Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Каков би бил светот ако сите до еден се атеисти? Вие кажете ми прво, а јас во меѓувреме ќе ви кажам каков ќе е ако сите до еден се Христијани. Па ќе мериме кој свет ќе биде подобар.

Ако сме сите Христијани (не само на збор, него на дела, се она што е од Исус кажано да се почитува) ќе нема:

Криминал. Убиства, кражби, прељуби, силувања. Наркомани, алкохоличари, коцкари. Ќе нема војни. Ќе нема лаги, превари. Никој никому нема да му чини зло. Секој со секого ќе се сака. Луѓето ќе живеат во слога и љубов. Едноставно светот ќе цвета. Рај на земјата.

Од друга страна ако сите луѓе се атеисти овие работи пак ќе си ги има. И тоа многу повеќе.
Постот ти сосем неиздржан и детски. Си постави прашање, и дрско без никаков срам си даде самиот одговор кој ти би сакал да го чуеш. Но сега ќе ја чуеш вистината која е мнооооооогу поинаква, да не речам обратна.

Ако се сите хистијани.....хахаха Dreeamer од најголеми размери, ни било ни ќе биде.
Ти кажав и во другион пост, кој бегло или пак воопшто не го прочита. Како што духовноста нема врска со религијата, моралот и етиката па ич.
Ќе се надоврзам на таа мисла од таму. Ниедна религија (та дури ни таа која ти ја сметаш за најисправна) не прави тоа исправенот двоножното суштество да стане човек. Многумина иако се кажуваат како луѓе, тоа не се. Многумина се гмизавци, безкичмењаци, риби..... Не го достасале ни минималниот интелектуален и морален развој.
Религијата не е таа која што ќе направи човекот (ако е човек) ни поморален ни понеморален. од она што е.
Само за илустрација, има статистики (кои патем и ти ги кажав еднаш) дека во САД 0,2% од затворениците во затворите се изјасниле како атеисти, а во ЕУ, помалку од 10, па сега ти рачунај кој свет би бил подобар.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Постот ти сосем неиздржан и детски. Си постави прашање, и дрско без никаков срам си даде самиот одговор кој ти би сакал да го чуеш. Но сега ќе ја чуеш вистината која е мнооооооогу поинаква, да не речам обратна.

Ако се сите хистијани.....хахаха Dreeamer од најголеми размери, ни било ни ќе биде.
Ти кажав и во другион пост, кој бегло или пак воопшто не го прочита. Како што духовноста нема врска со религијата, моралот и етиката па ич.
Ќе се надоврзам на таа мисла од таму. Ниедна религија (та дури ни таа која ти ја сметаш за најисправна) не прави тоа исправенот двоножното суштество да стане човек. Многумина иако се кажуваат како луѓе, тоа не се. Многумина се гмизавци, безкичмењаци, риби..... Не го достасале ни минималниот интелектуален и морален развој.
Религијата не е таа која што ќе направи човекот (ако е човек) ни поморален ни понеморален. од она што е.
Само за илустрација, има статистики (кои патем и ти ги кажав еднаш) дека во САД 0,2% од затворениците во затворите се изјасниле како атеисти, а во ЕУ, помалку од 10, па сега ти рачунај кој свет би бил подобар.
Оти бре атеист не ми одговори на прашањево? Одговори си. не се срами. А она долу со статистиките, абе јас нели ти напишав дека зборувам за Христијани кои во се ќе го следат Исуса. Денес има Христијани кои не одат по сите Негови зборови.
Посел што пак зборуваш за духовноста. Кој ти напиша нешто за тоа? Едноставно ми е прашањево - Каков ќе е светот ако сите се атеисти? Па да споредиме.
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:53 PM ---
Како што духовноста нема врска со религијата, моралот и етиката па ич.
Во Библијата нели имаше еден морален и етички код. Не? Стварно?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Оти бре атеист не ми одговори на прашањево? Одговори си. не се срами. А она долу со статистиките, абе јас нели ти напишав дека зборувам за Христијани кои во се ќе го следат Исуса. Денес има Христијани кои не одат по сите Негови зборови.
Посел што пак зборуваш за духовноста. Кој ти напиша нешто за тоа? Едноставно ми е прашањево - Каков ќе е светот ако сите се атеисти? Па да споредиме.
Патетика си бе дете. Што не разбра? Да ти напишам на турски? ОК

Dünya Hıristiyan olmadan çok daha iyi olacak

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.622
Поени од реакции
59.474
Каков ќе е светот ако сите се атеисти? Па да споредиме.
Во твојата глава атеистите се буги човечиња, немаат морал, гледаат премногу порничи и јадат мрсно во петок навечер. Страшно, кога сите би биле такви, нели?

Го разбирам твојот пост, не зборуваш за декларирани Христијани туку за оние кои навистина би ги правеле сите убави работи кои ги кажал Исус. Тоа е супер, тоа е исто како да посакаш свет во кој сите ќе бидат како Forrest Gump. Нема ништо лошо со тоа, хипотетички. Би било пожелно само христијаните во тој замислен свет да не се делат на Православни, Католици и Протестанти, за да не си ги извадат очите, онака христијански.

Кога ќе ја смениш перцепцијата за Атеистите, кога ќе сватиш дека луѓето се добри или лоши независно од тоа дали се верници или атеисти, и на крајот, кога ќе го погледнеш светот низ очите на Атеистите, ќе сватиш колкава глупост си напишал.

F

Frankie Yale

Гостин
Во Библијата нели имаше еден морален и етички код. Не? Стварно?
Imase, istiot vika ebi mu mater na komsijata ako raboti vo nedela i pali gi pederite, preljubnicite i ereticite... ili kamenuvanje bese? Ne mi teknuva, ama pretpostavuvam deka e kamenuvanje zosto e pobezbolno i pocovecki od palenje, a site znaeme deka biblijata prezentira izvondreden eticki i moralen kodeks.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Патетика си бе дете. Што не разбра? Да ти напишам на турски? ОК

Dünya Hıristiyan olmadan çok daha iyi olacak
Нит ми одговори на прашањето, нит пак си ме разбрал што сум те прашал. .Што да ти правам.

Кога ќе ја смениш перцепцијата за Атеистите, кога ќе сватиш дека луѓето се добри или лоши независно од тоа дали се верници или атеисти, и на крајот, кога ќе го погледнеш светот низ очите на Атеистите, ќе сватиш колкава глупост си напишал.
Еве убаво ќе ти напишам што велам. Денес има луѓе кои прават зло, и Христијани (оние кои не го следат Исуса баш во се) и атеисти. А има и атеисти кои никому нечинат зло. Е сега работава е што ако сите го следат Исуса во се, буквално - кога вели не убивај, тогаш толку, нема повеќе убивање итн, ќе се искорени злото. Ти тоа го разбра. Е така, а атеистите што и да се случи пак ќе си останат какви што се денес, некои подоби, некои полоши. Што и да се случи кај атеистите секогаш ќе има зли луѓе. Тоа ми е поентата. Во 100% атеистички свет, се би било повеќе или помалку слично на она како што е денес. Во 100% Христијански свет (по дела и следење на Исус во се) светот би бил далеку поразличен.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Нит ми одговори на прашањето, нит пак си ме разбрал што сум те прашал. .Што да ти правам.
Одговорено ти беше, само што ти ни првиот пат ни вториот прочита.

Да светот ќе е многу поарен без христијани. Кога веќе сакаш директен и едноставен одговор кој кореспондира на твоите способности да го разбереш.

F

Frankie Yale

Гостин
Еве убаво ќе ти напишам што велам. Денес има луѓе кои прават зло, и Христијани и атеисти. А има и атеисти кои никому нечинат зло. Е сега работава е што ако сите го следат Исуса во се, буквално - кога вели не убивај, тогаш толку, нема повеќе убивање итн, ќе се искорени злото. Ти тоа го разбра. Е така, а атеистите што и да се случи пак ќе си останат какви што се денес, некои подоби, некои полоши. Што и да се случи кај атеистите секогаш ќе има зли луѓе. Тоа ми е поентата. Во 100% атеистички свет, се би било повеќе или помалку слично на она како што е денес. Во 100% Христијански свет (по дела и следење на Исус во се) светот би бил далеку поразличен.
Toa ti sto go posakuvas e fantazija i znaes sto site pravilno da go sledat na primer islamskoto ucenje ili nabroi bilo koja druga religija vo svetot mozebi toj bi bil pomiren zosto site religii se gore dole isti, sozdadeni za da go pokorat covekot i da go napravat ponizen. Zosto ednostavno ne kazes bi sakal site da bidat dobri namesto tuka da prodavas hristijanstvo kako nekakvo spasenie?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Toa ti sto go posakuvas e fantazija i znaes sto site pravilno da go sledat na primer islamskoto ucenje ili nabroi bilo koja druga religija vo svetot mozebi toj bi bil pomiren zosto site religii se gore dole isti, sozdadeni za da go pokorat covekot i da go napravat ponizen. Zosto ednostavno ne kazes bi sakal site da bidat dobri namesto tuka da prodavas hristijanstvo kako nekakvo spasenie?
Еноставно презентирав хипотетичка ситуација. Каков ќе е светот ако сите се вакви или такви.
--- надополнето: Jun 21, 2011 4:42 PM ---
Да светот ќе е многу поарен без христијани. Кога веќе сакаш директен и едноставен одговор кој кореспондира на твоите способности да го разбереш.
Зошто, да видиме?

Кога веќе сакаш директен и едноставен одговор кој кореспондира на твоите способности да го разбереш.
Нешто по ова форумов многу ми се силите тоа атеистиве дека сте многу интелигентни. А ете не оставате таков впечаток.

F

Frankie Yale

Гостин
Еноставно презентирав хипотетичка ситуација. Каков ќе е светот ако сите се вакви или такви.
Bidi realen, toa sto ti go kazuvas moze da se primeni kaj sekoja religija i sekoe ucenje (bez razlika dali e toa religiozno ili ne). A kakov bi bil svetot koga biblijata koja treba da sluzi kako moralen kodeks vika ubij go komsijata, kamenuvaj gi pederite i ereticite, egzekutiraj gi preljubnicite... Sreden vek, ete kakov.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Нешто по ова форумов многу ми се силите тоа атеистиве дека сте многу интелигентни. А ете не оставате таков впечаток.
Не би коментирал каков впечаток ти оставаш.

Но нејсе да ти објаснам некои работи. Духовноста и и моралот велиш немаат врска? Да немаат ако твојата ти МПЦ учи така, арно ама не е така.
Со поголема свест, духовност и себоспознание (за кои не треба религија), луѓето ќе станат „луѓе“ во прав смисол на зборот. Тогаш нема да им треба ни Исус, ни Мухамед, ни Буда, ни кришна за да знаат што е етички и морално.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Once upon a time in a forum far far away, I asked a question

Каков ќе е светот ако сите се атеисти?

And no one dared to answer it.
--- надополнето: Jun 21, 2011 4:49 PM ---
I also asked the following

Зошто велите дека свеетот ќе е полош ако се сите Христијани?

Silence was all I heard.

F

Frankie Yale

Гостин
Once upon a time in a forum far far away, I asked a question

Каков ќе е светот ако сите се атеисти?

And no one dared to answer it.
Tehnoloski napredok, ogromen napredok vo site polinja na naukata, medicinata, nemase nekoi metuzalemi da zabranuvaat stem cell research (pridobivkite se ogromni) zosto toa ne bilo "moralno" spored edna ebana prasliva kniga. Pogolemi slobodi za izbor koi nekogas religijata gi ogranicila itn... Bi bilo podobro spored mene.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom