Практични совети за купување (Black Friday, Outlets, царини, достава, итн.)

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.430
Поени од реакции
9.762
Доаѓа периодот за купување - Black Friday, Нова Година и Божиќ, период во кој купуваме за нас и поклони за најблиските.
Купување - облека, технологија / уреди, козметики, и се друго по ред :D
Бидејќи не има буквално од Америка до Австралија тука, ја отворам темава за дискусија на следните прашања:

Кој период е најдобар за купување (има најголеми попусти)?

Дали користите споредба на цени на артикли (price comparison)?

Кое е вашето искуство за купување во Македонија и во други земји?

Дали купување во Outlet на познати брендови има значително пониски цени од редовните?

Купување во Duty-Free продавници, дали цените се подобри од другите продавници?

Веројатно има уште многу да се додаде на темава, слободно додавајте работи кои ги сметате за релевантни.

Член од
23 август 2024
Мислења
52
Поени од реакции
95
Прилично разочарувачки е квалитетот и изборот на облеката што се продава овде во споредба со нејзината цена. Од лично искуство,не може летни кратки пантолони да ги платиш 4.500ден "на попуст" а после 1 ЕДНО носење да сменат боја и да станат полу-жолти.
Така да Блек Фрајдеј или не,реален попуст или вештачки не ми менува кога квалитетот го нема.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.483
Поени од реакции
4.316
Уред по царина...има да те дупчат. Дал сам да бараш поевтино да пројдеш дал некоја скупа фирма да ги процесира побрзо. Плаќаш царина и данок, како и складирање. Значи околу 25-30% екстра на цена.
Некомерцијална роба...може да пројде без царина(минерали, најчесто)
Duty free на граници...поскупи се станати(барем онаа на грчка граница)
И проблематиката со македонија во целост, попусти или не, се базира на недостаток на некои по ретки и егзотични производи, алат и опрема.
Купив растерија еднашка бараат фитосанитарен сертификат, али и ДоКуМеНТоТ сЕ ОдАнОчуВАл и ме ошурија(а не требаше). И тоа мораше да влечкам наш фитосанитарен комитет да прави инспекција. а растенијава околу 10 евра се на се...
На пример- другите земји имаат многу поголем вариетет на алат, додатоци за алат, поголем вариетет на алкохолни пијалаци, поголем вариетет на растениа(кај нас една две фирми држат монопол со увоз на големо и увек бираат нај срање опции што е физички возможно оти џоа се продавале. Имаат поголем вариетет на егзотична храна и производи...и облека, подобри цени со тенхика и што не.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.430
Поени од реакции
9.762
Прилично разочарувачки е квалитетот и изборот на облеката што се продава овде во споредба со нејзината цена. Од лично искуство,не може летни кратки пантолони да ги платиш 4.500ден "на попуст" а после 1 ЕДНО носење да сменат боја и да станат полу-жолти.
Така да Блек Фрајдеј или не,реален попуст или вештачки не ми менува кога квалитетот го нема.
I moite doma se pochesto se zalat na kvalitet na obleka, i brendirana i nebrendirana. Toa nalku sho sum kupil (voglavno od SportM i nekoi odela za svadbi), dosega dobro se pokazale.

Vo odnos na cenite, koga imash transparenten tracker/comparison na ceni, lesno moze da se vidi dali stvarno cenata e namalena ili e fiktivno namaluvanje.
Vo Shvedska a veruvam i vo golem broj zemji niz svetot ima sajtovi kako https://www.prisjakt.nu/ kade gledash kako cenata prethodno varirala i koi opcii gi imash sega (gejmerite kje znaat od Steam, sekoja igra ima tracker na cenata).

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.442
Поени од реакции
3.530
Уред по царина...има да те дупчат. Дал сам да бараш поевтино да пројдеш дал некоја скупа фирма да ги процесира побрзо. Плаќаш царина и данок, како и складирање. Значи околу 25-30% екстра на цена.
Некомерцијална роба...може да пројде без царина(минерали, најчесто)
Duty free на граници...поскупи се станати(барем онаа на грчка граница)
И проблематиката со македонија во целост, попусти или не, се базира на недостаток на некои по ретки и егзотични производи, алат и опрема.
Купив растерија еднашка бараат фитосанитарен сертификат, али и ДоКуМеНТоТ сЕ ОдАнОчуВАл и ме ошурија(а не требаше). И тоа мораше да влечкам наш фитосанитарен комитет да прави инспекција. а растенијава околу 10 евра се на се...
На пример- другите земји имаат многу поголем вариетет на алат, додатоци за алат, поголем вариетет на алкохолни пијалаци, поголем вариетет на растениа(кај нас една две фирми држат монопол со увоз на големо и увек бираат нај срање опции што е физички возможно оти џоа се продавале. Имаат поголем вариетет на егзотична храна и производи...и облека, подобри цени со тенхика и што не.
Е не секоја будала да внесува генетски модифицирани срања. Нормално дека ќе ти побараат. Во други држави пиперка не можеш да внесеш за јадење, а не па садници.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.483
Поени од реакции
4.316
Е не секоја будала да внесува генетски модифицирани срања. Нормално дека ќе ти побараат. Во други држави пиперка не можеш да внесеш за јадење, а не па садници.
Прво-они произведуваат генетски модифицирани гомна и штеточини, второ законите се за да се заштитат џоа афтохтоните популаци на растенија(дали на пр диви растенија да не се крадат т.е. кактуси) или во таргет државата на пр. даб или костен. Проблемот е што рипаме кроз триста глупости да бидеме супер дупер кандидати за ЕУ, а ова не ни е усогласено(покрај тоа што ги имаме сите тие членства).
А дека ќе има фајде тоа што они мислат дека ќе има- само ги нервираат тие што идат легално да бараат. Ако сварно сакаш да шверцуваш, братучедите на пуно во блаце
И бај да веј, растенијата со тапија и со проверка и со што не раширија вошки. А со шуш буш никаков проблем.
Автоматски споено мислење:

И да додадам- маде лево не ме здоболе за екосистемот, пошто истиве мафијашки дебили што го потпишаа законот, истите тие плаќаат за ГМО, дефорестација, индустриски мегаплантажи, нафта и што не. Истите нивни предци ги имаат раширено тие инвазивни видови и штеточини.

Последно уредено:
Член од
7 април 2015
Мислења
2.789
Поени од реакции
1.700
Треба и кај нас една веб страна како Камел Камел, каде ќе се следи цената на производите и ќе се види кога имало попуст

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.446
Поени од реакции
11.366
Прво-они произведуваат генетски модифицирани гомна и штеточини, второ законите се за да се заштитат џоа афтохтоните популаци на растенија(дали на пр диви растенија да не се крадат т.е. кактуси) или во таргет државата на пр. даб или костен. Проблемот е што рипаме кроз триста глупости да бидеме супер дупер кандидати за ЕУ, а ова не ни е усогласено(покрај тоа што ги имаме сите тие членства).
А дека ќе има фајде тоа што они мислат дека ќе има- само ги нервираат тие што идат легално да бараат. Ако сварно сакаш да шверцуваш, братучедите на пуно во блаце
И бај да веј, растенијата со тапија и со проверка и со што не раширија вошки. А со шуш буш никаков проблем.
Автоматски споено мислење:

И да додадам- маде лево не ме здоболе за екосистемот, пошто истиве мафијашки дебили што го потпишаа законот, истите тие плаќаат за ГМО, дефорестација, индустриски мегаплантажи, нафта и што не. Истите нивни предци ги имаат раширено тие инвазивни видови и штеточини.
Друже на која граница те тормозеа? Преку Богородица имам еден куп дрвца внесено некад мрчеле некад ништо и тоа еднаш бор со саксијата скоро 2м должина беше

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.483
Поени од реакции
4.316
Друже на која граница те тормозеа? Преку Богородица имам еден куп дрвца внесено некад мрчеле некад ништо и тоа еднаш бор со саксијата скоро 2м должина беше
Не на граница, преку пошта. На граница шуш буш без тапија

Kajgana Shop

На врв Bottom