing za biznismenite?! :)
--- надополнето: Nov 13, 2011 5:27 PM ---
Дали ако некоја жена, откако ќе влезе во некоја фамилија, отпосле се реши да не го прифати тоа, ќе биде казнета? И како?
Nema da bide kazneta, znaci uste ednas, so zdrav um, zenite sami odlucuvat dali ke se pokrijat ili ne! Imam od familijata sto ne se pokrijeni, i nikoj nikogo ne kaznuva! :)
Zadovolna? :)

T

Tetro

Гостин
Nema da bide kazneta, znaci uste ednas, so zdrav um, zenite sami odlucuvat dali ke se pokrijat ili ne! Imam od familijata sto ne se pokrijeni, i nikoj nikogo ne kaznuva! :)
Zadovolna? :)
Задоволен

Zosto site lobirat protiv zenite sto sakat i se odlucile da gi pokrijat nivnite tela i nivnoto bogatsvo, a ne se bavat so toa, kakov sram ostanal slobodnata zena za svetot, sto stanala samo input za marketing za biznismenite?! :)
Значи, секоја жена одлучува сама за себе, колку вреди... Додека, таткото решил да ја продава, со амин од браќата.
Додека, ако некоја реши сама да си најде маж, ќе наиде на осудувања, казни,....
Не ми кажувај дека нема да ја казните, ако сама реши да носи одлуќи.

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Задоволен

Значи, секоја жена одлучува сама за себе, колку вреди... Додека, таткото решил да ја продава, со амин од браќата.
Додека, ако некоја реши сама да си најде маж, ќе наиде на осудувања, казни,....
Не ми кажувај дека нема да ја казните, ако сама реши да носи одлуќи.
Kako? :)
A od kade tebe informacii deka zenata vo Islamot se prodava?

S

Sagan

Гостин
Лично примеров некому може се случил но ти го украде од Исламски Центар.
Јас не сум верник, и жена сум, и немам потреба да се кријам зошто не сум ничие ,,богатство,,.
Всушност, да се надоврзам на примеров.
Откако мажот ќе го купи своето богатство - жената, зошто и понатаму ја крие?
Кога некој ќе купи дијамантски прстен, обично не го чува дома, го носи на рака, за да го покаже на другите - какво богатство има.
Примерот смрди, исто како и тоа дека ти баш знаеш што мислела христијанката.
Убаво речено. Продолжувањето на “криењето“ е само показател дека компарацијата не само што не е соодветна, туку е и ефтин трик за перење мозок и кревање на комплексот на повисока вредност преку манипулација.

Вистината е дека на вакви шестовековни мерки се одлучуваат само несигурните во својата машкост, па мислат дека некој друг ќе им ја прелаже сопругата ако го види нејзиното тело. А со криењето, само се зголемува искушението да се посегне по туѓото.

А мажот, зошто тој не се покрие од пети до глава? Или тој е бижутерија?

T

Tetro

Гостин
Не налагаат таткото и браќата, туку Куранот!
Читав од К`уранот, не забележав дека има цена... имаше нешто овци, крави, кози мислам,... ама не е исто, или е?
Уствари, ако пишува така, давајте линкови, фала.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Читав од К`уранот, не забележав дека има цена... имаше нешто овци, крави, кози мислам,... ама не е исто, или е?
Уствари, ако пишува така, давајте линкови, фала.
Абре за покривањето на жената не за продажбата! Цитирав погрешен пост! Им со сори...

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Од секојдневниот живот бе. Реалноста е таа. Кој не сака да плати, го тепаат брача седум.
Aiiiii aj odi si u malo so tvoite prijateli od zabaviste pravi gi, nemoj ovde na javnost da se pokazes ustvari kolku si pamten, ovoj e forum pretezno za vozrasni i talentirani luge! Koj se zedni za fakti i argumenti. Stereotipite, kompleksite, lecisi gi, i tuka mozes, ama treba najprvo da napravis edna sporedba so kogo komuniciras, kaj nas velat da go naogas vrsnikot.

Tchuss

T

Tetro

Гостин
Aiiiii aj odi si u malo so tvoite prijateli od zabaviste pravi gi, nemoj ovde na javnost da se pokazes ustvari kolku si pamten, ovoj e forum pretezno za vozrasni i talentirani luge! Koj se zedni za fakti i argumenti. Stereotipite, kompleksite, lecisi gi, i tuka mozes, ama treba najprvo da napravis edna sporedba so kogo komuniciras, kaj nas velat da go naogas vrsnikot.
Најлесно е вака. Кога ќе немаш одговор, речи му на соговорникот дека е необразован, млад, глуп и беден.
Уствари, вриешсо интелигенција додека шириш љубов.

Атеист сум. И сега за сега, не обвинувам, само барам одговори. Ама, толку си знаеш.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Тоа може, и така и вака. Ама, нема цитати на темава. Или, не ги видов.
Неможам да поставам цитати, бидејќи го немам читано Куранот. Можам да ти кажам од лично искуство. Значи жена со маж и две деца, од муслиманско „модерно“ семејство, на која никој не и налага да се прекрива, од пред една година сама одлучила, со објаснување, така стои во Куранот. Значи ни маж, ни татко, никој не и наредил. Јас не велам дека има и такви кои „мора“ да се прекриваат, но има и жени кои сами одлучуваат и сакаат да живеат така...

V

Vollstandig

Гостин
Мешате традиција со религија во случајов, ако некој си ја продава ќерката како што го прават тоа и во постарите фамилии во пустец кои се хриситјани што знам каде на др место, тоа е само стар обичај. И во македонските свадби кога оди зетот да ја земи невестата, на врата чука и сватовите бараат пари па 150-60 евра ќе фрли зетото од адет или колку да било, значи останало како “Купување на невестата“ што порано навистина се правело со носење дарови бакшиши на сватовите на зетот трошок сето тоа оди.
Нема никаква манипулација во тоа да се носи жената покриена, напротив, и христијанките кога одат в црква тие понабожните, носат шамија, се облекуваат прибрано..итн. Постарите баби особено во селата, преку цел ден носат шамија, и никогаш не облекле пантоломи, ниту кратка сукња туку долги под колена. Сето то е традиција, само кај нас е отпадната од влијание на западњачка култура, ако беше кај нас на власт црквата како во исламските земји шеријатот, тогаш сигурно и христијанките би се носеле покриени.
После се, не е тоа само религиозна причина, покривањето на жените е источна традиција, и во индија го има истото, низ целата азија е тоа.
Останува на народот да си одбере која традиција ќе си ја следи и од која причина.
Значи, во случајов џабе се напаѓа членот reemteY кој нормално кој е муслиман ќе си ја одбрани својата религија, како и христијаните, иако има една мала контрадикција двете религии се слични влечат исти корени, но сепак едната му иди како апдејт така да секогаш ќе има расправии за тоа која е “правилната“. Единствено ни со едните ни со другите нема да се сложат атеистите.

reemteY

Ако...
Член од
27 март 2009
Мислења
426
Поени од реакции
36
Убаво речено. Продолжувањето на “криењето“ е само показател дека компарацијата не само што не е соодветна, туку е и ефтин трик за перење мозок и кревање на комплексот на повисока вредност преку манипулација.

Вистината е дека на вакви шестовековни мерки се одлучуваат само несигурните во својата машкост, па мислат дека некој друг ќе им ја прелаже сопругата ако го види нејзиното тело. А со криењето, само се зголемува искушението да се посегне по туѓото.

А мажот, зошто тој не се покрие од пети до глава? Или тој е бижутерија?
Sakam samo nesto da ti posocam, koga veke spomna maskost, haha tuka na forum imas clenovi od drugi religii, sto porano javno kazaa na forum, kolkavo e nivnoto zadovolstvo sto se vo vrska so muslimani. t.e. kolkava e nivnata maskost haha

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.164
Поени од реакции
83.970
ovoj e forum pretezno za vozrasni i talentirani luge!
Ја!

Пошто сум талентиран и возрасен ќе ви кажам една истинита приказна шо ми ја кажа еден пријател од христијанскиот форум:

"Идам ја у продавница и глеам една Муслиманка тамо купуе нешто... И ми вика - Ти Христијанин си. А ја и викам - Да. И она ми вели - Вие христијаните сте најбољи у свет. И ја и викам - Брао, ела запиши се кај нас у Христијанство. И она ми вика - важи. И ја и викам - нема гајле. И она ми вика - Добро"

Ете така и вие другите Муслимани требе да се запишете у Христијанство, а не бомби да фрлате наоколо.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom