Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Епа додека не практикуваш одредена пракса, нема ни да знаеш дали постои или не иста која го евидентирала постоењето на Аиваз. Затоа ти реков дека телемитот не верува, туку користи методи за да дознае.
Ни јас не сум го евидентирал, но за да евидентираш или да најдеш нешто, треба да знаеш што бараш. Што за тебе претставува Аиваз? На пример за многу Телемити Свет Ангел Чувар може да се сфати како Повисоко Себство. Е сега доаѓаме до делот што е Повисоко Себство....што значи еден куп недефинирани термини, за чие разбирање не треба филозофирање туку работа - пракса.

П.С. Аиваз не е Бог.
Абе фантазии... ангели чувари, вештерки, магови, змејови и врагови... батали такви пракси... битен си ти сега и овде... пракса у моменту... надвор дува ветер, искочи да ја помирисаш вечерта и дождот што го носат облаците од непознат правец кон непознат трагач... слушни ја тишината...:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе фантазии... ангели чувари, вештерки, магови, змејови и врагови... батали такви пракси... битен си ти сега и овде... пракса у моменту... надвор дува ветер, искочи да ја помирисаш вечерта и дождот што го носат облаците од непознат правец кон непознат трагач... слушни ја тишината...:)
Многу нешта кој биле сметани за фантазии, го смениле светот од корен, така да не брзај да етикетираш.
Не е за џабе кажано - постојат начини и начини. (Liber Al - I:51)

D

Daedalus

Гостин
Епа додека не практикуваш одредена пракса, нема ни да знаеш дали постои или не иста која го евидентирала постоењето на Аиваз. Затоа ти реков дека телемитот не верува, туку користи методи за да дознае.
Ни јас не сум го евидентирал, но за да евидентираш или да најдеш нешто, треба да знаеш што бараш. Што за тебе претставува Аиваз? На пример за многу Телемити Свет Ангел Чувар може да се сфати како Повисоко Себство. Е сега доаѓаме до делот што е Повисоко Себство....што значи еден куп недефинирани термини, за чие разбирање не треба филозофирање туку работа - пракса.

П.С. Аиваз не е Бог.

Никој не ни рече дека е Бог. Ама не е ни ентитет кој е реален како што Алистер го претставувал. Евентуално може да претставува некој филозофски концепт. Мене ме интересира, што за вас претставува Аивас. Моите знаења се од меинстримот, каде што се смета дека Аивас е битието што го исконтактирало Алистер у Египет. Како ти го сфаќаш Аивас? Дали како реален ентитет(и ако е така како неговата егзистенција ќе ја докажеш повеќе отколку таа на Бог/Зевс итн...) или пак како филозофски концепт? Едноставно прашање...без заобиколување.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Никој не ни рече дека е Бог. Ама не е ни ентитет кој е реален како што Алистер го претставувал. Евентуално може да претставува некој филозофски концепт. Мене ме интересира, што за вас претставува Аивас. Моите знаења се од меинстримот, каде што се смета дека Аивас е битието што го исконтактирало Алистер у Египет. Како ти го сфаќаш Аивас? Дали како реален ентитет(и ако е така како неговата егзистенција ќе ја докажеш повеќе отколку таа на Бог/Зевс итн...) или пак како филозофски концепт? Едноставно прашање...без заобиколување.
Немаше заобиколување ни претходниот пат. Од каде ти знаеш дека не е реален ентитет? Кој метод ти го користеше за да дојдеш до тоа сознание? И што всушност претставува еден таков концепт за тебе - "реален ентитет"? Што е реалноста? Нешто кое независи од тебе или нешто кое зависи? Дали ти си центар на твојот универзум кој во себе ги вклучува и универзумите на останатите?

Јас кажав што претставува концептот за Свет Ангел Чувар за мене - Повисоко Себство, тоа неможеш да го докажеш затоа што потребно е да го осознаеш преку искуство.

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Јас кажав што претставува концептот за Свет Ангел Чувар за мене - Повисоко Себство, тоа неможеш да го докажеш затоа што потребно е да го осознаеш преку искуство.
Дали е ова официјален став на О.Т.О?

D

Daedalus

Гостин
Немаше заобиколување ни претходниот пат. Од каде ти знаеш дека не е реален ентитет? Кој метод ти го користеше за да дојдеш до тоа сознание? И што всушност претставува еден таков концепт за тебе - "реален ентитет"? Што е реалноста? Нешто кое независи од тебе или нешто кое зависи? Дали ти си центар на твојот универзум кој во себе ги вклучува и универзумите на останатите?

Зашто не можам да добијам јасен концизен одговор? Добивам впечаток дека сакаш да го заобиколиш прашањево со контра прашање....
Кога ми викаш ТИ, кога викаш ОСТАНАТИТЕ, сигурно не мислиш на камења и дрва, туку на живи битиа....

Ајде ќе играме една игра...

Замисли сега сите овие прашања што ми ги постави ти, да ти ги постави некој човек што верува во постоењето на Господ....Како ти би му одговорил на тие прашања, за да му укажеш дека Господ не постои?

-Господ не можеш да го докажеш, треба да го осознаеш преку искуство....
-Од каде знаеш дека Господ не е реален ентитет?

Имаме едноставно прашање. Како ти го гледаш Ајвас. Не јас како го гледам или го доживувам пошто очигледно не верувам у постоењето на Ајвас у било кој аспект исто како што не верувам во постоењето на Снежана у било кој аспект.

Како ти го гледаш Ајвас е прашањето? Опиши ми го твоето искуство....

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
како што ова

има врска со темава, исто има и муабетов ваш.

D

Daedalus

Гостин
како што ова

има врска со темава, исто има и муабетов ваш.
Па како атеист сметам дека битиа како Аивас спаѓаат во истата класа на ентитети како и боговите според својата реалност. Вреди еден таков ентитет да се стави во дискусија од атеистичка гледна точка. Ваљда не сум офф топик:unsure: Бтв, јако е ова со жутиов хахаха

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
О.Т.О си има официјална страна на која ги има објавено официјалните ставови.
Не, во врска со ова специфично нема ништо спомнато. Аиваз е загадочен ентитет, од твоја страна наречен Повисоко Себство на Кроули. Но, што подразбираш под себство?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зашто не можам да добијам јасен концизен одговор? Добивам впечаток дека сакаш да го заобиколиш прашањево со контра прашање....
Кога ми викаш ТИ, кога викаш ОСТАНАТИТЕ, сигурно не мислиш на камења и дрва, туку на живи битиа....

Ајде ќе играме една игра...

Замисли сега сите овие прашања што ми ги постави ти, да ти ги постави некој човек што верува во постоењето на Господ....Како ти би му одговорил на тие прашања, за да му укажеш дека Господ не постои?

-Господ не можеш да го докажеш, треба да го осознаеш преку искуство....
-Од каде знаеш дека Господ не е реален ентитет?

Имаме едноставно прашање. Како ти го гледаш Ајвас. Не јас како го гледам или го доживувам пошто очигледно не верувам у постоењето на Ајвас у било кој аспект исто како што не верувам во постоењето на Снежана у било кој аспект.

Како ти го гледаш Ајвас е прашањето? Опиши ми го твоето искуство....
Затоа што несваќаш дека постои повеќе од еден концепт за Бог, реалност, битие....итн, итн!
Постои теистички, пантеистички, гностички, агностички......концепт за Бог. Јас Бог, Апсолутот или Нуит ги сваќам како пантеистички концепти.
Кога ти ми велиш дали постои Аиваз, јас неможам да знам како ти го замислуваш тој поим. Јас кажав за мене што претставува - Повисоко Себство, поконцизен одговор од овој неможам да ти дадам.
И во право е Дибек, оваа дискусија не е за на оваа тема.

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Кога се обраќаш некому и ги користиш неговите размисли... добро е да се цитира. Да знае човекот, да одговори ако треба...
Секој со своето... мислиш некој бог ти дава нешто?

Со која цел било кој или било што би ти давало нешто?
Дава целта, а до целта стигнуваат сетилата кои ни се несовршени. Сетилата затоа и тежнеат, бидејќи се несовршени.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Многу нешта кој биле сметани за фантазии, го смениле светот од корен, така да не брзај да етикетираш.
Не е за џабе кажано - постојат начини и начини. (Liber Al - I:51)
Де бе човек искочи малце од лингвистичкиот џаргон што ти се врти низ глава... истреси ги филозофиите, верувањата па дури и праксите барем понекогаш и соочи се со реалноста... без придавки на богови, некои си закони, ангели, демони итн итн... Понекогаш не заслепува баш тоа што мислиме дека ќе ни даде визија...( ко на пример сонцето, без него ништо не ќе видиме... но и ако гледаш директно во него ќе те заслепи...)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не, во врска со ова специфично нема ништо спомнато. Аиваз е загадочен ентитет, од твоја страна наречен Повисоко Себство на Кроули. Но, што подразбираш под себство?
Себство - микрокосмос, манифестација на макрокосмосот.
Една од манифестациите на формулата на Хермес Трисмегистус - "As above, so below"

Телемитската теологија смета дека сето манифестирано постоење е плод на интеракција на два космички принципа: бескрајно проширен, сеприсутен Простор-Време Континиум; и атомски, индивидуално искажан Принцип на Живот и Мудрост. Преплетувањето на овие два принципи му овозможува раст на Принципот на Свеста кој владее со Постоењето. Во Книгата на Законот, божествените Принципи се претставени со тројството на древните Египетски Божества: Нуит, Божицата на Бесконечниот Простор; Хадит, Крилестата Змија на Светлината; и Ра Хоор Куит (Хорус), Сокоглавиот Соларен Господ на Космосот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom