Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Значи и ти веруваш дека Земјата е стара 6 000 години?Мене в Црквата ништо не ми е сомнително, туку све е вистинито и потврдено за вистинито.
Значи и ти веруваш дека Земјата е стара 6 000 години?Мене в Црквата ништо не ми е сомнително, туку све е вистинито и потврдено за вистинито.
1. Тоа што се води како проценка е баш фино, и редно е да си го отфрлите бидејќи постојат поверодостојни проценки за староста, кои ја надминуваат "библиската", освен ако не ви одговараат и разнишуваат верата(а не би требало, бидејќи се проценки,а не догми).Лично, имам начини за докажување на набројаните прашања, а одговорите ги имам напишано и на форумов.
Црквата се води од Светото Писмо и од Светото Предание. Должините од животите од Адам и Ева го имаш во Битието. Староста на Земјава, т.е. Вселената, изведена е како проценка, не како догма, тргнувајќи од родословот Христов, ретроспективно до Адама, плус овие 2 000 г. рисјанство. Адам и Ева не се створени од кал, туку од земен прав, т.е. од речиси сите хемиски елементи кои ги ма на Земјава. Медицинска проценка е дека човеквото тело содржи околу 70 хемиски елементи, кои веќе ги има во периодичниот систем од Менделеев.
Но, постои и друго прашање: ако на науките им ги одземеш Маркс и Дарвин, како нивна идеолошка подлога, шо мислиш, колку научни „вистини„ ќе им останат на науките?
Од која област?Наброј ми пет (5) од нив, оти сигурен сум дека не можеш да ги наброиш сите.
Никаде нема напишано дека Земјава е стара 6 000 г. туку дека е стара цца 8 000 г. , но на ниво од проценка а не на ниво од егзактна наука (математика) или на ниво од црковна догма.Значи и ти веруваш дека Земјата е стара 6 000 години?
1. Создавањето на човекот како божја креација е претпоставка на Црквата исто како и претпоставката за старост на Земјата. Тоа што ти ја сметаш за валидна не значи дека е валидна. Црквата се опрделила да го толкува така тој ред од Библијата а не успеала да го истолкува изгледот на креаторот во најмала рака, и се затскрила зад објаснувањето дека отј е невидлив, недопирлив итн..1. Создавањето на човек е акт на Божја креација, а не мерафора.
2. Така е.
3 .Што е тука дискутабилно? Бог и ден-денес промислува и делува низ Светов.
Важи бе: кога науките ќе ми дадат ТОЧНА бројка за Земјината старост, јас самиот ќе ја прифатам. Проблемот е во тоа што тие мерења за Земјината старост, непрекидно растат, криејќи се зад флоскулата „нови мерни методи„., а во суштина тоа е скриен дарвинизам.1. Тоа што се води како проценка е баш фино, и редно е да си го отфрлите бидејќи постојат поверодостојни проценки за староста, кои ја надминуваат "библиската", освен ако не ви одговараат и разнишуваат верата(а не би требало, бидејќи се проценки,а не догми).
Од која област?
Ок нека е и 8 000 години, извини за пропустот. Друго е прашањето, дали ти веруваш дека е бројката точна?Никаде нема напишано дека Земјава е стара 6 000 г. туку дека е стара цца 8 000 г. , но на ниво од проценка а не на ниво од егзактна наука (математика) или на ниво од црковна догма.
Се согласувам со Тебе: не го „тупи„ непотребно, па штом имаш нешто да кажеш, јави се на форумов.(ај да не го тупам превише, некој ќе ја разбере поентата).
Мики не мора да ми дадат точна бројка науките, ама со нивните методи и бројки фрлаат сомнеж на бројката 8 000 и тоа огромен.Важи бе: кога науките ќе ми дадат ТОЧНА бројка за Земјината старост, јас самиот ќе ја прифатам. Проблемот е во тоа што тие мерења за Земјината старост, непрекидно растат, криејќи се зад флоскулата „нови мерни методи„., а во суштина тоа е скриен дарвинизам.
Ако е цца 8000 години стара, тогаш Eridu никако не можел да постои. ...а постои.Никаде нема напишано дека Земјава е стара 6 000 г. туку дека е стара цца 8 000 г. , но на ниво од проценка а не на ниво од егзактна наука (математика) или на ниво од црковна догма.
Верувам дека е точна, но знам и тоа дека таа бројка е проценка а не догма. Во краен случај, Христос самиот ни рече дека не е наше да ги знаеме времињата и годините, оти нив само Отецот ги има под Своја власт.Ок нека е и 8 000 години, извини за пропустот. Друго е прашањето, дали ти веруваш дека е бројката точна?
Rhawn JosephНаброј ми пет (5) од нив, оти сигурен сум дека не можеш да ги наброиш сите.
И секое од тие мерења кажува дека земјата е значајно постара од она што го проповеда црквата, тврдејќи дека е само проценка, а штитејќи го како догма и апсолут. Науката синко е малку побезмилосна, ако некој го побие твоето и редновно твоето е побивано, тоа се смета за неточно. Чедо, најблиску до вашата бројка од 6x10^3 е Келвин со вредност од 2-40x 10^7, притоа занемарувајќи процеси непознати во неговото време, кои покажуваат дека сепак староста е поголема.Важи бе: кога науките ќе ми дадат ТОЧНА бројка за Земјината старост, јас самиот ќе ја прифатам. Проблемот е во тоа што тие мерења за Земјината старост, непрекидно растат, криејќи се зад флоскулата „нови мерни методи„., а во суштина тоа е скриен дарвинизам.
А некој никогаш немаСе согласувам со Тебе: не го „тупи„ непотребно, па штом имаш нешто да кажеш, јави се на форумов.
Мики1976,Мики не мора да ми дадат точна бројка науките, ама со нивните методи и бројки фрлаат сомнеж на бројката 8 000 и тоа огромен.
Еве и ти се обиде преку една едноставна реченица дека земјата и човечкото тело имаат заеднички 70 елементи, и дека тоа уствари значи мислата напишана во Библијата и со тоа веќе оставаш можност дека се во Библијата е метафорично кажано и дека доколку ја употребиме науката ќе ја протолкуваме многу подобро отколку Црквата.
Ги заборави и Нипур, Лагаш, Ур, Урук, Мохенџо Даро (Индија) и тн...Ако е цца 8000 години стара, тогаш Eridu никако не можел да постои. ...а постои.
...+ од нив ви е дигната приказната за креацијата.
Сеа што праиме?