Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ама и него го разбирам до некаде. И јас имам гледишта слични на будизмот, во врска со постоење на човечка душа и реинкарнации. Ама не се должи на читање нечии филозофии или нечија brainwash пропаганда, туку лично искуство. Е сега зошто не се сметам за религиозен, во основна смисла на зборот - поради истото тоа искуство, кое ме убедило дека освен потведеното, се друго се чини отсуствува / го нема.

Мене ме интересираше чисто зошто баш он, и баш будизмот, не го смета за религија. Само да го објасни тоа, не да го навлекувам на дебата и сл.
Ateist le si?

С

Само Човек

Гостин
Ne.
Spored mene, uchenjeto na Buda e ateistichko po definicija. Sekako, milioni budisti ne bi se slozile so mene,no toa nema da go promeni moeto sfakjanje na filozofijata na budizmot, neli.
според внук ми дедо мраз му донесе ПСП за нова година,милион луѓе не би се сложиле
-дали атистите веруваат во душа, реинкарнација....
[/quote]

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
според внук ми дедо мраз му донесе ПСП за нова година,милион луѓе не би се сложиле
[/quote]
Poleka be ti bozjo dete...nemoj mnogu prashanja odednash..ke gi zbunish...edno po edno
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 16:48 ---
Ама и него го разбирам до некаде. И јас имам гледишта слични на будизмот, во врска со постоење на човечка душа и реинкарнации. Ама не се должи на читање нечии филозофии или нечија brainwash пропаганда, туку лично искуство. Е сега зошто не се сметам за религиозен, во основна смисла на зборот - поради истото тоа искуство, кое ме убедило дека освен потведеното, се друго се чини отсуствува / го нема.

Мене ме интересираше чисто зошто баш он, и баш будизмот, не го смета за религија. Само да го објасни тоа, не да го навлекувам на дебата и сл.
Aj objasni malku..koi se tie gledishta slicni na budizmot....
Sami si gi matite vodite...

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Aj objasni malku..koi se tie gledishta slicni na budizmot....
Sami si gi matite vodite...
Реков слични зошто не сум читал нешто во детали за будизмот. Постоење на свест надвор од биолошките граници на телото, задржување на меморија од претходни животни искуства, ESP моменти итн.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Gledaj..i spored mene sonceto se vrti okolu zemjata...ali ne znaci deka sum vo pravo.
Ajde malku da se posmeeme...koja e razlikata ,megju spiritualnosta i religijata?
Сонцето не се врти околу земјата... и да, значи дека не си во право. Вртењето на едно околу друго тело е објективна категорија која може да се измери, прикаже и докаже. Тоа што не си учел школо не те апсолвира од глупостите кои би произлегле заради твоето често отсуство од настава.

За да не ти се смеат луѓе - прочитај и проскитај, пошто чим имаш интернет - немаш изговор за непознавање на основни дефиниции.

Накратко:
Религијата е систем од верувања, ритуали и догми зад кој постои организирана заедница.
Пошироко:
http://en.wikipedia.org/wiki/Religion

Накратко:
Спиритуалноста е состојба на умот на поединецот кој верува дека постои внатрешен свет на доживувања кои не можат да се опишат со објективни алатки какви што се научните експериментални алатки. Спиритуалноста е потрага по внатрешното јас и неговиот однос со другите или целоста на светот кој го окружува.
Пошироко:
http://en.wikipedia.org/wiki/Spirituality

Едното со другото немаат врска. Освен во умовите на ограничените и недоучени шпекуланти.

...гледам ја ќе има смеа...
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 17:02 ---
Чекај, јас мислев будистите веруваат во постоење на човечката душа и реинкарнација, и дека тоа би требало да ги приближи повеќе до нешто религиозно, него атеистичко?

Ако грешам поправи ме, само малку ме буни сето ова.
Постоење на реинкарнација не неопходно претпоставува и постоење на божество кое е одговорно за создавањето на светот, човекот или душата.

Будизмот може совршено да функционира во еден отсекогаш-постоечки-безбожен-универзум, нели?
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 17:03 ---
[/quote]
ај прво научи да цитираш, па откога ќе те разберам што си цитирал - ќе ти одговорам со задоволство....
--- надополнето: 11 јуни 2012 во 17:07 ---
Mislam deka i samiot e zbunet....
Toa e barem cisto kako solza...Budizmot e religija, ne e ateizam
Чисто е ко солза (солзата е матна, иначе, ради солта и уреата) е за недоучени луѓе кои ги мрзи да прочитаат по интернетов.

Будизмот не признава постоење на креатор. Во будизмот нема богови.

http://en.wikipedia.org/wiki/God_in_Buddhism#cite_note-3

Ако во една религија нема богови, тогаш таа религија е атеистичка религија.

Земи прочитај. Срамота е.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Mislam deka i samiot e zbunet....
Toa e barem cisto kako solza...Budizmot e religija, ne e ateizam
Чисто е ко солза (солзата е матна, иначе, ради солта и уреата) е за недоучени луѓе кои ги мрзи да прочитаат по интернетов.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Дали Атеистите веруваат, во душа и реинкарнација ?
Некои да, некои не. Имам другар кој се декларира атеист а го подржува тврдењето за постоење на душа.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дали Атеистите веруваат, во душа и реинкарнација ?
Не можеш да дефинираш прашање од типот: „Дали атеистите веруваат...“

Единственото нешто што со сигурност го споделуваат атеистите е неверувањето во богови. Толку. Ништо повеќе и ништо помалку не може да им се припише на оваа категорија на луѓе. Тие не се во групата заради тоа што веруваат во нешто, туку заради тоа што не веруваат во богови.

Можеш да ме прашаш мене дали верувам во душа, но мојот одговор нема да можеш да го земеш како одговор на атеистите, туку само како одговор на DBack.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Сонцето не се врти околу земјата... и да, значи дека не си во право. Вртењето на едно околу друго тело е објективна категорија која може да се измери, прикаже и докаже. Тоа што не си учел школо не те апсолвира од глупостите кои би произлегле заради твоето често отсуство од настава.

За да не ти се смеат луѓе - прочитај и проскитај, пошто чим имаш интернет - немаш изговор за непознавање на основни дефиниции.

Накратко:
Религијата е систем од верувања, ритуали и догми зад кој постои организирана заедница.
Пошироко:
http://en.wikipedia.org/wiki/Religion

Накратко:
Спиритуалноста е состојба на умот на поединецот кој верува дека постои внатрешен свет на доживувања кои не можат да се опишат со објективни алатки какви што се научните експериментални алатки. Спиритуалноста е потрага по внатрешното јас и неговиот однос со другите или целоста на светот кој го окружува.
Пошироко:
http://en.wikipedia.org/wiki/Spirituality

Едното со другото немаат врска. Освен во умовите на ограничените и недоучени шпекуланти.

...гледам ја ќе има смеа...
Auuu.....Ke ima smea do solzi
Gledam sakash da bidesh duhovit....ajde da gi vidime tvoite osnovni poznavanja...
Taa definicija za religija e vazecka samo na zapadov...ne bi bilo losho da procitash i nekoja knishka od istokot.... mozebi ke naucish shto e religija.
spiritualnost-duhovnost-religija
se shto e duhovno spagja vo religija, a sega shto na tebe ne ti e jasno shto e toa religija...toa e tvoj problem
i ne mi vadi definicii od internet, nego kazi neshto shto ti si naucil
......

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Постоење на реинкарнација не неопходно претпоставува и постоење на божество кое е одговорно за создавањето на светот, човекот или душата.

Будизмот може совршено да функционира во еден отсекогаш-постоечки-безбожен-универзум, нели?
Сега те сфаќам. Тргнав од мислењето дека атеизмот автоматски ако негира постоење на божество, дека негира и постоење на човечка (или било каква) душа / реинкарнација.

Но ме интересираше твојот поглед кон нештата, и фала што ми објасни :).

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Abe sramota e ova...tolku neznaenje na edno mesto..
Vo Budizmot ima BOG.... ti si bog...
Slabo te uci ova internetov....

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Auuu.....Ke ima smea do solzi
Gledam sakash da bidesh duhovit....ajde da gi vidime tvoite osnovni poznavanja...
Taa definicija za religija e vazecka samo na zapadov...ne bi bilo losho da procitash i nekoja knishka od istokot.... mozebi ke naucish shto e religija.
spiritualnost-duhovnost-religija
se shto e duhovno spagja vo religija, a sega shto na tebe ne ti e jasno shto e toa religija...toa e tvoj problem
i ne mi vadi definicii od internet, nego kazi neshto shto ti si naucil
......
Извини, малку си грешка. Колку што знам, барем за новопечените верници, целта на нивното следење на некаква религија е за да најдат некои одговори за својот и животот општо, некој вид просветлување, и потрага по некаква духовна нишка. Што значи - можеби сите што стапиле на поле да практицираат религија се во потрага по нешто духовно / е поради духовност, но не сите што се во потрага по духовност / се духовни, припаѓаат на некаква си религија.

Познавам многу луѓе кои ги држат тие две работи независни една од друга, некои дури ги сметаат и за контрастни.

Што значи, религија и духовност не е едно исто нешто. Може луѓе да се инспирираат да следат некоја религија во потрега по духовност, но тоа е само дел од една целина. Религијата не е ништо освен еден пат / опција кој алуѓето ја бираат за да се истражат себе си и она што го сметаат за духовно.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom