Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Па меѓу редови, пошто користиш бројки и букви, ми изгледа како да имаш 15 годинки.Си стигнал да читнеш некое книџуле или пак некој ти расправал за филозофија нешто, ти се видело многу кул па сега мислиш дека можеш логички фори да ни продаваш овде.Имало далеку посуптилни и попаметни верници од тебе детуле.Не ми дава да се впуштам во разговор со тебе.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
vo momentot koga ke se odre4e6 od ateizmot e toga6 ke ti poveruvam;)., koja kontradikcija samo logi4en sled narabotite., ., a za gadot dobro e polupismen sum:D ama ti ti galiba si nepismen 6tom nemozhe6 da 4ita6 megju redovi., ., aj sega i jas ., pa si uspeal da pro4ita6 ne6to napi6ano:ROFLMAO:
Одлично значи поголем верувач си од мене.

F

Frankie Yale

Гостин
vo momentot koga ke se odre4e6 od ateizmot e toga6 ke ti poveruvam;)., koja kontradikcija samo logi4en sled narabotite., ., a za gadot dobro e polupismen sum:D ama ti ti galiba si nepismen 6tom nemozhe6 da 4ita6 megju redovi., ., aj sega i jas ., pa si uspeal da pro4ita6 ne6to napi6ano:ROFLMAO:
Em si nepismen i prost, em najpameten si! Mene ne mi e e gajle dali ti ke mi poveruvas ili ne a ako mislis deka veruvanje vo neveruvanje e logicen sled na raboti togas ti ne znaes sto e kontradikcija a uste pomalku logicen sled.

Eve ke iskoristiram edno ateisticko klishe, stopati povtoreno. Ateizmot e veruvanje kolku sto neigranjeto golf e hobi. Stopati kazano, uprosteno i pak doagaat vakvi kako tebe i mi vrtat kvazi filozifii i mi gi kazuvaat nivnite fiks idei.

Od kurca preko kurca covek.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не бе атеизмот е неверување.
Инаку ако стануваше збор за знаење ќе беше гностицизам.
Чисто за воља на вистината терминиве да ги разграничиме.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не бе атеизмот е неверување.
Точно.
Инаку ако стануваше збор за знаење ќе беше гностицизам.
Неточно. Гностицизмопт буквално преведен (едно од значењата е знаење, но какво). Сепак гностицизмот е далеку од знаење.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Леле аман пак ќе почнете.
Да расчистиме по стоти пат:
Атеизам е неверување во бог, богови или натприродни битија.ТОЛКУ, ни повеќе ни помалку, без демагогии и извртувања.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Точно.

Неточно. Гностицизмопт буквално преведен (едно од значењата е знаење, но какво). Сепак гностицизмот е далеку од знаење.

Знаење за постоењето на бог и неговата "природа".
Toa e гностицизам.
Е сега ако некој тоа го злоупотребува е друга работа.
Инаку терминолошкли гледано тоа е играта на зборовите.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.679
Поени од реакции
31.625
izvinete za pauzata me chekaa i drugi pacienti ta ne ste sade vie ., a da vidime do kaj stignavme ., aha do idolite i bogovite ., pa za vreme na ateizmoy tolku mnogu zhivi bogovi se nakotija 6to samo i totem fale6e., ., e da ste zhivi i zdravi navistina me nasmeavte., a toa nekoj pra6a koj sum i 6to sum e za toa zini da ti kazham;)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Посодветен збор би бил тука трансцедентално од Бог (надприродно) ако не грешам. Еве како јас ги разграничувам терминологиите, ако грешам некој нека ме исправи

Атеист не верува во ништо трансцедентално
Гностик верува во трансцедентално a priori (без да го искуси)
Агностик верува во трансцедентално a posteriori (после искуството)
Верник верува во се

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Точно.

Неточно.
Воа од мене си го препишал, признај! :ROFLMAO:
--- надополнето: Jun 8, 2011 12:46 PM ---
Точно така
Погрешно...:)

Гностицизмот се однесува на екслузивиетот од „просветлените„ поединци на кои ѓоамити им е дадена спсобност за стекнување „несекојдневни„ знаења, кои (знаења) ѓоамити не се достапни за сите смртници,

Гностицизмот е омилената појдовна основа за „Њу ејџ„ филозофијата.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
izvinete za pauzata me chekaa i drugi pacienti ta ne ste sade vie ., a da vidime do kaj stignavme ., aha do idolite i bogovite ., pa za vreme na ateizmoy tolku mnogu zhivi bogovi se nakotija 6to samo i totem fale6e., ., e da ste zhivi i zdravi navistina me nasmeavte., a toa nekoj pra6a koj sum i 6to sum e za toa zini da ti kazham;)
Јасно ни е и кој си и што си.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.679
Поени од реакции
31.625
:ROFLMAO: jasno ti e kolku 6to neveruva6 vo neveruvanjeto

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Дрогата е заебана работа, don't use it kids!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Воа од мене си го препишал, признај! :ROFLMAO:
--- надополнето: Jun 8, 2011 12:46 PM ---

Погрешно...:)

1. Гностицизмот се однесува на екслузивиетот од „просветлените„ поединци на кои ѓоамити им е дадена спсобност за стекнување „несекојдневни„ знаења, кои (знаења) ѓоамити не се достапни за сите смртници,

2. Гностицизмот е омилената појдовна основа за „Њу ејџ„ филозофијата.
1. Гностицизмот е поврзан со езотеричните школи кои се хранеле со знаење од местата како
александриската библиотека која е конечно уништена од муслиманите шестотини и некоја мислам,
а пред тоа двапати и од христијаните палена.
Сепак има останато нешто како гностичките евангелија и слично.
Знаењето потекнува од некоја поранешна цивилизација ама ај да не отварам други прашања.
И христијанството било водено како "гностицизам", од таму примена на мртви јазици во литургиите.
Од таму и светите тајни на црквата.
2.Њу ејџ потекнува воглавно од alice bailey и blavatsky, и коренот на оваа религија да ја речеме е
во комуникација(канализирање) со ascended masters.
За тоа каква е позадината допрва ќе дознаеме иако мислам дека бар за ова црквата е во право.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom