Прашања до Атеистите II

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Ти ќе успееш ли да се оправдаш што го обвинуваш атеизмот и то на прашања за атеистите? Сигурно нема. Терај си ти со твоето христијанство и не ги чепкај другите.
Така е никој нема да се оправда себе си обвинувајќи го другиот. Но некои работи несмеат да бидат премолчени.

Член од
22 јуни 2013
Мислења
169
Поени од реакции
70
ок, не го делиме мислењето. јас имам поинакво мислење, кое е само мислење, али не тврдам дека е ТАКА
Кое е твоето мислење за вистината?
Читам дека некои мислат дека е само една, ти не се слагаш со тоа, некаде и јас сум на тоа мислење како тебе.И по мене никако не може да биде една, затоа што секој за него мисли дека тоа е правата вистина.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кое е твоето мислење за вистината?
Читам дека некои мислат дека е само една, ти не се слагаш со тоа, некаде и јас сум на тоа мислење како тебе.И по мене никако не може да биде една, затоа што секој за него мисли дека тоа е правата вистина.
2+2=? Колку вистини има овде?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
2+2=4 Не гледам вистини во ова.
Мислам дека зборуваме за вистината од религиозна гледна точка, а не решавање на равенки, ако грешам, кажи.
Вистината е вистина, дали се работи за равенки или за некое повисоко ниво на разбирање, неможе да има две вистини. 2+2 е 4 за сите, неможе за тебе да биде 4, за некој друг 6. Може само да постојат различни начини за да се дојде до неа.[DOUBLEPOST=1393347876][/DOUBLEPOST]
Клевети, богохулија..
А како ќе востановиш дали се работи за клевета или богохулие, кога станува збор за верба - верување? Неможеш да провериш, затоа што не се работи за знаење, туку за верување!

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
[DOUBLEPOST=1393347876][/DOUBLEPOST]
А како ќе востановиш дали се работи за клевета или богохулие, кога станува збор за верба - верување? Неможеш да провериш, затоа што не се работи за знаење, туку за верување!
Напротив можеш лесно да провериш.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
И сега јас можам да ти ги постирам ведите на пример, или куранот и да тврдам дека тие се вистина а ова твоево е клевета и богохулие. И што правиме?
И секој по својот пат.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Патот на другите си е нивен, клевета и богохулие е кога посегаат по мојот пат.
Кога тврдиш дека хомосексуалноста на пример е грев, кој посега по патот на другите? Кога тврдиш дека мастурбацијата е грев, дали тој што ја практикува се занимава со тебе или ти со него? Кога се негира науката онаму каде што не и одговара на вашата догма, дали таа посега по вашиот пат или вие по нејзиниот?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Не бе не ми пречи, баш си интересен.
Само до одговорот треба сам да дојдеш. Секој за своето гледиште ќе каже дека е најдобро.

Ќе го цитирам Гаутама Буда
“Do not believe in anything simply because you have heard it. Do not believe in anything simply because it is spoken and rumored by many. Do not believe in anything simply because it is found written in your religious books. Do not believe in anything merely on the authority of your teachers and elders. Do not believe in traditions because they have been handed down for many generations. But after observation and analysis, when you find that anything agrees with reason and is conducive to the good and benefit of one and all, then accept it and live up to it.”

Друже ме копираш :P[DOUBLEPOST=1393361772][/DOUBLEPOST]
@Ipsissimus, @kooperativa. А за која вистина зборувате?
За оваа:

Се што ке чуеш е мислење а не вистината се што ке видиш е перцепција а не факт ;)[DOUBLEPOST=1393361883][/DOUBLEPOST]
Dali ateizmot e najdobro reshenie za choveka?
У моментов со сите овие вистини на светот ДА

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Клевети, богохулија..
Не постојат клевети и богохулие. Кога ти се дрзнуваш да ги “богохулиш“ Хиндуистичките богови или Исламската варијанта на бог (бидејќи се работи за истата прикаска) или било кои други богови освен твојот трофазен бог, тогаш и ти си ист.
Друже ме копираш
Извини другар, не знаев дека ти си Гаутама Сидарта. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom