Прашања за Исламот I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10
А ЖЕНАМУ колко години била помала од него?
Ајша Бинт Абу Бакр р.а., Божјиот пратеник Мухаммед с.а.в.с. ја зел по прапорака од Господ. Џибрил (ангелот Габриел) му го донесол на сон нејзиниот лик завиткан во парче свила и му рекол: ове е твојата жена. Што се однесува до годините на Ајша Бинт Абу Бакр р.а. сметајќи ги годините на Ајша р.а. спрема нејзината сестра Есма, Ајша р.а. имала 19 години кога се омажила за пејгамберот Мухаммед с.а.в.с. Имено Есма имала 28 год во првата год по Хиџра а била постара од Ајше р.а. десет години, значи Ајша р.а. првата година по Хиџра имала 18 години.

Што се однесува до годините на ова пејгамберова сопруга постојат многу шпекулации од одредени луѓе кои сакаат да го навредат пратеникот Мухаммед с.а.в.с. Прво не е можно да се случило нешто што посакуваат да се случило неверниците бидејќи ликот на оваа жена на пратеникот Мухаммед с.а.в.с. му го донесол Џибрил (Габриел). Исто така ако се случило нешто што не требало, неверниците тогаш силно ќе го искористеле тоа против Пејгамберот Мухаммед с.а.в.с. Тие и физички и вербално го напаѓале речиси постојано откако почнала да му пристига објавата. Покрај тоа што го напаѓале физички, фрлајќи камења по него, трња на патот по кој оди, фрлајќи му утроба мислам од камила на глава додека се клања, се обиделе да го убијат, го нарекувале поет, маѓионичар и што уште не. А за неговата женидба со Ајша р.а. ништо не спомнувале. Значи немало за што да го навредат за таа женидба, бидејќи да беше овој брак погрешен верувајте неверниците и за тоа ќе го навредуваа, но тоа воопшто не била тема за навреди кон него-значи и сега нема тема за навреди.

Што се однесува до односот на божјите пратеници со жени, христијаните тврдат дека Иса а.с. (Исус) во многу наврати ја бакнувал со устата во уста Марија Магдалена, а потоа тврдат де Божјиот пратеник Иса а.с. (Исус) е Бог

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Што се однесува до односот на божјите пратеници со жени, христијаните тврдат дека Иса а.с. (Исус) во многу наврати ја бакнувал со устата во уста Марија Магдалена, а потоа тврдат де Божјиот пратеник Иса а.с. (Исус) е Бог
Тоа никој не тврди званично само некои будали и натихристи.
Друго-Значи Мухамед имал 56 години а женаму 18?

O

Omer el Faruk

Гостин
Со точност не може да се знае, како што со точност не може да се знае и дека Јосиф имал некаде над 80 години кога ја зедол за жена Марија, мајката Исусова. Ама тука некаде е, од 18 до 21 година имала Ајша р.а. кога се омажила за Мухаммед а.с. -

А сега кажи која ти е поентата? :)

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
А ЖЕНАМУ колко години била помала од него?
Не сум матичар јас да ти кажам колку била. Нешто што е ирелевантно, во однос на Исламот.

Знаеш ти бре момчило, што е христијанин, па после да знаеш што е Антихрис(ијанин).

Научете го бе детето, скапа по србските форуми, онаму каде што Кривославието, ептен закривува.

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Научете го бе детето, скапа по србските форуми, онаму каде што Кривославието, ептен закривува.
:pos2:

Тебе само Срби су ти во главата,многу ги сакаш нешто.

-
А сега кажи која ти е поентата? :)
Поента е дека е бил постар од неа преку 30 години.Немам ништо против него,и никогаш нема да напишам навреда како пикасо за нашиот Исус.
Само сакам да знаем бидејки имам слушнато за тоа дека е она имала 12 години а он 56.

O

Omer el Faruk

Гостин
Ok ,Salitos за тоа веќе е пишувано на истата оваа тема и можеш да ги прошириш видиците на твоите познавања за тој случај. Поздрав!

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
:pos2:

Тебе само Срби су ти во главата,многу ги сакаш нешто.
Ти ми носиш све што го наоѓаш по србските форуми а се коси со она што не е твоја позиција.

Поента е дека е бил постар од неа преку 30 години.Немам ништо против него,и никогаш нема да напишам навреда како пикасо за нашиот Исус.
Само сакам да знаем бидејки имам слушнато за тоа дека е она имала 12 години а он 56.
Исус, колку што е твој, е и мој. Многу тешко, дека ти знаеш повеќе од мене кој е Исус и која порака ја пренел Исус.

Туку, ти ја приметив поентата, спамерство и пропаганда. Џст, игнор.

Член од
26 јануари 2010
Мислења
427
Поени од реакции
10
Јас не знам дали е тоа званично или незванично и дали тие кои што го тврдат ова се будали или антихристи, бидејќи за да наречеш некој будала треба да си доктор и да си ги прегледал тие кои ги нарекуваш така бидејќи истите само имаат различно мислиње од тебе. Знам дека тие луѓе се христијани кои ги истражуваа контрадикторностите и различностите меѓу евангелијата и кои за тоа имаа подготвено цела емисија на тв каналот Discavery. Ова силно ги погодува оние кои на Иса а.с. (Исус) му замислуваат божја природа.

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Јас сакам повеке да научам за исламот,можеби тогаш ке го сватам ајде помагајте.

Фторото прашање:
Што прават Албанциве на оваа слика? Некој ритуал или причест?
Објаснете ми поубаво.

A

amco2009

Гостин

Фторото прашање:
Објаснете ми поубаво.

Kako prvo kaj procita deka se Albanci odma gledam deka si nacionalist so islamofobicno raspolozeniee.

Inaku ke se potrudam da ti objasnam sto pravat Muhame a.s na svoite drugari nekoga im rekol Nasava Vera ke se podeli na 73 tarika( sekti)
od koi samo edna ke bide ispravna drugite zabegani vo svoite veruvanja.

Taka kako sto Hristijanstvoto e podeleno na Pravoslano , katolici ( protesteni adventisi i mn drugi sigurno podobro gi znaes ti od mene) taka i islamot e podelen na Poveke sekti Od koi najbrojnata se Suniti ili 90% od site muslimani vo svetot Dodeka konkretno ovaa slika e nekoj ritual na obozavanje na boga od strana na Dervishite ( i tie spagjaat vo muslimani ama islamot go praktikuvaat na drug nacin) mislam deka gi iam i vo makedonija inaku tie se molat po Tekii

Член од
15 декември 2009
Мислења
770
Поени од реакции
479
Inaku ke se potrudam da ti objasnam sto pravat Muhame a.s na svoite drugari nekoga im rekol Nasava Vera ke se podeli na 73 tarika( sekti)
od koi samo edna ke bide ispravna drugite zabegani vo svoite veruvanja.
Taka kako sto Hristijanstvoto e podeleno na Pravoslano , katolici ( protesteni adventisi i mn drugi sigurno podobro gi znaes ti od mene) taka i islamot e podelen na Poveke sekti Od koi najbrojnata se Suniti ili 90% od site muslimani vo svetot Dodeka konkretno ovaa slika e nekoj ritual na obozavanje na boga od strana na Dervishite ( i tie spagjaat vo muslimani ama islamot go praktikuvaat na drug nacin) mislam deka gi iam i vo makedonija inaku tie se molat po Tekii
Фала

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197

Фторото прашање:
Објаснете ми поубаво.

Види сега сурле, јас знам дека Албанците ти се опсесија, оти така дедоти те учел, ама во име на таа глава, на тој хардверски габарит што го носиш, не тропај глупости, не се срами.
Смрт за Сељаците, слобода на народот! (ви се молам)

Прва и последна станица на вољата и интенцијата, да не се биде сељак. Како бре со ниеден пост ти не ме убеди дека си Не-Сељак?

Албанците! Шо ако се Македонци муслимани?

Член од
10 февруари 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
pa prijatele pregledaj go klipot uste ednas so predrasudi shto religija imase hitler i ova germancive na klipot???:)

Pa prijatele pregledaj go klipot uste ednas so predrasudi shto religija imase hitler i ova germancive na klipot???:)

od denes pa na dalje ti postiram po edno video a ti so fakti dokazi deka islamot e ok

Hkd

Член од
25 јануари 2005
Мислења
2
Поени од реакции
0

Фторото прашање:
Објаснете ми поубаво.

Поздрав до Сите Вас.

Да го надополнам амчо и малку да го поправам.

Имено, 73 правци се мисли сметајќи ги и овие кои денес се нарекуваат Христијанство - Православие, Католицизам, Протестанство итн итд. (не само од Ислам) - Значи се зборува општо за сите начини на практикување/верување во бога, а само еден е правиот

Следно, практикувањето на исламот е согласно Куранот. Во Куран нема ниту на едно место кадешто ОВИЕ НЕИСЛАМСКИ РИТУАЛИ СЕ ПРАКТИКУВААТ.

Овие работи немаат никаква допирна точка со реалната основа на Исламот така да може тие да си бидат Дервишки или Суфиски забегани работи, но не се Исламски со сигурност.

pa prijatele pregledaj go klipot uste ednas so predrasudi shto religija imase hitler i ova germancive na klipot???:)

Pa prijatele pregledaj go klipot uste ednas so predrasudi shto religija imase hitler i ova germancive na klipot???:)
Хитлер уби луѓе во милиони, а според Исламот и Куранот - УБИСТВО НА ЕДЕН Е УБИСТВО КАКО НА ЦЕЛО ЧОВЕШТВО -

И нема тука што да се дискутира.

Дај малку отрезнетеги вашите пијагни глави и сватете едно нешто:

ИСЛАМ Е ЕДНО
МУСЛИМАН (ОНОЈ КОЈШТО Е СЛЕДБЕНИК) Е ДРУГО

Утре ти мене можеш да ме видиш како се фрлам во Вардар и ти кажувам дека ТОА МИ Е ПОРАДИ ИСЛАМ... И ако току така од една глупава случка го приредиш тоа како НЕШТО ОД ИСЛАМОТ - тогаш дефинитивно тебе ти важат 10 РАЗЛИЧНИ ТЕОРИИ ЗА ПИТАГОРОВО ПРАВИЛО - затоа што ете НЕКОЈ ВЕЛИ ДЕКА Е НА ПИТАГОРА... парарелно, затоа што некој вели дека ОВА Е ИСЛАМ И ГОТОВО ТОА Е...

Дај малку земете, прочитајте, пролистајте некое книгиче... Барате видеа на youtube и од 10 добри ќе најдете едно кадешто некој со испран мозок, дресиран да прави збрки и постирате.

Не се ли чувствувате многу детски кога СЕ ОНА КАЈ ВАС Е ПРАВО а СЕ ОНА КАЈ ДРУГИОТ Е КРИВО, а?

Наместо да се прашаме како ЛУЃЕ (најмалку!), Да се испочитуваме, да се насмееме заедно, да се надополниме, поправиме... Ние како? Ќе бркаме грешки едни кај други.

ИСУС (ИСА а.с.) РЕКОЛ: "ЈА ГЛЕДАТЕ СЛАМКАТА ВО ОКОТО НА ДРУГИОТ, А НЕ СИ ЈА ГЛЕДАТЕ ГРЕДАТА ВО СВОЕТО ОКО"

Овие работи не покажуваат на НИШТО освен на тоа КОЛКАВА НЕПИСМЕНОСТ ПОСТОИ ВО КОМЕНТАРЏИИТЕ НА ФОРУМОВ.

Денес имав прилика да се видам со пријател и пријателка, Христијани, со коишто оддамна не се имав видено. Колку само прекрасен муабет направивме, колку само топлина во нашиот однос има... Колку само БЕЗ ПРЕДРАСУДИ ги гледаат работите и многу убави надополнувања си дадовме кога стана збор и за Основни работи од верувањето.

"Ако барате во нешто грешка, ќе ја најдете! Не дека навистина постои (ако не постои), туку затоа што ЛУКАВИОТ (како што се негува во Библијата да се спомне) ќе Ви направи да видете ПОГРЕШНА ГРЕШКА".

Со Почит кон Сите и се Најдобро,
HKD

N

Nephthys

Гостин
Ајша р.а. имала 19 години кога се омажила за пејгамберот
Лажеш!

Бухари и Муслим пренесуваат дека имала 6 кога е склучен бракот а помеѓу 9 и 12 кога е конзумиран.Ова ти се сахих хадиси.
Еве ти и каде да ги провериш/

http://www.muhammadanism.org/Hadith/Topics/Marriage.htm

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom