Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
1. „Се што е створено, има свој Творец„-Законот на здравиот разум и на природната креација.
2. Совеста-тоа е гласот Божји во сите нас.
3. Разумното одвојување на доброто од злото, на праведното од неправедното.
4. Барање на повисока смисла во своето/нашето постоење, освен грубиот материјализам и механицизам, кои сами по себе се бесмислени.
5. Искуственото сознание дека „нешто„ може да настане само од „нешто„, како и здраворазумскиот заклучок дека тоа ретроспективно барање на причината и последицата, не може да оди историски „на назад„ до недоглед., туку дека има своја причина „во почетокот„.
6. Искуствата од душите од луѓето во т.н. „клиничка смрт„.
7. Искуствата од луѓето кои се вратиле од сигурна смрт, а кои со духот го виделе духовниот Свет.
8. Неможноста од „научно„ побивање и „научно„ докажување за Божјото постоење.
9. Вродената религиозност кај родот човечки, својствен и за паганите но и за верните од сите времиња, до ден-денес.
10. Вродената идеја за Бога, забележана во истражувањата од еден од најпознатите атеисти од поново време, а тоа е многу фалениот Фројд.

Врв на сите докази, се поедините подвижници, кои се удостоиле да Го видат Бога, како што Ти ги гледаш твоите домашни.

Намерно не ги посочувам материјалните докази, оти се релативни и менливо-минливи категории, кои до сега не ни понудија трајни вистини.

Ете, Ти посочив дузина докази, кои се вградени во секого од нас, а Ти за возврат, докажи ми дека Бог не постои.
Ете тука те чекавме, да ги видиме твоите „докази“ како ли сме биле толку глупи да не ги видиме 6, 7000 години
Ама ете ти како надсуштество на планетава меѓу 7.000.000 (со букви, седум милјарди) луѓе само ти ги виде
но да одиме едно по едно.

1. По истииот тој закон и господ некој го створил, па него некој татко господ, па него дедо господ, па него некој пра-дедо господ......итн до каде така? Значи ова не ти држи
2. Ноторна лага која ја пласира црквата (која и да е)
3. Разликување на праведно и неправедно нема никаква врска со бог.
4. Ова навистина и нема никаква смисла. Какво и да е тоа нематеријално (не дека нема, напротив) не е бог.
5. По твојата логика Ако има почеток (што не е и мое мислење) Тогаш и бог треба да има почеток и креатор во тој почеток.
6. Таквите искуства се нереални, некои дури и халуциногени, тука не држи вода овој “доказ“
7. види точка 6 истото е, помалку или повеќе.
8. Неможноста нешто да се докаже, е доказ??? Чудна работа. Значи затоа што не можеш да докажеш дека чајник на 100.000 км орбитира околу земјата е доказ дека постои????
9. Повторно ноторна лага пласирана од Црквата. Можда е кај тебе вродено кај повеќето не е.
10. И повторно ноторна лага пласирана од Црквата.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Врати се на темата и дај одговори на моите прашања, оти темава ионака е наменета за атеистите, не е за верните.
Во тој случај им оставам на атеистите да одговараат, јас не сум атеист.
П.С. Благодарам на одговорите.:helou:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Во тој случај им оставам на атеистите да одговараат, јас не сум атеист.
П.С. Благодарам на одговорите.:helou:
Чекај бе ти мислеше лесно ке се извлечеш ?
Ај сега кажи си што си ? :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ете тука те чекавме, да ги видиме твоите „докази“ како ли сме биле толку глупи да не ги видиме 6, 7000 години
Ама ете ти како надсуштество на планетава меѓу 7.000.000 (со букви, седум милјарди) луѓе само ти ги виде
но да одиме едно по едно.

1. По истииот тој закон и господ некој го створил, па него некој татко господ, па него дедо господ, па него некој пра-дедо господ......итн до каде така? Значи ова не ти држи
2. Ноторна лага која ја пласира црквата (која и да е)
3. Разликување на праведно и неправедно нема никаква врска со бог.
4. Ова навистина и нема никаква смисла. Какво и да е тоа нематеријално (не дека нема, напротив) не е бог.
5. По твојата логика Ако има почеток (што не е и мое мислење) Тогаш и бог треба да има почеток и креатор во тој почеток.
6. Таквите искуства се нереални, некои дури и халуциногени, тука не држи вода овој “доказ“
7. види точка 6 истото е, помалку или повеќе.
8. Неможноста нешто да се докаже, е доказ??? Чудна работа. Значи затоа што не можеш да докажеш дека чајник на 100.000 км орбитира околу земјата е доказ дека постои????
9. Повторно ноторна лага пласирана од Црквата. Можда е кај тебе вродено кај повеќето не е.
10. И повторно ноторна лага пласирана од Црквата.
Атеист, посочив поприлично докази за Божјото постоење, и објективни и субјективни, кои се дел од искуствените сознанија, кои се потврдени и докажани како колективно знаење и од Црквата и од претходните генерации и цивилизации, кои немаат допирни точки со Црквата. Од Тебе, како најсилни „докази„ за Божјото непостоење, читам саде пишани негации кон моите докази, небаре со кажана или напишана негација, можеш да го побиеш фактот, што е својствено за извесна категорија човеци... Ќе да си бил отсутен од реалноста целиот твој живот и до Тебе, се чини, не допрело ниедно наследено знаење и искуство, туку Светов, изгледа, постои саде од Твојот роденден.

Ехххх, што Ти сторија Маркс, Енгелс, Ленин, Тито и сличното антихристово друштво....А за Дарвин, да не правиме муабет.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Чекај бе ти мислеше лесно ке се извлечеш ?
Ај сега кажи си што си ? :)
Па најверојатно агностик,:toe: јас го сметам креаторот и креацијата за едно исто нешто манифестирано на различни начини. За мене универзумот не е креација на бог, туку е негова манифестација.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Убо кажала професорката, исто како и таткото на бесомачното момче, кој, гледајќи Го Христа, Му рече: „...Верувам Господи, помогни му на моето неверие,,,,„ (Марко, 9.24)

Сеа е твојот ред за покајание... :tapp:

--- надополнето ---

Живо ме „занима„, како изгледа „неиспраниот„ мозок. Хммммм, веројатно има непријатна миризба, ако не е тазе „испран„, разбираш...

Сакаш да кажеш дека до Тебе не „стигнало„ никакво „перење„ оти си јаааааако отпорен?

Покајание за што??? За тоа што не гледам поента во верување во flying spaghetti monster?? Ај ќе ти се молам престани со воа зорле бутање религија во туѓо грло!

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Врв на сите докази, се поедините подвижници, кои се удостоиле да Го видат Бога, како што Ти ги гледаш твоите домашни.

Го виделе Бога??????

Значи ТИ и твоите ПОДВИЖНИЦИ, излеговте дека сте поголеми и од апостолите, кој што тврдат дека:

Бога никој никогаш не го видел, Единородниот син Кој е во крилото на Отецот - Он го објави.“ (Јован 1:18)

„ (Бог) Кој е единствен бесмртен и живее во непристапна светлина, Кого никој од луѓето не Го видел, ниту може да Го види. Нему нека Му е чест и сила во сите векови. Амин! “ (1 Тимотеј 6:16)

Бога никој никогаш не Го видел.“ (1 Јованова 4:12)

ТИ и твоиве Подвижници, изгледа сте некои „изроди“ штом сте го виделе Бога????????????? :tapp:

L

Liberation

Гостин
Религијата пред се учи на морал.Голем дел од текстовите во Библијата,Куранот и светите писма на останатите религии преку метафора не учат на морал и морални вредности.
Тоа е во ред.
Но освен:
1. Не убивај!
2. Не кради!
3. Не повредувај друг телесно!

никој нема право да учи на друг морал кој би бил општо праведен.
Колку светот ќе беше подобро место за живеење наместо илјадниците страници во Библијата и Куранот, се беа сконцентрирале на овие три точки и до денес ги оствареа овие три цели?

Ама тоа да беа овие книги за доброто на човекот. А они не се. Они се една за доброто на Евреите, друга за доброто на Мухаммедовата империја, трети...

1. Поредокот кој постои во Вселената, а кој (поредок) е спознатлив само за разумни битија, како што е човекот. кој разумноста ја „наследува„ од својот разумен Творец.
Во Вселената не постои никаков ред и поредок. Се’ е хаос, кој заради краткоста на постоењето на човекот како единка и разумното човештво во глобала, ни се чини дека има ред.
Галаксии и системи се движат хаотично низ вселената, исто како кај Брауновото движење на атомите или молекулите. Па затоа има судир на галаксии, комети фрчат насекаде, а метеори прават кратери, дури и на “Божјата планета“.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Тоа е во ред.
Но освен:
1. Не убивај!
2. Не кради!
3. Не повредувај друг телесно!

никој нема право да учи на друг морал кој би бил општо праведен.
Колку светот ќе беше подобро место за живеење наместо илјадниците страници во Библијата и Куранот, се беа сконцентрирале на овие три точки и до денес ги оствареа овие три цели?

Ама тоа да беа овие книги за доброто на човекот. А они не се. Они се една за доброто на Евреите, друга за доброто на Мухаммедовата империја, трети...

Во Вселената не постои никаков ред и поредок. Се’ е хаос, кој заради краткоста на постоењето на човекот како единка и разумното човештво во глобала, ни се чини дека има ред.
Галаксии и системи се движат хаотично низ вселената, исто како кај Брауновото движење на атомите или молекулите. Па затоа има судир на галаксии, комети фрчат насекаде, а метеори прават кратери, дури и на “Божјата планета“.
Се било хаос !
Универзумот е се само не хаос.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеист, посочив поприлично докази за Божјото постоење, и објективни и субјективни, кои се дел од искуствените сознанија, кои се потврдени и докажани како колективно знаење и од Црквата и од претходните генерации и цивилизации. Од Тебе, како најсилни „докази„ за Божјото непостоење, читам саде пишани негации кон моите докази, небаре со кажана или напишана негација, можеш да го побиеш фактот. Ќе да си бил отсутен од реалноста целиот твој живот и до Тебе, се чини, не допрело ниедно наследено знаење и искуство.
Тоа што ти го понуди како докази, не докажуваат ама баш ништо. Факт? Ти дечко појма немаш што е факт. Кога ќе научиш дојди и презентирај.
А ти не да си бил отсутен од реалност, Туку со твојата надменост сакаш да ни кажеш дека безмалку господ за брада си го фатил.

Ехххх, што Ти сторија Маркс, Енгелс, Ленин, Тито и сличното антихристово друштво....А за Дарвин, да не правиме муабет.
Посочените личности кој ти ги спомнуваш Скоро никакво влијание немаат на моите размислувања. Тука си грешка дека комунизмот имал некакво влијание на мене. Никогаш не сум бил приврзаник на комунизмот иако сум живеел во него. Комунизмот е иста таква догма како и религијата, не фала. Догма иш......

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Го виделе Бога??????

Значи ТИ и твоите ПОДВИЖНИЦИ, излеговте дека сте поголеми и од апостолите, кој што тврдат дека:

Бога никој никогаш не го видел, Единородниот син Кој е во крилото на Отецот - Он го објави.“ (Јован 1:18)

„ (Бог) Кој е единствен бесмртен и живее во непристапна светлина, Кого никој од луѓето не Го видел, ниту може да Го види. Нему нека Му е чест и сила во сите векови. Амин! “ (1 Тимотеј 6:16)

Бога никој никогаш не Го видел.“ (1 Јованова 4:12)

ТИ и твоиве Подвижници, изгледа сте некои „изроди“ штом сте го виделе Бога????????????? :tapp:
Не рипај и не скокај, туку дај кажи ми, на кого Христос му ја упати оваа реченица:

„...Кој ги има заповедите Мои и ги пази, тој е оној што Ме љуби; а кој Ме љуби Мене, ќе биде возљубен од мојот Отец; и Јас ќе го возљубам и ќе му се јавам Сам...„ (Јован, 14.21).

Така, за разлика од Вас, кои џоа го проучувате Писмото, ние, кои сме во Црквата, го живеем Писмото и имаме достојни дела.

И дај, не ја загадувај темава....

--- надополнето ---

Посочените личности кој ти ги спомнуваш Скоро никакво влијание немаат на моите размислувања. Тука си грешка дека комунизмот имал некакво влијание на мене. Никогаш не сум бил приврзаник на комунизмот иако сум живеел во него. Комунизмот е иста таква догма како и религијата, не фала. Догма иш......
Атеист, фаците на кои умот им работи по марксово-дарвинистичката матрица, ги препознавам од километар во темница, така не бегај никаде, не бегај од Твојот Маркс, лесно си ми препознатлив....Никој не може да избега од објективната и субјективната стварност, освен поединци, кои имаат изразени проблеми со перцепцијата на реалноста...

Ај, да не ги именувам кои се тие....

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Не рипај и не скокај, туку дај кажи ми, на кого Христос му ја упати оваа реченица:

„...Кој ги има заповедите Мои и ги пази, тој е оној што Ме љуби; а кој Ме љуби Мене, ќе биде возљубен од мојот Отец; и Јас ќе го возљубам и ќе му се јавам Сам...„ (Јован, 14.21).

И дај, не ја загадувај темава....

Таа реченица е упатена ОД тие што ја пишувале библијата ДО таквите како тебе кои веруваат во слепо, веруваат во се што пишуе во таа бессмислена книгичка.

п.с. многу нарцисоиден воа богов бе аууу

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Таа реченица е упатена ОД тие што ја пишувале библијата ДО таквите како тебе кои веруваат во слепо, веруваат во се што пишуе во таа бессмислена книгичка.

п.с. многу нарцисоиден воа богов бе аууу
Ти атеист или атеистка си ?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеист, фаците на кои умот им работи по марксово-дарвинистичката матрица, ги препознавам од километар во темница, така не бегај никаде, не бегај од Твојот Маркс, лесно си ми препознатлив....Никој не може да избега од објективната и субјективната стварност, освен поединци, кои имаат изразени проблеми со перцепцијата на реалноста...

Ај, да не ги именувам кои се тие....
Голема грешка си дечко. Ти да можеше така лесно да препознаваш на километар, ќе станеше човек од тебе. Но ти си некаде кај каменот. Во најдобар случај некое цвеќенце или дрвце.
Мојата перцепција на реалноста си е кај што треба. Нешто со твојава перцепција е погрешно, многу погрешно. Си се консултирал скоро со стручно лице?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Г
Мојата перцепција на реалноста си е кај што треба. Нешто со твојава перцепција е погрешно, многу погрешно. Си се консултирал скоро со стручно лице?
Ха-ха! А бе, ептен ме навреди...

Туку, болестите на човековата душа ги има забележано славниот Фројд и од нив нема бегање, но Фројд не им најде лек, така да прашањето, дали сум се консултирал со стручно лице, истото прашање, можам и до Тебе да го поставам.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom