Бидејќи никој не вика од нас дека е вехабија и дека постојат вехабии, ти тврдиш такво нешто, ти треба да даваш објаснување , кои според тебе се тие вехабии, по кој повод не етикетираш како такви?:pusk: Сакам да ми кажете вие, ај сеа :pusk:
Ова е многу интересна тема, за која можда треба поинаку и на различно место да се говори, и за што од една оптика на едно философско-социолошко анализирање, може да се извлечат некои консеквенци, за што денешните муслимани еве како тебе, се убедени во исправноста и во регуларноста на Шеријатот од првите 70 па и 100, па можеби и 200 години, од востановувењето на Исламот како религија и начин на владеење со државата.Овде грешиш пријателе , не дека шеријатот не бил арен , туку со тек на време народот се навлекол на денешнава „демократија “ .
А демократија го напишав во наводници затоа што ќе ти дадам една споредба меѓу шеријатот и демократијата :
За време на халифетот кога се владеело според шеријатот , за време од 70 години се случиле само 3 кражби , замисли во 70 год. само 3 ситни кражби .
Е сега пријателе направи споредба со шеријатот и денешнава демократија , колку кражби се случуваат во 1 секунда , а да не споменуваме денови , месеци или пак години . И сам одлучи според кој закон би било подобро да се живее , каде што има правда или пак онаму каде што правиот и сиромавиот секогаш ќе бидат прогласувани како виновници ( според денешнава демократија ) .
Пикасо, колку и да изгледа строг Шеријатот, тоа е само во придонесот на луѓето, сега, ако ти си крадец, тоа е твоја работа и ред други работи! Се зависи од тебе!Ова е многу интересна тема, за која можда треба поинаку и на различно место да се говори, и за што од една оптика на едно философско-социолошко анализирање, може да се извлечат некои консеквенци, за што денешните муслимани еве како тебе, се убедени во исправноста и во регуларноста на Шеријатот од првите 70 па и 100, па можеби и 200 години, од востановувењето на Исламот како религија и начин на владеење со државата.
Тоа што тој се променил, кажува на промената на општествените, на психолошките, социолошките, економските, и сите човекови надворешни параметри (па и внатрешни), и она течење на реката и каде се се менува, и секаде се е во склад со се што се менува, со тоа се менуваш и ти, се менува начинот на перцепција, се менува начинот на живеење.
Денес, ниеден исламски поредок, во сите (уставно-)исламски земји, кои тврдат дека се Шеријатски, не е под влијание на демократските начела на живеење. Како тоа тврдиш дека демократијата е она која влијае на Шеријатот.
На крај, секако дека ќе кажеш дека демократијата е олицетворение на ѓаволот, и дека таа привлекува внимание и со тоа и бројните верници, кои посакуваат да се променат нештата и во исто време напуштаат така строгиот шеријат, за сатанистичките ционистичко-амерички западно-европски држави, каде слободата на се што се сака е на едно завидно ниво, во однос на шеријатските држави, каде недостига во крајна линија.
Нели, ако мене ми е убаво во шеријатот, нема да го напуштам.
Башка во случајов, не е ли демократијата сито и коректив за лажните верници, и со тоа напуштање на она масовна хипноза и анимирање, и прераснување на верата во индивидуални рамки?
Болдот - дека не сум ти на дофат иначе ќе ме пукаш со куршум или бумби!Чудно нели, ако јас сум вехабија и Хасан Ел Басри , Омер Ел Фарук, Амчо, и така на таму, според наведениот текст, кажи ми, како си успеал да останеш жив досега ? :smir:
Пикасо, колку и да изгледа строг Шеријатот, тоа е само во придонесот на луѓето, сега, ако ти си крадец, тоа е твоја работа и ред други работи! Се зависи од тебе!
Не е тоа така. Ако јас сум крадец, онда јас сум оној на кого ќе му суди севишниот. Севишниот никаде не поставил свои гувернери на земјава, да сечат раце и нозе, поради еден ваков прекршок.Пикасо, колку и да изгледа строг Шеријатот, тоа е само во придонесот на луѓето, сега, ако ти си крадец, тоа е твоја работа и ред други работи! Се зависи од тебе!
Кога на Пратеникот му имат дојдено ќафирите да го убијат, он ги служил со јадење пијење ! Бојром и јас ќе постапувам така како нашиот најсакан Мухамед а.с.!Болдот - дека не сум ти на дофат иначе ќе ме пукаш со куршум или бумби!
Подвлеченото - демоагогија, плус се разоткриваш како вехабија
Уживај
За тебе и за сите оние кој мислат како тебе !Не е тоа така. Ако јас сум крадец, онда јас сум оној на кого ќе му суди севишниот. Севишниот никаде не поставил свои гувернери на земјава, да сечат раце и нозе, поради еден ваков прекршок.
Со тоа, многумина добиваат чуство дека, Исламот дава посилен призвук на државно уредување, отколку на вера, која е заснована на личната и персонална воља на одбирање. Сакам да сум верник и да клањам пет пута и да идам у рај или нејќам да сум верник и со тоа ќе идам у пекол.
Нели?
Е фала многу, сега ќе ја барам на јутуб и ќе ја слушам само заради тебе !ОК, ајде, нека ти биди!
Ама, ја не јадам речна риба, да знајш! Ме мрзи коски да требам
П.С. Стварно не се гледа видеото? Од Мадона - Фор минутс!
Јас ли ќе бидам гувернерот и судијата во тој случај, кој ќе суди во името на Исламот?За тебе и за сите оние кој мислат како тебе !
Ако војата најсакана личност (Мајка, татко, жена , сестра, брат, другарка, другар ) боледува од Срце, докторот ти вели за трансплација на едно срце (условно го кажувам ова) 25 000 илјади евра, и ти си сиромав а 25 000 евра е голема сума, ќе се снајдеш некако да ги собереш толку пари, ќе излезе некој криминалец што откираваш и кој е тој, и те напаѓа и ти ги зема парите, додека ти да најдеш одново стрества за болениот , а тој веќе се соочува со смрта, и на крај ќе заврши трагично ќе умира!
Што би направел Пикасо и другите во тој случај?
Сето тоа што ти беше во шега, ако малце имаш чуства , ќе го сториш тоа!(сега колку сакаш можеш да негираш тоа)јас, пошо не сум рисјанин, а ни муслиман, ни будиста или јуда, ја да не бев серафим, ќе го кољав на мртво име и презиме.
Вака, само ќе го сокапам од ќотек, оти сум јак, а и имам шипка!
Шега на страна, нема да му сечам нозе, раце, нехумано е!
Нека лежи робија.
Оти, по твојата олгика, треба на (иако не би било лошо, као пример, барем еднаш) оние моронине од Фонд за здравство и на Мин. за здравство да им се направи по шерија, за недавањето средства млади дечиња да се лечат навремено по светов, а може да се градат споменици. Но тоа е друга тема.
Ajde, molam, definicija za vahabit!