Прашања до Атеистите II

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да не одам во детали...ќе речам дека не се исти к**** исто паковање :)

Aрно ама ти помеша баби и жаби.
Јас тврдам дека исказите под а, и под б:
a) Верувам дека Бог не постои
б) Не верувам дека Бог постои
се со исто значење, односно исти к**** друго паковање :D

Имено....станува збор за верување.
Во секој друг случај, не треба да го употребиш зборот верувам.
Па така би било, знам дека постои и знам дека не постои.

Сега да те прашам.....знаеш или веруваш?
Епа не е од проста причина што имаш повеќе од едн концепт за терминот Бог!
Па така твоите искази може да се однесуваат на:

a) Теистички концепт за Бог
б) Деистички концепт за Бог
ц) Пантеистички концепт за Бог.

Атеизмот се однесува на теизмот, и е негова негација. Можеш да бидеш будист, пантеист, деист а во исто време да бидеш и атеист.
Атеизмот не се однесува на верувањето општо за што и да ти текне, туку конкретно на теистичкиот концепт.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Bodi,

морам да се согласам: гимнастиката со зборови: дали верувам во она кое не постои или не верувам во она кое постои, не ја менува суштината од атеизмот, па затоа и се нарекува „а-теизам„, што значи „не верување„ и е сушта спротивност од „те-изам„, што значи „верување„ или поточно верување во невидливи нешта, кое призлегува од изразот „тео„, што значи „невидлив„.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Епа не е од проста причина што имаш повеќе од едн концепт за терминот Бог!
Па така твоите искази може да се однесуваат на:
ц) Пантеистички концепт на Бог.

Атеизмот се однесува на теизмот, и е негова негација. Можеш да бидеш будист, пантеист, деист а во исто време да бидеш и атеист.
Атеизмот не се однесува на верувањето општо, туку конкретно на теистичкиот концепт.
Дали си свесен што е тој теистички концепт?
Ќе треба 100 години да се расправаме за да дојдеме до некој заклучок.
Друга работа...
Еве на пример, православните христијани веруваат дека YAHWEH e Бог....единствениот Бог, креаторот на светов.
И сега замисли една ситуација, YAHWEH стварно постоел арно ама не е Бог(креаторот).
Каква е таа ситуација за атеистите?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
ц) Пантеистички концепт за Бог.

а/ Теистичкиот концепт за Бог Го гледа Бога како личност, кој промислува за Светот и за животот.
б/ Деистичкиот концепт за Бог Го гледа Бога како Творец, кој по содавањето, си останал незаинтересиран за она кое го створил.
в/ Пантестичкиот концепт за Бог значи поистоветување на творецот со творението, каде таквиот бог станува бог-идол, а верните во таквиот бог му се поклуваат на творението, сметајќи дека посредно му се поклонуваат на творецот.

Овие три концепти се засебни и немаат ништо заедничко, освен изразот „бог„.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дали си свесен што е тој теистички концепт?
Ќе треба 100 години да се расправаме за да дојдеме до некој заклучок.
Друга работа...
Еве на пример, православните христијани веруваат дека YAHWEH e Бог....единствениот Бог, креаторот на светов.
И сега замисли една ситуација, YAHWEH стварно постоел арно ама не е Бог.
Каква е таа ситуација за атеистите?
Нема потреба од 100 години, си има дефиниција за тоа што е теизмот:
Theism, in this specific sense, conceives of God as personal, present and active in the governance and organization of the world and the universe. As such theism describes the classical conception of God that is found in Christianity, Judaism, Islam, Sikhism and some forms of Hinduism.
Што се однесува до твојот пример за YHWH, пак го изоставаш фактот дека постојат повеќе различни концепти за Бог. На пример и кабалистите го користат истото име како и ортодоксните јудеи, но концептот на кабалистите нема врска со оној теистичкиот на јудеите.
--- надополнето: 23 август 2013 во 23:44 ---
а/ Теистичкиот концепт за Бог Го гледа Бога како личност, кој промислува за Светот и за животот.
б/ Деистичкиот концепт за Бог Го гледа Бога како Творец, кој по содавањето, си останал незаинтересиран за она кое го створил.
в/ Пантестичкиот концепт за Бог значи поистоветување на творецот со творението, каде таквиот бог станува бог-идол, а верните во таквиот бог му се поклуваат на творението, сметајќи дека посредно му се поклонуваат на творецот.

Овие три концепти се засебни и немаат ништо заедничко, освен изразот „бог„.
Точно, и затоа реков дека атеизмот се однесува исклучиво на теизмот, на другите не.
--- надополнето: 23 август 2013 во 23:46 ---
Болдот не е баш точен. Во пантеистичкиот концепт нема ништо кое не е дел од бог, се што постои е дел од него.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Нема потреба од 100 години, си има дефиниција за тоа што е теизмот:

Што се однесува до твојот пример за YHWH, пак го изоставаш фактот дека постојат повеќе различни концепти за Бог. На пример и кабалистите го користат истото име како и ортодоксните јудеи, но концептот на кабалистите нема врска со оној теистичкиот на јудеите.
--- надополнето: 23 август 2013 во 23:44 ---

Точно, и затоа реков дека атеизмот се однесува исклучиво на теизмот, на другите не.
Aбе ова ти се бајки, ни еден атеист нема да се сложи со тебе на форумов, освен Атеист можеби. :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Прашај ги, ќе видиш.
Ти демек знаеш...не ме зезај, јас сум бил ист како нив. Тоа е програма, ја знам многу добро. Како и да е, не е лошо продрмување на било кој систем на верување. Дали ќе биде со некој голем ефект не е толку битно.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Aбе ова ти се бајки, ни еден атеист нема да се сложи со тебе на форумов, освен Атеист можеби. :)

Атеизам - појава која го натера Бог да не верува во луѓето.

Теист - човек кој не знае да го опише Богот во кој верува

Атеист - човек кој не знае да го опише Богот во кој не верува

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Атеизам - појава која го натера Бог да не верува во луѓето.

Теист - човек кој не знае да го опише Богот во кој верува

Атеист - човек кој не знае да го опише Богот во кој не верува

:pos: Колку е смешна реалноста, а тешка да се согледа тоа е чудо,

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ти демек знаеш...не ме зезај, јас сум бил ист како нив. Тоа е програма, ја знам многу добро. Како и да е, не е лошо продрмување на било кој систем на верување. Дали ќе биде со некој голем ефект не е толку битно.
Дали ти веруваш во Бог кој е одвоен од својата креација, кој има антропоморфни особини и кој се вмешува - интервенира во човечките односи? Или накратко дали веруваш во боговите како Јахве и Алах? Ако не, тогаш и ти си атеист, толку е едноставно.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Дали ти веруваш во Бог кој е одвоен од својата креација, кој има антропоморфни особини и кој се вмешува - интервенира во човечките односи? Или накратко дали веруваш во боговите како Јахве и Алах? Ако не, тогаш и ти си атеист, толку е едноставно.
Не бе човек, јас знам дека не постојат....тоа ме прави гностик.
Касно е, ќе треба да си легнам....некој друг пат. :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не бе човек, јас знам дека не постојат....тоа ме прави гностик.
Касно е, ќе треба да си легнам....некој друг пат. :)
Веќе реков, можеш да бидеш будист, деист, пантеист, гностик.....и што уште не, ако не веруваш во теистички концепт на Бог, тогаш покрај другото ти си и атеист.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549

Имено....станува збор за верување.
Во секој друг случај, не треба да го употребиш зборот верувам.
Па така би било, знам дека постои и знам дека не постои.

Сега да те прашам.....знаеш или веруваш?
Ај ќе пробам да ти објаснам како на мало дете, затоа што гледам дека тоа е неопходно.
Имам јас тегла со џамлии, и бројот на џамлиите не е нула.
Тоа значи дека бројот е или парен или непарен.
И јас ти доаѓам на тебе и ти викам - бројот на џамлиите е парен број, дали ми веруваш?
И ти многу разумно ќе ми кажеш не верувам, затоа што немам доволно информации за да дојдам до заклучок. Тоа не значи дека ти веруваш дека бројот на џамлии во теглата е непарен, туку дека немаш доволно докази/информации за да ми поверуваш дека бројот е парен.
Се разбираме ли сега?
Ист пример може да се даде и со правосудството, човек може да биде прогласен невин заради недоволен број на докази за негова вина, тоа не значи дека судијата верува дека е невин, туку дека нема доволни докази.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ај ќе пробам да ти објаснам како на мало дете, затоа што гледам дека тоа е неопходно.
Имам јас тегла со џамлии, и бројот на џамлиите не е нула.
Тоа значи дека бројот е или парен или непарен.
И јас ти доаѓам на тебе и ти викам - бројот на џамлиите е парен број, дали ми веруваш?
И ти многу разумно ќе ми кажеш не верувам, затоа што немам доволно информации за да дојдам до заклучок. Тоа не значи дека ти веруваш дека бројот на џамлии во теглата е непарен, туку дека немаш доволно докази/информации за да ми поверуваш дека бројот е парен.
Се разбираме ли сега?
Ист пример може да се даде и со правосудството, човек може да биде прогласен невин заради недоволен број на докази за негова вина, тоа не значи дека судијата верува дека е невин, туку дека нема доволни докази.

Колкава е веројатноста да си во право дека се парен број џамлиите?

Kajgana Shop

На врв Bottom